Ako prejaviť viac vďačnosti partnerovi?
Ahojte, touto témou tu asi vyvolám nezhody ale možno mi niektoré poradíte. V skratke to vysvetlím: mám muža ktorý sa stará o všetko finančné v našej domácnosti (sme len ja a on).
Ja robím všetky domáce práce a varím a on ťahá všetko finančne. Samozrejme sa snažím aby bolo doma vždy navarené ale niekedy sa mi nechce a tak to riešime objednaním.
Ale môj muž mi v poslednej dobe vyčíta že si nevážim to čo robí pre mňa, že všetko finančne ťahá on.. vraj teraz to vidí viacej že to tak je stále odkedy to tak trvá ale vtedy to tak nevnímal...ale teraz si to všíma viac..
.. vraví mi že by chcel aby trochu viac videl odo mňa vďačnosti a snahy že mi na ňom záleží..
Ale ja nejak neviem prísť na to ako prejaviť viac?
Upratané, čiste, oprate je. Navarené je keď si povie čo chce.
Po sexuálnej stránke to je všetko ok.
Ale čo viac ešte môžem urobiť ?
Aku más školu a co si predtým robila?
@gelifil pretože má chodenie do práce nebavilo
@kavasmliekom nie nenudím, mám dostatok svojich aktivít ktorými viem vyplniť ten deň
A jeho baví robota? 😄
@autorka neviem aká doba ubehla od vtedy, kedy ste sa dohodli, že zostaneš doma, ale myslím si, že proste iba zistil, že to nebol dobrý nápad a sám to možno nevie pomenovať. Asi si predstavoval, že pre teba bude stred vesmíru, že mu splníš jeho predstavy skôr než mu napadnú, a ty sa namiesto toho venuješ "svojim" veciam a jeho sa pýtaš (podľa neho) na sprostosti. Vyhoreli ste obaja v tomto divno nastavení, je proste čas ho zmeniť. Možno na nejaký čas, možno navždy. Skús a uvidíš...
platíš si sociálku a zdravotku? Sporíš si na dôchodok?
čo urobíš,keď ťa náhodou vykopne...ochorie....umrie....ako si zabezpečená finančne?
@kavasmliekom istú dobu po škole (vysokej) som pracovala vo firme ako admistravna pracovníčka
Potom som prešla s kamarátkou na podnikanie ale z toho som po čase odstúpila pretože ma nebavilo
Zase som pracovala v administratíve ale na vedúcej pozícii a potom som odišla
@tiezjedna je to už nejaká doba, bavíme sa o zopár rokoch
Takže možné je že to vyhorenie naozaj prišlo... Určite sa o tom budeme baviť ešte a možno aj tá zmena nastane
Na mňa to pôsobí, že on si to predstavoval tak, že bude chodiť do práce a všetko ostatné bude na tebe. A namiesto toho, keď príde z práce, tak musí ešte rozmýšľať a rozhodovať, čo sa bude robiť, čo máš variť... Asi toto by chcel, aby robiť nemusel, keď už si doma. Tak skús trochu plánovať a rozhodovať o týchto veciach ty sama.
@rozculena dosť osobne otázky nemyslite ?
Áno všetko mám zabezpečené po svojom a bez partnera.
A všetko mám zaplatené (platí on)
@h2 je pravda že jeho práca je dosť náročná na psychiku takže ma to dosť aj bezo mňa
A hej, chce prísť domov a mať kľud, poriadok a navarené bez toho aby sa o to akokoľvek musel starať
Takže to je ten problém, že nerobím veci automaticky ale čakám na to kým sa mi povie a potom to mechanicky urobím iba
@autorka ešte taký postreh, a neber to prosím v zlom - ja mám rada vecné a pravdivé odpovede. Ale tak trochu mi z tvojich riadkov pripadá, že ho máš ako peňaženku, proste cáluje všetko vrátane backupu, ktorý by si si mala platiť sama (odvody atď.), pretože pracovať ťa nebaví. Ale lásku tam moc necítim, aspoň nie z toho, čo píšeš.... Možno preto si "zaseknutá" a vlastne nevieš, ako sa voči nemu chovať, aby bol spokojný...
tak platí on alebo máš zabezpečené bez neho?
Pýtam sa len preto,aby tu o pol roka nebola téma,že ste sa rozviedli a ty nemáš nič..........
Si na ňom totálne závislá a nielen finančne.Teraz ti kúpil závesy,lebo si to spomenula,super.Robis sluzticku,si vďačná,tak máš čo sa ti zapáči.Skus neurobiť niečo čo on chce.Draha,polievku poprosím.Drahy,mne sa nechce,idem radšej spať.Toto u vás nehrozí,však? Že by si nesplnila jeho požiadavku.
Videla si film Noci s nepriateľom?
A keď on nebude, už sa ti bude chcieť chodiť do práce?
prepac, ale pripadas mi ako lenivy rozmaznany pubertiak....ved ti uplne vsetko plati on a ty plnis prikazy...sama nie si nic schopna vymysliet...velmi divne fungujete, fakt...ani stipka prirodzenosti
nebudem riesit ako zijete, ked ste obaja spokojni, ale odpoviem na polozenu otazku ... mozno len inak navolil tvoj muz slova, ale ci to uz povedal priamo, alebo nepriamo, tak fakt je taka drobnost, ktoru vacsinou chlapi neznasaju a dokazu ju pretrpiet iba urcitu dobu a tou su otazky "co navarim?" a dalsia je "kam by sme sli?". Chlapi neradi rozmyslaju nad odpovedami, ale este dokazu akceptovat urobit vyber z poskytnutych moznosti, cize ak zena pride s navrhmi, on vyberie.
Z toho čo ďalej píšeš mi to príde ako keby si zlenivela a nechcelo sa ti ani premýšľať. Spravím čo sa mi povie, ale viac odo mňa nikto nečakajte. Taká nemastná, neslaná, bez názoru, bez energie, bez nejakej takej atraktívnej "šťavy"... 🤷♀️
Sama si napísala, že si bola výchovaná urobim to, čo mi povedia a teda nemáš problem robiť " ženu v domácnosti" akurát, že presne takýmto sposobom si nebola výchovaná k samostatným rozhodnutiam a teda ako sama píšeš čakáš na pokyn. Upeč kura, daj oprať tmavé.... Lenže chlap očakáva, že ty si sama budeš riadiť tieto veci a bez jeho pokynov... Zase tvoje slová, má psychicky náročnú prácu a očakáva, že nebude musieť aj doma rozhodovať.... Takže, ano on očakáva, že kedze vieš, že má rád francuzske zemiaky, sushi, sviečkovu, segedin.... Tak jednoducho tieto veci bude mať navarene bez toho, aby ti to hovoril... Ak vieš, ze ho poteší, ze bude mat nachystané oblečenie na ďalší deň do roboty tak zase očakáva, ze to budes robit bez rozkazu.... Nuž, už nemáš nad sebou mamu, ktora ti hovorí urob to a tamto. Už si ty ta "mama" tak, bud si to uvedomíš a zmeníš to alebo budes stale čakať na pokyn....
Druhá vec je volat to vďačnosť je podla mňa velmi divné... Ja mám byt vďačná za lásku?? Nemame sa milovať s partnerom bezpodmienečne? To čo robim pre neho je môj prejav lásky a pouzivam taký jazyk lásky aky partner potrebuje... Pre niekoho sú to materiálne darceky, pre niekoho čas strávený spolu pre niekoho obdiv, pre niekoho fyzicky kontakt a iné.... Takže ak ho miluješ a a najdes jeho jazyk lásky budes vediet aj to akym sposobom mu tu lasku prejavit.
... A twda len tak btw by ma zaujímali tie koníčky a veci keď ste doma sami dvaja, on v práci, tym padom vela neporiadku tam zjavne nie je a kazdy den neluxujes od hora dole... Čo take robíš ked sa ti nechce varit....
@eva233 ďakujem za komentár
Také niečo som potrebovala a čakala
Máš / máte úplnú pravdu
@wolf_ a možno aj áno
Len ako to zmeniť ?
@janinah ale hrozí
Ako som písala ja si robim kedy chcem čo chcem
A niekedy aj keď nie je navarené tak dám prednosť svojim veciam a nie raz bolo že aj spánku
Takže nie je tak že keď neurobím čo on povie tak je zle
@tiezjedna sme spolu dlho veľmi dlho
Vždy to bola láska... Možno časom to prešlo už len do zvyku ale stále si vravím že to láska je
Neviem a nedokážem si predstaviť byť bez neho (a teraz nenaražam na tie financie)
@egonsk ďakujem za radu aj z mužského pohľadu
Ja viem že by som mala zapracovať sama na sebe
A toto je možno začiatok ako na to 🙂
@gelifil ako úprimne presne takýto komentár nejaký potrebujem
Tak mierne "prefackať" a uvedomiť si že sa mám mierne vzchopiť
No tak už chápem čo mu vadí, nevidíš plný kôš a musí ti povedať aby si mu to oprala, ty sama od seba nepovieš zajtra varím kura ale čakáš kedy si on niečo vypýta, tvoja jediná starosť je domácnosť a ešte aj to musí manažovať on. Dlho ho to baviť nebude.
"A niekedy aj keď nie je navarené tak dám prednosť svojim veciam a nie raz bolo že aj spánku"
Myslím, že je problém hlavne v tomto. Muž ti umožnil ostať doma, s čím ste obaja súhlasili. Keďže si doma a nemáte deti, tak tvojou jedinou hlavnou úlohou je postarať sa o domácnosť. Za čas co je muž v práci navariť a upratať, potom môžeš mať voľno a robiť "svoje veci".
Muž má náročnú prácu a doma si chce oddýchnuť, nechce svojej žene zadelovat robotu. Začína nový týždeň. Sprav si rozpis domácich prác a jedálniček na týždeň. Daj tam aj muzove obľúbené jedlá a večer mu to ukáž. Jeden deň sa prekonaj a rozmýšľaj sama co treba v dome robiť.
Neviem si predstaviť, čo robíš celý deň, že si musíš pospať namiesto varenia a upratania. A potom máte na večeru donášku. Chlap príde unavený domov, neoprate, nenavarene, žena v pyžame vytáča donášku, lebo jej sa za 8 hodín nechcelo nič spraviť...

@tiezjedna viem čo má rád (jedlo, aktivity, v posteli) ale keď príde k danej veci tak nejak zamrznem a neviem to urobiť sama od seba