Ako fungujú bezdetné vzťahy po desiatich rokoch?
Uvedomujem si, ze som na fore venovanom matkam ale napriek tomu ma zaujima dynamika partnerskych vztahov bezdetnych parov. Povedzme tak po 10 rokoch spolocneho fungovania. Na com zvyknete bondovat? Ako travite volny cas? Spolocne? Sme dobrovolne bezdetni a sice sme spolu len par rokov ale rozmyslam nad tymto aspektom do buducna, predsalen spolocne dieta nejak imaginarne viac spoji ludi dohromady. Ako vyzera vas vztah ked nemate deti? Bavime sa o 30+, resp kludne aj 40+
30+, spolu skoro 15 rokov, zivot je skvely. Mame super prace, vela volneho casu, nemame ziaden financny stres, do dochodku pojdeme pravdepodobne okolo 50tky (klop klop klop). Mame svoje konicky, robime co chceme kedy chceme, spime kolko chceme, doma je ticho a cisto. Ziadne rozziarene detske ocka na ani trochu nechybaju. Ja neznasam ked je niekto na mne akymkolvek sposobom zavisly, to je aj jeden z dovodov, preco som dieta nikdy nechcela. Tiez som rada, ze nemusim trpnut, ci sa mi nenarodi postihnute dieta, autista, ci mi dieta vazne neochorie, ci nebude mat problemy v skole, povahu ze sa necha sikanovat a bude mat z toho psychicke problemy, ci sa nedostane do zlej partie a nezacne drogovat atd. A nie, toto nie je o vychove, mame v okoli viacero "dobrych rodin" s nevydarenymi detmi a pokazenymi zivotmi. Deti davaju zmysel zivota len ludom, ktori pred nimi zivot nemali. A ci sa nebojim ze si to muz rozmysli ked ja uz budem na deti moc stara? Ani trochu, pretoze sa nemusim bat sama o seba. Ked bude chciet jeden z nas odist, na druhy den vieme byvat oddelene a nemusime riesit delenie majetkov, deti a vyzivne. Sme spolu preto ze chceme, nie preto ze musime.
V deťoch aj tak zmysel života nie je a deti máš v podstate len dočasne. V podstate tak 13 rokov a potom si už viac menej len peňaženka.
Keby sme ešte brali do úvahy, že môžeš mať aj (nevydarené) deti typu kriminálnik, feťák, vrah až po choré deti... tak je úplne jasné, že je to len zakódovaná vec v mozgu, lebo nik triezvo rozmýšľajúci by sa nedal do rodičovstva, aby sa o niekoho staral a uberal si zo svojho komfortu.
Dievcata co mame deti, neidealizujme zivot s detmi. Lebo idealny nie je. Aka bezpodmienečná laska od deti 🤣🤣🤣 ked sa im pozriete do oci. No neviem, ako pozeram, tak pozeram na svojich pubertalnych 12 rocnych ziadnu tam nevidim. Vikendy po vyletoch 🤣🤣🤣 jasne. Mozno tak raz dva mesiace, lebo sa treba ucit. 90% casu trávim skúšanim, varenim, kontrolou, nosením na kruzky, počítaním do 10 aby som ich nezabila pri papulovani. Jasne, ze su aj svetle chvíľky, asi 10 % z mojho zivota. Potom tony pradla, varenie, co aj tak ohundru. Peniaze v krúžkoch, ich hobby. Kadernikovi chodia castejsie ako ja. Potom matka psycholog, lebo mozes byt unavena ako chces ale musis dieta motivovať, lebo Ved aj ono je unavene. Plus demotivácia v skole, ktoru ty ako rodic musis u dietata vyrovnat aby mu nepreplo, hlavne ked chces aby Dieta skoncilo na ZS s dobrým priemerom a dostalo sa na nejaku lepsiu skolu. Staci citat pribehy tu na MK a vidim kopec šťastných matiek 😜. Potom tu mame neustali strach. Strach o deti, ked su chore, ked uz zacinaju byt samostatne a zacinaju chodit von. Potom vyrastú a pojdu na VS alebo do sveta a zavolaju ti a mozno aj budu vďačne ale fakticky si aj tak budes pozerat domov dochodcov, ci mas deti alebo nemas. Potom zacnu nosit vnucata a dostávaš sa do druheho kola. Je jedno ci vládzeš alebo nie, proste mladi potrebuju pomoc s detmi. Takze nie, zivot s detmi nie je taka sranda. Ano urcite su matky s velkym M, vsetko zvládajú s nadhľadom a materstvo je ich poslanie. Ale uprimne su vacsinou doma, nerobia karieru. Gratulujem a tesim sa s nimi. Ale proste kazda si zijeme iny zivot. Ked chces mat aj nejaku karieru, je to proste zahul. Chapem aj jednu stranu aj druhu. Ale nebudem hovorit, ze zivot s detmi je uplne super o bezpodmienečnej láske.
@betulinka1 som rada, ze to takto niekto napisal. Uplne do bodky suhlasim... tie vikendy po vyletoch su uzasne - si rada, ze stihnes porobit to, co sa nestihlo cez tyzden a jeden kolobeh...
@anonym_autor Tak v idealnom prioade su dobrovolne bezdetni obaja (ako u nas), takze vztah po 4 rokoch vyzera rovnako, ako pred 4 rokmi. Mame osobitnu napln casu a spolocnu napln casu.
@anonym_autor spoločne dieťa spája naozaj len imaginárne xD 50% manželstiev konci na sk rozvodom a poznám nie jednu slobodnú mamičku ktorej dieťa ledva začalo chodiť do školy
Dievcata co mame deti, neidealizujme zivot s detmi. Lebo idealny nie je. Aka bezpodmienečná laska od deti 🤣🤣🤣 ked sa im pozriete do oci. No neviem, ako pozeram, tak pozeram na svojich pubertalnych 12 rocnych ziadnu tam nevidim. Vikendy po vyletoch 🤣🤣🤣 jasne. Mozno tak raz dva mesiace, lebo sa treba ucit. 90% casu trávim skúšanim, varenim, kontrolou, nosením na kruzky, počítaním do 10 aby som ich nezabila pri papulovani. Jasne, ze su aj svetle chvíľky, asi 10 % z mojho zivota. Potom tony pradla, varenie, co aj tak ohundru. Peniaze v krúžkoch, ich hobby. Kadernikovi chodia castejsie ako ja. Potom matka psycholog, lebo mozes byt unavena ako chces ale musis dieta motivovať, lebo Ved aj ono je unavene. Plus demotivácia v skole, ktoru ty ako rodic musis u dietata vyrovnat aby mu nepreplo, hlavne ked chces aby Dieta skoncilo na ZS s dobrým priemerom a dostalo sa na nejaku lepsiu skolu. Staci citat pribehy tu na MK a vidim kopec šťastných matiek 😜. Potom tu mame neustali strach. Strach o deti, ked su chore, ked uz zacinaju byt samostatne a zacinaju chodit von. Potom vyrastú a pojdu na VS alebo do sveta a zavolaju ti a mozno aj budu vďačne ale fakticky si aj tak budes pozerat domov dochodcov, ci mas deti alebo nemas. Potom zacnu nosit vnucata a dostávaš sa do druheho kola. Je jedno ci vládzeš alebo nie, proste mladi potrebuju pomoc s detmi. Takze nie, zivot s detmi nie je taka sranda. Ano urcite su matky s velkym M, vsetko zvládajú s nadhľadom a materstvo je ich poslanie. Ale uprimne su vacsinou doma, nerobia karieru. Gratulujem a tesim sa s nimi. Ale proste kazda si zijeme iny zivot. Ked chces mat aj nejaku karieru, je to proste zahul. Chapem aj jednu stranu aj druhu. Ale nebudem hovorit, ze zivot s detmi je uplne super o bezpodmienečnej láske.
@betulinka1 suhlasim s tym, ze zivot s detmi nie je idealny. Avsak to nebol ani ten bez deti. A ano, su matky (a je ich mozno vacsina), ktore trpia vyhorenim. Ale zo skusenosti z okolia mam odpozorovane, ze su to tie, ktore svoj zivot "obetovali" rodine. V jednom na 100% suhlasim s tymi, ktore sa rozhodli deti nemat, treba vediet byt aj sebec a dopriat sebe. Aj ked mas 1 ci 4 deti. V tomto vacsina matiek robi chybu, ze pridu deti a zeny zabudnu na seba, na manzela, na cely svet a vsetko sa potom okolo deti toci. Ale da sa to robit aj inak. Ja mam dve deti (8 a 10), pracu v zdravotnictve na TPP, svoje podnikanie a este si robim aj dalsiu skolu, popritom mam sport, ktoremu sa venujem sutazne (rovnaky ako moje deti), vdaka ktoremu cestujeme na vikendy min.1-2 x mesacne, plus vylety s detmi mimo toho. Tento mesiac sa nechystame nikam, ale nie kvoli detom, ale kvoli tomu, ze ja mam skuskove 🤷 a co sa tyka toho cestovania, mame aj psa a macku a ak sa niekam rozhodneme neist, je to vacsinou prave kvoli zvieratam, s detmi problem nie je. Ano, penazi urcite miniem viac ako bezdetny rodic, niekedy je to o hubu, ale viem, preco to robim. A len pre pripad, ze sa niekomu bude zdat, ze presviedcam nerodicov, aby mali deti, tak nie, naozaj si nemyslim, ze taky zivot je pre kazdeho. Ale rozhodne by som rada presvedcila nejake matky, ze ich zivot sa nemusi tocit len okolo deti, mozu zit samy pre seba aj ako matky, mozu mat svoje konicky, svoj cas, plnit si svoje sny.
Co sa ale tyka tej lasky, ktoru u svojich deti nevidis, neviem, snad ma cosi take raz nepostretne, ale ja tu lasku od deti dostavam denne a ony odo mna samozrejme tiez. To, co opisujes, si celkom neviem predstavit.
@betulinka1 suhlasim s tym, ze zivot s detmi nie je idealny. Avsak to nebol ani ten bez deti. A ano, su matky (a je ich mozno vacsina), ktore trpia vyhorenim. Ale zo skusenosti z okolia mam odpozorovane, ze su to tie, ktore svoj zivot "obetovali" rodine. V jednom na 100% suhlasim s tymi, ktore sa rozhodli deti nemat, treba vediet byt aj sebec a dopriat sebe. Aj ked mas 1 ci 4 deti. V tomto vacsina matiek robi chybu, ze pridu deti a zeny zabudnu na seba, na manzela, na cely svet a vsetko sa potom okolo deti toci. Ale da sa to robit aj inak. Ja mam dve deti (8 a 10), pracu v zdravotnictve na TPP, svoje podnikanie a este si robim aj dalsiu skolu, popritom mam sport, ktoremu sa venujem sutazne (rovnaky ako moje deti), vdaka ktoremu cestujeme na vikendy min.1-2 x mesacne, plus vylety s detmi mimo toho. Tento mesiac sa nechystame nikam, ale nie kvoli detom, ale kvoli tomu, ze ja mam skuskove 🤷 a co sa tyka toho cestovania, mame aj psa a macku a ak sa niekam rozhodneme neist, je to vacsinou prave kvoli zvieratam, s detmi problem nie je. Ano, penazi urcite miniem viac ako bezdetny rodic, niekedy je to o hubu, ale viem, preco to robim. A len pre pripad, ze sa niekomu bude zdat, ze presviedcam nerodicov, aby mali deti, tak nie, naozaj si nemyslim, ze taky zivot je pre kazdeho. Ale rozhodne by som rada presvedcila nejake matky, ze ich zivot sa nemusi tocit len okolo deti, mozu zit samy pre seba aj ako matky, mozu mat svoje konicky, svoj cas, plnit si svoje sny.
Co sa ale tyka tej lasky, ktoru u svojich deti nevidis, neviem, snad ma cosi take raz nepostretne, ale ja tu lasku od deti dostavam denne a ony odo mna samozrejme tiez. To, co opisujes, si celkom neviem predstavit.
@lindusss2016 super, ked vies mat TPP, podnikať, športovať a studovat VS, deti, domacnost a rodinu zvladas s nadhľadom . Ja verim, ze take zeny su, za určitých podmienok, ktore maju vytvorené tímom ludi. Mam firmu, mam zamestnancov ale svoje pubertálne deti ma momentalne dokazu tak vytocit, ze nemam chut niekomu pisat o tom ake je to super. Nie je to super ale pre mna. Svetle chvíľky ma kazde dieta a bezpodmienecnej lasky to ma daleko. Ked sa pozriem na zivot bez deti do mojich 34 rokov a pozriem sa na zivot teraz s detmi, je to rozdiel.
@lindusss2016 super, ked vies mat TPP, podnikať, športovať a studovat VS, deti, domacnost a rodinu zvladas s nadhľadom . Ja verim, ze take zeny su, za určitých podmienok, ktore maju vytvorené tímom ludi. Mam firmu, mam zamestnancov ale svoje pubertálne deti ma momentalne dokazu tak vytocit, ze nemam chut niekomu pisat o tom ake je to super. Nie je to super ale pre mna. Svetle chvíľky ma kazde dieta a bezpodmienecnej lasky to ma daleko. Ked sa pozriem na zivot bez deti do mojich 34 rokov a pozriem sa na zivot teraz s detmi, je to rozdiel.
@betulinka1 tim ludi nemam, resp.nie takych, co by mi pomahali s detmi. Som, zial, sirota. S ich otcom som sa rozviedla (ano, ani dve deti nas spolu neudrzali), ale mam skveleho priatela, ktory mi je ozaj oporou a s detmi pomaha. Deti ale ucim k samostatnosti a myslim, ze to celkom zvladaju (chodia domov zo skoly same, chystaju si jedlo, uz sa ucia aj varit take jednoduchsie veci, upratovat musia same...) Tak v podstate si sa s tym timom az tak nemylila, ale moj tim sme my, nasa rodina. Take ze vypomoc starych rodicov, ci rodiny som nemala nikdy. Priznam, niektorym zenam sa zda, ze pozadujem vela od svojich deti vzhladom na ich vek, ale toto je proste moj styl zvladania vsetkeho
@betulinka1 tak áno, ale momentálne sú v puberte, je to len obdobie, neskôr to bude zase oveľa lepšie, napríklad môj 10- ročný je ešte také deculo a tu bezpodmienečnú lásku vidím v jeho očiach každý deň. A verím, že sa tá láska ani pubertou úplne nevyparí.
@lindusss2016
Vysvetli mi ako stíhaš 160h odpracovať, popri tom robiť podnikanie, aj keby 20h mesačne, robiť školu (dajme tomu 3x mesačne po 5h) 15h, a k tomu aktívne športovať, čo zaberie dajme tomu 5h týždenne tj 20h
To máš 215h zabratých z mesiaca balastom života a potom keď pridáme balast rodiny typu zháňanie oblečenia, domáce úlohy, návšteva pediatra aj keby len 10h mesačne
A potom aj keby len suchá večera a žiadne iné jedlo sa doma nechystalo tak to máš 15h mesačne.
Máš aj nejaký iný reálny život či len rodina, robota, škola a povinnosti? Niečo na štýl reálny oddych, kniha , kozmetika , čas na nápady a tak :D
My sme mali dieťa po 12 rokoch. A celých 12 rokov predtým sme mali o čom spolu, pre mňa je muž hlavne najlepší priateľ. Ale mali sme psa, to bolo naše prvé dieťa. 😁 Mali sme aj spoločné starosti ako plánovanie svadby, hypotéka, stavba domu, riešili sme si obaja kariéru. Čo ja viem, furt je o čom. Keď fakt bolo hluché obdobie každý deň sme spolu chodili cvičiť. A dieťa máme lebo som vždy dieťa chcela, sama som si rozhodla že sa mi v kariére tento čas hodí, muž súhlasil že môže byť a aj on chce no a drobec je tu. Jasné že sa nám život zmenil ale dieťa čoskoro vyrastie, o pár rokov bude samostatný a pár rokov na to odíde z domu a zas budeme len my dvaja. Čiže vzťah berieme ako rovnako dôležitú vec ako predtým. Keby sme dieťa nemali individuálne sa necítim tak naplnená, ale vzťah by určite tým netrpel (ak by to bolo spoločné rozhodnutie samozrejme, keby ja som chcela a muž nie tak to nemôže klapať). Dieťa vôbec ten vzťah nezachráni, skôr extrémne skúša.
30+, spolu skoro 15 rokov, zivot je skvely. Mame super prace, vela volneho casu, nemame ziaden financny stres, do dochodku pojdeme pravdepodobne okolo 50tky (klop klop klop). Mame svoje konicky, robime co chceme kedy chceme, spime kolko chceme, doma je ticho a cisto. Ziadne rozziarene detske ocka na ani trochu nechybaju. Ja neznasam ked je niekto na mne akymkolvek sposobom zavisly, to je aj jeden z dovodov, preco som dieta nikdy nechcela. Tiez som rada, ze nemusim trpnut, ci sa mi nenarodi postihnute dieta, autista, ci mi dieta vazne neochorie, ci nebude mat problemy v skole, povahu ze sa necha sikanovat a bude mat z toho psychicke problemy, ci sa nedostane do zlej partie a nezacne drogovat atd. A nie, toto nie je o vychove, mame v okoli viacero "dobrych rodin" s nevydarenymi detmi a pokazenymi zivotmi. Deti davaju zmysel zivota len ludom, ktori pred nimi zivot nemali. A ci sa nebojim ze si to muz rozmysli ked ja uz budem na deti moc stara? Ani trochu, pretoze sa nemusim bat sama o seba. Ked bude chciet jeden z nas odist, na druhy den vieme byvat oddelene a nemusime riesit delenie majetkov, deti a vyzivne. Sme spolu preto ze chceme, nie preto ze musime.
@anonym_af6b8f
Väčšiu znôšku všeobecných klišé fráz som už dávno nečítala.
Dobre, že takéto nepôjde ďalej. Načo aj
@anonym_af6b8f
Väčšiu znôšku všeobecných klišé fráz som už dávno nečítala.
Dobre, že takéto nepôjde ďalej. Načo aj
@anonym_a3ee1d co z toho je klise fraza? 😀 klise je to mozno pre niekoho, co to nezije
@lindusss2016
Vysvetli mi ako stíhaš 160h odpracovať, popri tom robiť podnikanie, aj keby 20h mesačne, robiť školu (dajme tomu 3x mesačne po 5h) 15h, a k tomu aktívne športovať, čo zaberie dajme tomu 5h týždenne tj 20h
To máš 215h zabratých z mesiaca balastom života a potom keď pridáme balast rodiny typu zháňanie oblečenia, domáce úlohy, návšteva pediatra aj keby len 10h mesačne
A potom aj keby len suchá večera a žiadne iné jedlo sa doma nechystalo tak to máš 15h mesačne.
Máš aj nejaký iný reálny život či len rodina, robota, škola a povinnosti? Niečo na štýl reálny oddych, kniha , kozmetika , čas na nápady a tak :D
@anonym_f333fb tak ja sa musim priznat, ze velmi oddychovat neviem 🙈 nebavi ma to. Ak oddychujem, tak tiez len aktivne 🤷. Moj tyzdenny rozvrh vyzera tak, ze v podstate nie sme doma od rana do vecera. Robim 7-15, moje podnikanie sa tiez toci okolo sportu - som lektorka, to mi zaberie odcvicenych 3,5 hod tyzdenne. Deti tam ale chodia so mnou, tiez velmi neobsedia. Potom treningy nasho hobby mame vacsinou 3 tyzdenne, co nam dokopy (moje aj detske) zaberu 5 hod. Skolu robim dialkovo, realne moj semester trva tak 2 mesiace plus mesiac skuskove a to nechodim kazdy vikend prezencne, obcas je to samostudium. Istu cast praxe mozem vykonavat v praci a vlastne celu skolu studujem v ramci prace (nemocnica) ako zvysovanie kvalifikacie, takze toto je velka vyhoda. Cez vikendy bud sme na sutazi, alebo aspon na workshope, to cestujem prevazne SK, CR, HU, AU, obcas PL. V ramci tohto zvykneme stihnut aj nejake male spoznavacky. Takze ono sa to da, ale chce to dobry casovy manazment. Teraz napr.kvoli skuskam neplanujem nic, lebo este nemam dane terminy a u nas to niekedy funguje stylom, ze daju vediet 3-4 dni pred skuskou, ale uz ma doma omina a niekam by som sla. Zijeme v byte, tak starostlivost o domacnost nezaberie tolko co dom. A tiez mame blizko skolu a robotu. To su ozaj vyhody, bez ktorych by som asi takto nevedela fungovat. Knizky teraz veruze len odborne citam 🙈, beletriu flakam, ale snad raz bude cas 😁 Kedysi som vela hackovala, strikovala, to tiez teraz nedavam a chyba mi to, ale tak ide o priority, cely zivot je len o tom. Tak raz mesacne dame s priatelom kino, nejaku prechadzku, snazime sa mat ten priestor len sami pre seba. S detmi sa chvalabohu netreba ucit, zatial im to ide same.
@lindusss2016
@anonym_f333fb jaj a take veci, ze zhananie oblecenia a pod... To je pravda, ze obcas nakupujeme topanky o 19:00 po treningu 🙈 Ja chodim ku kadernicke v priemere raz za dva mesiace, kozmetika asi tiez tak. Pracujem na rehabke, takze zrelaxovat stiham aj tam 😁 a doktorov tiez viem vybavit takmer vsetkych v praci. Mam jasny ciel a presne viem, preco som si veci zariadila takto. Takze ja si mozem povedat, ze mam super zivot. A nie kvoli detom, lebo inak ako uz bolo vyssie spominane, vedia mi tiez niekedy liezt na nervy, ale mam ten zivot super proste s nimi. Nemenila by som. Kto vie, ake by to bolo bez nich, ci by som mala taku motivaciu a hnaci motor ist tak dopredu ako teraz. Mozno ano. Mozno by som si povedala, ze kaslem na vsetko a uspokojila sa aj s malom. Neviem... Kazdopadne, ja verim aj tym, ktore pisu, ze maju skvely zivot bez deti. A aj tym druhym. Kazdy to ma tak, ako si zariadi, tak verim, ze si nikto nezariaduje zivot tak, aby mu nevyhovoval 😁
@anonym_af6b8f 👏
@anonym_autor uzivas si zivot 😃 mas peniaze, chodis na dovolenky ake len chces, bez detskych aktivit, kazdy vikend sme na horach, na lyziach, chodime na mesiac na Bali kazdy rok, kazdy den spolu do fitka, neviem si predstavit ako by nas vztah vyzeral keby sme museli vsetko prisposobovat decku. Vsetky peniaze navyse si uzivas ty, mas doma poriadok, nevybarame moc, jeme vonku casto, kazdy mesiac niekam chodime na romanticke wellnessy, zazitkove vikendy, vsetlo mozne. Chodime do kina, do divadla, hrame spolu tenis. Zivot je krasny.
@anonym_836fe2 aaaach, som sa zasnivala 🤣
Nejdem nijako hodnotiť život partnerov s deťmi a bez, to je individuálne a univerzálne správne rozhodnutie neexistuje. Takisto vzťah môže stroskotať po xy rokoch bez deti rovnako ako s deťmi. Deti robia vzťah iným - v niečom tazsi, v niečom naopak vzťah rodičov upevnia, každopádne príchod deti mení dynamiku vzťahu asi všetkými smermi.
Čo si myslím ale, že je dôležité si pre ženu v dobrovoľne bezdetnom vzťahu uvedomiť je, že muži zrazu môžu náhle zatuzit po vlastnom potomkovi (prírodu žiaľ nikto neobabre) a to v čase, kedy to pre ich doterajšiu partnerku už nie je fyzicky možné. A chlap si nájde mladšiu partnerku a založí si rodinu.
Samozrejme, že chlapi opúšťajú partnerky pre iné ženy aj keď už majú vlastné deti a zakladajú si nové rodiny, o tom potom. Ale taká žena je na tom úplne inak ako žena bezdetná.
Čiže len to som vlastne chcela, že v tomto smere žena v dobrovoľne bezdetnom vzťahu taká za oveľa kratší koniec a napokon môže zostať po rokoch sama a nezachránia to ani peniaze, ani cestovanie, ani super truper vzťah v 30+ alebo 40+, koncerty etc. Pretože aj túžby sa počas života menia, akurát na ich naplnenie môže byt u niektorého z partnerov už neskoro.
Neviem, my máme deti, ale kamarátka nemajú, lebo nemohli mať, ona žije pre prácu, s manželom chodia po výletoch, majú domácich miláčikov, prijali že sú bezdetní. Ale mali sme susedov, ktorí boli bezdetní, takto sa dohodli, nechceli dieťa, ale po 40-ke prišiel zvrat, muž si uvedomil, že dieťa predsa len chce, žena nechcela(alebo už nemohla mať neviem) takže sa rozviedli.
Je veľmi dôležité, aby hlavne žena mala v tom jasno, že naozaj nechce, pretože má veľmi krátky a obmedzený čas, a ak si to rozmyslí, už môže byť neskoro.
Nejdem nijako hodnotiť život partnerov s deťmi a bez, to je individuálne a univerzálne správne rozhodnutie neexistuje. Takisto vzťah môže stroskotať po xy rokoch bez deti rovnako ako s deťmi. Deti robia vzťah iným - v niečom tazsi, v niečom naopak vzťah rodičov upevnia, každopádne príchod deti mení dynamiku vzťahu asi všetkými smermi.
Čo si myslím ale, že je dôležité si pre ženu v dobrovoľne bezdetnom vzťahu uvedomiť je, že muži zrazu môžu náhle zatuzit po vlastnom potomkovi (prírodu žiaľ nikto neobabre) a to v čase, kedy to pre ich doterajšiu partnerku už nie je fyzicky možné. A chlap si nájde mladšiu partnerku a založí si rodinu.
Samozrejme, že chlapi opúšťajú partnerky pre iné ženy aj keď už majú vlastné deti a zakladajú si nové rodiny, o tom potom. Ale taká žena je na tom úplne inak ako žena bezdetná.
Čiže len to som vlastne chcela, že v tomto smere žena v dobrovoľne bezdetnom vzťahu taká za oveľa kratší koniec a napokon môže zostať po rokoch sama a nezachránia to ani peniaze, ani cestovanie, ani super truper vzťah v 30+ alebo 40+, koncerty etc. Pretože aj túžby sa počas života menia, akurát na ich naplnenie môže byt u niektorého z partnerov už neskoro.
@anonym_dd11c1 Toto ale nie je nieco na co sa da pripravit. Neda sa s tym dopredu nic robit. Ked moj partner niekedy zmeni nazor a nebudeme nadalej kompatibilni, tak sa jednoducho rozideme a pojde si kazdy po svojom. Nie sme k sebe nijak priputani.
Nemám čas čítať diskusiu, tak možno to tu už odznelo a budem to len opakovať, ale podľa mňa sa na to pozeráš zle... Resp. chápem, prečo sa na to.pozeras z pohľadu "čo so vzťahom", ja som na to prišla len teraz niekedy, už po dvoch deťoch, teda nejakých osobných skúsenostiach... Že sa otázka nemá položiť v zmysle "ako dopadneme s deťmi/bez detí, čo bude o pár rokov", ale takto: "ako dopadnem JA, čo bude SO MNOU". Ty musíš byť vysporiadania so svojím rozhodnutím a on detto sám, so svojím rozhodnutím. Lebo vzťahy sú len vzťahy... Manžel je len partner. Zostávajú, či sa rozpadajú, či s deťmi, tak aj bez... Tu ide len o teba, či ty si OK s tým, ako si sa rozhodla.
V deťoch aj tak zmysel života nie je a deti máš v podstate len dočasne. V podstate tak 13 rokov a potom si už viac menej len peňaženka.
Keby sme ešte brali do úvahy, že môžeš mať aj (nevydarené) deti typu kriminálnik, feťák, vrah až po choré deti... tak je úplne jasné, že je to len zakódovaná vec v mozgu, lebo nik triezvo rozmýšľajúci by sa nedal do rodičovstva, aby sa o niekoho staral a uberal si zo svojho komfortu.
@anonym_f333fb my sme tak uvažovali a neboli sme ochotní ubrať z nášho komfortu a spôsobu života. Máme po 50, sme spolu 32 rokov. Ešte dnes niekedy počujem sprostú poznámku ohľadom toho, že nemáme deti🫣 Ževraj sme sebci, lenivé pohodlné bytosti a iné páry to dali a my sme neboli toho schopní 🙈 Zaujímavé pozorovať, ako okolie dráždi naša sloboda a voľba, finančná istota. Ešte zaujímavejšie je, že tí "šťastní rodičia" na všetko okolo detí len nadávajú.
@betulinka1 veľmi si vážim tvoju odvahu, že si napísala tak ako to je. Lebo väčšinou na MK, ak napíšeš niečo "proti" materstvu, tak sa zbehnú moralistky a utopili by ťa v lyžičke vody.
@anonym_autor Poznam 2 bezdetne pary. Obaja po 60tke.
Jednemu paru preplo ked mali asi 50, najma chlapovi. Stale su spolu ale neznasaju sa. Hadaju sa, osocuju. Druhy par zda sa ze je velmi stastny, staraju sa o seba, travia vela casu s rodinou a priatelmi. Myslim ze ak by oba tieto pary mali deti, skoncili by prestne tak isto.
Dieta urcite ludi imaginarne spoji. Ak sa rozvedie bezdetny par, tak idu svojou cestou a nic ich uz nespaja. Ak si par s dietatom a rozvedies sa, tak, ten muz ostane navzdy otec tvojho dietata. Uz nikdy ho nevymazes zo svojho zivota... iba ak by sa vyparil. Ale toto spojenie nie je zrovna stastne.
@anonym_autor to je tak strasne individualne. Existuju pary, ktorym to prestane klapat, pretoze maju deti, existuju bezdetne pary, ktore sa rozidu, lebo nuda a existuju uplne opacne priklady v oboch pripadoch. S muzom sme bolo dlho dobrovolnovne bezdetni a ak by sme cakali na nejaku tuzbu po detoch (ja), neprisla by nikdy. Pred 40-kou sme si uvedomili, ze v zivote nam naozaj nejak nieco „chyba“, napriek spokojnemu vztahu. Rovnako sme si zacali vsimat u bezdetnych priatelov, ze tie dovolenky, cestovanie, ze to uz po 50.-60.-ke zas tiez nie je nejak naplnujuce. Long story short-deti mame, je to to najlepsie, co sa nam mohlo stat. No uvedomujem si, ze sme mali v tomto veku aj sakra stastie, ze to vyslo, ze su zdrave, ze my dvaja sme fit a odolni 😉. Cize ak pp detoch netuzich, nazory na fore nepotrebujes. Ale je pravdou, ze o 10-15 rokov mozes uvazovat inak a uz to nepojde. Rovnako, ako sa moze stat, ze sa stanes matkou a budes to lutovat. Oboje zivotne scenare si treba dobre premysliet😉
@anonym_autor este mi napadlo jedno pozorovanie, neviem…v kruhu nasich kamaratov ti, ktori su bezdetni, zacinaju mat v 40-ke, 50-ke take to krizove obdobie-ze sa nudia, ze si lezu na nervy. Ti 40-nici, ktori maju deti, si nejak z mojho pohladu tak viac uzivaju zivot. Aj ked aj starosti, unavy a roznych obmedzeni maju jednoznacne viac. No a ti po 50-ke s detmi su zrazu ako znovuzamilovani, lebo deti su konecne prec z domu😂. Ja som mala svoj bezdetny zivot a bezdetne manzelstvo rada. Spanok, sloboda, cestovanie, dobre jedlo, viac moznosti v praci, to vsetko sa mi naozaj velmi pacilo. Aktualne som musela naozaj zo vsetkeho, hlavne zo spanku a slobody😂 dramaticky ubrat. No ak dam na misky vah 20 rokov dospelackeho bezdetneho zivota a aktualny chaos s detmi, stastnejsia a spokojnejsia sa citim teraz. No hlavne si uvedomujem, ze ti ludia, ktori mi v 30-ke vraveli, ze bezdetny zivot mozno raz budem lutovat, mali pravdu-ja konkretne by som urcite lutovala, ze deti nemam.
@anonym_dd11c1 s dnesnou urovnou IVF mozes mat deti aj s radiatorom (pouzijes darovane vajicka/spermie), pripadne je moznost zamrazit vajicka/embrya. Vela z mojich bezdetnych kamosiek to po 35+ urobili, dokonca aj tie, co deti nechceli... Keby nahodou...
@anonym_autor sme manželia 8 rokov, spolu dokopy 16, dieťa mať nemôžme ... užívame si spoločne život, chodíme na výlety, dovolenky, ľúbime sa, užívame si jeden druhého 🙂 v rodine deti máme, takže nemáme pocit, že by sme boli o niečo ochudobnení

Som matka, ale uprimne, neviem, ci by som do toho isla znova. Niezeby som dieta nemilovala, milujem a skocim do ohna, ked treba, ale ta obava, ten stres, ako bude fungovat, ako si najde svoje miesto v zivote, mna to vycerpava. Puberta tiez nie je prechadzka zahradou. Potom zas velmi zalezi, akeho partnera si privedie, vztahy sa mozu zhorsit.
Ano, bude to mnou, ina to tak mozno nepreziva, ale ja som uz raz taka. Nechcem, aby sa len tak pretlkalo zivotom, chcem, aby sa malo dobre, malo kvalitne vzdelanie, nebolo lenive, malo kde byvat. Na pracovnom trhu je obrovska konkurencia, byvanie sa stava tazko dostupne, klima, konflikty… cely svet sa meni
Su rodicia, ktori dovrsenim dospelosti prestanu dieta riesit, trap sa ako vies, moj pripad to nie je.
. Takze uplne rozumiem, ak sa mladsie rocniky rozhodnu pre bezdetnost.
@anonym_c92b9d tiež som taká, ale viem, že to nie je dobre.Zbytocnr nesiem ťarchu dá sa to aj jednoduchšie, ale to je povaha.Su rodičia čo na také veci nemyslia a žije sa im ľahšie a oveľa skôr ako v tých 18 r prenesú veľa povinností a zodpovednosti na deti.Na ľahšie prežívanie rodičovstva je lepšia flegmaticka povaha.Ty nechceš, ty chces...tvoje dieťa sa môže zbalit a mať úplne inú predstavu o živote ako ty.Moj syn sa venuje ako hobby hudbe a už teraz vie, že po škole ide do sveta do prímorských oblastí a bude DJ.Ze nepresvedčí život v kancelárii ako my s mužom.Je to iná generácia a majú iné možnosti a túžby.