Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@zuzana76 zivot krestanky v moslimskej krajine nie je zly,to by som netvrdila, zivot s moslimom ako muzom a manzelom bol zly, a to urcite netreba porovnavat, napr. taky severny cyprus, azerbajdzan, turecko, su nadherne krajiny, kde je sice islam, ale su to velmi mile krajiny k zenam aj krestankam, citila som sa tam dobre, bezpecne, a spravali sa vacsinou velmi priatelsky a milo ako k zene, nestretla som sa s nijakym narazkami na ot, ze som krestanka alebo nieco ine.ale tak to su zas moderne krajiny, kde nabozenstvo nie je az take striktne a silne, ako napr. v dubaji a inde. Ja som tam bola spokojna, mne skor bolo luto tych zien v tych krajinach, ktore nemali rovnake prava ako chlapi, ale chlap bol ten co nosil opasok, a ona ho miusela pocuvat na slovo. a ked nie bolo peklo, ale ja som v te pozici ako muslimka nebola, ja som bola stale za bielu europanku krestanku. ale zas to je na dlho tato debata. chcem tym povedat, ze ja som sa nestretla v tychto krajinach s nicim negativnym ohladne mojho nabozenstva, nikto sa ma ani len neodvazil spytat, vsetci boli slusni a to som tam roky zila. Tie arabske krajiny su uz o inom, tam je to trosku prisnejsie, ale stale zivot s muslimom je tazky, lebo som krestanka, asi preto. neviem, kazdopadne moslimka by bola asi na take zvyknuta na ktore som si ja nezvykla. a to sa nedalo. ale ako take islamske krajiny neboli voci mne ako krestanke zle, citila som sa tam dobre, splynula s davom, len kazdy sa na mna pozeral, kedze som vysoka blondina a chcel ma balit :D co bolo horsie no.
v kazdom pripade ja mam tieto krajiny rada 🙂 nemozem nic povedat, samozrejme nasli sa aj blbi ludia,ale to je cele. ked som napr. cez ramadan pila nieco na verejnosti vodu, tka zazerali na mna jeden stary pan mi nieco povedal,a tak, ale to som zahodila za hlavu. v arabskych zemiach je to ine uplne, tam je to prisnejsie podstatne.
ja len som odporucala dievcatam lenke a dahlii ked su take neochvejne muslimky tu na sk a cr, je dobre zajst si do tych krajin, islamkych, aby vedeli, ako sa tam realne zije, lebo tu ked mas slovaka muza tak o tom vela nevies 🙂 to bolo len odporucanie...a ine je zas mat muslima za muza a pod.
dievcata to nechapu proste.
tiez poznam vela cesiek konvertitiek, co kvoli muzovi konvertovali muslimovi, a oni zostali,ale zit v cr, to je uplne nieco ine, ako ked trebars ides do saudskej arabie a ine. aj take poznam...lebo nieco je super vraviet od stola len tak bez praktickych skusenosti mi pride divne..mnapr. ja si neviem predstavit, ze si poviem tuto doma na slovensku ze wau ta eskimacka kultura je super, chcem byt eskimacka, a budem doma eskimacit a praktizovat to v tomto podnebi , a zit ich zivotnym stylom ako oni, a nastudujem si ich kulturu a ine, ale ta realita, kebyze sa skutocne vyberiem za eskimakmi tak potom zistim mozno nakoniec aj, ze to nie je pre mna ako ziju a v takej treskucej zime , doma sa to zda vsertko super ale realita moze ybt ina .haha iny priklad mi zrovna nenapadol len eskimaci :DDD🙂))))))
@lenkakravcova @dahliaa
@yasina Ale ty pleteš dvě věci dohromady. Ty musíš pochopit a dokázat rozdělit co je •Náboženství a co je ta daná •Země a její kultura! Ty to pleteš všechno dohromady. Jako magistra si myslím, že bys tohle měla zvládnout oddělit!
Pleteš sem eskimáky. Eskimáci nejsou náboženství!
Proč by měla třeba např. Lenka zažít život někde v Iráku, když ona je muslimka - ona nepřijala život podle Iráckých chlapů, ale přijala Islám - Náboženství! K tomu, aby byla muslimkou a praktikovala Islám nepotřebuje poznat Irák a Iráčany, kteří jak dokonce sama píšeš, ani podle náboženství a Koránu moc nežijí. K tomu, aby byla muslimkou potřebuje znát Korán a Sunnu! A to může studovat a praktikovat klidně na Slovensku. Do muslimské země nemusí nikdy ani cestovat... Co na tom nechápeš??
Ty se pořád oháníš tím, jak jsi narozdíl od nás žila v muslimských zemích a cos tam všechno nezažila a jak my dvě hloupé ,,muslimky" si tady žijeme v klidu... Já také byla mnohokrát v muslimských zemích ať už na dovolené nebo delší dobu s manželem - rodilým a praktikujícím muslimem, se kterým žiju 14 let v jeho rodné zemi, ve městě tehdy dost radikálních muslimů (Wahhabi). Znám jeho příbuzné, kamarády atd... Nikdy jsem se v Uzbekistánu nesetkala s tím, že by se ke mě choval kdokoli nějak zle nebo s neúctou. Mého manžela bratr se ke své ženě chová také pěkně, s úctou, to samé jejich rodiče... Když můj manžel seděl s kamarády a příbuznými (chlapy) a já vešla do místnosti, tak většina sklonila zrak nebo se dívali jinam, aby se na mě nedívali (v ČR tě většina okamžitě sjede očima). Když jsem si moc přála vidět místní velmi starou mešitu, kam chodí muži, tak mi manžel s imámem zařídil, aby do té mešity chvíli nikdo nešel a já se mohla v klidu podívat a pomodlit, zatímco muži se po tu dobu pomodlili před mešitou (na tvrdé zemi)... Ženy, které znám, tak zahalené chodí dobrovolně a dlouhé roky tam za svůj hijab bojovaly, když tam vládnul diktátor a za nošení hijabu je nechával zavírat do vězení... Lidé se museli učit Korán v tajnosti a teď jsou rádi, že se to tam konečně trochu rozvolnilo a mohou začít islám praktikovat i mimo zavřené dveře... Znám spoustu praktikujících a silně věřících muslimů a nikdo z nich se k ženám zle nechová. Naopak. Klidně bych v Uzbekistánu žila (třeba jednou, Bůh ví, ale zatím mám závazky vůči svým rodičům tady v ČR). Pokaždé jsem se tam cítila bezpečně (ať už jsem šla venku pozdě večer nebo i přes den). Když jsem šla třeba po úzkém betonovém chodníku sama a naproti mě šel cizí muž, tak on sám přešel na horší, kamenitou cestu, abychom nešli proti sobě a zároveň abych tam nemusela přecházet já. Zážitků a místních lidí jsem tam poznala taky velké množství. Neskutečně milí a dobrosrdeční lidé. Už malé děti si tam hrají v ulicích s jinými dětmi (u nás v ČR kvůli úchylákům nemyslitelné), neznají tam domovy důchodců...
Samozřejmě, že násilí se děje všude (i tam), ale rozhodně neplatí - muslimská krajina = muslimové = teror a neúcta k ženám!!
@enya00 To je tvůj názor. Já mám jiný. Mně přijde jako masovka těch několik desítek tisíc zavražděných dětí a žen Židy v Gaze a na Ukrajině křesťany jen za poslední 2 roky... Tomu říkám já masovka... Nehledě na ten zbytek ještě z Evropy... Ale chápu, že chceš vidět jen to, co vidět chceš.
@dahliaa kde kresťan vrazil autom do davu ľudí? No kde? Minulý týždeň sa to stalo dva krát, a eskimak to nebol
@dahliaa a nespomínaj mi Hitlera alebo Stalina, tí nechali zatvárať a vraždiť aj kňazov alebo rehoľné sestry. Tí nekricali v mene boha, narozdiel od alah akbar
@misiak7777 A co Židé? Kolik za poslední rok zavraždili dětí a žen...?
Je fakt, že zrovna u nás se auta moc nepoužívají, ale i když taková Olga Hepnarová v minulosti... Nebo třeba zrovna z nedávné doby David K, který vystřílel FF... nebo u vás ten pomatenec na ZŠ.
No, na to jak jsme malé národy, tak toho máme dost.
@dahliaa pásmo Gazy je krvavý dlhoročný vojnový konflikt. Ja hovorím o alah akbar útokoch, a tých je v merítku oveľa oveľa viac. Prečo v Európe, ktorá prijíma utečencov vraždia moslimskí teroristi? Lebo sa im pomáha? Čo spravili tí ľudia ktorých ten moslimský pomatenec zmasakroval autom? A tí na vianočných trhoch?
KDE v moslimskej krajine bežne vraždia kresťanski teroristi z Európy? Kde?
@misiak7777 kde "kresťan" zabíjal? Napr u nás na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Nie tak nedávno. Biely blonďák z kresťanskej rodiny. Chcel vyčistiť svet od tých zlých žien,, tu v Európe podľa vlastných chorých pravidiel.
Takisto pomatencov máš v každej viere. A keďže sa islam stáva najrozšírenejším náboženstvom sveta, tak je to o to jednoduchšie (lebo v každej skupine ľudí je približne rovnaké množstvo psychicky narusenych jedincov).
Keď už o tých trhoch, vieš, že keď bol útok v Rakúsku, tak ho zastavili práve muslimovia? A vieš, že teroristi útočia aj na mešity? Aký to má logicky význam ak by to robili kvôli Bohu?
@yasina pozrela si si tie videá, alebo len preskočila? 🙂
Keď si ma označila, tak som čakala, že sa k tomu vyjadríš.
@lenkakravcova čiže ten kresťanský blondak kričal "v mene Ježiša"napr a zabíjal moslimov??? Ale no taaaaaaak.
Ešte raz si prosím príklad, kedy európsky kresťan prišiel do moslimskej krajiny, a odpálil sa v dave ľudí
@misiak7777 tu sa musim zastat @lenkakravcova - je naozaj jedno, aky blby dovod si clovek najde na zabijanie a cim si to ospravedlni- stale to bude vrah. Jednoducho "posahani jedinci" utocili, utocia a budu utocit a to teda s nabozenstvom nema spolocne. Trochu sarkazmu a cierneho humoru do toho - pri "alahu akbar" budes aspon vopred alarmovana....
@vevesh áno, vrah je vrah. Ale tuto je dôvod jasný, zabiť neveriacich. To hádam vidí aj slepý
@misiak7777 praveze nie, prvotny motiv takychto vrahov je skoncovat so svojim zivotom. Ale samovrazda je hriech podla koranu. Budem drsna, " ak niekoho pribalis", zakricis formulku, pojdes do raja. Takto to svet pozna vo vacsine. Ale napriklad posledne utoky v nemecku, ani jeden z utocnikov nezomrel a zabijali aj moslimov a moslimske deti (napr. v mnichove zomrela alzircanka s dietatom a v aschaffenburgu dobodal marocke dieta a dospeleho nemca, takisto na trhoch bolo dost moslimov pomedzi komplet ine narodnosti...). Cize ziadna viera, ale iba bohapuste zabijanie za nejaku vyhovorku, ktoru nikto nebude rozpitvavat, lebo moslim....
@vevesh máš pravdu že zabil aj moslimov, lenže to je tým, že to bol útok na dav ľudí. A fakt je, že napr Nemecko prijalo také množstvo utečencov, že asi nemal kedy sa pýtať tých ľudí na vyznanie.
@misiak7777 https://www.aljazeera.com/news/2024/2/26/rebels...
Prečítaj si toto. Útok na mešitu aj kostol v jeden deň.
@lenkakravcova a boli to kresťanski teroristi z Európy?
@dahliaa nebudem sa s tebou o tom bavit, bud schvalne nevedomky pises odveci. ale ty pleties hrusky s jablkami, a nebudem sa o tom uz bavit, ked niekto nechce chapat, tak nebude chapat, ty zjavne nemas zaujem chapat, a eskimaky, boli obrazne povedane ako priklad, nemyslela som to doslova. tak ok, dosad si za eskimakov, zidov, teraz to bude lepsie?
a zdrz sa narazok na moje vzdelanie, ked to stale vravis, ty mas ake vzdelanie? ja ta nenapadam, ako ty mna.
ty ako muslimka, by si tiez mala vediet nejake veci. a s mojim vzdelanim to nic nema. citaj s porozumenim,co ti pisem. a nepisem ti to ako magistra ale ako clovek a zena.
@dahliaa ale hovoris iba o uzbekistane, kde je to mozne, co pises, ako sa chovaju k zenam. lebo si asi zahalena hijabom, ale pozri sa na ine krajiny, o ktorych pisem, co tak afganistan, alebo pakistan ci saudska arabia? to nie je uzbekistan, ktory si zazila. to ti tym chcem cely cas povedat.
@dahliaa ja tiez mam celkom pekne spomienky na sanliurfu, severny cyprus, kyreniu, alebo baku, kde som zila v muslimkych krajinach,ale vsetci chlapi tam na mna zirali a vsetky oci na mne, tym vsak nechcem ich zhadzovat, je to ich vec, lebo som vysoka blondina, takych tam teda vela nie je, ale oka...skor ten iny zivotny styl sa mi zda iny ako tu na sk.
mne sa proste zda divne, extremne divne, ze niekto si precita na slovensku koran skamosi sa tu s par muslimami, a stane sa okamzite muslimom a zije si spokojne ceky zivot na demokratickom a volnom sk, kde zeny mozu vsetko a muzi nic....ale ked sa pozrieme na ine krajiny, je to hruza z tejto kategorie a ten teror v niektorych krajinach je naozaj voci zenam.(tym ale nechcem povedat, ze je to kvoli koranu, to nie..) to su idioti. ale su tam..a v europe je to inak proste...
@dahliaa ja hovorim sama za seba, ze teraz ja, akoze si precitam Toru, stretnem sa s par zidmi na slovensku, a konvertujem k judaizmu? to proste mi pride scestne a divne, extremne divne, toto by som nedokazala. Ja by som na konvertovanie k judaizmu potrebovala tam zit v izraeli aspon 10 15 rokov, studovat poctivo, zazit tam pomery, lifestyle, a az potom by som mozno konvertovala, to bol zas priklad a metafora iba prirovnanie... ako s tymi eskimakmi...pretoze ja na to,aby som konvertovala, potrebujem zazit aj tu kultura daneho miesta, ludi ako sa spravaju a pod. nestaci mi precitat si knihu a hura uz som zidovka.
@misiak7777 pri kresťanoch sa predsa náboženstvo pri takých činoch neuvádza. To nevieš? 🙂
@yasina však choď urob to, akceptuj judaizmus do bodky a konvertuj. Ak myslíš že to je "málo". 🙂
Prečo to neurobíš? Lebo v to neveríš. Iba ten, kto by tomu ozaj veril, by to urobil.
Neviem prečo ťa tak trápi tá naša konverzia v Európe. Konvertuje takto na Slovensku cca 400 ľudí ročne. Všetci sa tu ale podľa teba len na niečo hráme.
A doteraz si mi neodpovedala na tie tri videá ani nič..
@vevesh len tých pošahaných je oveľa viac moslimov. Stane sa, že aj Európan zaútočí:,univerzita v Prahe, Brejvik, atd…. Ale to asi ani nie su veriaci kresťania ale ateisti. Nehádzem všetkých do jedného vreca, ja viem, že aj moslimovia su takí, že chcú len slobodne vyznávať svoje náboženstvo a modliť sa. Ale je veľká skupina aj tých, čo útočia, zabíjajú. Jednoducho kým si moslimovia a islam nezjednoti náuku a nezmodernizuje, tak to takto bude. Oni musia vylúčiť takéto indivídua z islamskej komunity. Potom ich svet môže začať brat vážne.
@lenkakravcova ak by som chcela vystúpit z islamu, podľa teba mala by som dostať trest smrti?
@lenkakravcova ale ty nerozlišuješ vrazdenie v mene viery (čo robia moslimovia) a vrazdenie, lebo mladíkovi preplo a neliecil sa a mal byt izolovaný už dávno.
Kresťanov je viac ako moslimov, čiže adekvátne k tomu by malo byt oveľa viac kresťanských útokov v mene viery a to je zriedkavé. Vrazdenie pomätencov je úplne mimo, ty si sem zarátali útok človeka, čo v islamských krajinách aji neevidujeme vrážd denne sa spácha.

@dahliaa ale ved ja ti nevravim, ze je nutne zit niekde v muslimskej zemi, a ze je to uplne nevyhnutne, ide len o vytvorenie si obrazu, lebo sa strasne dobre hovori, ked si clovek zije v dobrej demokratickej krajine v cr a sr, kde zeny maju neskutocne prava este vacsie pomaly ako chlapi, a ine je zit v krajine, kde zena nema ziadne prava a je menej nez tava. (ano su aj take krajiny islamske zial), ale tym zas netvrdim, ze islam ako taky, je na vine, kedze som ho studovala, tak viem, ze Koran je praveze proti tomu,aby sa k zenam niekto takto choval. praveze opacne sa maju chovat, len zialbohu, nedodrziavaju nariadenia, ake su v islame dane zenam,ale ze absolútne. Konaju uplne scestne a zufalo, ked sa pozriem na tie krajiny, je mi do placu. A to nie je ani radikalny islam, pretoze to,co sa napr. deje v afganistane nie je ani radikalny islam, to je iba ciste porusovanie prav zien a tyrania voci zenam,a to nema s islamom nic spolocne. Oni zaspali dobu a ziju ako kedysi v 2 storoci niekde na dedine v arabskych krajinach, kde zeny boli predavane na trhoch ako sexualne otrokyne. keby sa clovek na islam pozrel ako taky, tak by ako presne vravis, ak by ho naozaj dodrziavali, ako kaze Koran, tak by nikdy chlap sa nespraval k zene zle, ako to robia moslimovia vacsinou. a specialne ku krestanskym zenam, pretoze ta je pre nich nic.- v zmysle je menej nez tava. Muslimka rodena je nieco ine, ale ani s tymi nemaju velmi zlutovania. pocula takmer denne o tom, ako sa stali nejake bitky medzi manzelmi a pod, ked som tam zila, u susedov a inde. ako chlapi zakazovali zenam pracovat, ako im prikazovali co si smeju obliect a co nie, tiez im nariadovali, co kupit, s kym sa bavit s kym nie, ked nieco urobi co nie je podla neho vreskoty a zaucha len tak lietali totálna tyrania vlastne. a to nema nic s demokratickym pravnym statom nič. Ale toto Koran nekáže, to je zas druha stránka veci. A zas musime dbat na kontext a dobu, 6 storocie, nemozeme porovnavat s dnesnym storocim.