Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@dahliaa este len doplním.
DOPLNÍM: Právní systém v ČR/SR je vytvořený na základě lidí. Trest uvedený v Koránu na základě Boha - našeho stvořitele.On ví, co je pro nás nejlepší .
nepresviedčam Ta ale toro tvrdenie si napisla ty.Cize ak yb si to dokázala ze to je od Boha by si mala aj oravdu,nakolko alw je to len tvoje osobne presvedčenie,pravdu nemas a riadia sa podla cloveka ktory napisal Koran v dobe ked je právny system v EU omnoho vyspelejší,ako stredoveké praktiky.Pekny den.
Ja som sa vzdy dost zaujimala o ine kultury, mam dost priatelov z Turecka - ucitelov. Ano, blizsi mi boli ti, co zili predtym v Europe, ti co zili len vo svojom tureckom svete, tak som citila, ze si drzali vacsi odstup. Asi aj preto, co pisala Dahlia, ze nechcu priatelov z inej viery. Ti, co zili v Nemecku, ale vratili sa spat do Turecka boli otvorenejsi a naozaj sme si aj sadli a bolo to fajn. Milujem Turecko, ucim sa turectinu a milujem turecku kuchynu. Takito ludia - vyznavaci islamu by mi vobec nevadili a vobec by som neriesila islam. Vadia mi tie davy kriciacich chlapov na namestiach v Nemecku, ktorym urcite nejde o Bozie veci, oni chcu hlavne moc, prevziat moc nad Europou a moct sa tu roztahovat a presadzovat svoje zakony, nielen medzi moslimami, ale aj medzi ostatnymi. Oni chcu ovladnut svet, chcu aby islam bolo jedine nabozenstvo a chcu genocidu ostatnych veriacich. V tom nie je nic Bozie, ani dobre. Zi a nechaj zit im nic nehovori.Takato netolerancia do Europy nepatri. je mi luto, ze tu dievcata moslimky to nechapu a mam pocit, ze sa spravaju rovnako netolerantne: Radsej moslim salafista, ako kulturny Europan.
@dobryden dakujem. Dobre sa to cita. Mam sesternicu, ktora je veriaca, ale velmi vlazne a nechodi ani do kostola, je evanjelicka a manzela ma ateistu. Ale da sa s nim normalne rozpravat a tak ako ja respektujem, ze on neveri, tak on respektuje nas, ze verime. A ani saskovat na sobas do kostola nesiel, ked neveri, je taky priamy. A to sa mi na nom paci.
A citas, ze oni potrebuju 4 svedkov cinu a ten ich sud, ze musi prebehnut. No tak to je fraska pre takeho moslima v Europe, co mu hrozi, nic a hlavne chlapovi. Moze podvadzat a nic mu nehrozi...🙈
(v angličtině)
https://www.youtube.com/watch?v=hu73qyF8DdQ(To samé v ruštině)
Pro ty z vás, které nechápaly význam, že vše se děje s vůlí Boha. Našla jsem vám video, kde je to pěkně vysvětlené. Kdo má zájem ať si poslechne.
👋
A ja este pridavam Evanjelium z dnesnej nedele, akurat to sadlo do temy o tych priateloch:
Čítanie zo svätého Evanjelia podľa Lukáša
Lk 6, 27-38
Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec!
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Vám, ktorí ma počúvate, hovorím: Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú!
Tomu, kto ťa udrie po líci, nadstav aj druhé. A tomu, kto ti berie plášť, neodopri ani šaty. Každému, kto ťa prosí, daj a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť. Ako chcete, aby ľudia robili vám, tak robte aj vy im!
Ak milujete tých, ktorí vás milujú, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici milujú tých, čo ich milujú. Ak robíte dobre tým, čo vám dobre robia, akúže máte zásluhu? Veď to isté robia aj hriešnici. A ak požičiavate tým, od ktorých to dúfate dostať naspäť, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici požičiavajú hriešnikom, aby dostali naspäť to isté.
Ale milujte svojich nepriateľov, dobre robte, požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude vaša odmena veľká a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým.
Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec! Nesúďte a nebudete súdení! Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám! Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona. Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.“
Autora ako sa máš? Ako si sa rozhodla? A ako to dopadlo? Dnes som na to myslela kolegyňa má podobnú dilemu.
Ahojte! Este si pamatate na 55 stran tejto diskusie o islame? Mam maly update, dnes sme boli na matrike a zacinam zhanat dokumenty. Nepotesilo ma, kolko byrokracie to obnasa, ale co uz. Na matrike som sa spytala, ako vyzera ten papier o sobasi, ze ci tam je, ze ktora v poradi zena si. Tak mi ukazali tu knihu, kde maju vsetky sobase za poslednu dobu. Je tam iba kolonka stav muza: slobodny alebo uz zenaty. Inak nic. Takze je z toho v podstate iba jasne, ze si druha, tretia alebo stvrta zena. Toto potom poslat do prace na HR 😂 to bude sranda. Najviac ma pobavila zena, ktora tam pracovala a od uzasu nemohla zo seba vydat ani slovo, iba nemo pozerala. Jej kolega poznamenal, ze manzelstvo je dobra vec. Zaujiavy kulturny zazitok
Autora ako sa máš? Ako si sa rozhodla? A ako to dopadlo? Dnes som na to myslela kolegyňa má podobnú dilemu.
@xtrin Ahoj, nejako som musela prehliadnut notifikaciu k tejto teme. Nevsimla som si, ze si pisala. Je nam spolu stale fantasticky, vlastne mam dojem, ze sa od tohto prispevku nas vztah este utvrdil. Uz sme taky par, niektori to aj vedia medzicasom. V praci uz mal niekto aj poznamku. Zmenilo sa nieco v high management v praci a je mozne, ze budem musiet odtialto odist, tak sme pristupili k tomuto kroku. A ak to tu pre mna konci, hladame krajinu, kde ked budem pracovat, kde ho mozem ako manzela zobrat so sebou (ja mam trochu vyssiu poziciu v praci). Je par okolitych a aj trochu viac modernych krajin, ktore nam uzna toto manzelstvo. Samozrejme Europa to nie je. Napis kludne nieco viac o pripade kolegyne
@autorka
Ty ho vezmeš so sebou? a čo jeho prvá manželka? tiež ju vezmeš s vami? a deti? nepamätám či majú, či nie...
@earlgrey Dobra otazka. Ano maju deti. My sme v meste A. Ona zije s detmi a jeho 4 bratmi a ich zenami a ich detmi v meste B. Mesto B je trochu nebezpecne, ale zas ziadny extrem ako vojna. Bohuzial cesta medzi A a B trva 2 dni a je extremne nebezpecna. Pohybuju sa tam ozbrojene skupiny. Takze on tam cestuje, ale velmi zriedka. Za posledneho pol roka tam bol raz. Sama som mu na zaciatku hovorila, ci nechce prestahovat zenu s detmi blizsie, napriklad do mesta C, odkial ta zena pochadza a ktore je hodinu od mesta A. Nenavrhla som rovno nase mesto, lebo tu je vsetko velmi drahe a on si to proste nemoze dovolit z jeho vyplaty. On k tomu hovori: zoberiem zenu s detmi a mojich malych bratov necham tam? Nechame dom teroristom? Na ich zivot v meste C by som kludne aj sama prispievala, ale samozrejme ani ja nemozem hradit presun 20 ludi. Je to komplikovane. Kazdopadne jeho deti mu same hovoria, ze nema dojst ani na ten moslimsky sviatok, ktory bude teraz 7.6. lebo sa o neho boja. Takze oni nie su spolu tak ci tak, medzicasom si o nich starosti robim aj sama.
Co sa tyka jeho zeny, jej otec mal 4 zeny a ona polygamiu povazuju za normalnu. Jedniny clovek, ktory s tym ma trochu mentalny problem som ja. Ale vsetky plusy prevazuju toto.
@autorka
Pokiaľ viem, muž - moslim, keď chce druhú manželku, musí mať dostatok financií, aby sa vedel postarať o obe manželky, deti...ten tvoj nemá ani na to, aby zabezpečil poriadny život prvej žene a jeho deťom...zaujímavé...len aby si neskončila ako prvá...že si nájde ďalšiu a na teba sa vykašle...ale to je jedno, ty vieš najlepšie čo robíš...
@autorka
Pokiaľ viem, muž - moslim, keď chce druhú manželku, musí mať dostatok financií, aby sa vedel postarať o obe manželky, deti...ten tvoj nemá ani na to, aby zabezpečil poriadny život prvej žene a jeho deťom...zaujímavé...len aby si neskončila ako prvá...že si nájde ďalšiu a na teba sa vykašle...ale to je jedno, ty vieš najlepšie čo robíš...
@earlgrey jejda, jeho vyplata je dvojnasobok bezneho zarobku tu, ale aj dvojnasobna vyplata v tejto krajine je na europske pomery nic. Predstavte si jednu z najchudobnejsich krajin na svete, to je tu denna realita, ze ludia napriklad nemaju co jest, ze jedia raz za den alebo dva krat nejaku kasu alebo ryzu a k tomu nic. Deti tu umieraju na hnacky a pod. Jeho rodina sa ma v tomto kontexte dobre. Ale tiez ma svoje limity. je zenaty tusim 17 ci 18 rokov a doteraz si ziadnu druhu zenu z tohoto dovodu presne nenasiel. Zo zodpovednosti k prvej rodine. Ja som sebestacna zena, nepotrebujem niekoho peniaze. Uplne mi staci vsetko to, co mi ponuka mimo penazi. Asi si takto nepredstavujete moslimskeho muza, ale pomaha mi s vela vecami, aj riady umyva atd., ziadne tradicne role. Ma celkom felxibilnu mysel, nechava studovat svoje deti, take veci, co su normalne pre nas ale nie tuto
@earlgrey jejda, jeho vyplata je dvojnasobok bezneho zarobku tu, ale aj dvojnasobna vyplata v tejto krajine je na europske pomery nic. Predstavte si jednu z najchudobnejsich krajin na svete, to je tu denna realita, ze ludia napriklad nemaju co jest, ze jedia raz za den alebo dva krat nejaku kasu alebo ryzu a k tomu nic. Deti tu umieraju na hnacky a pod. Jeho rodina sa ma v tomto kontexte dobre. Ale tiez ma svoje limity. je zenaty tusim 17 ci 18 rokov a doteraz si ziadnu druhu zenu z tohoto dovodu presne nenasiel. Zo zodpovednosti k prvej rodine. Ja som sebestacna zena, nepotrebujem niekoho peniaze. Uplne mi staci vsetko to, co mi ponuka mimo penazi. Asi si takto nepredstavujete moslimskeho muza, ale pomaha mi s vela vecami, aj riady umyva atd., ziadne tradicne role. Ma celkom felxibilnu mysel, nechava studovat svoje deti, take veci, co su normalne pre nas ale nie tuto
@autorka
Ja si nemusím žiadného moslima predstavovať 😁 ja som bola v moslimskej krajine aj pracovala v zahraničí v moslimskej komunite...viem toho dosť...z realného života a nie z televízie a kníh 😉 áno...sú výnimky, tak ako sú výnimky aj u mužov Slovákov, Čechov, Poliakov, Indov atď. ... sú moslimovia - muži, ktorí sa k svojej rodine správajú lepšie ako poniektorí Slováci (to píšem na margo toho, čo čítam denno denne na MK - ako sa ženy sťažujú na svojich mužov)...no tak hádam si natrafila na toho normalného...hoci mne osobne sa mnohoženstvo hnusí...ale kto som ja, aby som súdila? Nikto...takže veľa šťastia prajem...
Ak už budeš manželka(čo ešte nie si), príde dieťa a nastanú problémy(nebudeš zarábať) tak snáď mu tá flexibilná myseľ zostane a aj potom riady umyje..
Držím palce určite, lenže tie životné príbehy žien- manželiek existujú..
A pri tej nemej žene na úrade by mi blikali skôr kontrolky, ako by ma to pobavilo..
Ak už budeš manželka(čo ešte nie si), príde dieťa a nastanú problémy(nebudeš zarábať) tak snáď mu tá flexibilná myseľ zostane a aj potom riady umyje..
Držím palce určite, lenže tie životné príbehy žien- manželiek existujú..
A pri tej nemej žene na úrade by mi blikali skôr kontrolky, ako by ma to pobavilo..
@macatt mám trochu veľa rokov na dieta zrejme, za pol roka nič.
@autorka
Ja si nemusím žiadného moslima predstavovať 😁 ja som bola v moslimskej krajine aj pracovala v zahraničí v moslimskej komunite...viem toho dosť...z realného života a nie z televízie a kníh 😉 áno...sú výnimky, tak ako sú výnimky aj u mužov Slovákov, Čechov, Poliakov, Indov atď. ... sú moslimovia - muži, ktorí sa k svojej rodine správajú lepšie ako poniektorí Slováci (to píšem na margo toho, čo čítam denno denne na MK - ako sa ženy sťažujú na svojich mužov)...no tak hádam si natrafila na toho normalného...hoci mne osobne sa mnohoženstvo hnusí...ale kto som ja, aby som súdila? Nikto...takže veľa šťastia prajem...
@earlgrey ďakujem 🙂 ozvem sa po čase a verim v ten pozitívny scenár
Ahoj, tak ako pokracujete? 🙂 Dufam, ze si v poriadku a sen sa nezmenil na nocnu moru.
@earlgrey ďakujem 🙂 ozvem sa po čase a verim v ten pozitívny scenár
@anonym_autor tak prišiel čas sa ozvať
@anonym_autor ja by som chcela vedieť, prečo vlastne odišiel, a ešte tak ďaleko, od svojej ženy a deti, a rodiny proste. Načo ma rodinu, keď s nou nie je.?
@anonym_autor ja by som chcela vedieť, prečo vlastne odišiel, a ešte tak ďaleko, od svojej ženy a deti, a rodiny proste. Načo ma rodinu, keď s nou nie je.?
@bielasovicka Mňa by zaujímalo, môže mať viac žien, ak ich vie uživiť. V zmysle žena nemusí pracovať a stará sa o ňu, nič jej nechýba. Tu autorka písala, že s manželkou žijú, kde nie je práca a aj manželka sa obracia a on si chodí máčať do európskej naivky. Proste moslim ako oči. Jednu nezvláda, k čomu mu asi bude ďalšia?
Ahoj, tak ako pokracujete? 🙂 Dufam, ze si v poriadku a sen sa nezmenil na nocnu moru.
@enmery zle si to pochopila. On pracuje v hlavnom meste a posiela 80% vyplaty zene a svojim detom. Druhu zenu doteraz nemal, lebo si to nemoze dovolit. Mna vsak netreba zivit, lebo zarabam o dost viac ako on. Takze nemina ani z rodinneho rozpoctu.
@anonym_946e91 dakujem za opytanie. Normalne spolu zijeme uz viac nez pol roka teraz. Vyprsalo trochu to poblaznenie, bolo par nezhod. Poprosila som ho spravit nieco na aute, neurobil, pokazilo sa tam kvoli tomu daco. Nechava po sebe veci po dome, irituje ma to. Mame rozdielne chute na jedla. Posledny vikend sme prvy krat stravili nie spolu, aj ked ani jeden z nas necestoval. To hlavne, ze sa mozem v dolezitych veciach na neho spolahnut, dovera, to tam stale je. V tejto etape vztahu o svadbe neuvazujem. Dala som si trochu odstup, ale nie je koniec. Mozno to vsak nebude na vzdy. Citam taku knihu od Mariama Ba - une si longue lettre. Je to o polygamii a bolesti, co to sposobuje zenam. Je to aj ako podcast na Radio France. Zaujimava kniha to je, zacina to smrtou toho manzela, ktory mal 2 zeny. Ako obe pri nom boli v nemocnici. Zaujimave pre to, ze nad tym, ake je to pri smrti toho muza som nikdy nepomyslela, ale byt v takej chvili tam s inou zenou…
Vsetko je v najvacsom poriadku, aj ked to zrejme nebude navzdy, ponorila som sa do inej kultury a zila som nieco, co sa citi tak hlboko vnutri, na co si veru aj o 20 rokov spomeniem.
@bielasovicka odisiel, pretoze tam su teroristi a nie je tam praca. Niekde som to pred diskusiou o islame pisala. A ak chces vediet, preco zenu a deti nezobral so sebou, lebo to by musel zobrat aj svojich 4 mladsich bratov a ich rodiny. Lebo rodina tu je takato rozsirena. A to si nemoze dovolit. Inak tisice dalsich muzov tu takto oddelene ziju. Viacero mojich kolegov tiez.
@bielasovicka odisiel, pretoze tam su teroristi a nie je tam praca. Niekde som to pred diskusiou o islame pisala. A ak chces vediet, preco zenu a deti nezobral so sebou, lebo to by musel zobrat aj svojich 4 mladsich bratov a ich rodiny. Lebo rodina tu je takato rozsirena. A to si nemoze dovolit. Inak tisice dalsich muzov tu takto oddelene ziju. Viacero mojich kolegov tiez.
@anonym_autor Zlatá, že si sa ozvala.. a manželka už o tebe vie?
Nemože (nemal by) s tebou fungovať a žiť bez svadby, ako to berie okolie?

@dobryden Moslimovia proste Jezisa nepochopili...jeho ucenie im je tak vzdialene asi ako nam Mohamedove. Niekto potrebuje nad sebou bic a citit strach z trestu aby sa choval slusne a niekto nie...