icon

Ako pomôcť kamarátke v núdzi?

15. júl 2025

Kamaratka ma dve deti a je tehotna. Mladsia ma 1.rok takze je s nou doma. Stala sa taka vec ze jej partner ktory pracoval na zivnost dnes spadol z lesenia a je v kritickom stave na ARE. Ak by sa aj z toho dostal tak ma poskodenu miechu nebude moct chodit. Kamoska najom nevyplateny za tento mesiac on ho mal vyplatit na konci tohto tyzdna. NEPYTAM PENIAZE!!! Pytam len radu ako jej pomoct. Peniaze jej nemozem dat som sama samozivitelka s uverom na krku takze najom jej vyplatit nemozem. Jej mama sa stara o vnuka lebo jej sestra je na protialkoholickom a sama byva s nim u znameho lebo vinou jej sestry prisla o byt.

denkabemommy
16. júl 2025
@anonym_d6f31f

@ahhola bývalý muž pracoval na stavbách, čosi o tom viem. Vacsinou tam mužov drží veľmi dobrý zárobok. No nikto ho tam pracovať nenútil, vybral si to dobrovoľne. A boli by v rovnakej situácii, keby havaroval v klimatizovanom aute.

@anonym_d6f31f tu nejde o to, že sa muž takmer zabil ale o to, že nijak nezabezpečil ženu a deti 🙈. Poviem to na rovinu, keby sa môj muž dakde zrýpe (chodí na bike downhill, tak ma kde), tak by som sa finančne mala ešte lepšie ako teraz, lebo proste myslíme obaja, dopredu aj na zlé veci 🙂

autor
16. júl 2025

Neviem ci mal poistku nejaku ale pochybujem. Ona mi uz druhy den pise o odskodnom a ze to da do TV ale som jej povedala ze nech necaka na odskodne nejake pretoze to kym sa vysetri vsetko. Mala telefonovat na UPSVaR aj nato sa vykaslala 🤦

betulinka1
16. júl 2025

@anonym_autor zajtra rano nech ide na mestský alebo obecný urad, povie v akej je situaci a ze potrebuje pomoc. Niektore davaju okolo 300€ ludom v núdzi. Mali by mat na stranke k tomu VZN. Plus mozno poradia o nejakych centrách pre matky. Potom nech ide na UPSVaR, nejake prispevky ci nema narok alebo tak. Dalsia vec je komunikacia s prenajímateľom bytu ale Kazdopadne si myslim, ze sa bude musiet odstahovat. Potom su tu rozne stranky Dorio alebo tak nejako sa to vola, kde su zverejnene zbierky. Dalsia moznost, ze kopne do vrtule a da si inzerat na fb stranku obce, mesta to je jedno, ze uprace, umyje okna, pozehli. A ty jej postraz deti. Firmu pre ktoru robil požiadať o vyplatenie jeho mzdy aj tak isla na ruku, kedze ma dlhy a exekúcie pochybujem, ze robil oficialne a mzda/odmena mu isla na ucet. Tam by mu to hned strhli na exekúcie. Ale co jej to pomoze, to je len na mesiac. Ona potrebuje teraz rychlo doriesit byvanie aj keby isla k mame do 2 izboveho bytu.

margotka17
16. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet On ma dlhy a exekucie nie su manzelia. Bude mat narok aj tak na invalidny dochodok?

@anonym_autor a z čoho teda chcel vyplatiť nájom koncom týždňa, keď má dlhy a exekúciu???? A za úraz v práci dostane odškodné nie? Invalidný dôchodok dostane či bol ženatý či nie.

sense
16. júl 2025
@margotka17

@anonym_autor a z čoho teda chcel vyplatiť nájom koncom týždňa, keď má dlhy a exekúciu???? A za úraz v práci dostane odškodné nie? Invalidný dôchodok dostane či bol ženatý či nie.

@margotka17 bol živnostník takže zamestnávateľa de facto nemá. A ak má dlhý v poisťovniach pochybujem že má nejakú platnú urazovu poistku

margotka17
16. júl 2025
@sense

@margotka17 bol živnostník takže zamestnávateľa de facto nemá. A ak má dlhý v poisťovniach pochybujem že má nejakú platnú urazovu poistku

@sense v dnešnej dobe je nezodpovedné mať rodinu bez životnej a úrazovej poistky. To fakt ešte niekto takto funguje?

karolinakr
16. júl 2025

autorka, oni su cigani, že? nezodpovednost high level, exekucie, deti na ceste, ale uraz do telky ide davať...

karolinakr
16. júl 2025

sami sa dostali do tejto situacie, čo ma s tym telka? uraz bol nešťastie, ale ostatne veci - čistá nezodpovednosť

betulinka1
16. júl 2025
@margotka17

@margotka17 Akoze z coho? Z toho co dostával na ruku na fuskach. Ved to je uplne jasne, ze nemal oficiálny prijem.

anonym_161641
16. júl 2025

To je ten 30 ročný čo spadol z lešenia v Uss?

autor
17. júl 2025
@karolinakr

sami sa dostali do tejto situacie, čo ma s tym telka? uraz bol nešťastie, ale ostatne veci - čistá nezodpovednosť

@karolinakr On je ona je biela.

autor
17. júl 2025
@anonym_161641

@anonym_161641 Ano vlastne tam vraj spadlo cele lesenie s chlapmi a on dopadol rovno na kamene

autor
17. júl 2025
@anonym_161641

@anonym_161641 On je na ARE dnes ho caka dalsia operacia panvy ma prepichnute pluca, cely je dolamany. Vraj aj miecha je poskodena tak povedali jeho rodicom ze nebude chodit ak sa z toho dostane.

sense
17. júl 2025
@margotka17

@sense v dnešnej dobe je nezodpovedné mať rodinu bez životnej a úrazovej poistky. To fakt ešte niekto takto funguje?

@margotka17 tak zjavne áno a teda myslím že tento prípad tu nebude ojedinelý

sense
17. júl 2025
@karolinakr

autorka, oni su cigani, že? nezodpovednost high level, exekucie, deti na ceste, ale uraz do telky ide davať...

@karolinakr nemusia byť cigáni, si myslíš že vsetci "bieli" sú poctivi občania?

oli18
17. júl 2025

Tento pribeh sa mi zda vymysleny uz len preto, ze Romovi by nik byt do prenajmu nedal. Takyto rodicia plnia detmi detske domovy. Je otazkou casu, kedy pridu o podnajom, deti im zoberu a oni dvaja sa ocitnu a ulici. Takym niet rady, ani pomoci. Nemaju mozovu kapacitu, aby normalne nalozili so svojim zivotom.

karolinakr
17. júl 2025
@sense

@karolinakr nemusia byť cigáni, si myslíš že vsetci "bieli" sú poctivi občania?

@sense ty si tiež ciganka?

karolinakr
17. júl 2025

tiež tomu pribehu neverim, ale i keby to bola pravda, uplne neriešitelna situacia a moj nazor je ten, že ked je on v nemocnici, rodičia by mu mali pomoct zaplatit tie exekucie, lebo tam nabiehaju tie uroky dost vysoke a zas 1000€ nie je tak nedosažitelna suma
a neviem, ako žiju jeho rodičia, či na to maju, či mu môžu pomôcť po liečbe zobrat ho do opatery, lebo ona s 3 deťmi bez peňazí sa starať o ležiaceho pacienta - no neviem si to dosť dobre predstaviť

sendy1977
17. júl 2025
@oli18

Tento pribeh sa mi zda vymysleny uz len preto, ze Romovi by nik byt do prenajmu nedal. Takyto rodicia plnia detmi detske domovy. Je otazkou casu, kedy pridu o podnajom, deti im zoberu a oni dvaja sa ocitnu a ulici. Takym niet rady, ani pomoci. Nemaju mozovu kapacitu, aby normalne nalozili so svojim zivotom.

@oli18 my sme mali susedov Rómov. Mladý muž bol v Anglicku, zarobil peniaze, kúpil byt, dal ho do prenájmu Rómom.

mk1111111111
17. júl 2025

Ona do krizaku a on, musi sa nejako o seba postarat, nech ide rodicom, ked ju nechceli. Ale, to neprejde, lebo ona sa bude bezhlavo o neho starat. Tu nic nepomoze, odtrpia to deti.

karolinakr
17. júl 2025
@mk1111111111

Ona do krizaku a on, musi sa nejako o seba postarat, nech ide rodicom, ked ju nechceli. Ale, to neprejde, lebo ona sa bude bezhlavo o neho starat. Tu nic nepomoze, odtrpia to deti.

@mk1111111111 čo si chcela povedať?

mk1111111111
17. júl 2025
@karolinakr

@mk1111111111 čo si chcela povedať?

@karolinakr uz som dopisala

autor
17. júl 2025

Ludia preco by som si vymyslala? Vopred som pisala ze nepytam ziadne peniaze pre nu len rady.

karolinakr
17. júl 2025

ok tak teda ti verim, ale toto fakt neviem jak riešit
a sama si pisala, že nikde nevolala
1.ma ona vôbec zaujem riešit tu situaciu?
2.pouči sa či robi stale tie iste chyby?
3.chce, aby druhi za ňu riešili jej problemy, čo sama narobí?
4.je nezodpovedna, chce s tym niečo urobit?

lebo ty jej sice môžeš pomôct, ludia sa jej poskladaju na najom a za pol roka bude v tom istom a donekonečna v tychto sračkach a narobi si dalšie deti

ty jej môžeš pomôcť, len ked ona dospeje a sama bude chcieť aktívne riešiť situáciu

oli18
17. júl 2025
@sendy1977

@oli18 my sme mali susedov Rómov. Mladý muž bol v Anglicku, zarobil peniaze, kúpil byt, dal ho do prenájmu Rómom.

@sendy1977 to je vynimocny pripad, co pises. Ludia vahaju prenajat rodine s detmi, nieto Ciganovi s druzkou a detmi. To mal teda stastie.

autor
17. júl 2025
@oli18

@sendy1977 to je vynimocny pripad, co pises. Ludia vahaju prenajat rodine s detmi, nieto Ciganovi s druzkou a detmi. To mal teda stastie.

@oli18 Byvaju v obci kde je vela romov jej mama mi aj pisala ze preto tam nechce ist ani na par dni. Aj prenajimatel bytu je rom.

autor
17. júl 2025
@karolinakr

ok tak teda ti verim, ale toto fakt neviem jak riešit
a sama si pisala, že nikde nevolala
1.ma ona vôbec zaujem riešit tu situaciu?
2.pouči sa či robi stale tie iste chyby?
3.chce, aby druhi za ňu riešili jej problemy, čo sama narobí?
4.je nezodpovedna, chce s tym niečo urobit?

lebo ty jej sice môžeš pomôct, ludia sa jej poskladaju na najom a za pol roka bude v tom istom a donekonečna v tychto sračkach a narobi si dalšie deti

ty jej môžeš pomôcť, len ked ona dospeje a sama bude chcieť aktívne riešiť situáciu

@karolinakr Ona sa spolieha na odskodne ale to jej nedaju. Neviem ci sa pouci kedze uz po prvom dietati sme jej hovorili ze nech sa chrani kedze stale boli v financnych problemoch.

oli18
17. júl 2025

Jarovnice?

margotka17
17. júl 2025
@sense

@margotka17 tak zjavne áno a teda myslím že tento prípad tu nebude ojedinelý

@sense veď v takom prípade väčšinou aj obec sa snaží pomôcť. Nech teda starosta vypíše zbierku na konkrétnu vec, teda nájom a exekúciu a Lýdia im možno prispejú.

casavina
17. júl 2025
@oli18

Jarovnice?

@oli18 skôr Veľká Ida