icon

Ako pomôcť kamarátke viac sa starať o seba?

19. jan 2025

Ahojte baby, pišem radšej anonymne, neberte ma fakt zle, mám jednu super kamarátku, poznáme sa síce menej ako pol roka, ale je to úžasná baba, mám ju moc rada, no chcela by som jej pomôcť. Ona má 22, ja mám 21, no keď sme sa zoznámili, prisahala by som, že má po 30tke. Má brutálne kruhy pod očami, vrásky, mastné vlasy skoro nonstop zopnuté gumičkou dozadu, proste je vidno, že sa o seba moc nestará. Keď som jej povedala, že denne používam SPF aj v zime, klopkala si na čelo, že to je zbytočnosť. ''Problém'' je v tom, že nemala nikdy priateľa, je extrémne vyberavá (musí byť športovec, musí mať auto, ideálne vlastné bývanie...), a je z toho aj veľmi smutná...Raz ju oslovil, podľa jej slov, starší pán okolo 35tky a pozval ju na kávu. Hovorila mi o tom úplne pohoršene, že čo si o sebe ten starec myslí, ona je mladá a nepôjde nikam so žiadnym tridsiatnikom...no, kusla som si radšej do jazyka, lebo na 22 rokov by ste ju nikto netipli. Ja neviem či jej to mám nejako naznačiť, že poď, ideme si kúpiť retinol a SPF, kúpime aj korektor, pinzetu...je ale fakt skvelá a milá, no proste nedbá na svoj vzhľad, a ja fakt neviem ako jej to povedať bez toho, aby sa na mňa urazila ☹ resp takto, hovoriť jej to vôbec? neriešila by som také niečo, ale berie ozaj zle, že sa nikdy s nikým ani nedržala za ruku...okrem toho ani necvičí, je nizučká a každé extra kilo na nej vidno

Strana
z2
wolf_
19. jan 2025

Ak ste dôverné kamošky mohla by si vedieť aká je povaha, atď.. Lebo ja by som chcela od dobrej kamošky počuť pravdu, aj keby sa zle počúvala.. Mne by naopak nevyhovovalo keby na mňa ide niekto takou obkľukou, že si myslí o mne toto, nepovie mi a len nenápadne ma niekam ťahá.. Ja si veľmi cením úprimnosť. Takže ja by som v tejto situácii chcela, aby mi to kamoška povedala bez pozlátka, a veľmi by som ocenila, ak by mi následne potom pomohla, ukázala mi ako na to.. prípadne aby rešpektovala ak by som náhodou odpovedala "vážim si úprimnosť, ďakujem, ale meniť to nechcem"....
Ale niekto by sa zas na to urazil alebo by sa cítil ponížene, dotknuto, atď atď... Sme rôzni, ktovie aká je tá tvoja kamoška.

olimuc
19. jan 2025

Ak ste dobre kamosky mala by si ju vratit do reality 1. Co sa tyk vyzoru 2. Co sa tyka narokov … nema 15. Ak vyzera “zle” ale da sa s tym nieco robit, proste bez problemov ju postav pred zrkadlo … Anca … chces vymakaneho krasavca s €, bytom a G-ckom … musis k tomu primerane vyzerat … dalsia vec je v 22 total zabezpeceny je povolanim syn a taky si najde nejaku “babiku” alebo rovnako zabezpecenu (ta moze byt aj myska) .. co sa tyka vyberu partnera … nech prestane pozerat romanticke filmy pretty woman bol film … nie realita

petracandle
19. jan 2025

Neviem prečo ste sa tu pustili do autorky. Ona jej nechce zmeniť vizáž kvôli sebe - z hľadiska priateľstva je jedno ako človek vyzerá.

Ona jej ju chce zmeniť lebo sa kamarátka nonstop sťažuje ako ju nikto nechce a má vysoké nároky "mimo svojej ligy". Aspoň tak som to pochopila. Mala som takú kamarátku a kto nezažil, nepochopí

gelifil
19. jan 2025

@petracandle a ako to skoncilo?

vanilkovazmrzka
19. jan 2025

Ked nema ponatia o starostlivosti o plet a nevie naco sa dava spf celorocne, uprimne pochybujem ze pojde na kozmetiku alebo ku kadernicke

vanilkovazmrzka
19. jan 2025

A neviem ako by sa jej to dalo citlivo povedat, to sa asi neda. Mozno musis pockat na chvilu, kedy sama bude uvazovat, preco ju nikto nechce, a vtedy nadhodit nove vlasy a kozmetiku. Ale len tak z nicoho nic bez nejakeho impulzu z jej strany to nedopadne dobre

fantaghiro21
19. jan 2025

"Mám super kamarátku - ale poznáme sa ani nie pol roka"
Tak nie je (ani ty) zatiaľ super,ani kamarátka,ale známa.
Ja som napríklad dosť otvorený človek , úprimny,ale veci ,do ktorych má nič nie je,hlavne po krátkej známosti,neodvážim sa riešiť a zasahovať....

Nepoznáš jej pozadie,aké má zázemie,rodinu,ako vyrástala...
Môže mať tazky život, trpieť nejakou traumou a preto vyzerá aj utrápená,s vráskami,nad 30+....
Preto má možno aj tie vysoké nároky na partnerov,aj keď pracovať by mala od seba ( no žiaľ,sú osoby, ktoré si svoj vinu nechcú,nevedia uvedomit), rôzne psychické poruchy ,šla životospráva, alkohol, fajčenie....
Ak je tak super,je vhodné spoznávať a potom sa snažiť ak tak "pomáhať"....
Ale to je len môj názor,a to som ja...
Snažím sa vždy vidieť veci aj poza problém.A hneď nevidieť len zle.
Možno častokrát konšpirujem,ale za svoj život dovolím si tvrdiť že v 99% prípadoch mi to proste vždy nejak "klaplo" a naozaj problém mal aj nejaké pozadie ,nejakú príčinu, ktoru ak sa podarilo vyriešiť, poskytnúť pomoc,hneď všetko išlo ľahšie...
Ale áno, nepochybujem,že su naozaj ľudia, ktorí možno sú takí - z lenivosti? Možno naozaj nemajú tu sebareflexiu ?Strata nejakej hanby ? Ucty voči sebe?

buberova
19. jan 2025

@sissy27 zranilo by ma keby mi toto niekto povedal.. otvorený neznamená drzý.. toto čo píšeš je drzé a netaktné, dá sa to povedať aj citlivejšie

breeen
19. jan 2025

Poviem ti úprimne. Možno ju to vôbec netrápi. Čo ty vieš, čo rieši ona a čo považuje za dôležité. Moja vlastná skúsenosť, mala som veľké úzkosti, paniky. Hanbila som sa o nich vravieť, bola dom rada, že žijem. Nik sa nespýtal ako sa cítim. Ak by mi vtedy niekto povedal, či nechcem krém s spf, to by som nedala. Fakt. Kazdy si najlepšie rozumie sam.

fantaghiro21
19. jan 2025

@breeen toto je presne to,čo som aj ja sa snažila načrtnúť v mojom príspevku trošku vyššie....
V niektorých prípadoch a etapách života,hlavne keď je človek v prdeli a prežíva naozaj ťažké obdobie,je povrchná krása a nejaky retinol u prdele....a niekedy aj tie útrapy sa daju na povrchu,najavo aj na výzore človeka....

Iné by bolo,keby autorka sa možno spýtala,ako sa tej žene žije,či ju niečo netrápi, nepotrebuje s niečím pomôcť,možno by prišla aj ku kameňu úrazu atď atď....ale podľa toho usudzujem,že naozaj sú len známe a nič o nej nevie....

Druhá strana je ,prečo má prehnané nároky na mužov...
V podstate zdravé nároky treba mať .
Ale také tie "musí byť športovec" -keď asi samotná nie je, nevedno.
Cely ten príspevok je divný a chýba tam veľa "ale"....

breeen
19. jan 2025

@fantaghiro21 možno to nakoniec pise autorka o sebe

mimirka32
19. jan 2025

ak chce chlapa s drahym autom a vlastnym bytom, mala zobrat toho 35-rocneho.
V jej veku tazko takeho rovesnika najde. Alebo nech si najde nejakeho buduceho lekara alebo take cosi a ten casom bude mat aj auto, aj byt. Ale bude musiet cakat. No a k vyzoru, ja by som jej nepovedala narovinu, ze je zanedbana, ale by som jej dohovorila, ze je dobre sa o seba starat. A ked chce stretnut sportovca, mala by chodit tam, kde sportovci su. Napriklad do fitka.

ace123
19. jan 2025

No ono to moze zle vypalit aj ked to myslis dobre. Myslim ze casom sama pochopi ze je v nej chyba a bude sa chciet viac pacit. Ale nejake pozvanky ist cvicit alebo spolu ist nakupit kozmetiku by som mozno skusila. Mozno jej to docvakne samej len zvlastne ze vacsina zien toto uz ma zvladnute do tych 20 ze ako sa upravit aby dobre vyzerala. Samozrejme niektore nepotrebuju ani makeup ale tak nic na nom ani zle nevidim ak to tej zene doda to co jej chyba ako zakryt kruhy pod ocami ci vyrazky

vivienkalejova
19. jan 2025

Vieš keď je super dobrá kamoška tak ju nechaj nech je taká aká chce byť inak povedané nech je sama sebou možno sa cíti takto dobre podľa mňa keď si nájde priateľa tak sa o seba asi začne viac starať a viac sa samej sebe venovať

rozculena
19. jan 2025

....." stanovila si, že to chce tiež...plus videla nejaké videá o manifestácii tak sa rozhodla nepoľaviť zo svojich vysokých nárokov, lebo verí, že svoj cieľ dosiahne..."

sticker
duppka13
20. jan 2025

Ja mam jednu ozaj peknu kamaratku a sama od seba som sa jej pytala na rady ohladne makeupu skincare aj obliekania. Podla mna, ak by mala zaujem tak sa ta sama popyta. Nic jej nehovor. Maximalne (ked je dobra kamoska) by som jej povedala nech tolko nenarieka a nech aj nieco pre tu zmenu urobi.

sissy27
20. jan 2025

@buberova v poriadku 🙃 ja zas mam rada veci jasne odkomunikovane, co teraz? A v tomto pripade nieco jemne naznacovat sa ocividne mina ucinkom…

dunajranger
20. jan 2025

ste z BA?

betulinka1
20. jan 2025

Vies co, ked je to kamoska, tak ja by som ju mozno vytiahla na nejaky nakup, kozmeticke spolu, kupim masku sebe aj jej, ze vyskusaj. Tak pomaličky ju vtiahnuť do tej starostlivosti. Nic take, ze hrozne vyzeráš, ake mas kruhy… ale skor tak jemne pri rozhovoroch, ze ako je dolezite sa o plet starat, da sa uz aj lacno nakupit kozmetika. Vies, ono niekedy je fajn mat kamosku, co ta do toho vtiahne. Mozno to doma nevidela. Alebo jej sem tam poslat nejake video o novinkách v drogérii. Ja som mala rada napriklad Janku Hrmovu, ked bola este aktivna na YT, par rokov dozadu. Ale teraz je kopec dalsich. Alebo si pozrite spolu. Namotaj ju na nejaku zmenu a Dobru kadernicku, ktora jej vysvetli aj starostlivost o vlasy.

miadi
20. jan 2025

@petracandle lenze dospeli clovek nema co chciet menit druheho. Jedine ze by to ta kamoska chcela. Vies to moze byt autorky optika ze nevidi nic pekne na kamaratke. Ja som mala minuly rok znamu., taka siva myška mala neforemna. Zakomlexovana. A zacala si svoje mindraky ventilovat na Mne . Stale ze preco sa nechcem vylepsit. Ze Ona chce ist do fitka a zoberie aj mna ( Ja to nepotrebujem ani nechcem) a ze ked raz bude stara ( mala 28) tak dufa ze bude ako ja kaslat na to ako vyzeram. 😆to ze som spokojna sama so sebou aj s vyzorom neznamena ze kaslem na seba. SPF nepouzivam cely zivot lebo sa mi z neho robia vyrazky a aj tak odomna v 42 minule leto pytali obciansky .. takze ta kamoska nemusi byt v realite na tom tak zle. A ak je je to len na nej skusit sa vylepsit alebo ostat taka aka je. Urcite ma vselijake ine kvality a priority.

petrofka
20. jan 2025

Ked bude najblizsie fnukat, ze nikoho nemá, tak jej mozno povedz, ze mozno by to chcelo vyzerať viac sexi, natočiť si vlasy do mesta, nakúpiť nejaké handry. Urcite jej nehovor, ze vyzerá staršie. Raz môžeš skúsiť takyto rozhovor. Ale myslim si, že už sa potom nikdy nebude pred tebou citit uvolnene lebo bude mat v hlave, ze stale riesis co i len pohľadom jej výzor. Myslim si, ze to bude práve tak, že ona ta poziada o pomoc pri úprave zovňajšku aj sama od seba. Stačí niekoľkokrát spomenúť, čo si si za poslednú dobu kupila z kozmetiky, oblecenia.. atď

wakanda
21. jan 2025

Keď si dobrá kamarátka, povieš jej čo si úprimne myslíš. Keď nie si tak budeš ticho a budeš si zdvíhať ego tým že ty si pri nej herečka, a keď niekam idete spolu všetci pozerajú len na teba. V takomto prípade si totálne napiču kamarátka. 🙂
Ja na tvojom mieste, keby mi na kamarátke záležalo, by som podľa jej osobnosti vyberala z 2 možnosti:
1. ak je citlivá a nevie prijímať konštruktívnu kritiku, tak jej povedz, že si si pre ňu pripravila prekvapenie, a vezmi ju na beauty deň, len tak.. zaplať jej kaderníčku, kozmetičku.. čo chceš, ale za mňa to čo má najviac zanedbané. A uvidíš ze keď sa uvidí v zrkadle tak sama pochopí že aha, takto som krajšia… len ju na to postupne naveď.
2. Keď je v pohode s kritikou narovinu jej to povedz. Postáv ju pred zrkadlo a povedz jej nech sa na seba zadíva. A spýtaj sa jej čo by zmenila. A zase ju naved na to nech sa o seba stará atď. Choďte spolu na procedúru nejakú… proste ju zober so sebou a nedaj jej na výber!

lenuska852
23. jan 2025

@thirstymonk co zo 4 izbakom,rovno vilu so servisom pre slečnu 😃

autor
23. jan 2025

Taky mensi “update”, co precitani vsetkych odpovedi ( je to tu tak 50 urcite povedz, 50% nic nehovor) som sa rozhodla jej nic nehovorit, mate pravdu ze pol roka nie je tak dlha doba a celu jej minulost nepoznam … 🙂

margotka17
24. jan 2025

Popros ju len tak, že ideš ku kadernícke, nech ide s tebou ako kamoška a počká ťa, kým ťa ostriha kaderníčka. Možno by som jej navrhla, nech si dá skrátiť vlasy, že jej lepšie budú rásť. Na narodky jej kúp peknú špinu do vlasov, alebo nejaké pekné tričko či blúzku. Možno ju tým troška povzbudis na zmenu.

buberova
25. jan 2025

@margotka17 ja viem že je to autocorrect ale "kúp peknú špinu do vlasov" je perfektné 🤣🤣🤣🤣

margotka17
25. jan 2025

@buberova som myslela sponu, len mobil hodil svoje písmenká 🫣

mantilka
25. jan 2025

Tvar by som jej neriešila....lebo môže mať citlivú pleť ale vlasy by nemala mať žiadna žena mastné. V tom by som ju usmernila. Ale nie, že máš mastné vlasy....skôr hovoriť o svojich vlasoch a prejsť aj na jej.

kaciato
25. jan 2025

Aj ja som mala taku kamaratku a vies co dnes je vydata ma tri krasne deticky a dnes vyzera lepsie ako ja 😉 ja by som jej to nehovorila dojde k tomu sama 🤷

Strana
z2