icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

vevesh
17. feb 2025

@zuzana76 to vobec nie je pravda, % su rovnake. Len ked to je moslim, mas to ako prve vypichnute v spravach. Neviem o tom, ze by sa nejako zaoberali vierou inych vrahov, ktori su domaci. Tam mas spravu, ze zabil, lebo mu preplo, trochu o obetiach, venuju sa nejake 3-4 clanky tomu a koniec. Pri moslimoch sa to stale rozpitvava, dookola opakuje a ma to 80% prezenciu v mediach. Ale to je takto politickou spickou, verejnostou, majitelmi novin na zapade chcene - je to rasizmus v inej podobe...

misiak7777
17. feb 2025

@lenkakravcova jaj, čiže keď terorista ziape alah akbar, alebo organizácia vydá vyhlásenie, tak boli uvedení do omylu? 😃 A ty teda si myslíš, že pri útokoch kresťanov nebolo naschvál uvedené, že to spravili kvôli viere? Uved príklady kde máš to podozrenie 🙂🙂🙂 možno to bol aj ten sýrčan čo teraz dobodal 14 ročného chlapca

misiak7777
17. feb 2025

@vevesh možno ak prestanú hovoriť, že to spravili v mene viery, tak toho bude menej v správach 😉😉

zuzana76
17. feb 2025

@vevesh ale v Európe vraždia aj ateisti. Áno, neuvádza sa to, lebo sme v Európe, moslimovia boli v Európe v menšine a teda sa to uvádzalo. Tak ako sa uviedlo, že vrazdil Slovak v anglicku napr

zuzana76
17. feb 2025

@vevesh islam bol pre Európu cudzi element nepatriaci do našej kultúry, tak preto, aspoň tak to vnímam ja

fairyy
17. feb 2025

@zuzana76 tak ale mali by povedat, ze vrazdil prislusnik takej a takej krajiny a takej a takej radikalnej skupiny.... mne napriklad prd pomoze info, ze vrazdil moslim, krestan abo zid... akoze co s tou informaciou... a to som sa snazila uz par stran do zadu povedat, tu nie je problem nabozenstvo ziadne... tu su problem radikalne skupiny, ktore maju stale viac clenov... a ano v tych moslimskych krajinach, kde vznikly trpia kvoli nim aj ti bezni ludia moslimovia ...problem je pre vsetkych pri migracii ludi prist na to, ktori to su... a to by som cakala od Lenky napriklad aby uznala, ze tesit sa z narastajuceho poctu moslimov prostrednictvom utecencov nie je prave uplne to z coho by sa chcel clovek tesit....ze ak napise zena, ze sa spoznala s moslimom tak jej zeny moslimky poradia napriklad akymi pozorovaniami otazkami a podobne sa prepracovat k tomu ci spoznala toho spravneho chlapa... inak pomedzi tych skutocnych utecencov sa dostali sem ti, ktori neprisli za lepsim zivotom a teraz uz nam neostava ine len dufat, ze ich neprislo/nepride vela...a hlavne by sa nemali oci zatvarat predtym, ze ak ziju v inych krajinach, teda moslimskych, takj sa nas to netyka lebo vlastne to je ich problem...nie je, je to aj nas problem....

zuzana76
17. feb 2025

@fairyy ved prave, ze Lenka vobec nedomysla, ze co vsetko do europy pride, a co z toho moze v konecnom dosledku byt, len hura system, lebo moslimovia su najrychlejsie sa rozmnozujuca skupina.

dobryden
17. feb 2025

@zuzana76 ale Lenky sa to nebude týkať,ona uz sa obmedzuje.Tykalo by sa to nas.I ked pochybujem ze v eu bude niekedy saria.Stale nas je viacej a uz ani ti rodení eu moslimovia nemaju tolko deti,proste byty su drahe,strava kto chce s eu drzat krok,prispôsobí sa.Hadam aj oni chcu lepsi ziv standard,nie narobiť deti a nemat kde byvat.

zooeynka
17. feb 2025

@dobryden moslimovia su vo vela veciach podobni nasim(krestanskym;)) ciganom. A nemam.pocit ze by kvoli ziv.podmienkam mali menej deti, aj do hroznych podmienok rodia od 15 rokov :/ To myslenie maju inak nastavene, neriesia nejaku ziv.uroven, vzdelanie, kulturu...seru na to a rodia deti ktore behaju castokrat polohole, soplave, spinave....pozries vidiek v Irane a to je detto. Ako nase osady.

dobryden
17. feb 2025

@zooeynka to neviem,ja pisem o tych európskych moslimoch co tu ziju 3generaciu.Lenka pise o demografii a ze nas prerastú v eu,ale tym by som si nebola taka ista,kedze pochybujem ze sa im taky zivot bude pacit ako niekde v Iráne,co ty pises.Lebo toez vyrastajú v inom prostredí.Ja si myslim ze ti moslimovia si tiez zrátajú výhody a nevýhody a oni ako Lenka pise maji dovolené aj plánované rodičovstvo,aj antikoncepcii aj potraty,tak aby to tak nebolo ze ten moslim bude menej rodit ako krestan.

dahliaa
17. feb 2025

@yasina Holka, motáš to tady ty a opakovaně, nesmyslně. 😉 Své vzdělání jsi do toho zatahla také ty a několikrát. Jinak bych o tvém magisterském titulu neměla ani tušení. 😉 Když už tě tedy zajímá mé vzdělání, tak i já mám vysokoškolské (nemusíš mi gratulovat)... 😉 Zřejmě jsi někde během studia chyběla, když nedokážeš pochopit, že i Slovák na Slovensku může konvertovat a být muslimem a přitom vůbec NIKDY nemusí muslimské země ani navštívit! Ano, klidně může přijmout a praktikovat Islám v demokratické EU bez problému. Korán byl určen celému lidstvu a pokud si ho člověk nastuduje, uvěří v Korán a Boha, tak může okamžitě konvertovat a je jedno jestli je to domorodec v pralese, eskimák na Aljašce, Slovák z Prešova nebo Afghánec z Kábulu... Nevěřím, že někdo, kdo studoval vysokoškolsky Islámské náboženství (blízkovýchodní studia?) tohle nedokáže pochopit. Nebo se někde stala chyba. Bohužel i to se stává.

dahliaa
17. feb 2025

@yasina Ještě ti doplním, že pokud člověk uvěří v Korán a Boha (Islám), tak je naopak žádoucí, aby co nejdříve k Islámu konvertoval, stal se muslimem a začal žít život muslima, ABY NEZEMŘEL JAKO KÁFIR! Nikdo nevíme dne, ani minuty a v tomto případě není na co čekat. Absolutně nezáleží, jaké je člověk národnosti nebo kde se nachází a žije, kým je a kolik je mu let. 🙂

dobryden
17. feb 2025

@dahliaa ale @yasima to chce len vysvetlit,ze ak by si zila v moslimských krajinach ako neveriaci a pred tym ako si poznala manzela,ta ich kultura a to nabozenstvo v praxi by ta skor odradilo.Ale ty si to mala opačne,najskor si spoznala moslima v eu krajine a az potom si sa dala na jeho vieru,chapem ze ako moslim a ateista by vam tento zväzok nevydrzal,cize si sa stala moslimskou.I ked tu budes tvrdit ze si uverila a bla bla,ale ten podnet bol tvoj manzel.U Lenky to prislo inak. Yasina len ti chce vysvetlit,comu ty nechápeš ze po tito v tychto krajinach vy ta skor islam odradil,v tomto poradí by si asi tazsie konvertovala .

dahliaa
17. feb 2025

@dobryden A já říkám, že neodradil. Pokud bych věřila v Boha, proroka Muhammada, Korán, tak neodradil. Muslimské krajiny jsem navštěvovala s rodiči od dětství a navštěvuji je ráda dodnes! A světe div se, neodradil! A neodradilo by mě nic. Já věřím v Boha ne kvůli okolí, ale kvůli lásce a víře v Něj.
Každý člověk - já, Lenka nebo jiný muslim, který Islám přijal, má svůj příběh, jak se mu dostal Korán do rukou (samozřejmě s vůlí Boha). Alhamdulillah, já poznala svého tehdy budoucího manžela. Alhamdulillah, Alláh mi dal poznat Islám a ukázal mi správnou cestu. S každým z nás má Bůh plán. Allahu Akbar. ♡

dobryden
17. feb 2025

@dahliaa v detstve tak nechápeš ako v dospelosti,a dovolenka je nieco ine ako zivot tam.Mna napriklad odradili rozne skutočne príbehy alebo filmy..Alw uu chaoes co ti sadomasochistických chcela vysvetlit aspon.

dahliaa
17. feb 2025

@dobryden Tebe třeba ano, mě ne. Protože já v Boha a jeho proroky věřím a žádný člověk na světě tohle nezmění. A už vůbec ne nějaké filmy a příběhy lidí, kteří ani podle Islámu nežili a hřešili.

lenkakravcova
17. feb 2025

@misiak7777 terorista ziape Allahu akbar zaútočí, a keby tu bola šaria, tak ma hneď trest smrti.. čiže asi toľko to ma s islamským právom spoločného 🙂

Viac sa nebudem vyjadrovať. Vidím, že vy si tu idete svoje bez ohľadu na to, čo kto napíše. 🙂

"My neuctievame, to čo vy uctievate. Ani vy neuctievame to čo my uctievanie. My máme svoje náboženstvo, a vy máte svoje náboženstvo."

Boh raz spravodlivo rozsudi to, kto mal pravdu a kto nie.

matkahelka
17. feb 2025

@zooeynka ale toto je v kazdej krajine bliz.vychodu na vidieku, nielen v irane. ja som mala na VS spoluziaka z jemenu a on prvykrat videl a zazil splachovacie wc az v meste na strednej skole, rovnako pevnu linku. ked prisiel na VS do KE, cumel ako puk na tie obchody, infrastrukturu, v zivote nevidel elektricku, prvykrat v 20.rokoch v KE. Lunik 9 je pri VS internatoch a on bol presvedceny, ze to je oblast chudobnych ludi, lebo ziju tak, ako oni v jemene. ked sme mu vysvetlili, ze u nas sa tak nezije, ze tak ziju len neprispisobivi, bolo to pre neho nepochopitelne. hovorit o tom, ze vsetci, co tu prisli z tychto krajin studovat, tu aj zostali zit a nikto sa do svojej rodnej krajiny nevratil, hovorit ani nemusim. dcera ma momentalne na gymnaziu spoluziaka, co ma otca turka. tiez sem dosiel na VS a zostal tu zit. mlady sa hra na moslima 1.kategorie, hovori dievcatam v triede, ako sa maju obliekat, ze sa nemaju licit, ale teda, v turecku bol za 15 rokov svojho zivota asi 3x, lebo oni tam nechodia, lebo otec je z nejakej zaprdnej dediny pri syrskych hraniciach, kde elektrinu maju len silou vole generatora a o splachovacom wc len snivaju. kazdej jednej, co sa tu hra na moslimku a tvrdia, ze je jedno, kde zijes, ked veris v alaha ci mohameda ci koho, by som radila ist si takyto zivot vyskusat.

zooeynka
17. feb 2025

@dahliaa u vas je problem ten, ze si myslis ze by vsetci mali konvertovat na Islam, lebo to je to najlepsie, pre cely svet, aby ludia nezomreli ako "neveriaci" a podobne blaboly. Nechces pochopit ze k Bohu vedie vela ciest, Islam zdaleka nie je pre cely svet, su ludia co Boha miluju celym srdcom a nemaju potrebu sa 5x denne modlit, hovoria k Bohu mozno aj viac ako 5x denne, radia sa s Nim, dakuju mu a nemaju potrebu si zahalovat vlasy. To nie su podstatne veci, su to vonkajsie prejavy, v podstate ritualy ktore v Bozom ponimani nemaju vyznam. A o tomto netreba inych ludi presviedcat.

zooeynka
17. feb 2025

@matkahelka uplny suhlas. Nas zubar je z Jemenu, zije tu uz 30 rokov, tiez sa do Jemenu po studiach nevratil. Aj Nove Zamky su mu lepsie ako jeho domovina ;)

autor
17. feb 2025

My sice mame splachovacie WCko aj dve, ale nie vzdy je voda. Posledny vikend sme sa umyvali vodou z kyblov a teda vobec to nerusi. Praveze je to skor romanticke, lebo vo dvojici si clovek s tym moze celkom pomoct, liat vodu na toho druheho. Vlastne mam v tomto zmysle tie vypadky vody aj rada. Dokonca mam pocit, ze si v tychto podmienkach ludia viac davaju zalezat na svojej cistote, ale to moze mat nieco aj s tym islamom, neviem.

natalka13
17. feb 2025

@lenkakravcova jasne ze sa neuvadza, krestan nevrazdi v mene boha, nevnukol mu boh niekoho zabit🙈 krestanov nik nevychovava k vrazdam, vrazda je hriech.

lenkakravcova
17. feb 2025

@natalka13 aj v islame je vražda hriech.

matkahelka
17. feb 2025

Strasna romantika zalievat h*vna v hajzli kyblami, strasna romantika prat rucne ob*rate bodynka, strasna romantika umyvat riady rucne pre 5clennu rodinu. fakt, ze si taku strasnu romantiku neviem predstavit. predohru maju ludia v civilizovanych krajinach v sprche aj pri tecucej vode.

dahliaa
17. feb 2025

@zooeynka Ne, to není náš problém. Nám muslimům je jedno jestli zemřeš jako káfir nebo ne. V soudný den bude odpovědný každý sám za sebe.
Nemají potřebu modlit se 5x denně... A bude to stačit Bohu? 😉

zooeynka
17. feb 2025

@dahliaa kto Boha miluje tak z neho nema strach. Nie je dovod. Nabozenstva celkovo, nielen Islam maju potrebu zastrasovat - "ved uvidis v sudny den", "budu stacit 4 motlitby denne alebo treba 5?", "nechcela by som skoncit v pekle, lebo neverim v Islam" a podobne chutovecky na zastrasovanie. Dakujem, neprosim. Nemam z Boha strach. Je to Stvoritel, nie psychopaticky tyran aby trestal svoj milovamy vytvor - cloveka. Urcita skupina ludi asi potrebuje byt zastrasovana aby sa chovala slusne a drzala sa na uzde, to je ok, Mohammed zrejme na svoju dobu urobil zasluzny cin aby chamrad dal do pucu, detto Jezis sa snazil dat do pucu Zidov (preto sa nenarodil napriklad medzi Eskimakov).
Len si treba uvedomit ze modlitba 5x denne z teba nerobi lepsieho cloveka ako z niekoho kto maka cely den, ab, napriklad uzivil svoju rodinu.

zooeynka
17. feb 2025

@matkahelka to co si vtipne popisala je v autorkinej situacii uuuplne najmensi problem....

autor
17. feb 2025

@matkahelka Za viac nez 30 rokov zivote v Europe som nezazila nikdy taku romantiku ako tu a to si myslim, ze som mala aj kvalitne vztahy aj s tou predohrou v sprche. Podla mna to ma nieco s kulturou, ludia su si blizsi a kdezto v Europe som zazila mozno tu predohru v sprche, tu takto fungujeme akoby cely cas, pred, po sexe, hocikedy, vacsia intimita, ale mozno som proste iba teraz narazila na takeho cloveka s ktorym zazivam nieco kvalitnejsie na uplne inej stupnici

karolinakr
17. feb 2025

takže to myslíš vážne s nim a chceš sa zaňho vydať? tak potom napíš ako to pokračovalo a či to bol veľký fail alebo happy end

dahliaa
17. feb 2025

@zooeynka Vidíš to a já se Boha bojím. Nemyslím si, že Bůh dopřeje Ráj každému. Věřím, že člověk si musí Ráj ,,zasloužit". 🙂