icon

Ako byť šťastná v manželstve aj po rokoch?

5. mar 2024

Ahojte. Chcela by som si vypočuť vaše názory a požiadať o rady. Mám dobré muža. Sme spolu 15 rokov. Mame dve deti. On má pred 50 a ja pred 40. Manžel nepije, nefajci, venujem sa deťom, je skvelý otec. Voľný čas trávi s rodinou. Finančne vie rodinu nadštandardne zabezpečiť. Dokonalý muž na prvý pohľad. Avšak ja cítim po rokoch, že sme obaja veľmi iný a nie som šťastná, hoci by som mala byť. Manžel veľa pracuje. Každý večer. Nemáme žiadny spoločný romantický čas. Ked sme spolu, sú tam aj deti. Keď sme sami, tak riešime niečo pracovne alebo deti. Sex nevyžaduje a ani mu nechýba. Kvôli mne dal plánované tri dni v mesiaci. Kedy kvôli mne to máme. Chýbajú mi nežnosti, že si ma neprituli. Ja rada chodím na túry, spoznavam nové miesta, mesta, krajiny, tesilo by ma spoločne plánovanie aktivít. Aby sme sa z toho tešili. On voľný čas rád venuje ďalšej praci alebo rodinnej prechádzke s deťmi. Čoraz viac ma nahlodava myšlienka či je dobre, že vo vzťahu ostávam. Lebo je skvelý otec. Ku mne tiež nie je zlý. Síce je to ten typ, čo má vždy pravdu, je veľký pedant. Ale viem si predstaviť, že by som mohla ešte stretnúť niekoho, s kým by sme boli podobní. Plánovali vylety, boli aktívni, kultúrne žili, mali častejšie sex a áno aj spontánny ;) ... Proste boli viac kompatibilní. Manžela mám rada a vazim si ho. Ale mám pocit, že som akoby mentálne sama, chýba mi nejaké hlbšie prepojenie. Ako prestať myslieť na tieto veci a sústrediť sa na pozitiva? Čo keď budem umierať a budem ľutovať, že som si nedala šancu stretnúť iného človeka? Alebo budem ľutovať, že som deťom vzala možnosť byť s otcom každý deň? Alebo si poviem o pár rokov, že dobre, ze som vo vzťahu ostávam, že sa hrany pbtusoli?

autor
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 žena, 2 roky som bola úplne bez sexu, iná by mu zakývala po 3 mesiacoch, extrémne sa snažím, ale uz nevládzem. A áno, chcem niekoho ako som ja :D inak som rozmýšľala, keď som mala 20 a inak teraz.

pralinka25
5. mar 2024

ako by vnimal keby si s detmi a nejakou kamoskou trebars zacala chodit po dovolenkach? viem nie je to partner ale na druhej strane dobra dovolenka so super kamoskou moze byt lepsia ako s mrzutym partnerom. mozete sa zabavit, deti sa mozu vyhrat trebars s animatormi a vy si oddychnete.

zmrzlinka2021
5. mar 2024

@lakebabe čiže ty považuješ za normálne, že tvoje dieťa by žili momo teba a je to rovnaké, ako keby si ty s ním žila v spoločnej domácnosti?

lakebabe
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 podľa mňa väčšie traumy dieťa ktoré vyrastá v nefunkčnéj rodine. Moji rodičia sa nerozviedli kvôli deťom ,aj keď ich manželstvo nefungovalo. Vyrastať v dusnej odmeranej atmosfére plnej hádok, ktoré prídu časom aj u autorky, je sebecke od rodičov. Oveľa radšej by som videla matku šťastnú aj keď rozvedenu.

pralinka25
5. mar 2024

ja si myslim ze on to vazne nechape. nechape tvoju potrebu. povedala si mu na rovinu ze tento fakt sposobuje ze uplne realne uvazujes nad rozvodom? takt priamo bez obalu?

lakebabe
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 ak by to pomohlo môjmu psychickemu zdraviu tak ano

betulinka1
5. mar 2024

Neviem niektore popisy tvojho muza znejú trosku manipulatívne “vidis ako ma maju deti radi” a pod., odstrčí ta, ked s pritulis. Akoze podla mna je pre deti dolezite vidiet nie len rodicov pri sebe ale aby videli aj tu náklonnosť, pohladkanie, objatie …. Ak to tam nie je, tak to budu deti považovať za normalne. Nehovoriac o tom, ze ak mas dceru. Kamosi s muzom mozete ostat aj po rozvode, aj deti mu budes davat aj na prechadzky ich bude brat. Cize za mna ak nie si vnutorne spokojna asi je lepsie odist. Len to zase nie je take lahke. Ze teraz ostaneš sama a zacnu ti klopať muzi co s tebou budu chciet byt a cestovat a naplnia tvoje očakávania. Neviem ci by nebolo lepsie si niekoho najst a potom sa rozvádzať. A muzovi to povedz, ze proste teba to nenapĺňa a ak pride niekto iny, nebudes sa branit. Mozno sa trosku uvedomí.

zmrzlinka2021
5. mar 2024

@lakebabe ja som z rozvedenej rodiny, doteraz si nesiem dôsledky. Vždy som túžila mať vyspelých zrelých rodičov, pre ktorých vzťah bude priorita.

namornicka
5. mar 2024

Autorka, ty keď si ho spoznala tak to bol 40- ročný slobodný chlap? Neblikala ti kontrolka, že taký ideálny (ako si sama napísala) a este bez rodiny? Alebo bol predtým ženatý?

maminkadeticiek
5. mar 2024

Ja asi nepoviem nic prevratne ako len to ze by som formulovala svoje pocity a poziadavky jasne a rozhodne.Ziadne TY.Iba JA sa citim takto a takto,zalezi mi na nasom manzelstve ale aj mojej spokojnosti,potrebujem aby sme spravili spolocne toto a toto.Ak bude namietat tak by som o to doslednejsie zopakovala vsetko este raz a pridala ze je to pre teba rozhodujuce pre to,ci ostanete spolu ako manzelia a partnery.Ak odmietne aj po taejto informacii,tak by som mu povedala ze ok,beries to ze nema zaujem pracovat na vasom manzelstve a ze sa podla toho zariadis.

thoughtfulweirdo
5. mar 2024

@zooeynka ak by ju miloval, zaujímalo by ho, že nie je šťastná. Keďže ho to ani nezaujíma, ani nemá žiaden úmysel čokoľvek zlepšiť, láska tam nie je. A ja súhlasím, že správne riešenie situácie nie je rozvod. Lenže správne riešenie situácie ani nie je nešťastný rodič bez lásky. Riešenie je práca na vzťahu, ale na to musia byť dvaja- a sme opäť na začiatku.

lakebabe
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 ja som zas z nefunkcnej rozvratenej rodiny, ktorá sa držala pokope, lebo bola taka doba a kvôli deťom. Až na dôchodku moja mama priznala, že sa mala radšej rozviesť nie zabiť celý život nešťastná kvôli druhým. Takže je sebecké od nej chcieť, aby sa dívala len na nich. Pokiaľ budú mať rozvod kľudný bez kriku pred deťmi deti si zvyknú

h2
5. mar 2024

@namornicka Sú spolu 15 rokov a on ešte nemá 50. Čiže spoznali sa, keď mal maximálne 35.

bluka2
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 Ok, tak vychádzaš zo skúsenosti tvojej kamarátky, ja vychádzam zo svojho života. Moje deti zatiaľ pomoc psychológa nepotrebovali, vlastne sa im darí skvelo. Zato mám kamarátku, ktorá žije v takom manželstve, že jej muž nemá záujem, majú oddelene spálne, navonok by mi to nikdy ani nenapadlo. Zato jej 6 ročný syn ma problémy s agresiou a 2 nezávislí psychológovia po testovaní im povedali, že je to zo situácie doma. Momentálne už psychológ povedal, že musia kontaktovať nemecky upsvar, aby dostali pomoc. Takže už majú na krku úrady. Ona nechce odísť z finančných dôvodov, a možno trochu strach a konzervatívna, pomoc hľadá v joge a v prírode, ale bohužiaľ jej to až tak nepomáha, nevidí riešenie.

thoughtfulweirdo
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 lenže v tomto manželstve nemá vzťah ako prioritu práve ten muž, ktorý nemá záujem čokoľvek zlepšiť a je mu fuk, že sa jeho žena trápi. Autorka to sama vyriešiť nemôže.

mira0611
5. mar 2024

Kde by som mala hladat? Pozri sa raz som čitala toto len v inom jazyku:

Ak ti je niekto bohom sudeny, tak toho aj čert donesie na fúriku!

Ja mam kamaratky, ktore boli na tom podobne ako ja, a aktivne si hladali. A ver mi, ten koho nasli, nie je lepsi nez povodna verzia ich manzelov, skor naopak. Mne sa zda, ze su s tymi muzmi len, preto aby neboli same.
Mne je lepsie byt samej ako v nefunkcnom vztahu.

Skuste tu parovu terapiu, zasluzi si vase manzelstvo sancu aj kvoli detom!
Vies kolko je manzelstiev kde su hadky na dennom poriadku, manzel psychicky tyra zenu a znemoznuje ju, kde je nedostatok fin.prostriedkov.....
Ja nehovorim, ze zostan v tomto manzelstve, len aby si sa pokusila tomu dat druhy dych.

rozculena
5. mar 2024

@autor ty nemáš krízu......poviem ti to na rovinu,on je debil a má ťa iba za slúžku.Takýto prípad bol aj v našej rodine....rozviedla sa,a druhýkrát sa vydala.....

bluka2
5. mar 2024

@mira0611 mňa by zaujímalo, ako ju majú skúsiť, keď jej muž nechce. Dovedie ho tam na silu?

h2
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 Píšeš, že sex sa veľmi preceňuje. Ale v tomto vzťahu nechýba len sex (ten konieckoncov majú, 3x do mesiaca), ale hlavne láska. On ju neobjíme, nepobozká, keď ona za ním príde, že by chcela intímnosti, ale nie je to práve ten na to vyhradený deň, tak ju odmietne, ona mu hovorí, že je nešťastná a hovorí mu aj to, prečo to tak je a čo potrebuje. A on nič, nezáujem. A aj ten sex je taký, že ja osobne by som radšej bola úplne bez toho, než mať to takýmto spôsobom a to mám sex rada.

bluka2
5. mar 2024

… takže autorka, za mňa, ak nie kvôli sebe, tak najneskôr, ak tvoje deti začnú mať nejaké problémy zo situácie doma

lilitela
5. mar 2024

Asi nie je mozne mat vsetko, predstav si, ze by to bolo cele naopak. Zly otec, nezarobil by, ale perfektne by ste si rozumeli vo vasich zaujmoch. Alebo si predstav ze niektore zeny nemaju ani jedno, ani druhe.
Ale vnukla si mi myslienku, ze my sme v tejto spolocnosti normami a vychovou velmi silno nastaveni tak, ze musime zotrvat s jednym partnerom cely zivot... Mozno to tak nie je myslene v prirode. Mozno by sme si mali hladat partnera vzdy podla toho, co prave potrebujeme.
Deti su este male, este to potiahni a o par rokov uvidis, ake pocity sa ti prehlbia. Teraz by ste asi potrebovali nejako ozivit. Ja chapem, ze ti chyba doma spriaznena dusa, ale na tvojom mieste by som asi hladala partakov na konicky jednoducho inde. Je super, ze sa s muzom viete pobavit o oragaizacnych veciach, o detoch. No a konicky si ries inde.
No a ten sex... ja snad ani neviem o muzovi, ktory nechce sex. Mozno aj on trpi stereotypom. Tiez by potreboval menej pracovat a viac konickovat.

pieksamaki
5. mar 2024

@komplikovana ja s tým súhlasím
....a ešte keď je IT....to ma iné vnímanie....100% 🙂

mira0611
5. mar 2024

@bluka2 ked treba tak hej! Poviem mu, ze ak mu zalezi na rodine, tak nech pride, alebo nech od dnes je otvorene manzelstvo a tak si panko moze rozmysliet, co chce!

lusa18
5. mar 2024

@autorka toto čo si napísala: "Vždy sa pohadame, ak máme niekam ísť. Jeho práca je jeho koníčkom. Plus deti, im sa povenuje, hoci často len doma alebo teda tie rodinné prechádzky mame, to je fajn. Vždy mi vymenuje svoje výhody a že takého muza ako je on už nenájdem. Taktiez povie, že žiadny iný muž by nase deti nemal tak rád. Vždy keď su deti s ním stastne, povie mi, že aha ako sú radi so mnou. Vie, že to na mňa zabera. Ak by sme ich nemali, som dávno preč."mi príde, že je taký tichý manipulátor.... neviem no, taký zvláštny je jeho postoj. Nabudúce keď ti povie,že aha deti sú so mnou šťastné tak povedz že ty nie a čo s tým mieni robiť.🤷

hugger
5. mar 2024

Uplne rovnako. Partnerka ktora je perfektna spolubývajúca a vyborna matka deti, rešpekt a úcta, minimum hádok. Totálna ignoracia mojej potreby dotyku a fyzickej intimity. Odmietala akceptovať ze mame problem a riesit ho vo dvojici alebo poradňou. Rozchádzame sa po 25 rokoch a dvoch deťoch.

vsetkym co riešia ken to ze spíte spolu ken 3x za mesiac uniká fakt ze tebe chyba aj platonicky dotyk- objatie, držanie sa za ruku, bozk. A taketo prejavy náklonnosti su nezávisle od veku alebo hormonálneho stavu. Daj muzovi precitat 5 jazykov lásky, urobte si test a ak ta potom nezačne objímať tak je to ignorant ktory ta nema rad. Akokolvek navonok vyzera ze je skvely manžel a otec. Dobry partner si uvedomuje ze manželkin problem je aj jeho problem a bude ho riesit.

anna777115
5. mar 2024

Autorka, všade píšeš, že vo vašom manželstve, je úcta a rešpekt, ale ja tam nevidím zo strany tvojho muža, žiadnu úctu a rešpekt voči tebe. Ďalej píšeš, že raz za čas ti napíše, že ťa ľúbi. Čo mu vtedy nepovieš, že tú lásku od neho necitiš, že takto sa nespráva človek, ktorý ľúbi. Veď, on s tebou úplne manipuluje. Radím, ti zrušiť úplne tie nezmyselné plánovanie sexu a daj mu pocítiť, že ti môže byť úplne ukradnutý, ako si rovnako ukradnutá ty pre neho.

marcellka32
5. mar 2024

@lakebabe prosím ťa, že muž pred 50 nechce sexovať? Môj má 51 a chcel by aj 2x denne 🙂

matkahelka
5. mar 2024

@zmrzlinka2021 ty tu o com tocis? ze sex sa precenuje? vsak ona pise, ze ked sa k muzovi prituli, tak ju odstrci. neobjime ju, nepohladka. vsak to aj moje 2 rocne dieta, ked niekoho na ihrisku pohladka, tak zvacsa dieta to pohladkanie opatuje. uz ked toto je pre teba ok, tak fakt nerozumiem...
A mimochodom, ty si nesies traumy z rozvedenej rodiny, ja som si dlho niesla traumy z rodiny, kde si moji rodicia vobec nerozumeli, ale rozvod nebol pripustny, lebo rodina, lebo dedina, lebo farar, lebo vtedajsia doba... zomreli mladi, o nieco starsi ako som ja teraz, neviem si predstavit zabit tolke roky zivota po boku niekoho, kto ma ine vnimanie, ine potreby, ine priority. casto myslim na to, ze obaja mohli byt stastni s niekym inym a takto sa len trapili. doslova premrhany zivot. pre mna z toho plynie velke ponaucenie, nikdy neviem, ci mi je sudene byt na tomto svete do 80, ci do 60, ci uz len par rokov a keby som stastna v manzelstve nebola, odchadzam z neho. a moj muz toto velmi dobre vie. zivot sialene rychlo ubehne a trapit sa v nefunkcnom vztahu nestoji za to.

lakebabe
5. mar 2024

@marcellka32 stretávam sa s tým v poslednej dobe často neviem ci to je touto vystresovanou dobou kamarátkin muž ma 55 a je to katastrofa ona 40 sex horko ťažko raz mesačne je unavený a nie je jediná co sa na to sťažuje zas sú chlapi co majú aj v 60 viac energie ako 30tnici

h2
5. mar 2024

@hugger Už ho "vidím", ako to číta. S tou knihou to dopadne presne tak isto, ako s manželskou poradňou: on problém nemá, on nemá čo riešiť. 😟