Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@dahliaa
Píseš ostatným, že neodpovedajú priamo a idú iba zľahka okolo, ale presne to robís na 3 stranách, krútiš sa ako had.
Tak sa spýtam ešte raz ja. Z Tvojho vyjadrenia súdim, že všetko, čo sa na tomto svete deje, či už dobré alebo zlé (dobro a zlo z praobyčajného ľudského chápania bez kontextu viery) je vôla Božia.
Myslíš si, že genocída v Gaze je Božia vôla?
Myslíš si, že samovražedné atentáty moslimov sú Božia vôla?
V širšom kontexte toho, čo si popísala sama o sebe tomu mám rozumieť tak, že schvaľuješ genocídu aj atentáty lebo to chápeš ako Božiu vôlu?
A ako odpoveď akceptujem áno - nie, bez naučených fráz a citátov.
@dahliaa predtym, ako si z niekoho urobis priatela, ho musis spoznat, nie? Ved to je logicke. Cize ho musis najprv stretnut, spoznat, a potom bud pokracujes dalej v priatelstve alebo nepokracujes.
Ale tu je naznacene, ze sa selektuje hned na zaciatku podla viery. Cize niekomu nedas ani sancu stat sa tvojim priatelom, lebo nie je z vyvoleneho nabozenstva. Chapeme sa uz?
@dahliaa a tu mi teda nesedi... ty si bola moslimka, ked si spoznala svojho manzela? lebo ak este nie tak ako sa mohol s tebou spriatelit ...ci teda on nedodrziava vsetko do bodky z Koranu? alebo ani ty teda? neutocim naozaj...ja len sa to snazim pochopit ...ja naozaj nepoznam ziadneho moslima ako si ty alebo Lenka co vytahujete verse z Koranu... tak som.v nemom.uzase a sa pytam potom tych co poznam, ze ci to tak maju
@kasssiopea Krútim sa ako had. - Jen jsem už asi minimálně 2-3x napsala, že já v Boží vůli věřím. 😀 To je komedie toto...
Tady máš KONKRÉTNĚ verš z Koránu (věřím v Korán od prvního do posledního písmene! Aby jsi se mě neptala znovu, zda v to opravdu věřím.)
Korán 64:11
Pohroma žádná nepropukne jinak než s dovolením Božím. A kdo věří v Boha, toho srdce On na správnou cestu uvede a Bůh je v každé věci vševědoucí.
@54tinka54 verime, ze: "ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. "
@dahliaa takze Ty absolutne ani nechces pochopit podstatu krestanstva, nuz, co dodat. Akoby si vyrastala niekde v Afganistane a nikdy nepocula o krestanskom pohlade na Boha. Nuz, dobre.
Pan Jezis nam jasne povedal, ze mame nepriatelov milovat a nenavidiet hriech, odpustat a bude nam odpustene. A akou mierou meriame, takou odmeraju nam... Akym pravom nam Ty ides hovorit, ze to prave nemame robit? Lebo...preco? Lebo Vy to tak mate?
@dahliaa
Takže áno? Alebo nie?
Jasne som Ta poziadala, aby si mi neposielala žiadne naučené verše ani citácie Koránu.
Takže odpovede na moje tri otázky sú..?
Genocída je Božia vôla?
Atentáty sú Božia vôla?
Schvaľuješ vyššie uvedené lebo to považuješ za Božiu vôlu?
Áno alebo nie?
Rozumieš významu týchto dvoch slov tak ich použi.
@kasssiopea Napíšu ti, že věřím v vůli Boží a ty se mě znova zeptáš jestli teda Áno alebo Nie?
S kým jsem se to zase pustila do debaty... tohle je ztráta času...
@kasssiopea to nema cenu toto 🙃
@nevenka ,,Ty nas tu obvinujes, ze si nebranime vieru"
😀 Tvl sorry, ale já vás fakt neobviňuju, že si nebráníte vieru" tohle celé vzešlo z toho, že se Zuzana bojí Islámu v Evropě a co bych teda doporučovala dělat. 😀 Kdybych na to neodpověděla, tak budu nařknuta z toho, že neodpovídám a krútim sa ako had. 😀
@dahliaa
Dahlia, s cistym svedomim mozem napisat - ano, krutis sa ako had.
Pytala som sa, ci schvalujes genocidu a atentaty a Ty ako papagaj - verim v Boziu volu.
Lebo vies, ze napisat mi ANO je sialene, hoc to tak v sebe mas. A pre toto sa deju tie strasne veci. Lebo moslim si obhaji aj vrazdu nezmyslami o Bozej voli.
Fanatizmus. Nic viac a nic menej.
@nevenka
@kasssiopea Nevím, jestli umíte anglicky, ale tady alespoň posílám výklad toho verše pro lepší představu. Myslela jsem si, že na Boží vůli věří i křesťané... Je to složitější téma, které také vysvětluje podstatu tohoto života - zkoušky a toho budoucího, věčného. Vysvětlit to není na pár řádků. Můžete si to ale samy pro představu nastudovat.
Tady je ten výklad.
https://myislam.org/surah-at-taghabun/ayat-11/
@kasssiopea Nejprve pochop v čem spočívá ,,vůle Boží".
Genocidu ani vraždy neschvaluji.
And Allah’s leave in any case is based on one or other wisdom, directed to some ultimate good, which man neither knows, nor can understand.
@dahliaa
Ak by sme aj anglicky nevedeli, mame translator 😉
Ja rozumiem velmi dobre ako zmyslas. Ale Bozou volou by som nikdy, nikdy nenazvala VRAZDU. Mam Ti tiez k tomu poslat nejaky vyklad? Paci :
schvalovat vrazdenie pod ruskom vierovyznania je fanatizmus.
@dahliaa
Myslim, ze my dve si nikdy neporozumieme, nase videnie sveta je diametralne odlisne a ja Ta tu nebudem presviedcat o mojom nazore. Mozno pochopis, ak bude v nespravnom case na nespravnom mieste Tvoje dieta a domov sa viac nevrati. Z vole Bozej. Alebo Ti manzel prinesie predstavit novu manzelku, 18 rocnu pannu. Z vole Bozej. Mozno potom pochopis. A mozno nie..
Uz sme tuto temu zaspamovali dost.
@kasssiopea Asi víš, jak kvalitně překládá translator...
Vraždy neschvaluji.
Ano, pošli mi výklad.
@kasssiopea Význam vůle Boží jsi stále stejně nepochopila... Ale ono to není studium na 5 minut...
@dahliaa ja uz to len zakoncim, ze Vy mate diametralne odlisne chapanie Boha a Ty konkretne si zamienas Bozie chcenie s tym, co konaju ludia. My chapeme Boha ako toho, kto chce len dobre veci pre ludi- vsetkych bez rozdielu. On nekona zlo. A to, ze sa nieco udeje, lebo to urobia ludia, neznamena, ze to chce Boh, ale len, ze to proste dovoli, lebo nam dal slobodnu volu a respektuje ju. Nevidis rozdiel? Chcenie Boha - jeho konanie, dovolenie Bohom, ze On to nechce, len to proste dopusti?
Takze mame odlisne chapanie Boha, Ty to nase asi nikdy nepochopis. Lebo toto je Dar Ducha, Milost Bozia, aby si niektore veci pochopila srdcom, nielen (ne)logickym rozmyslanim.
Co je Bozia vola? Vsetko to zlo, co sa deje, aj to je Bozia vola, toto Boh podla Vas chce, tuzi po tom? V takehoto Boha verite? Preco? V takeho, ze sa ho mas bat, ze ked nebude mat svoj den a Ty v tu ranu zomries, tak si zmysli, ze Teba do neba nechce, tak dobre? Vy ste s tym ok?
Ja si myslim, ze Bozia vola, to, po com On tuzi je byt so svojim milovanym stvorenim, so svojim dietatom. Chce a vie mu prepacit vela veci, len Tebe musi byt ludo, ze si clovek hriesny a nevies sama dostat Jeho laske. A preto podla krestanov clovek potrebuje Spasitela. Prorok je vec jedna, ako moralny kompas, no dobre. A co dalej? Moralne pravidla stacia na dosiahnutie neba? Fakt? No podla mna absolutne nie.
@nevenka My chapeme Boha ako toho, kto chce len dobre veci pre ludi- vsetkych bez rozdielu. - Aha, tak jiný příklad. A čí je vůle to, že děti umírají na různé nemoce - rakovinu, mají bolesti? Nebo to je vlastně ,,dobrá věc"? V čem podle tebe? Neděje se to z vůle Boha? Jak si tohle vysvětluješ?
I za špatnými a bolestivými chvílemi se skrývá moudrost a třeba i dobrý konec. Je to zkouška. Bůh zkouší nás všechny lidi do jednoho, jak se k určitým situacím postavíme a jak budeme ve své víře v Boha silní. Někoho za jeho postupky potrestá, jiného odmění.
@fairyy Já nebyla v té době ještě muslimka. O náboženství jsem se zajímala.
Já i teď se setkávám s nevěřícími a křesťankami. Mám mezi ateisty spoustu známých. Psala jsem, že nemám problém zajít s křesťankou/ateistkou na kávu, pokecat si, ale nepovažuji je za přátele. Přítel je pro mě někdo, komu mohu důvěřovat, třeba i intimní a soukromé záležitosti a ty bych prostě neřešila s někým, ke komu tu důvěru nechovám. Tyhle záležitosti bych si nechala pro někoho, kdo sdílí a chápe důležitost mého soukromí a tím jsou zpravidla pro ženu muslimku - muslimky. Přátele mám mezi muslimkami.
Ten uvedený verš se ale týká a týkal především těch křesťanů a židů, kteří jsou a byli v minulosti muslimům ,,vrahy" a Islám veřejně uráželi, vysmívali se mu, muslimy pronásledovali, snažili se zničit Korán. Tento verš se pojí s určitými historickými okolnostmi.
Však i muž muslim má dovoleno vzít si křesťanku nebo Židovku za manželku (byť se to moc nedoporučuje). Takže dobré vztahy mezi osobami různého vyznání, kde je tolerance, nejsou Islámem zakázané, ale s nepřáteli Islámu/muslimů z řad křesťanů a Židů, kteří se o naší víře vyjadřují hanlivě, bychom se přátelit neměli. A Bůh ví nejlépe.
Jen pro tvé info. I muslimové dělají chyby co se dodržování pravidel týče. Ani já, troufám si tvrdit, že ani Lenka a ani můj manžel nejsme v tomto ohledu bezchybní.

@nevenka Ano a přesně někoho takového si nemáme brát za přátele. Já to vidím naprosto stejně, akorát ho nebudu milovat jako ty.
Křesťané a Židé se bohužel vůči muslimům a Islámu takto velice často chovají a chovali i v minulosti. V dobách, kdy byl tento verš seslán. - DOPLNĚNÍ.