Ako harmonizovať výdavky vo vzťahu?
Ahojte, s partnerom sme spolu nieco cez pol roka, mame okolo 30tky a obaja mame pomerne uzko specializovanu expertizu v dobre platenom odvetvi, co sa reflektuje aj na nasich prijmoch. Ja som pred nim mala aj ine vztahy ale vela casu som stravila aj sama. Zila som sama, chodila som sama na dovolenky, do restauracii, dopriala som si. Bola som zvyknuta hradit si svoje vydavky sama, partner takisto. Moj problem nastava v tom, ze neviem ako mam k tomuto pristupit v nasom vztahu. Zatial si kazdy platime svoje vydavky na byvanie samostatne, kedze este oficialne nebyvame spolu ale obaja mame svoj byt. Avsak predpokladam, ze aj toto sa casom nejak vyvinie, kedze vacsinu casu travime spolu u jedneho z nas. Jedlo v potravinach plati ten, kto ho kupuje, nijak si to nedelime ani nerozratavame. Problem podla mna nastava pri plateni za spolocne aktivity, vecere a uhrady tohto typu. Citala som tu v poslednom case vela tem s protichodnymi nazormi na tuto temu a sama neviem ako k tomu pristupit. Kedze mi to moj prijem umoznuje a som zvyknuta platit sama za seba, povazujem za uplne automaticke, ze ked ideme na veceru alebo kamkolvek, tak ideme na polovicu, resp kazdy riesi svoju uhradu. Ak aj partner zaplati, poslem mu peniaze "za mna" na ucet. Netrva na tom, nepyta si to, ja mu to dopredu nehovorim, proste poslem a vybavene. Partner je inteligentny a dobry clovek, pri konverzacii o potencialnej buducnosti nasho vztahu je pripraveny prevziat financnu zodpovednost pocas narodenia dietata a mojho vypadku prijmu. Ten "problem" je vsak to, ze jemu to akoby nedojde, ze by to mohol obcas urobit aj tu a teraz. Casto sa stravujeme mimo domu ale niekedy by som si priala aby povedal "nechaj to tak, pozyvam ta". Ani konkretne neviem co mi vadi, len mam taky divny pocit z toho, ze uz je to taka automatika, ze vzdy zaplatim svoju cast a asi by som chcela, aby ma niekedy stopol alebo proste nejak prevzal viac iniciativy. Inak je zlaty, skvely clovek, jedlo pripravuje vacsinou on, upratuje tiez zvycajne on(vacsinu casu totiz travime prave unho), robi pre mna vela veci, ma dobre srdce a lubim ho len toto je taka vec, ze neviem ako k tomu pristupit no. Ak mate podobnu skusenost bola by som rada ak by ste sa podelili s vasim "arrangement-om"
Prepáč ale ja ti vážne nerozumiem a to som žena.
- chceš aby za teba platil
- on zaplatí za oboch
- ty mu pošleš peniaze, ktoré on nepýta
- má ti ich vrátiť? Alebo čo. Akú reakciu na to očakávaš? Má ti 10 krát povedať "JA PLATÍM NIČ NEPOSIELAJ"
@bludna Však to, že zaplatí, když přijde obsluha a neřekne Ti o peníze, přece znamená, že Tě zve, ne? Mně přijde hrozně trapný, že ty v tu chvíli vytáhneš mobil a posíláš mu prachy.
@katkajaromer @januska12323 Ked príde obsluha, zaplati to jeden z nas. Ked to zaplatim ja, tak mu bud poviem nech to necha tak, ze ho pozyvam alebo mi posle peniaze on. Ked to zaplati on, tak mu automaticky peniaze posielam ja. Ved o tom je cela tato diskusia, ze by som chcela aby niekedy povedal, ze nechaj to tak, nemusis mi nic posielat, pozyvam ta. Ale ked to nepadne, tak samozrejme neocakavam automaticky, ze ma pozval a nemusim mu nic posielat. Ved staci citat s porozumenim, opakujem to uz aspon v piatom prispevku 😂
@katkajaromer A nepoveda by som, ze ked to niekto zaplati tak to automaticky znamena, ze pozval. Casto sa stava, ze k tejto situacii pride aj 3x za vikend, to uz nie je zanedbatelna pokozka mesacne. Keby sme isli na veceru raz mesacne tak neriesim a kludne ho pozvem ja.
@bludna tak varte doma a nechoďte jesť nikam. Problém vyriešený,lebo aj tak sa nikam nepohnes. Keď mu nič nepovieš jemu to nedôjde a asi takto budete fungovať aj naďalej a možno aj navždy. 🤷♀️
@lenkasarka skutocne vynikajuca rada, dakujem ti 😀 kazdopadne dostala som tu nejake rady a inspiracie, tak to dnes vecer s nim otvorim
@bludna daj potom info.. mozno sa zbytocne trapis a on fakt nevie ako na to..
@bludna mne sa páči akým oblúkom sa vyhýbaš myšlienke ze je drzgroš.
Nechá si zaplatiť jedlo od teba, viackrát, ale na oplátku nepovie teraz pozvem ja teba.
To si vážne myslíš ze mu to iba nedochádza ? Ze ked niekto za neho zaplati xxxx krát ze sa patrí mu to vrátiť . Samozrejme ze to vie, nespadol z hrušky, len to nespraví lebo je L A K O M Ý
Všetci mame nejaké dobre a aj nejaké horšie vlastnosti, to je normálne a určite to nieje dôvod na rozchod
.
Práve si objavila tu jeho, je aký je, iny nebude. Ty mas dve možnosti, budto budete platiť každý za seba, alebo sa ho na toto priamo spýtaš, návrhov ako tu už bolo dosť
Tak sme to prebrali a partner sa k tomu vyjadril tak, ze on si myslel, ze chcem za seba platit stale, pretoze som to vraj niekedy na zaciatku tak navrhla. Tak nakoniec to bol len komunikacny problem. Dakujem za rady 🙂
Ja si pamätám ako môj partner zo začiatku rozrataval presne do eura. Sadla som si s ním, povedala mu svoju predstavu a odvtedy to vôbec nerieši. Raz zaplatí on, raz ja, nerieši takéto "hlúposti"ako predtým. Ale bolo potrebné mu povedať čo si myslím a ako by to mohlo fungovať....takže stačí naozaj malo - len sa porozprávať 😊
@bludna super tak do budúcnosti budeš vedieť,že komunikácia je základ a teraz si sa zbytočne trápila. Ešte mu povedz,že sem tam by tá potešila nejaká maličkosť a verím,že aj to napraví. Držím palce 😉
@amelia89 konecne po dlhom case rozumne rozdelenie nákladov “proporcionálne”. Musim pochváliť partnera, ze to sam navrhol 👏👏👏👏
@bludna skvele, tesim sa, ze si sa odhodlala sa prejavit. Mas vyhodu, ze si ho mozes trosku formovat.. ale zaujimave, ze tie tvoje hinty o pozyvani s nim nic neurobili...v takom mojom scenari bujnej fantazie mi to trosku pride, ze je stipku neurodivergentny.
@janewithane Hmm, necitim sa uplne fundovana to takto hodnotit ale ani to nevylucujem. Je pravda, ze hlavne na zaciatku vztahu sme mali rozne vyzvy hlavne kvoli tomu, ze nemal s partnerstvom nijake skusenosti a niektore standardne zauzivane veci boli prenho nove ale on je uplne schopny naozaj vsetko reflektovat, ked to pred nim otvorim. Len tato tema bola taka trochu neprijemna, pretoze tie rozhovory o financiach take proste byvaju no 🤷♀️ Tak som to proste odkladala cele mesiace a dufala, ze sa dovtipi ale neslo to, cize som sa s nim dnes o tom bavila a vyriesili sme to

@bludna sadnite si a porozpravqjte sa, bez emocii, ako vo vasom vztahu budete financne fungovat. Je to uplne normalna debate v pare. V nasom vztahu ich mame par za sebou a vzdy to bola uplne normalna debata. Dolezite je neutocit, bavit sa vecne, pokojne a ak treba, aj na viackrat