Ako pomôcť nesolventnej rodine bez urážky?
Ahojte, chcem poradit. V skolke, kde chodi moja dcera, je male dievcatko. Podotykam, ze ide o bielu rodinu. Zrejme su na tom financne zle. Dievcatko este minuly tyzden chodilo do skoly v tenkych gumakoch. Takych tych doslova priesvitnych. Potom som ju v skolke nevidela a dnes som ju opat stretla. Mala sice nejake zimne cizmicky, no take nie velmi teple. Zimnu bundu malo asi o 4 cisla vacsiu a strasne znicenu - tiez bola uz tenka (zrejme od tolkeho prania). Oteplovaky tiez tak o 4 az 5 cisel vacie. Malo ciapku a rukavice. Vsetko velmi stare a obnosene. Proste kde je pointa. Rodicov dievcatka som nikdy nestretla. Chodi po nu brat, cca 12-14 rocny. Ponukla som pani ucitelke, ze dievcatku donesiem teple oblecenie, termo oblecenie a teple cizmy. Zastavila ma, nech to nerobim, lebo jej mama je vraj taka, ze sa velmi urazi. Co mam robit? Mam jej tie veci aj tak doniest? Alebo sa nestarat? Je mi jej velmi luto, lebo je to krasne mile dievcatko .... Nechcem ich urazit, no nepride mi spravne, ze to dievcatko nie je adekvatne oblecene a je mu zima. Alebo sa len prehnane staram?
@koniarova necitala dom diskusia, ale miesat do toho urad a pod.sa mi zda cez ciaru. Ucitelka by mala veci riesit s rodicom dievcatka, ak je nieco zle a nie len tak prezliekat cudzie dieta do cudzich veci. Autorka pise o vacsich, starsich veciach, nie o necistych veciach a pise o oteplovakoch a zimnej bunde ako sa tie mozu pranim ztensit?a ak jeje chce nejake veci venovat, treba to urobit korektnym sposobom.
Ked to tak citis, tak to vyskusaj. Alebo skuste to dat do skrinky a brat nech to zoberie. Prinajhorsom to vratia, alebo vyhodia, mozno posunu dalej.
Keby si videla mna so synom. Ja naobliekana a syn mikina a sandale. Od mala nenosil cizmy kym nemrzlo a nesnezilo. Cize sa stavalo, ze mal topanky a bundu 2x na sebe a vyrastol ich. Takze tiez kupujem o cislo, alebo aj dve vacsie.
ak vies adresu posli jej to anonymne s prianim peknych vianoc ...
Autorka, ja som dávala viac menej pravidelne. Naša pani učiteľka pozná všetky takéto rodiny, ona tie veci aj hračky doma perie, triedi dá komu treba. U nás poniektorí v takomto snehu niesli deti na rukách v papučkách už po prvé dvere mš, lebo čižmy vôbec nemali.
Učitelka sa pravdepodobne snažila v minulosti tejto rodine pomôcť ale nepochodila. Skúsiť môžeš asi najlepšie by bolo anonyme
Dobre, ze si to objasnila, bo to par ludom prislo nevhodne. Vela stastia prajem, a daj vediet ako si nakoniec poriesila
Opytaj sa brata, nie ucitelky. Ja som v detstve videla takuto chudobnu rodinu.
Pani autorka, uz skutocnost,ze malolete dieta zo skolky vybera dalsie malolete dieta/ako je mozne,ze toto skolka akceptuje/ znamena,ze v rodine je nejaky problem. Takze ak chces nejako pomoct, upozorni na tu rodinu urad destskeho kuratora... To je to najlepsie,co mozes pre tie deti v tej rodine urobit....
Pretoze oni si zacnu preverovat pomery v rodine ,ci deti nie su zanedbavane a len ten urad moze nieco naozaj pre ti deti urobit .To,ze ty by si dala ako charitu nejake oblecenie pomoze tomu dietatu len nakratko a ciastocne.....to dieta potrebuje zrejme systematicku pomoc profesionalov....
Moje dieťa má tenšie legíny lenže v družine si na to dáva oteplovaky .takže keď ide domov ide v tých tensich a keby nedám pozor išla by aj v teniskách alebo väčšej bunde .myslím že učiteľka pozná situáciu .takže nedávaj nic .ona keby sa dá podľa mňa pomôže
U nas je tiez takato rodina,5 deti,dom na spadnutie.deti sice chodia ciste ale to oblecenie je bud o 3 cisla mensie alebo vacsie,casto nezaplatia za skolku ani za stravu.vela ludi im chcelo pomoct ci uz s pracou ci oblecenim,ale hrdost mamky nedovolila..prvorady je u nich kostol a vsetky aktivity okolo farnosti 😏
Mozno to bude podobny pripad..
@koniarova citali ste o tej 14 rocnej dievcine, ktora zamrzla pred supermarketom? Tiez nepytala pomoc a nik sa nestaral…
Dobre radi @syslik81, posli anomymne domov
@nicegirl369 nečítala veru. Smutné veľmi.
Si uplne uzasna, ze si si to vsimla. Daj to tomu bratovi ako ti tu pisali, to je super napad.
Mozno jej mama len nechce, aby z nich pred celou skolkou robil niekto socialne pripady. Vypytaj si na nu kontakt a ozvi sa jej sukromne, pripadne jej posli anonymne veci pre malu. Urcite sa potesia.

@madeline1 keď si to všimla už učiteľka, tak to bude dosť zle.Autorka buď to daj chlapcovi, alebo učiteľke.Na úrad by som sa na ich situáciu nešla pytat