icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

simsalabim
20. feb 2025

@lenkakravcova ak je nieco tradicia, dodrziavana storocia, a ty ju presunies na ine miesto, uz to tradicia nie je. Ci?

zooeynka
20. feb 2025

@dahliaa ale vies, pre krestanov je Jezisovo ucenie pravdou. A pravda nepotrebuje objasnovat, obhajovat, vysvetlovat - ona proste JE. A ci sa ludia kvoli tomu vadia nijak pravdu neovplyvni.

dahliaa
20. feb 2025

@zooeynka Však v pohodě. Já vám vaší pravdu neberu. Však pravda a láska vítězí! 😉 Netřeba se bát Islámu.

lenkakravcova
20. feb 2025

@zooeynka vieš o čom Ježiš hovoril? 🙂 o žene, ktorá nebola vydatá. Jej sa to netýka a nemalo tykať. Skús si ten príbeh prečítať dôsledne. A prečítať si aj Tortu a jej zákon ako tam daný trest mal byť aplikovaný (na danú ženu sa vôbec nemal vzťahovať).

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa

Ty si síce zmazala svoj príspevok o tejto skladbe :

https://www.youtube.com/watch?v=ED60iIPY3rI

ale tí, čo s nemým úžasom sledujeme túto diskusiu sme ho videli. Aj s tým komentárom. A tie, ktoré vieme čítať medzi riadkami sme pochopili aj ten Tvoj sprievodny text o tom, ako by moslim toto nikdy nedopustil.

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
AD 1 - neveríš, že toto bolo natočené v chráme s požehnaním cirkevných predstaviteľov, však..?

dobryden
21. feb 2025

@dahliaa no my s tym nic neurobíme ale ak v Německu vyhra AFD tak ich asi zacnu deportovať tam kde maju domovinu,a v Rakusku tiez vyhrala krajná pravicová strana,cizeniw rodenie ale vysídľovania moze nastať,aby sa to nedotklo teba a tvojho manzela,ale ty vlastne budes spokojna v moslimskej krajine.

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
AD 2 - presne si vystihla vo svojom príspevku to, čo tu tak popieraš. Radikalizmus. Naozaj nechápeš, čo nám (či už ateistom, kresťanom,...) na tom Vašom prístupe vadí? Áno myslím aj Lenku.. Tá snaha pretvoriť Európu (a dokonca vyjadrenie že si to Lenka želá na Slovensku ?!?! 😳) na moslimskú? Veď to je absurdné.. viete si predstaviť, že by sa teraz nejakí novodobí Cyril s Metodom rozhodli ísť do moslimských zemí pokresťanšťovať ľudí, meniť ich státočia trvajúcu históriu a tradíciu?!? Kto, kto z tých vašich ľudí by bol ochotní robiť ústupky viď príspevok @simsalabim vyššie..?

dobryden
21. feb 2025

@kasssiopea mozes to vysvetlit?

dobryden
21. feb 2025

@lenkakravcova co tu stale splietas kresťanov a toru?Rwc ke o moslimovi ktory podvádza manželku s ateistkou pocas jej ms.Takto sa sprava vzorný moslim?A este by si ju zbicovala .

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
AD 3 - mne osobne je srdečne jedno, že Ty schvaľuješ ďalšie manželky svojmu mužovi (teoreticky všakáno, keby prišlo na prax to možno nebolo také ružové) aj keď aj toto si moslimovia prispôsobili k svojej spokojnosti, všakáno. Dôvodom na toto bolo aby bolo postarané o vdovy a siroty ale prečo neurobiť upgrade, keď to môže byť 18ročná bezdetná panna, všakže..?
Je mi jedno že Lenka so svojim slovenským manželom kdesi z obce na východe Sloveska konvertovali na základe toho, že si niečo prečitali v akejsi knižke. Akoby nestačilo osvojiť si spôsob života, ktorý sa mi vyhovuje a páči, inšpirovať sa tým, čo súznie s mojim ja, nechápem, načo tomu dávať nálepky ale dobre..

vevesh
21. feb 2025

@dobryden no to vysidlovanie tiez nie je tak jednoduche ako si afd predstavuje, je to len horuci vzduch z ich strany- afgancov doteraz odsunuli od nastupu talibanu az jedno lietadlo (kapacita asi 70 ludi?), aj to muselo pristat v pakistane a pakistanska vlada ich musela doviest na hranicu a previest cez nu- ktovie aj, ci boli uspesni. A za toto nemecka vlada zaplatila nejakeho pol miliona eur pakistanu.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

fairyy
21. feb 2025

@dobryden aj vo francuzsku krajne pravicova strana sa dostava do popredia...aj taliansko... a u nas su 4ty v poradi aj to len kvoli romom, ak by tu prisli imigranti vo velkom.ako.inde budu prvy jak nic...ja neviem jak moze Lenka napisat, ze v Rusku sa nic neudialo tak sa neudeje ani tu v europe... akoze uz sa deje... a vobec si nemyslim, ze ludia su z toho nadseni... a ti ktori ich volia su zvacsa zufali

dahliaa
21. feb 2025

@kasssiopea Já NIC nesmazala! Můj příspěvek je na straně 48 i s písničkou v původní podobě, v jaké jsem ho včera přidala.

Ano, to co jsem napsala, tak za tím si stojím. Věřím, že něčemu takovému, co je na videu, by muslimové rozhodně jen tak nepřihlíželi, kdyby se to samé týkalo Islámu. Věřím, že to video by dlouho vyložené nebylo...
Jak jsem psala. I o Islámu kolují různá videa, lži a nesmysly. I pálení Koránu atd... Ale tohle je naprosté zesměšňování Boha v křesťanském podání a ponížení křesťanství... Jistě že nevěřím, dokonce to možná ani nebylo natáčené reálně v kostele, ale jde o ten princip zesměšnění a ponížení náboženství. Ty polonahé ,,jeptišky", vzadu kříž když on tam řádí jak čert.... Týkat se tohle Islámu, tak věřím, že muslimové by to jen tak nenechali. A to celé souvisí s tím, že když si křesťané nebudou své náboženství bránit a stát si za ním, tak časem prostě nebude bráno ve společnosti tak vážně... Tohle je prostě na vás a na vašem přístupu, co dovolíte.

dahliaa
21. feb 2025

@dobryden Co bude, to bude... Já to nevyřeším a ani neřeším. Možná, že třeba můj muž dostane deport a bude muset odjet a možná taky že ne a za 20 let tady bude kalifat. Jen Bůh ví.

dobryden
21. feb 2025

@vevesh tak aj 70 je dost,ale ss nastavi mozno iny system a uz sa do Nemwcka len tak lahko nedostanu,

dobryden
21. feb 2025

@dahliaa a co je to ten kalifát,A v moslim krajinach mate kalifát?

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
Ja len vidím zásadný rozdiel medzi kresťanmi a moslimami hoc samozrejme absolútne netvrdím, že cirkev je bezchybná. Je možné byť kresťanom aj bez cirvi s čim by zas fanatici z tejto skupiny nesúhlasili. A síce - kresťan (nie ten z wishu samozrejme) verí, miluje, modlí sa, žije si podľa svojho presvedčenia a NECHÁVA OSTATNÝCH ŽIŤ ako sami uznajú za vhodné. Nikoho na počkanie nepresviedčajú, že práve to ich presvedčenie je správne. Akceptuje rozhodnutie každého jedného človeka prežiť svoj život najlepšie ako vie. Neposiela state z Biblie na počkanie ženám na koňovi, aby sa uvedomili. Toto je pre mňa najväčší rozdiel. Neodtína ruky zlodejom, nekameňuje znásilnené ženy, nerobí zo žien podradný druh. Láska. To je slovo ktoré pre mňa zaštíťuje vieru. Nie zabíjanie v mene Alaha. Nie obracanie kontinentov na obraz svoj.

vevesh
21. feb 2025

@dobryden 70 ludi je dost?!?!?!vsak to je jedno zrnko v baleni soli....a velmi drahe....🙄

dahliaa
21. feb 2025

@kasssiopea Tak ať to novodobý Cyril a Metoděj zkusí. Myslíš, že by u muslimů uspěl? A proč naopak v ,,křesťanské" Evropě se obáváte, že Evropa bude časem muslimská? Se nad tím vším zamysli. Tohle je na vás křesťanech a vašem přístupu.
Islám byl dán celému světu. Stejně tak jako Bůh celý svět stvořil. Takže já samozřejmě s Islámem a muslimama nikde na světě problém nemám.

dobryden
21. feb 2025

@vevesh je ale stale lepsie sko nic a mozno je to len zaciatok,O 70 rasdikalnych menej,nech ich vyvážajú do Dubaja,tam si mozu šíriť šaríu a kalifat

vevesh
21. feb 2025

@dobryden ale oni ich nemozu vyviest do dubaja a ani nikam inam- ty mozes vyviest len ludi obcanov danej krajiny, ak dana krajina s tym suhlasi🙃a ak nie, mas smolu, sedia u teba doma....

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
"Věřím, že něčemu takovému, co je na videu, by muslimové rozhodně jen tak nepřihlíželi, kdyby se to samé týkalo Islámu."
A presne o tomto hovorim v prvom príspevku.
Viem, moslimovia by boli ochotní a schopní pre také niečo zabiť. A tomu ja hovorím fanatizmus.
Ja som veriaca ale tá skladba aj klip mi je srdcečne jedno. To je umelec so svojim prejavom a toho, kto je vo svojich hodnotách ukotvený nepotrebuje absolútne toto riešiť.
Ja viem, "vy" by ste to riešili. Odtínate ruky, kameňujete v mene Allaha. Máte pocit, že ste tu nejaká mravnostná polícia či čo. To je pre mňa absurdné.. a nechávam ostatných, nech žijú ako chcú, za svoj život sa (zrejme) budú zodpovedať sami.

dobryden
21. feb 2025

@vevesh ale ved,suhlasi,nesuhlsi,kolko tu načierno sli pesi,aby prešli hranice nelegalne?U nas v dedine na severe sa ocitla banda čiernych ,mali alw naplánované do Nemecka.Ved tak mozu nelegalne aj do Dubaja.

dahliaa
21. feb 2025

@dobryden Si to vygoogli. To snad zvládneš, ne?

kasssiopea
21. feb 2025

@dobryden
Vyjadrila som sa k tomu v príspevku o 8.47

zooeynka
21. feb 2025

@lenkakravcova nie Lenka, Jezis neaplikoval Toru, on hovoril o sucite, laskavosti, odpusteni, o tom ze clovek sa ma v prvom rade pozriet na seba a nie hodnotit druhych. Odsudzovat ich, trestat - to prinalezi Bohu a nie ludom a ich prekrutenym pravidlam. Jezis ucil opak toho kruteho sveta ktory vladol. Neriesil ci bola dotycna(prostitutka)vydata.

vevesh
21. feb 2025

@dobryden no nemozu😃🫣 dubaj ti neda povolenie na pristatie. Si to tiez velmi jednoducho predstavujes....ako, ja viem, ze prisli na cierno a ked je dokazatelne odkial prisli, tak su aj odsuvani do daneho statu, kde prekrocili hranicu. Ale pri velmi velkej casti to nie je dokazatelne, velakrat ani nevies dokazat z akej oblasti ludia pochadzaju, ergo nemas ich ani kam poslat...🙃

kasssiopea
21. feb 2025

@dahliaa
Ja sa vôbec, ale vôbec neobávam toho, že Európa bude moslimská. Nie je totiž veľmi nahlas počuť, že by ste nám do Európy priniesli lásku, pokoj a mier ✌️

dahliaa
21. feb 2025

@kasssiopea Ty vidíš jako trest jen smrt a zabijení. On by stačil vysoký finanční postih a nutnost smazání takového neuctivého videa. Že je umělec neznamená, že musí být takový hulvát a veřejně ponižovat a zesměšňovat křesťanství. Ale tak když vám je to jedno, že si z vašeho náboženství někdo dělá veřejně doslova prd.l, tak je to pak v pohodě... Jak jsem psala, pak ale neplačte, až tu bude náboženství, za kterým si jeho vyznavači stojí a berou ho vážně, když vy jste se za to své ani nedokázali postavit a udržet si ho... - Já sama nevím, co bude za 10, 20, 30 let... Reaguji pouze na vaše obavy a na to, co tady psala Zuzana... Nic víc. Já tohle neřeším, ale vy se obáváte.