Ako harmonizovať výdavky vo vzťahu?
Ahojte, s partnerom sme spolu nieco cez pol roka, mame okolo 30tky a obaja mame pomerne uzko specializovanu expertizu v dobre platenom odvetvi, co sa reflektuje aj na nasich prijmoch. Ja som pred nim mala aj ine vztahy ale vela casu som stravila aj sama. Zila som sama, chodila som sama na dovolenky, do restauracii, dopriala som si. Bola som zvyknuta hradit si svoje vydavky sama, partner takisto. Moj problem nastava v tom, ze neviem ako mam k tomuto pristupit v nasom vztahu. Zatial si kazdy platime svoje vydavky na byvanie samostatne, kedze este oficialne nebyvame spolu ale obaja mame svoj byt. Avsak predpokladam, ze aj toto sa casom nejak vyvinie, kedze vacsinu casu travime spolu u jedneho z nas. Jedlo v potravinach plati ten, kto ho kupuje, nijak si to nedelime ani nerozratavame. Problem podla mna nastava pri plateni za spolocne aktivity, vecere a uhrady tohto typu. Citala som tu v poslednom case vela tem s protichodnymi nazormi na tuto temu a sama neviem ako k tomu pristupit. Kedze mi to moj prijem umoznuje a som zvyknuta platit sama za seba, povazujem za uplne automaticke, ze ked ideme na veceru alebo kamkolvek, tak ideme na polovicu, resp kazdy riesi svoju uhradu. Ak aj partner zaplati, poslem mu peniaze "za mna" na ucet. Netrva na tom, nepyta si to, ja mu to dopredu nehovorim, proste poslem a vybavene. Partner je inteligentny a dobry clovek, pri konverzacii o potencialnej buducnosti nasho vztahu je pripraveny prevziat financnu zodpovednost pocas narodenia dietata a mojho vypadku prijmu. Ten "problem" je vsak to, ze jemu to akoby nedojde, ze by to mohol obcas urobit aj tu a teraz. Casto sa stravujeme mimo domu ale niekedy by som si priala aby povedal "nechaj to tak, pozyvam ta". Ani konkretne neviem co mi vadi, len mam taky divny pocit z toho, ze uz je to taka automatika, ze vzdy zaplatim svoju cast a asi by som chcela, aby ma niekedy stopol alebo proste nejak prevzal viac iniciativy. Inak je zlaty, skvely clovek, jedlo pripravuje vacsinou on, upratuje tiez zvycajne on(vacsinu casu totiz travime prave unho), robi pre mna vela veci, ma dobre srdce a lubim ho len toto je taka vec, ze neviem ako k tomu pristupit no. Ak mate podobnu skusenost bola by som rada ak by ste sa podelili s vasim "arrangement-om"
@radkaradix mam pocit, ze pozorne necitas diskusiu, do ktorej sa zapajas. Druhykrat ti zopakujem, ze nie je nijaky drzgros a keby bol, tak nie je moj partner. Taktiez zopakujem, ze nema problem zaplatit veceru alebo kino alebo cokolvek aj za mna.
@milanemila ten urazajuci podton z tvojom prispevku urcite nebol nevyhnutny ale kazdopadne dakujem ti za radu.
Je to zvlastne a dost non sense posielat hore dole peniaze, proste pozvi raz ty a potom nechaj pozvat jeho
Takže on ťa pozve to len ty si hrdá a máš potrebu mu to zaplatiť späť?
@bludna napísala si toto: ked ideme na veceru alebo kamkolvek, tak ideme na polovicu, resp kazdy riesi svoju uhradu. Ak aj partner zaplati, poslem mu peniaze "za mna" na ucet. Netrva na tom, nepyta si to, ja mu to dopredu nehovorim, proste poslem a vybavene.
Tak mu nepošli a htovo. Veď na tom netrvá, tak kde je problém?
@bludna probelm vidim v tom, ze je to pre teba automatika. A zaroven ta ista automatika ti aj vadi. Mozno mu skus s usmevom pri stole zalubene podpichnut ego s lahko ironickou otazkou navrhnut: “idem na wecko, no co, zatiahnes to za nas dnes ty? Ja platim doma v naturaliach.”A zmurk nanho. To by mohol pochopit. Pripadne si niekedy vymen kabelku a akoze si nahodou zabudnes penazenku alebo cokolvek cim platis. Nema to byt pravidelna “naplast” na jeho nepozyvanie, len take pobadanie, ci mu trkne. Ak netrkne, prestan to brat ako automatiku a neplat polku. Urob napr vacsi nakup a spytaj sa ho normalne ci zaplati on, lebo si sa vyhadzala ked si platila v lidli 100€ nakup a pod.
@darkswan @januska12323 @ibatanecnica Neviem ako to inak vysvetlit, mozno sa neviem spravne vyjadrit ale mne je to jednoducho neprijemne, ze ideme niekam jest alebo nieco robit, ked to chceme obaja alebo to niekedy navrhnem len ja a je mi extremne nekomfortne ocakavat ako samozrejme, ze on bude za mna platit nieco co si ja zmyslim, ze chcem robit/vidiet/zjest. Nie je to take to rande v pravom zmysle, ze ma niekam vyslovene pozve. My spolu uz viacmenej aj byvame bud u neho alebo u mna, travime spolu vacsinu casu okrem prace a mojich sportovych aktivit a aktivit s kamaratmi. Je to vyslovene take ze "no co dame si po kine ramen?" A ked to navrhnem ja, tak to nepovazujem za rande, na ktore by ma musel nevyhnutne pozvat on a tym padom ho aj zaplatit. Neocakavam to ale niekedy by som chcela aby sa zachoval tak, ze to zaplati a vyslovene mi povie nech to neriesim
@bludna v prvom rade si porieš svoje pocity. Ak ti je niečo nepríjemné a robíš opak toho, čo by si chcela, od partnera čo potom očakávaš? Toto je tvoj problém nie jeho.
@basulaak dakujem ale toto nie je nas styl komunikacie a ani nepreferujem ponukat, ze mu za ramen zaplatim fajkou. Pokial ide o nakupy v potravinach tak to vacsinou riesi on a nikdy v zivote si nepytal odo mna ani cent za to, aj ked kupuje casto v yemecku moje rozmary. Ale tomuto tiez predchadzala najskor taka faza, ze som mu musela vysvetlit, ze ked ide kupit nieco sebe, tak by bolo pekne keby myslel aj na mna. Odkedy som mu o tom povedala tak to robi. Ja mam fakt pocit, ze to vychadza z toho, ze nikdy predo mnou nemal vztah.
@bludna ja už nechápem čo vlastne riešiš, čo ti vadí?
Ja hlavne nejako nechápem prečo mu posielaš peniaze za seba na účet ked on zaplatí za vas oboch. To si takto ty nastavila sama od seba od začiatku? Za mňa ked zaplatí muž alebo aj hoci len nejaký kamoš alebo kolega, určite mu neposielam peniaze. Beriem to tak ze ma pozval a nabudúce keď sme niekde, pozvem zas ja jeho. A ked ty platis za oboch alebo kupis napriklad listky do kina on ti tiez posiela za seba polovicu?
@bludna no a tak si mu neskusila na rovinu povedat, ze je sexy ci pekne ked muz dvori zene aj vo vztahu a nenecha ju na veceri zaplatit polku? Takto otvorene, ked zjavne otvorene najradsej komunikujete.
Tiez tomu nerozumiem, prisla by som si ako nejaky kamarat keby ma sam od seba nikdy nepozval. A uz duplom mi pride silene mu posielat polku za seba. Davas tym mozno tiez isty signal.
@bludna ale ved ja ta neurazam (prepac ak to tak vyznelo), pre mna je to skor absurdne. Evidentne ste dvaja normalni, inteligentni ludia, ale proste vzdy vztah cely stoji a pada na komunikacii. On ti chce vyhoviet, ty sa nechces citit vydrziavana, ale obcas vlastne chces aby za teba zaplatil 🤷🏼♀️ akoze ja nemam pocit, ze by na jeho strane bolo v tomto pripade nejake previnenie.
Normalne sa ho opytaj, ako vidi spolocne/nespolocne financie vo vztahu. Ved teoreticky budete do buducna riesit aj byvanie a ine naklady a ked ti je uz platba za veceru neprijemna vec na riesenie, tak ako budes riesit tieto dalsie veci?
Ako ho moze napadnut uhradit nieco tu a teraz, ked proste mu automaticky posielas peniaze na ucet ked nieco zaplati? Ma ti to posielat naspat?
Cely divny pristup. Ja som v case nebyvania spolu ani nevedela cislo uctu mojho chlapa, nie to este aby som mu posielala polovicu za veceru. Idete na veceru, zaplati, vybavene.. to potrebujes nejaku specialnu pozvanku?
@bludna Nehnevaj sa ale za svoje negatívne pocity si môžeš sama. Priateľa pozývas ale keď niečo zaplatí on "pchas" mu peniaze na účet.
Teraz budem špekulovať (nemusí to tak byť):
- Tvoj priateľ je taky moderný zlatokop čo sa snaží zo vzťahu čo najviac vyťažiť a čo najmenej dať a tak mu tvoje správanie vyhovuje. Skús si jeden dva mesiace viesť "účtovníctvo" nech zistíš kto platí gro výdavkov. Nie je nákup ako nákup, aby si nakoniec nebola prekvapená že 2/3 spoločných výdavkov ťahás ty.
Alebo druhá možnosť. To že mu posielaš peniaze ho uráža ale nevie ako ti to má povedať aby sa ťa nedotkol a neurazil tvoju "nezávislosť". Tradične vychovaný chlap ti nikdy nepovie "nechaj ja to zaplatím" alebo "dnes ťa pozývam" Niečo také povedať sa považuje za neslušné. Proste zaplatí a hotovo.
Nech je to tak či onak, keď nabudúce bude platiť on nič mu neposielaj.
Odpoviem takto hromadne. Asi nemam nijaky konkretny problem, skor len moje pocity, ktore neviem verbalizovat. Mam pocit akoby som nevedela najst balans medzi svojou nezavislostou a tym, ze mi pride cute ked sa muz o svoju partnerku stara. A on sa naozaj stara ale pokial ide o to platenie, tak ja vobec netusim ako sa k tomu postavit. Pretoze my nejdeme na veceru raz za mesiac, ze by som mala ocakavat, ze ma ten muz pozve a zaplati ju za mna. Tieto vydavky sa v roznych vyskach objavuju na dennej baze a ja rozumiem tomu, ze byt zvyknuty na urcity standard a zrazu ho platit pre dvoch je financne narocnejsie. Preto od neho neocakavam, ze bude platit za mna na kazdu utratu, ako tu niektore pisete, ze vasi partneri robia. Ale napriek tomu je mi luto, ze ho to niekedy nenapadne, ze to zaplati cele. Kedze ako som uz spominala, som jeho prvy vaznejsi vztah a tym padom je to cele take rozpacite mam pocit. Aj mne je vyslovene neprijemne, ze vobec o tom musim rozpravat. Ze mu to proste nedojde same.
A toto co sa tyka toho platenia celeho uctu a nasledneho preposielania, tak v mojej "bubline" je to standard, ze to takto robime aj s kamosmi aj s partnerom. A nasledne si to vyrovname medzi sebou. Je to teda primarne kvoli tomu, aby sme efektivnejsie zaplatili ucet v restike a neznamena to nevyhnutne, ze sa navzajom pozyvame.
A keby si neposlala pýtal by si to ?
@angelous1991 Nepytal ale citila by som sa trapne a neviem sa s tym stotoznit, ze sa necham nasilu "pozvat" chapes...
Ano medzi kamaratmi je to uplne bezne, to Ti nik neberie. Vy ste ale par
Spravis to jednoducho , po restike mu neposles peniaze za svoje jedlo. Ked sa naveceriate tak sa usmejes, povies ze to bolo dobre, diky za dobru veceru drahy a das mu pusu.
Potom uvidis ci nieco bude chciet dodatocne alebo nie ked mu nepridu peniaze . Naucila si si ho na to ze s Tebou nema ziadne ,,starosti"
"Keď zaplatíš v reštaurácii cítim sa ako drobné krehké žieňa ktoré má muža na ktorého sa vie spoľahnúť"
"Aj napriek tomu že zarábam a viem sa o seba postarať potrebujem cítiť tvoju opateru. Keď ma pozveš vnímam tvoju samostatnosť, zodpovednosť, starostlivosť, dominanciu, ... doplň čo treba... a pôsobíš veľmi príťažlivo.
"Je to milé keď ma len tak pozveš. Na zmrzlinu alebo na čokoľvek."
.. no ja neviem ... viem , ze chlapom casto nedopne o co ide ...ale predsa ked ma muz o zenu zaujem je akosi prirodzene , ze ju pozve, zaplati ...neviem...velmi inteligentny asi nebude ...no ...povedz mu to priamo ...co chces ..
Mňa by zaujímalo, že kde a ako vznikla u Teba tá myšlienka poslať mu na účet polovicu za nejakú večeru? Pochopila by som, že si nechceš nechať za seba platiť, ale posielať na účet, to by mi nenapadlo. Keby som si predstavila seba v takej situácii, nechám muža zaplatiť a inokedy zaplatím ja. Ešte možno v hotovosti by som si vedela predstaviť dať peniaze na stôl. Rovnako mi ale príde divné, že po prvom raze, keď si to takto urobila, Ťa nestopol a nedohodli ste sa nejak inak....
@monro Este predtym nez sme sa dali dokopy sme chodievali spolu obcas na veceru a okrem toho toho raz sme platili jeden vacsi vydavok, z tych cias mam teda jeho cislo uctu a kedze obaja fungujeme najma bezhotovostne a dat peniaze v hotovosti na stol, ako pises, nebol realny scenar, tak som mu proste poslala na ucet.

@bludna tak preco sa ho rovno nespytas, ci ma problem zaplatit obcas aj on.. len tak nezistne.. ved ked ste spolu uz taku dobu a nie tyzden/dva, tak hadam sa uz nehanbite jeden druheho a viete si otvorene pohovorit.. a kedze ste obaja tak vzdelani, asi to nebude nejaky pako, ale urcite mu dochadza, ze ty platis za neho a on za teba nie a je s tym spokojny, nema potrebu byt v tomto gentleman.. cize drzgros