icon

Ako byť šťastná v manželstve aj po rokoch?

5. mar 2024

Ahojte. Chcela by som si vypočuť vaše názory a požiadať o rady. Mám dobré muža. Sme spolu 15 rokov. Mame dve deti. On má pred 50 a ja pred 40. Manžel nepije, nefajci, venujem sa deťom, je skvelý otec. Voľný čas trávi s rodinou. Finančne vie rodinu nadštandardne zabezpečiť. Dokonalý muž na prvý pohľad. Avšak ja cítim po rokoch, že sme obaja veľmi iný a nie som šťastná, hoci by som mala byť. Manžel veľa pracuje. Každý večer. Nemáme žiadny spoločný romantický čas. Ked sme spolu, sú tam aj deti. Keď sme sami, tak riešime niečo pracovne alebo deti. Sex nevyžaduje a ani mu nechýba. Kvôli mne dal plánované tri dni v mesiaci. Kedy kvôli mne to máme. Chýbajú mi nežnosti, že si ma neprituli. Ja rada chodím na túry, spoznavam nové miesta, mesta, krajiny, tesilo by ma spoločne plánovanie aktivít. Aby sme sa z toho tešili. On voľný čas rád venuje ďalšej praci alebo rodinnej prechádzke s deťmi. Čoraz viac ma nahlodava myšlienka či je dobre, že vo vzťahu ostávam. Lebo je skvelý otec. Ku mne tiež nie je zlý. Síce je to ten typ, čo má vždy pravdu, je veľký pedant. Ale viem si predstaviť, že by som mohla ešte stretnúť niekoho, s kým by sme boli podobní. Plánovali vylety, boli aktívni, kultúrne žili, mali častejšie sex a áno aj spontánny ;) ... Proste boli viac kompatibilní. Manžela mám rada a vazim si ho. Ale mám pocit, že som akoby mentálne sama, chýba mi nejaké hlbšie prepojenie. Ako prestať myslieť na tieto veci a sústrediť sa na pozitiva? Čo keď budem umierať a budem ľutovať, že som si nedala šancu stretnúť iného človeka? Alebo budem ľutovať, že som deťom vzala možnosť byť s otcom každý deň? Alebo si poviem o pár rokov, že dobre, ze som vo vzťahu ostávam, že sa hrany pbtusoli?

komplikovana
5. mar 2024

Mne to pride, ze ty si len taky jeho projekt. Mozno aj deti. Odskrtol si povinnu kolonku zena-deti a venuje sa dalej iba tomu svojmu.

autor
5. mar 2024

@misana84 on pracuje z domu.

autor
5. mar 2024

@komplikovana vieš čo, aj mne :D super napísané :D

maminkadeticiek
5. mar 2024

Ci je dobre ze v takom vztahu ostavas?No a kam by si isla?Nemyslim si ze by si to s detmi utiahla financne sama,neklam si.Evidentne je ovhotny pocuvat tvoje navrhy,navrhla by som mu manzelske sedenie na podporu a zintenzivnenie vasho vztahu .

momoftwo
5. mar 2024

Autorka ja mam velmi dobru kamosku co sa rozviedla pred dvoma rokmi(katastrofalne manzelstvo, to keby zacnem dorana neskoncim tam bolo zle vsetko). Nevie si najst normalneho muza no. Ma 40. Je velmi atraktivna dve pubertalne deti ma. Proste jeden je bud alkac alebo strasne vela fajci alebo je lenivy, alebo zgrlavy. Ale vsetci chceli byt v posteli ako zajace. Ja len ze ti rozvedeni muzi tiez niesu ziadne terno, pre nieco za rozviedli a vo vacsine pripadoch ziada o rozvod zena aj to ked je uz nieco dost zle. Cize tak. Nezadani, nerozvedeni vo veku 40+ tam je tiez nieco zle, pretoze vacsina muzov ktori zato stoja su v takomto veku oroste uz v stalych vztahoch. Tu vidno ze tvoj muz nema zaujem nieco menit ja by som mu naozaj pohrozila rozvodom a dala mu alternativu tu parovu terapiu, mozno by mu par veci docvaklo inak neviem.

h2
5. mar 2024

@maminkadeticiek Prečo by to mala ťahať finančne sama? Čo on už nebude po rozvode otcom ich detí? Stále bude mať vyživovaciu povinnosť voči svojím deťom.

bluka2
5. mar 2024

@momoftwo tak teoreticky sú na svete aj divne ženy a teda rozvedeni takí, kde väčšia časť problému nebola na muzovej strane. Súhlasím v tom, že výber je o dosť menší

autor
5. mar 2024

@zuzinabila hm, on pôsobí dosť normálne navonok ;)

autor
5. mar 2024

@h2 tiež mi to napadlo, plus by ma musel vyplatiť z domu

bluka2
5. mar 2024

@h2 a asi aj voči nej, ak jej príjem je nižší. Každopádne ostávať vo vzťahu kvôli financiám je také trochu…

zmrzlinka2021
5. mar 2024

@lakebabe sex sa veľmi preceňuje. Základ je zlepšiť vzťah. Ak je vzťah funkčný, funguje aj sex. Moji rodičia ma pripravili o rodinu. Vždy je pohodlnejšie odhodiť rodinu a ísť o dom ďalej, ale v drvivej väčšine prípadov to len ublíži a zničí. Láska je rozhodnutie, nie emócia.

maminkadeticiek
5. mar 2024

@h2 Ale prosim ta...to vobec nie je to iste.Co su to alimenty?Nezabezpecia rovnaky zivotny standard jej,detom a evidentne je so zivotnym standardom velmi spokojna.Ved to je byvanie,auto zivit,deti,kruzky,svoje naklady,vsetko ostane na jej pleciach tak to v pripade zien a rozvodu je,je to sakra tazke!Ale co budem ja rozpravat,nech povedia rozvedene.Je ine odist ked mas naozaj zle manzelstvo a zena trpi.Ona vobec nema zle manzelstvi,iba zanedbane manzelstvo a absolutne by som to neriesila ziadnym rozvodom,to je blbost.

autor
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 to je blbosť, že ak je vzťah funkčný, funguje aj sex. Strašná blbost. Vidno, že netušis, o čom píšeš.

bluka2
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 takže nevies, ako je to žiť v rodine, kde sa rodičia neľúbia, žijú bez rešpektu k druhému (“musí byt po jeho, je pedant”), spoločne aktivity iba s deťmi inak si nemajú čo povedať - myslíš, že by ti bolo lepšie?
Zrejme to ma autorka lepšie, než toto čo píšem, toto je skôr pre teba, keď si myslíš, že rozvod je to najhoršie pre deti

h2
5. mar 2024

@maminkadeticiek No tak nebudú mať taký úžasný fantastický nadštandard, ako teraz. A? Ak ona normálne pracuje a dostane alimenty na dve deti od nadštandardne zarábajúceho muža, nevidím dôvod na to, aby mali finančné problémy.

momoftwo
5. mar 2024

@bluka2 to je pravda su, ale je tam velky nepomer

autor
5. mar 2024

@maminkadeticiek a ako by si to riešila? Môj muž nepôjde určite to žiadnej poradne.

autor
5. mar 2024

*do

zmrzlinka2021
5. mar 2024

@bluka2 vôbec neodpisuje zlý vzťah, kde jediným východiskom je rozvod.

bluka2
5. mar 2024

Nepôjde do poradne, nemá záujem o zmenu. Hodil ti takú útechu - neosobný plánovaný sex - a to ži musí stačiť. Tak to pôsobí na mňa

autor
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 vychodiskom je asi zvyknúť si a potlačiť seba kvôli deťom hm...asi jo.

maminkadeticiek
5. mar 2024

Smiem vediet najprv preco odmieta ist na parovu terapiu?Navrhla si to uz?Ako vnima on vas vztah?Je stastny?

bluka2
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 oni fungujú ako rodičia, čo by fungovali aj po rozvode, kde tam je ten partnerský aspekt? Teraz ma možno autorka ešte nejaké finančne výhody, nájde sa tam podľa teba ešte niečo, za čo sa oplatí potlačiť svoju potrebu blízkosti s manželom?

autor
5. mar 2024

@maminkadeticiek lebo psychológovia sú sarlatani a je to paveda

zmrzlinka2021
5. mar 2024

Autorka, a čo vôbec chces? Lebo ja mám z tento diskusie pocit, že nie riešiť vás problém, ale rozbiť rodinu a deťom zabezpečiť max víkendové pobyty u otca a mať chlapa na výlety a sex. To fakt len tak vymenis muža ako spotrebič?

maminkadeticiek
5. mar 2024

A ako vnima on vas vzta?Je s tebou stastny?

autor
5. mar 2024

@maminkadeticiek on je asi šťastný. Nešťastný je asi len zo mňa, že to riesim, čo riešim tu

lakebabe
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 toto je veľmi sebecký názor. Dieťa po rozvode môže Mat šťastnú matku aj otca, len oboch na inej adrese. Sex sa neprecenuje intimita je vo vzťahu veľmi dôležitá. Nie je nič horšie ako frustrovana depresivna žena, ktorej muž odopiera základné potreby a sebecký chlap ktorý nechce vyhľadať odbornú pomoc. Keby mu tá žena za to stala ochotne vyhľadá lekársku pomoc a poradňu

bluka2
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 na mňa to práveže pôsobí tak, že už vyskúšala všetko, len narazila na absolútny nezáujem z jeho strany

zmrzlinka2021
5. mar 2024

@bluka2 nie, po rozvode by ako rodičia nefungovali, lebo by žili oddelene. Kamarátka je školská psychologička už dlhé roky a 10 z 10 deti čo rieši, sú z rozvedenej rodiny. Rozvod je vážny zásah do psychiky dieťaťa.