icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

nevenka
21. feb 2025

@dahliaa pisala som uz skor o pade cloveka a dosledkoch, o Satanovi. Mozes studovat o dejinach spasy, ak sa chces viac dozvediet.

dahliaa
21. feb 2025

@nevenka To jsem od tebe nečetla, ale něco si o tom zjistím. Takže za nemoce dětí může podle křesťanů Satan...

nevenka
21. feb 2025

@dahliaa takto jednoducho sa to teda povedat neda. Ale v zasade ano, za zlo vo svete moze Satan a ti, ktori mu sluzia, ktori odmietaju Boziu lasku. Svet bol stvoreny krasny a dobry, ale po Pade cloveka, bol clovek "vyhnany" z raja a teda clovek mohol zakusat aj dobro aj zlo, moze si zvolit, ako bude zit, co bude robit. Bozie kralovstvo nie je z tohto sveta. Kniezatom tohto sveta je Zly duch, aj smrt je nasledkom tohto padu. Nie je to tak, ze priamo zly duch to sposobuje, ale z podstaty tohto sveta to tak proste je. Ale choroby rozhodne nesposobuje Boh alebo ze by si ich prial, to nie je vola Bozia. Akoooo...Existuju aj choroby, ktore su na slavu Boha a to tak, ze Boh dopusti chorobu, aby sa obratili k Bohu ludia, bud on sam, ten chory alebo jeho blizky alebo...su take pripady. Je to zlozite takto vyavetlovat. Ale uz sme daaavno od ppvodnej temy prec, uz by som nerada v tom pokracovala.

nevenka
21. feb 2025

@dahliaa to je smutne, to s tymi priatelmi. Preco nemozes doverovat niekomu, kto ma ine vierovyznanie alebo je ateista? Mozem vediet? Tie "zname" si mozno aj myslia, ze ste kamaratky. No a nie ste. Lebo nemozes, to je strasne divne podla mna.
Ja som mala take nazorove rozdiely s mojou naj kamoskou, ale dokazali sme sa respektovat a nachadzat to podstatne, co nas spajalo. Nevideli sme sa osobne roky, ale ked by sme sa stretli, tak zacneme rozhovor tam, kde sme pred rokmi skoncili. Ked som konvertovala, volala som si ju za birmovnu mamu. Vdaka Bohu za nu.

dahliaa
22. feb 2025

@nevenka Sice tohle nechápu
,,Nie je to tak, ze priamo zly duch to sposobuje = Kdo teda? Kde se to bere? Na to by měla být jasná odpověď..., ale z podstaty tohto sveta to tak proste je."
Ale choroby rozhodne nesposobuje Boh alebo ze by si ich prial, to nie je vola Bozia." = Takže za to, že děti umírají na nemoce, může satan?
Jestli nechceš tak už neodpovídej. Takhle mi to ale připadá, že vlastně ani sama moc nevíš??

dahliaa
22. feb 2025

@nevenka Protože nesdílejí stejné životní hodnoty a názory. I muslimka mě může zklamat, to je pak už na jejím svědomí. I nespravedlivým lidem je lepší nedůvěřovat a vyhýbat se jim. Ať se jedná o křesťana, ateistu nebo muslima...
Např. vím, že se svými známými (ateisty) je pro nás téma náboženství uzavřené. Vím, že se neshodneme a k čemu by to dovedlo, přitom je to skutečnost, která ovlivňuje mé myšlení a život (a nevíra ten jejich samozřejmě taky). Rozumíme si v jiných ohledech a je jedno, jak vztah mezi námi já nebo oni nazývají.
Přátelit bychom se neměli s těmi, kdo nás a naší víru urážejí, ale s takovým člověkem bych se i tak nepřátelila.

nevenka
22. feb 2025

@dahliaa vies co, ukoncime to. Takto jednoducho sa to neda napisat a nema to ani vyznam viac o tom dookola pisat. Zdroje su, ak Ta to zaujima, ak nie, nechaj tak. Len sme Ti tu chceli napisat veci, aby si pochopila, preco krestan nebrani vieru takym sposobom ako moslim. Priamo z podstaty je to iny princip. Pan Jezis nam priniesol iny pohlad na svet a zivot. To je cele.

dahliaa
22. feb 2025

@nevenka Však v pohodě. Já s tím problém nemám. Hlavní je, že to nevadí vám, resp. že to nehodláte řešit. Je to vaše náboženství a vaše víra. 🙂

misiak7777
22. feb 2025

@dahliaa čiže vidíš, na rozdiel od Biblie je v koráne schvalovane fyzické násilie. Čiže pre mňa to násilné náboženstvo. Pre mňa divné, že to vnímaš ako dokonale a láskavé

dahliaa
22. feb 2025

@misiak7777 Nemám problém s fyzickými tresty, pokud jsou pachatelé usvědčeni a řádně odsouzeni soudem.

misiak7777
22. feb 2025

@lenkakravcova a @dahliaa chcem sa vás spýtať na jednu vec, a teraz to prosím neberte ako rýpanie. Pýtam sa zo zvedavosti.
Ako by ste vnímali ako matky, keby vaše dieťa ( syn alebo dcéra) bolo usvedčené z nevery a bol nariadený trest 100 rán bičom?
Pýtam sa vás ako matiek a moslimiek s rešpektom k vašej viere

lenkakravcova
22. feb 2025

@misiak7777 tak ako sa tam píše, ak ide o veriaceho, má byť vykonaný trest (je to jedno či ide o rodinu, kamaráta alebo neznámeho človeka). Dieťa by už predpokladám bolo dosť dospelé (keďže by bolo ženaté alebo vydaté) na to, aby nieslo, po usvedčení na súde a pravoplatnom rozsudku, zodpovednosť za svoj čin.

dahliaa
22. feb 2025

@misiak7777 Vidím to stejně jako Lenka. Pakliže by bylo nevěrníkem, konalo takový čin a ještě tak, že to vidí 4 lidé a šaríatský soud by ho usvědčil, tak ať za toto chování nese odpovědnost. I tak, pořád pro něj bude lepší nést za tento přestupek trest tady na zemi než potom pouze v soudný den. Na mé lésce k mému dospělému dítěti by se ale nic nezměnilo.

dahliaa
22. feb 2025

@misiak7777 Pokud by tvé dítě spáchalo trestný čin a bylo řádně soudem odsuzené, ty bys byla proti tomu, aby za svůj spáchaný čin neslo odpovědnost a dostalo trest? (V USA třeba trest smrti nebo na Slovensku 20 let?)

zuzana76
22. feb 2025

@fairyy ani albanci nemusia byt moslimovia, vyjadrujem sa este k tomu clanku co dala Lenka

dahliaa
22. feb 2025

@misiak7777 Ještě ti doplním, že kdyby mé dítě bylo třeba v ČR odsouzené k 20 letům a nebo i někde jinde šaríatským soudem k 100 ranám bičem, tak by mi to bylo nesmírně líto. Nesla bych to těžce. Jak ten trest, tak i to, že spáchalo trestný čin, ale nést odpovědnost za své činy musí. Stejně tak bych chtěla, aby byl spravedlivě odsouzený člověk, který ublížil mému dítěti.

dobryden
22. feb 2025

@dahliaa ja nie som za trest smrti,lebo to nic nevyriesi,skor horsi je trest ak páchateľ za s oje brutálne činy pyká dozivotne a trapi sa a moze si spytovať svedomie niekde v base,30r taky zivot….Trest smeti je skor vykúpenie ako trest.A to beriem vseobecne,nie z roviny na ozenstva

misiak7777
22. feb 2025

@dahliaa a @lenkakravcova len pre mňa je rozdiel byť odsúdený právnym systémom štátu a iné odsúdený na základe náboženstva. Teraz nehovorím napríklad o krádeži alebo vražde. Ale o nevere v manželstve. Miesto rozvodu 100 rán bičom? Neviem teda si predstaviť matku ktorá vie že jej dieťa bude zbičovane kvôli náboženstvu..

dahliaa
22. feb 2025

@misiak7777 Ono není zbičované kvůli náboženství, ale kvůli nevěře, kterou vědomě (a veřejně) spáchalo a tím zničilo život svému muži/ženě - nedej Bože dětem...
Předpokládám, že rozvod v tomto případě proběhne také.

DOPLNÍM: Právní systém v ČR/SR je vytvořený na základě lidí. Trest uvedený v Koránu na základě Boha - našeho stvořitele.On ví, co je pro nás nejlepší.

lenkakravcova
22. feb 2025

@misiak7777 ty si to nevieš predstaviť, ja áno.
A právny systém sa zakladá buď na ľudských zákonoch alebo na náboženských zákonoch. Aj európske právo vychádza častokrát práve z náboženských textov. Samozrejme písala som o pravoplatnom súdnom procese.

dobryden
22. feb 2025

@dahliaa DOPLNÍM: Právní systém v ČR/SR je vytvořený na základě lidí. Trest uvedený v Koránu na základě Boha - našeho stvořitele.On ví, co je pro nás nejlepší je naivne si mysliet ze to je od Boha,toto je od Mohameda a to aj taky vyzera ze islamské zakony maju daleko k spravodlivosti,tie európske su spravodlivejšie.

vevesh
22. feb 2025

@misiak7777 ak by dieta bolo osvedcene z nevery, nedostalo by 100 ran bicom. Bolo by to asi to posledne, co v zivote urobilo🤐🤐🤐(a nie, nesuhlasim s tym, ale nie je v mojej moci zmenit zauzivane zvyky kultury). Preto sa nevera vyskytuje v minimalnych %. Najorv rozvod a potom sa moze nad druhym vztahom uvazovat....

dahliaa
22. feb 2025

@dobryden Tak teď nevím, co jsi tím chtěla vlastně říct?
Po 54 stranách diskuze budeš muslima přesvědčovat, že Korán není od Boha? 😀
A co když Bible je také jen pouhým výmyslem lidí, však by bylo naivní si myslet, že má Boží původ, nebo ne?))))
Jako tohle nepochopíš... (A proto není úplně fajn, brát si za přátele takové křesťany, jako jsi např. ty - dobrý příklad).

misiak7777
22. feb 2025

@lenkakravcova som rada že moja matka by s týmto nikdy nebola ok..

dahliaa
22. feb 2025

V této diskuzi se s vámi loučím. Čas letí a tohle je celkem ztráta času. Tak se mějte fajn a Mír s vámi. 🙂 🙂 🙂

simsalabim
22. feb 2025

Mna by celkom zaujimalo, preco by mal niekto byt odsudeny nabozenskymi zakonmi, ak toto nabozenstvo nepraktizuje? A druha vec, preco by mali byt odsudeni nabozenskymi zakonmi dvaja slobodni ludia, ktori maju dobrovolne partnersky sex? Hlava mi neberie, preco by malo dake nabozenstvo, ktore ja neuznavam, pouzite ako mierka mojej mravnosti?

natalka13
22. feb 2025

@dahliaa konecne ten Boh dobre rozhodol🙏

0silvia0
22. feb 2025

Ja si myslim, ze niektore duse, ktore pridu na tento svet, potrebuju este to intenzivne dokazovanie si svojej pravdy, preto im vyhovuje nabozenstvo, ktore im to umoznuje.
Dalsie duse to nepotrebuju, tak inklinuju k nabozenstvu, ktore toto nevyzaduje.
Asi je vsetko ako ma byt.

dobryden
22. feb 2025

@vevesh minimalne?no to by som netvrdila,vo ja sim poznala moslimov c Rakusku,tak tam ich vela podvádzalo manželky,naozaj vela a nechutne to bolo az.Ci oplzle reci v tych ich baroch,kde hrali karty a za cely cas boli o jednej malinovke alebo mali milenky,dost vela Sloveniek.

dobryden
22. feb 2025

@dahliaa Ved cely cas ti to tu pisem a ty si si to az teraz vsimla?😉 a kde pisem ze som krestan?Ja neverim tymto rečiam,ja mam na to iny pohlad.Akurat z tych slávnych osobnosti mi je Jezis milion krat bližší ako Mohamed,totiz to podla Ježiša sa da zit aj dnes,co podla Mohameda nie,jeho zivot sa neda napodobňovať ano podla neho zit,lebo by sme boli v base.Jezis zil tak,ze aj dnes ho mozme považovať za osobnosť a prikld ako sa ma zit❤️