Ako harmonizovať výdavky vo vzťahu?
Ahojte, s partnerom sme spolu nieco cez pol roka, mame okolo 30tky a obaja mame pomerne uzko specializovanu expertizu v dobre platenom odvetvi, co sa reflektuje aj na nasich prijmoch. Ja som pred nim mala aj ine vztahy ale vela casu som stravila aj sama. Zila som sama, chodila som sama na dovolenky, do restauracii, dopriala som si. Bola som zvyknuta hradit si svoje vydavky sama, partner takisto. Moj problem nastava v tom, ze neviem ako mam k tomuto pristupit v nasom vztahu. Zatial si kazdy platime svoje vydavky na byvanie samostatne, kedze este oficialne nebyvame spolu ale obaja mame svoj byt. Avsak predpokladam, ze aj toto sa casom nejak vyvinie, kedze vacsinu casu travime spolu u jedneho z nas. Jedlo v potravinach plati ten, kto ho kupuje, nijak si to nedelime ani nerozratavame. Problem podla mna nastava pri plateni za spolocne aktivity, vecere a uhrady tohto typu. Citala som tu v poslednom case vela tem s protichodnymi nazormi na tuto temu a sama neviem ako k tomu pristupit. Kedze mi to moj prijem umoznuje a som zvyknuta platit sama za seba, povazujem za uplne automaticke, ze ked ideme na veceru alebo kamkolvek, tak ideme na polovicu, resp kazdy riesi svoju uhradu. Ak aj partner zaplati, poslem mu peniaze "za mna" na ucet. Netrva na tom, nepyta si to, ja mu to dopredu nehovorim, proste poslem a vybavene. Partner je inteligentny a dobry clovek, pri konverzacii o potencialnej buducnosti nasho vztahu je pripraveny prevziat financnu zodpovednost pocas narodenia dietata a mojho vypadku prijmu. Ten "problem" je vsak to, ze jemu to akoby nedojde, ze by to mohol obcas urobit aj tu a teraz. Casto sa stravujeme mimo domu ale niekedy by som si priala aby povedal "nechaj to tak, pozyvam ta". Ani konkretne neviem co mi vadi, len mam taky divny pocit z toho, ze uz je to taka automatika, ze vzdy zaplatim svoju cast a asi by som chcela, aby ma niekedy stopol alebo proste nejak prevzal viac iniciativy. Inak je zlaty, skvely clovek, jedlo pripravuje vacsinou on, upratuje tiez zvycajne on(vacsinu casu totiz travime prave unho), robi pre mna vela veci, ma dobre srdce a lubim ho len toto je taka vec, ze neviem ako k tomu pristupit no. Ak mate podobnu skusenost bola by som rada ak by ste sa podelili s vasim "arrangement-om"
@ivik4 @zuzanka.zuzu to by ale nevyriesilo moje neprijemne pocity, ktore z toho mam 🤷♀️
@bludna to už si vyries do psychológom alebo sama 🙄 čo potrebuješ presviedčanie "nie láska, naozaj mi dnes nemusíš nič posielať"? lebo ak ma to čakáš, tak to sa asi neudeje. nedeje sa to ani u viac domýšľavych jedincov
Tak potom skus povedat : pocuj a Tebe nieje kktne ze ma nikde nikdy nepozyvas a musim si stale platit ? Co si to za chlapa ?
Teraz som Ti napisala presne od slova do slova co by som mu povedala ja s mojou povahou keby mam tvojho chlapa.
Toto by mohlo tvoj neprijemny pocit vyriesit. Skus 😃
Par dni dozadu tu bola takato tema. My nemame takyto problem, mame spolocnu kasu a este kazdy sam svoje. Je nam jedno, kto, co zaplati, ved je to nase. Ale, z tych co mame jazdy svoje, tak obojstranne potesime jeden druheho. Nie, ze len patrner sa ma snazit- pozvat, kupit darcek... aj druha strana ma takto prispiet. Mna tiez potesi, ked je partner stastny, ze som na neho myslela a nieco mu len tak kupila, niekam ho pozvala. Necakam, ze to bude robit len on. O tom je vztah. Teraz ste si zvykli dorovnavat, ked budete byvat spolu, bude vam to jedno, kto co zaplatil.
@sima338 toto nie je nas pripad. Ja skor vidim problem v tom, ze som jeho prva frajerka a nie je zvyknuty na niektore vztahove realie. Ale odhliadnuc od toho je to skvely muz, ktory ma podporuje, dopraje mi vsetko co mentalne potrebujem, dava mi priestor, neziarli, navari, uprace, postara sa. Fakt je skvely, len tato jedina vec ma trapi. A mozno by ma ani netrapila keby som nad tym tolko nerozmyslala. Uz som v tom taka zacyklena, ze nemam nadhlad.
Urobte posedenie s kamošmi, partiou, svoje kamošky trochu instruuj vopred, aby začali tému darčeky, pozvanie, platenie= prejav gentlemana , nech sa účastníci vyjadria. Že ich chlap pozval, zaplatil, kúpil darček a vychvalia svojho chlapa do neba, ako potesil. A že aj im robí radosť , urobiť radosť pozvať, prekvapiť niekedy chlapa. Úplne normálna debata, že nejde o výšku a cenu v €, nečakáte vitonky ani dogabana, ale ako vie obrovský potešiť čokoláda či ruža za 3 €, pozvanie na obed k aziatom za 8€, nečakáme večeru za 100 na osobu.
@bludna skor som myslela, ze s nim otvorit temu, ze ci to neskusite platit nastriedacku. Ale ak ta to rozratavanie neotravuje tak vlastne je to asi zbytocne.
Skus si sama za seba zodpovedat co vlastne chces a tak mu to skus odkomunikovat.
Neries ako to maju ini, ako to ma byt. Nic take neexistuje, kazdy vztah je iny, plus sa to aj vyvija. Ked zacnete riesit byvanie, svadbu, dieta je podla mna fajn ked sa zacnu stierat tieto hranice, moje - tvoje. Lebo to ide trosku do absurdnosti typu: rozdielne kolace a alkohol pre zenichovu a nevestinu stranu hosti, zena nevie donutit muza aby sa podielal na skolskom vylete pre ich dceru a pod.. rozne veci tu clovek cita. Ale treba o tom otvorene hovorit. Aj o emociach.
Za mna radsej partnersky vztah, taky skutocny. So vsetkym. Ako sa nechat pozyvat a neviem co a potom chlap nevie ani nakupit, pustit pracku, umyvanie okien je zenska praca, prebalovanie fuj, vianoce oslavy to predsa vedia zeny lepsie.
A ak je to len o tom, ze raz za cas chces byt ozaj za princeznu tak mu to tak povedz, ze by si bola rada keby ta niekam pozval, prekvapil, ze si spravite pekny vecer.z toho co pises to znie, ze by to nemal byt problem.
Uvedomuješ si, že on je chlap? A že - a teraz bez urážky - chlapovi málokedy niečo len tak dôjde z náznakov? Teda ja som s mojím mužom 12 rokov a na prstoch jednej ruky by som spočítala, kedy sa dovtípil, čo mi beží v hlave a čo očakávam. Na druhej strane akonáhle aspoň slovne zabŕdnem, tak mu to začne šrotovať a buď sa pýta, alebo pochopí, alebo nepochopí, ale aspoň nejaká reakcia 😁😁 Keby som bola na tvojom mieste, normálne by som to partnerovi povedala - pozri, nerobí mi problém platiť, ale občas by to bolo fakt romantické, kebyže ma pozveš a aj to zaplatíš.
Ak mu to nedokážeš povedať, vás problém vo vzťahu je omnoho väčší ako nejakých pár eur, resp. teda pozvanie/nepozvanie, pretože prídu omnoho horšie veci, ktoré mu raz budeš musieť úprimne povedať. A ak nedáte túto komunikáciu v malichernosti ach, vedz, že v tých brutálnych veciach to bude medzi vami neónovo svietiť a kričať.
@bludna pozri jedna z úplne automatických vecí v akomkoľvek vzťahu je ze ked ma niekto pozve, zaplatí mi pozvem druhý krát ja jeho .
Aj ked ma tvoj frajer 30 rokov a nevyzná sa vo vzťahoch minimálne od 15 už v nejakom podniku, bistre hocikde bol s kamošmi a bol od niekoho pozvaný.
Takže vie co sa patrí, len to nerobí sam od seba lebo je trochu lakomý.
Tvoje blbe pocity ohľadom tohto sú úplne oprávnene, ale blbo by sa mal citit predovšetkým on
Tieto typy poznam, môj kamarát je takyto, ešte aj frajerku si našiel podobnú, to je fakt dvojica. Oni sa dokážu tváriť nechápavo, pri platení sa tvária ze sa ich to netýka, peňaženky lovia v kabelke, batohu jak slimáky, no úplná komédia.
Ako ti aj baby povedali, musíš sa ozvať. Možno skús tak nejak zaobalene, napríklad ze by ste sa mohli v platení striedať. Ale z mojej skúsenosti s týmito typmi musíš hovoriť priamo, bez náznakov a okoliek. Neboj sa nebude to blbe, on už je zvyknutý ver mi
Naposledy sa stala minuly tyzden taka situacia, ze sme nahodou robili obaja z domu jeden den a vybehli sme si na obed. No a isli sme do podniku kde sa objednava a rovno sa aj plati. Isiel prvy, objednal si a rovno to aj isiel za seba zaplatit. Mne to prislo strasne divne, ze by sme si mali rozratavat menucko dokopy za dvacku, tak som mu povedala, ze nech to necha tak, ze ho pozyvam a objednala som si tiez, zaplatila a isli sme si sadnut. Jednak mi je to vrchnole trapne a neprirodzene si delit taketo mensie vydavky s partnerom, s ktorym pocitam do buducnosti a jednak som dufala, ze sa dovtipi a nabuduce to spravi on. Ale uz som to tak spravila parkrat aj predtym a nedovtipil sa no. Zas aby ste si nemysleli, ze chodime na vecere s parovanim vin za 150 eur 😀 zvycajne su to taketo veci ale jeme von dost casto, cize sa to nazbiera.
Autorka, chlapovi musis priamo povedat, ver mi... ved da sa to povedat pekne. Ja som tak svojho naucila kupovat kvety, hoci to pred tym nikdy nerobil. Oni sa nedovtipia.. Takze pekne zensky mu povedz, ze by ta potesilo jeho pozvanie, daj najavo potesenie, podakuj.. a hlavne nic neposielaj! Co on potom? No necha to tak, ked pride suma na ucet. Naucis si ho a uz to nezmenis, sama pises, ze nie je v tomto zbehly, bude to povazovat za normal. Treba diskutovat a dat muzovi jasne info.
Obaja dobre zarábate a môžete urobiť vedomé rozhodnutie (porozprávať sa) že peniaze nie sú až taká dôležitá téma a správať sa podľa toho. Jednoducho pri drobných výdavkoch ich neriešiť.
Čo naozaj potrebujete riešiť je tvoja potrebu pocitu starostlivosti, zaopatrenia, opory. Je evolučne dané že žena na to aby sa cítila v pohode na splodenie potomka musí mať nejakú mieru pocitu komfortu a istoty že sa o ňu vie partner postarať. A pár desiatok rokov feminizmu a emancipácie na nastaveniach ktoré v našich hlavách existujú milióny rokov nič nezmení.
Porozprávaj mu o svojich potrebách, som si istý že ich naplní (pozývaním, platením alebo inak) bez problémov a rád.
mal som tam preklepy tak som to opravil
tak podla toho, ze si viackrat zaplatila ty zanho a on za teba nikdy, tak je podla mna drzgros a povedz mu to narovinu, ze ci ma problem obcas zaplatit aj on
@radkaradix keby bol drzgros, tak s nim nie som ale dakujem za reakciu
@bludna ty si uplne mimo fakt 🙈 akoze najprv vyratuvas polovicu a posielas mu na ucet peniaze za vecere a spolocne aktivity a potom sa statujes, ze by ho mohlo napadnut povedat “vsak nechaj tak”
Akoze v 30ke by si uz naozaj mohla vediet, ze chlap nie je jasnovidec ani ti nevidi do hlavy. Ked vsetko chces 50/50 a posielas mu peniaze na ucet, tak zrejme to vnima ako tvoje prianie a ze ti je neprijemne ak za teba chlap plati.
Ved on nie je ten, co zaplati 100e za veceru a povie ti hej daj mi 50 nie? Ty mu tie peniaze davas, tak mu ich nedaj a povedz dakujem pekne za veceru a hotovo.
Ja mam 31 a 6ty rok som vydata, ale kebyze takto “komunikujem” s mojim muzom a cakam kedu mo docvakne nieco nad cim by sa este aj Nostradamus zapotil, tak mozem chodit oduta nespokojna od rana do vecera a pravdepodobne uz aj rozvedena.

@bludna podla mna ak ti to vyhovuje robite to dobre ak nie, tak vas caka rozhovor... my sme obaja rovnako zarabajuci, uz sme manzelia a viem ti povedat, ze je to ine ako ked sa pozriem do inych rodin ...u nas sa neriesi kto co plati iba sme si povedali, ze ked uz si vsimneme, ze sa z uctu mina viac nez by sme chceli, ze si dame vediet... predtym ale nez sme sa vzali sa nas vztah velmi podobal vasmu posielali sme si peniaze za hocico...stopla som to ja normalne som mu povedala, ze ja toto nacvicovat uz nebudem a vtedy sme sa dohodli, ze platime podla nalady jeden alebo druhy a vtedy vznikla ta dohoda, ze si dame vediet, ked uz jedneho alebo druheho ucet nevyzera podla predstav