Ako pomôcť kamarátke s obrovským neporiadkom v domácnosti?
Dobrý deň, mám kamarátku, ktorej zomreli rodičia aj starí rodičia. Zostala sama a býva v jednoizbovom byte. Je veľmi inteligentná , má vysokoškolské vzdelanie a má veľmi dobré zamestnanie. Nemá partnera a žije sama. Osamelo.Kto ju však nepozná , nevie si predstaviť ako doma žije. Má obrovský neporiadok. Sama mám rodinu a povinnosti v domácnosti a nemám taký veľký časový priestor jej to vyriešiť. Ďalšia vec je aj to ,že upratať je takej domácnosti bude vyžadovať možno aj nejaké mesiace. Pomoc odmieta , pretože sa hanbí za to ako žije. Nikoho si ani domov nepozyva. Vravi, že nevie ako to má dať do poriadku. Je to naozaj v extrémnom stave a sama by som tiež asi nevedela ako začať. Takže ju chápem.Videla som na facebooku rôzne videá z Česka. Volalo sa to projekt Uklizeno. Kde dokázali skupiny ľudí, upratať aj takto extrémne znečistené domácnosti. Preto sa obraciam sem ,či náhodou neviete poradiť nejaké takéto diskrétne upratovacie služby,ktore by vedeli dať do poriadku jej domácnosť a v podstate aj jej život. Pretože takto sa naozaj žiť nedá. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.
Ona nie je sama čo tak žije ja chodim s mužov vypratavať samozrejme za peniaze a víkendy väčšinou ale aj cez ťýždeň. Alebo ak niekto chce predať dom byt po dedičstve tak tiež chodime a to čo veľa krát vidime to nemôže človek pochopiť.Nedvano sme boli vypratavať a chlap po mamine predaval dom po dedičstve pani zomrela tam čo sme našli najprv odpad 2 obrovske kontajnery veľa dobrých veci dalej na predaj.Narobili sme sa ale prncíp je rovnaky kopec harabudr ktore treba vyhodiť.Takže áno da sa to len musi sama chcieť. A dalej zaruka nie je že znova to nebude robiť.Ta pani čo sme po nej vypratavali syn povedal že to vzdal že dal firme pouprataovať a do pol roka bolo všetko zapratane.Ešte sme tam našli svadobne dary z roku 1962 na komplet pobalene nové hrnce veci oblečenie kožuchy tašky topánky v krabiciach nove môžno s pred 15 rokov.Takže musi chcieť.
@viestta ako ono sa to ľahko povie , ale to sú kopy veci na sebe, doslova smeti. Plne relagele, plná zem. Nedá sa ani kade chodiť, nedá sa u nej kde sadnúť. Plné sú stoličky , plný stôl. Plná posteľ. Vravela som jej ,že aspoň prázdne fľaše, krabice treba vyhodiť. Ale jej sa všetko ešte zíde:( že to nebude vyhadzovať. Všade je špina, nevyzuva sa. Ja by som jej veľmi rada pomohlo. Pretože je to veľmi dobrý človek. Ale to by potrebovala ju na mesiac vysťahovať a zavolať skupinu ľudí, čo by to spravili.
@valeri1122 jej doporucit liecenie pretoze to uz je podla mna na diagnozu
A potom najst firmu alebo ludi co budu ochotni ti pomoct
A potom sa uz len modlit aby sa z toho dostala
@valeri1122 ja len, že si ozajstná kamoška. Prikláňam sa k názoru, kľudne zaplatiť takej firme, ale ruka v ruke s odbornou pomocou. Držím palce.
s takymito ludmi by som nikdy nejednala v rukavičkach, maš tu smrad jak bezďak - čo s tým??
tipujem, že tych upratovani, budeš platiť viac
Ja by som bola ochotná aj jej to zaplatiť
@valeri1122 ja riešim toto isté ale so švagrom, má nádherný veľký byt v najlepšej lokalite, ale bohužiaľ v hroznom stave, ani jedna miestnosť nie je obyvateľná, sú zapratané, špinavé, nedá sa na to pozerať a garáž detto, snažili sme sa mu pomáhať , ale nanovo všetko zapratal, momentálne riešime firmu ktorá by to dala do poriadku ale je to ťažké s ním a to treba službu na vypratanie, na upratanie a vymaľovanie - ja dúfam že sa nám to podarí, on sa liečiť nepôjde čiže o tri roky to bude to isté, už sme to raz absolvovali býval u nás za ten čas, ale teraz nechceme lebo to trvá aj 3-4 týždne a to je dlho s jeho návykmi a povahou
tipujem, že tych upratovani, budeš platiť viac
@karolinakr dobre tipuješ
ale čo je toto za blaznov, to je boži trest takato choroba
@valeri1122 si úžasná! Treba jej vybaviť psychiatrickú pomoc a upratovaciu firmu.
Držím palce!
Stratila starých rodičov. Stratila rodičov. To jej spôsobilo ťažkú traumu a už nechce nič stratiť. Preto všetko hromadí a všetko sa jej kopí. Hoarding disorder. Potrebuje pomoc psychológa, najprv upratať v hlave a až potom v byte.
Aj podla mna ma depresiu, radsej jej výbav poriadneho terapeuta, uprace si to potom aj sama 👍🏼
@valeri1122 kontaktovala by som ludi, co sa specializuju na pomoc hoarders, maju skusenosti s tymto a tiez potrebuje psychologa, upratat aj v hlave
Ona nie je sama čo tak žije ja chodim s mužov vypratavať samozrejme za peniaze a víkendy väčšinou ale aj cez ťýždeň. Alebo ak niekto chce predať dom byt po dedičstve tak tiež chodime a to čo veľa krát vidime to nemôže človek pochopiť.Nedvano sme boli vypratavať a chlap po mamine predaval dom po dedičstve pani zomrela tam čo sme našli najprv odpad 2 obrovske kontajnery veľa dobrých veci dalej na predaj.Narobili sme sa ale prncíp je rovnaky kopec harabudr ktore treba vyhodiť.Takže áno da sa to len musi sama chcieť. A dalej zaruka nie je že znova to nebude robiť.Ta pani čo sme po nej vypratavali syn povedal že to vzdal že dal firme pouprataovať a do pol roka bolo všetko zapratane.Ešte sme tam našli svadobne dary z roku 1962 na komplet pobalene nové hrnce veci oblečenie kožuchy tašky topánky v krabiciach nove môžno s pred 15 rokov.Takže musi chcieť.
@alickapusinka ja som videla na nete videa a to bolo nieco, ale ma to brutal sledovanosz. Mozno zacnite tocit pred a po videa, nieco z toho procesu. Mna to tiez dost zaujimalo.
raz to ukazovali v telke, tetka zaplneny dom po mraky, aby jej nepôsobili stres, tak sa pytali jednu vec za druhou, či to môžu vyhodit - začali starymi handrami - samozrejme nie, lebo to bude este potrebovat..
To sa takto nerobi, lepšie, ked ten človek tam.neni, vypratat bodka, ale nechat niečo v ramci kompromisu, a čosi dat na charitu, predat, nech ma pocit, že to bolo užitočne použité
@valeri1122 Podla mna tu nepomoze jej upratat, o to by som sa ani nesnazila. Skus ju nahovorit na psychologa. Ak bude terapia uspesna, tak sama dojde k rozhodnutiu upratat si a potom to pojde.
Mame takuto pribuznu, presne ako pises. V garsonke. Otec jej isiel pomoct, vyniesol odtial tusim 25 vriec odpadu a zdaleka to nebol koniec. Len potom to uz ona nezniesla, mala z toho zrejme nervy, ze o tie veci tak narychlo prichadza a otec uz musel odist. Pochybujem, ze zmenila zivotny styl. Ta zmena, to upratanie, musi vyjst zvnutra.
@alickapusinka ja som videla na nete videa a to bolo nieco, ale ma to brutal sledovanosz. Mozno zacnite tocit pred a po videa, nieco z toho procesu. Mna to tiez dost zaujimalo.
@kiki68 vieš čo ja som rada že popratame a ideme preč. Toto je niekedy strašne veľa naposledy čo som písla sme boli u toho chlapa prízemný dom 6 izieb po strop naložene veci od vymyslu sveta ani cez okno nebolo vidno na ulicu čo toľko haraburd. A skrine možno 40 plne do prasknutia. V kuchynskej linke všetko môžne potraviny z roku 1989.Múka .cukor,a samozrejme smrad z nevetraneho. Ma to aj vyhodu lebo dostala som všetký veci čo som chcela som si mohla zobrať a bol tam luster ten mal hodnotu 150 eur a rôzne ine veci.Ale narobiš sa ako kôň.Ten chlap si bol ochotný príplatiť len aby to nemusel sám upratovať.
@kiki68 vieš čo ja som rada že popratame a ideme preč. Toto je niekedy strašne veľa naposledy čo som písla sme boli u toho chlapa prízemný dom 6 izieb po strop naložene veci od vymyslu sveta ani cez okno nebolo vidno na ulicu čo toľko haraburd. A skrine možno 40 plne do prasknutia. V kuchynskej linke všetko môžne potraviny z roku 1989.Múka .cukor,a samozrejme smrad z nevetraneho. Ma to aj vyhodu lebo dostala som všetký veci čo som chcela som si mohla zobrať a bol tam luster ten mal hodnotu 150 eur a rôzne ine veci.Ale narobiš sa ako kôň.Ten chlap si bol ochotný príplatiť len aby to nemusel sám upratovať.
@alickapusinka veľmi záslúžná práca a služba👍 len daj bacha aby si si tými darovanými vecami nezapratala svoju domácnosť 😄
@valeri1122 Včera tu bola podobná téma. Hromadení. Je to psychická porucha a ona zato v podstate ani nemôže .A ak je to až tak..tak to už asi by mala riešiť s psychológom, či psychiatrom. Ale s tým súhlasiť nebude určite. A myslím si,že ona to ani nedovolí zbaviť sa vecí. A ty si veľmi zlatá ,kiež by bol každý taký ako ty.Snažíš sa jej pomôcť, ale skôr ju skús nejako presvedčiť, že je to porucha a skúsiť odbornú pomoc.Pretože ak by sa ti aj podarilo to dať s ňou do poriadku, je dosť pravdepodobné, že to onedlho bude zase tak .Smutné,že to postihne aj vzdelaných a inteligentných ľudí..Myslím si,že za tým bude tá strata rodiny, samota, nejaká nespracovaná trauma.A v práci si nič nevšimli?Nehromadí aj tam?Nezapácha,alebo nemá sklony všetko zbierať? Držím palce nech jej pomôžeš.
@valeri1122
@alickapusinka veľmi záslúžná práca a služba👍 len daj bacha aby si si tými darovanými vecami nezapratala svoju domácnosť 😄
@xenia65 och čomu ľudia veria čo trapi cudzich ľudi nechápem veru nemaj strach to je 2 tri veci ked donesiem a skonči to na predaj a mám dalšie peniaze. Nemaj TY o mňa strach viem čo robim takže asi tak.Vždy čo u mna skonči to ma tak životnosť asi 2 týždňe a už je to u ineho a ja mám peniaze.A mám aj skladovacie priestory podnikám doma mám obchod z mobilneho domu takže musim mať aj sklady tak mám to kde dať.Bože taka starosť.A okrem toho mám prevadzku a komisionalny predaj tovaru takže to je hned preč.
@valeri1122 Včera tu bola podobná téma. Hromadení. Je to psychická porucha a ona zato v podstate ani nemôže .A ak je to až tak..tak to už asi by mala riešiť s psychológom, či psychiatrom. Ale s tým súhlasiť nebude určite. A myslím si,že ona to ani nedovolí zbaviť sa vecí. A ty si veľmi zlatá ,kiež by bol každý taký ako ty.Snažíš sa jej pomôcť, ale skôr ju skús nejako presvedčiť, že je to porucha a skúsiť odbornú pomoc.Pretože ak by sa ti aj podarilo to dať s ňou do poriadku, je dosť pravdepodobné, že to onedlho bude zase tak .Smutné,že to postihne aj vzdelaných a inteligentných ľudí..Myslím si,že za tým bude tá strata rodiny, samota, nejaká nespracovaná trauma.A v práci si nič nevšimli?Nehromadí aj tam?Nezapácha,alebo nemá sklony všetko zbierať? Držím palce nech jej pomôžeš.
@valeri1122
@cukroska urcite to bude psychická porucha. Má aj sestru a tá ju už posielala psychológovi, ale nechce ísť. Ona nevidí problém a jej to nevadí. Jedine čo ju trápi je ,že keby náhodou k nej niekto prišiel. Určite sa to bude môcť aj strata rodiny.
@sovica bože,úplne , ona sa hnevá keď jej čokoľvek poviem .A vždy len to je dobre , a že aj keď niečo vyhodí je jej za tým ľúto. :(
Aj podla mna ma depresiu, radsej jej výbav poriadneho terapeuta, uprace si to potom aj sama 👍🏼
@babushkaem ona nemá depresiu ,je šťastný človek ,teší sa zo života. Žije aktivne.Ale nedokáže s tým bytom pohnúť. Depresiu má až keď musí začať upratať niečo.
s takymito ludmi by som nikdy nejednala v rukavičkach, maš tu smrad jak bezďak - čo s tým??
@karolinakr možno niekde treba aj priamo povedať.
@alickapusinka a odkiaľ si ? Nedalo by sa dohodnúť? Že by si to skúsila pozrieť?
@zorienka28 ja som vysvetlila, ze som to pochopila ako bordel po rodicoch, nie jej vlastny
@viestta ja som to tiež tak pochopila, že veci, šatstvo po rodičoch. Môj muž tak po svokre, keď zomrela objednal kontajner a išli na kompletkú všetko vyhádzať z bytu. Byť ostal úplne prázdny a potom sa predal. Toto mi pripadá ako skreckovanie veci, že všetko sa zíde a škoda to vyhodiť. To je už na diagnózu toto. Možno nejaké upratovacie služby by to vedeli spraviť. Hoci by to robili aj tyzden. Spat za ten čas by mohla v hoteli. Vrátila by sa do čistého a voňavého bytu. Určite by ju to potesilo. Občas som v telke videla reláciu, kde bol byt zapratany neskutočne a po upratani krásne veľké a čisté bývanie vzniklo z toho.
@alickapusinka a odkiaľ si ? Nedalo by sa dohodnúť? Že by si to skúsila pozrieť?
@valeri1122 Povedz jej,že komunálny odpad je stále drahší, teda vývoz. Čím skôr uprace, tým viac ušetrí.
Zasadna otazka je, ci ona to chce upratat a vypratat. Lebo ak by naozaj chcela, uz doavno to robi. Netreba naraz vsetko, staci po kuskoch, dnes jednu skrinku, zajtra druhu a tak postupne. Vylozit vsetko von a rozdelit na 3 kopy. Vyhodit, darovat, nechat. To co je na kope vyhodit ihned vyniest z domu, to co je v darovacej kope zabalit a iba to co ostava odlozit spat do skrine. To co je na darovanie pri najblizsej moznej prilezitosti odniest na charitu.
Netreba jej ziadne diskretne firmy ak sa toho chce naozaj zbavit.
@viestta Mám jednu známu. Poznám ju cca 10 rokov. Tiež takto žije. Viacerí jej ponúkli pomoc. Ona odmietla, že sa hanbí za ten neporiadok. Už je na dôchodku, má čas a nepopratala.
Hovorila som jej, že však skrinku po skrinke. Každý týždeň 1 skrinku...nič sa nepohlo. Nebola som u nej, len o tom rozpráva, že nemôže pozvať na navstevu.Cloveka to mrzí.
Ona sa hanbí, ale veď ja si viem predstaviť čo tam môže byť. Takže nemala radšej povedať kvôli hanbe.
Raz sme takemu cloveku upratali aspon cast , pocas jej nepritomnosti. Po prichode zdrveny sedel a pozeral do prazdna.
Je to psychicka porucha.
Nieco ako "compulsive hoarding"

len či to potom nebude robiť odznovu-hromadiť
@miskajerry bude to robiť, to je diagnóza