icon

Ako prekonať toxický vzťah a nájsť odvahu odísť?

nutellka9
3. aug 2025

Ahojte žienky. Častokrát čítam Vaše rady, ktoré venujete bezradným ženám a preto som sa rozhodla zaregistrovať. Potrebujem úprimné, nestranné názory, ktoré mi konečne otvoria nielen oči, ale konečne mi ukážu pravdu, ktorú nechcem vidieť. Začnem asi tým,že som vo vzťahu, ktorý trvá 7 rokov. Obaja sme vo veku 30+, nemáme deti, nemáme žiadny spoločný majetok. Vzťah začal extrémnym lovebombingom. Mala som ťažké detstvo a jeho som brala ako záchranu, ktorá ma z toho všetkého dostane. Začali sme spolu bývať pomerne skoro a idylka skončila hneď po zatvorení dverí. Vtedy sa začala písať cesta môjho toxického vzťahu. Zrazu bol ku mne veľmi nepríjemný, nič, čo som spravila, nebolo dosť dobré. Ak som niečo chcela spraviť, musela som si pýtať dovolenie. Potom začali ťažké roky manipulácie, gaslightingu, odstrihávania ma od rodiny, kamarátov. Zrazu som nemala nikoho, iba jeho. Dokonca ma začal škrtiť, keď som sa ho na niečo neopýtala, iba som mu to oznámila. Z usmievavej ženy sa zo mňa za tie roky stala depresívna troska, doslova. Stala sa zo mňa slúžka v domácnosti, ktorá len upratuje, varí, pečie, perie, žehlí, chodí do práce, na nákupy a domov. Celé tie roky som si myslela, že ak všetko urobím na 300%, bude si ma vážiť. Je to moja trauma z detstva, kedy som sa naučila, že lásku si musím zaslúžiť. Aj tak to nestačilo. On doma neurobí nikdy nič, stále sa hrá iba na mobile alebo PC. A mňa za všetko len kritizuje. Všetko podľa neho robím iba pre seba a umytá podlaha nič neznamená. Keď mám problém s rodinou alebo v práci, nemám sa ani komu zdôveriť, pretože všetko sú pi*oviny. Začala som mať extrémne zdravotné problémy. Navštívila som viacerých lekárov a nič mi nezistili. Jeden lekár mi povedal, že spúšťačom je ten extrémny stres. To napätie a stres cítim každý deň od rána až do večera, mám problémy so spánkom, budím sa na kŕče na bruchu. Zdravotné problémy si podľa neho aj tak vždy iba vymýšľam, tak mu nikdy nič nehovorím. Keď plačem, má chuť mi vraziť, preto plačem potajomky v sprche. Celý náš vzťah je iba o ňom. Keď si niečo vymyslí, ja hneď letím, no aj tak je všetko podľa neho vždy iba o mne. Keď som ležala chorá so zvýšenou teplotou (dovtedy som teploty nikdy nemala, takže ma to odrovnalo) povedal mi, že som lenivá pi*a. V kuchyni niečo varí raz za rok aj to mi všetko vždy preorganizuje, pretože ja som neschopná. Počúvam od neho iba to, aká som neschopná, že bez neho nedokážem nikdy nič a aj tak si nikoho nenájdem. Okrem toho mi tiež povedal,že môžem byť rada,že je so mnou, keďže moji rodičia mi nikdy nič nedajú. Milovala som variť, piecť, čítať knihy. Som extrémny perfekcionista a milujem poriadok. Posledné mesiace ma už ale nebaví nič. Mám extrémnu depresiu a úzkosti, nebaví ma ani upratovať. Jedine práca je mojim únikom. Mám za sebou už pokus o odsťahovanie sa. Extrémne mi vtedy vynadal a ja som sa vrátila. Mám za sebou niekoľko terapií aj koučing. No som úplne emočne vypnutá. Nedokážem cítiť vôbec nič. Keď prišla otázka významného kroku, spoločnej hypotéky, chytila ma strašná panika. Dokázala som vzdorovať, aj keď každé moje nie sprevádza obrovský strach z toho, čo tým v ňom vyvolám. Potom si len vypočujem extrémnu kritiku a hneď nastúpi pocit viny, ktorý ma častokrát prinúti cúvnuť. Pri odmietnutí hypotéky nasledoval 2 hodinový monológ urážok na moju adresu. Ďalší deň som to vytiahla, ako ma dourážal. Opýtal sa ma,že čím ma urazil. A ja som si nevedela spomenúť ani na jednu urážku. Niektoré situácie som si aj zapísala, pretože môj mozog ich cielene potláča za účelom prežitia. Veľmi by som chcela mať rodinu a deti, no pri ňom ma to brzdí. Nechcem, aby moje deti mali detstvo a život ako ja. Ospravedlňujem sa, že som neopísala žiadne konkrétne situácie, ale bojím sa, že by ma mohol niekto takto spoznať a povedať mu o tom. Najhoršie je,že mi bez môjho vedomia neustále kontroluje mobil, prehliadané stránky na internete. Keď mi pípne SMS, v tej chvíli ma chytí extrémny stres a bojím sa pozrieť aj na mobil, kto mi píše. S nikým nemôžem byť v kontakte. Do fitka som nemohla, lebo ma každý bude baliť. Podľa neho s každým niečo mám. Celý vzťah len všetko vysvetľujem a obhajujem sa a on si ide svoje. Neraz mi ani nedovolil ísť spať, lebo si vymyslel nejakú hlúposť, z ktorej ma začal obviňovať. Keď som mu povedala, že s ním do spoločnej hypotéky nepôjdem, tak mi začal hľadať podnájmy s tým, aby som vypadla. Počas týždňa som bola pozerať byt. Vysmial ma, že bez neho to nezvládnem ani deň a hneď doleziem. Keď som sa priznala, že som bola pozerať byt, bola som falošná pi*a, ktorá len klame a všetko robí za jeho chrbtom. Keď som mu povedala, že som sa zdôverila kolegyni s jednou situáciou, povedal mi, že je to trápne a som slaboch. Byt vyhliadnutý už mám, stačí mi podpísať nájomnú zmluvu. A tu nastal problém. On už tuší, že som jednou nohou preč a začal byť extrémne milunký. Za celé tie roky mal možnosť správať sa ku mne inak, takže tejto jeho hre na "pekného" neverím. Nevravím,že som dokonalá a všetko som robila vždy dobre. Ale ako sa on ku mne správal celé tie roky je hnus. Lenže ja si tie zlé veci nepamätám. A aj ked si ich prečítam v poznámkach, tak mám pocit, že sa to nestalo mne. Najhoršie je, že jeden deň sa sťahovať chcem, potom už nie. 10 minút to neznášam, potom zase sa mi nechce sťahovať. Ako keby telo šialene túžilo odísť, no mozog to stopne na tom,že je predsa milý, možno to nebude až také zlé. Práve toto si môj mozog vyhodnocuje ako to známe, to "bezpečie," keďže to isté som zažívala celé detstvo. Som ako na emocionálnej horskej dráhe. Bez sebavedomia, bez vlastnej hodnoty, bez chuti čokolvek robiť. No keď nepodpíšem nájomnú zmluvu teraz, už sa neodsťahujem asi nikdy. Žienky, ktoré ste to zažili, ako presvedčiť svoj mozog, že je konečne čas postaviť sa za seba, inak ma to zabije? Ako prebiť ten nesmierny strach? Cítim sa strašne sama a opustená. Sťahovať sa budem musieť tiež sama. Dávno sa mi aj vyhrážal,že ak ho nechám, zabije ma. Keď som mu to vyhodila na oči, povedal, že niečo také nikdy nevyslovil. No ja presne viem aj ako sa vtedy tváril. Často mávam aj nočné mory, keďže moje podvedomie je tým nakazené. Problémom je aj to, že nedokážem cítiť hnev, ktorý by ma možno za iných okolností z tohto vzťahu rýchlejšie dostal. No už v detstve som sa naučila extrémne potláčať emócie, ktoré nedokážem prejaviť. On mi vždy ešte vyčíta,že potrebuje frajerku a nie matku a že aká som chladná. Som úplne uzavretá do seba. Popravde, už ani neviem, čo je realita a čo je lož. No ešte stále je vo mne niečo, čo ma núti bojovať za svoj život. Za všetky úprimné rady budem veľmi vďačná. A prosím, slová typu, že som blbá, si prosím odpustite. Toho som sa už napočúvala dosť. V tomto vzťahu ma drží závislosť a pochopia to najlepšie iba ženy, ktoré si tým prešli. Keďže ma vždy obviňuje iba z toho, že som precitlivená a preháňam, tak mám pocit, že to nie je až také zlé a iba ja to zveličujem. Ďakujem za Váš čas a rady. P.S.: Viete mi potom ešte poradiť, ako nechať odstrániť celú diskusiu? Keď dokončíme debatu, tak ju nechám pre istotu odstrániť. Ďakujem.

Strana
z6
nutellka9
autor
4. aug 2025
@anonym_73051c

@nutellka9 preco si za 7 rokov neodišla?

@anonym_73051c To je veľmi dobrá otázka. Pretože som si myslela, že bez neho nič nezvládnem. Nakoniec ma vždy zmanipuloval a ja som vždy verila tomu, že len zveličujem a preháňam. Vždy som cítila vinu, že som sa zrejme málo snažila, aby to fungovalo. A tak to bolo stále dookola. Ak ti niekto rozpráva 7 rokov aká si neschopná, že nič nezvládneš, tak tomu bohužial uveríš.

sabi1223
4. aug 2025
@nutellka9

@nutellka9 Veľmi Vám žienky ďakujem. Za Váš čas aj rady. Verím, že zvládnem konečne odísť.

@nutellka9 držíme ti palce, verim ze nájdeš silu odísť a vymazať ho zo života 🙂

nutellka9
autor
4. aug 2025
@sabi1223

@nutellka9 držíme ti palce, verim ze nájdeš silu odísť a vymazať ho zo života 🙂

@sabi1223 Ďakujem ❤️

anonym_73051c
4. aug 2025
@nutellka9

@anonym_73051c To je veľmi dobrá otázka. Pretože som si myslela, že bez neho nič nezvládnem. Nakoniec ma vždy zmanipuloval a ja som vždy verila tomu, že len zveličujem a preháňam. Vždy som cítila vinu, že som sa zrejme málo snažila, aby to fungovalo. A tak to bolo stále dookola. Ak ti niekto rozpráva 7 rokov aká si neschopná, že nič nezvládneš, tak tomu bohužial uveríš.

@nutellka9 rozumiem ti, bola som kritizovaná cele detstvo doteraz mam komplex ze nie som dost, pre nikoho manžela deti kamarátov ani v práci. No chodim na psychoterapiu a urobila som vela roboty na sebe. Neporovnávam tieto dve situácie ale aj ty to zvládneš. Jedine podstatne je co si o sebe myslis ty. Ak si budes veriť ze si skvelá jeho rečiam uz nebudeš prikladať váhu. Uvidíš ze ked urobíš vpred krok spadne ti zavazie z nôh a budes si vravieť ze si mala odísť uz davno

sova7
4. aug 2025
@nutellka9

@nutellka9 Veľmi Vám žienky ďakujem. Za Váš čas aj rady. Verím, že zvládnem konečne odísť.

@nutellka9 ak chces žiť musíš odísť. Kontakty si napíš na papier schovaj si ho v robote alebo u kolegyne aby sa k tomu nedostal popros niekoho o pomoc povedz niekomu kto nie je s ním vo vzťahu ani v kontakte a môžeš mu veriť v akej si situácii. A všetko čo by ťa mohlo prezradit znič a zmaz. A buď opatrná. Ak odídeš už mu nevolaj nekontaktuj ho. Akurát niekde kde to nájde nechaj papier a napíš že si odisla. Nič viac. Aby náhodou po tebe nevyhlasil pátranie že ťa uniesli. Ak budeš riešiť zdravotné problémy povedz lekárovi čo si zažila povedz mu detaily aby vedel ako si žila nech da aj do karty nejaké udaje môžeš mať postraumaticky stres a je dobre mat aj v karte záznamy o psychickom týraní každý dokaz záznam všetko ti raz môže pomôcť. Toto sú ľudia schopný všetkého držím palce a nezostavaj s ním

nutellka9
autor
4. aug 2025
@sova7

@nutellka9 ak chces žiť musíš odísť. Kontakty si napíš na papier schovaj si ho v robote alebo u kolegyne aby sa k tomu nedostal popros niekoho o pomoc povedz niekomu kto nie je s ním vo vzťahu ani v kontakte a môžeš mu veriť v akej si situácii. A všetko čo by ťa mohlo prezradit znič a zmaz. A buď opatrná. Ak odídeš už mu nevolaj nekontaktuj ho. Akurát niekde kde to nájde nechaj papier a napíš že si odisla. Nič viac. Aby náhodou po tebe nevyhlasil pátranie že ťa uniesli. Ak budeš riešiť zdravotné problémy povedz lekárovi čo si zažila povedz mu detaily aby vedel ako si žila nech da aj do karty nejaké udaje môžeš mať postraumaticky stres a je dobre mat aj v karte záznamy o psychickom týraní každý dokaz záznam všetko ti raz môže pomôcť. Toto sú ľudia schopný všetkého držím palce a nezostavaj s ním

@sova7 Veľmi pekne Ti ďakujem. ❤️❤️❤️

sova7
4. aug 2025
@nutellka9

@sova7 Veľmi pekne Ti ďakujem. ❤️❤️❤️

@nutellka9 verim že to dokážeš len opatrne s rozumom mysli na to že bojujes o život a za seba nikto iný nie je dôležitý len ty a tvoje bezpečie

enmery
4. aug 2025

@retatka by sa tu mohla kuknúť. Možno urobiť súkromnú skupinu pre túto babu by sa oplatilo a zachránilo jednu dušu.

nutellka9
autor
4. aug 2025
@sova7

@nutellka9 verim že to dokážeš len opatrne s rozumom mysli na to že bojujes o život a za seba nikto iný nie je dôležitý len ty a tvoje bezpečie

@sova7 Ďakujem 😘. Áno, snažím sa už pri ňom najprv si všetko poriadne priemyslieť. A tak konať.

cacianka
4. aug 2025
@nutellka9

@sabi1223 On teraz netuší, že chcem odísť. Takže je milý. Veľmi milý.

@nutellka9 ticho pred búrkou...
Nenapadne si vynášaj dôležité drobnosti, doklady, papiere, veci ktoré nie je vidieť na rane, mimosezonne veci čo máš strečene vzadu, schovaj na tých pár dní v práci. Ak sa ti dá nenapadne tou bránkou mimo kamery , kolegyňa naloží do auta. A keď chlap odíde, skús sa presvedčiť že odišiel naozaj, niekto by ho mohol sledovať či naozaj. Alebo ti dá echo niekto z miesta kam ide. Ber dovolenku, popros kolegyňu, aj dve, popros kamarátku, hocikoho, príprav škatule, vrecia a zbal všetko čo sa dá. Veci vykladaj, kamošky pobalua a nalozia. Veľmi ti držím palce 🍀🍀🍀

betulinka1
4. aug 2025

@nutellka9 klasicky stockholmsky syndrom. Precitaj si o tom a ako z toho von. Normalne sa musis vyliečiť z toho. To co prezivas, nie je sranda. Reálne si to musis uvedomit.

nutellka9
autor
5. aug 2025
@betulinka1

@nutellka9 klasicky stockholmsky syndrom. Precitaj si o tom a ako z toho von. Normalne sa musis vyliečiť z toho. To co prezivas, nie je sranda. Reálne si to musis uvedomit.

@betulinka1 O tomto syndróme som si dávnejšie trošku študovala, no následne som ho pustila z hlavy. Teraz som si urobila taký test na internete. Z 15tich otázok som na 14 z nich odpovedala áno. Bol to len taký internetový testík, ale keď sa nad tým zamyslím, je to jasné. Neustále všetko zľahčujem, jeho obhajujem. Všetko, čo sa mi deje, vôbec neberiem ako niečo hrozné. Takže pri balení a odchode budem musieť doslova svoju hlavu z toho vynechať. Ďakujem Ti.

zmrzlinka8
5. aug 2025

ja by som oželela aj svoje veci, ak by to bol problém vyniesť, vzala by som len najnevyhnutnejsie, doklady papiere a utekala preč.

anonym_01f0cc
5. aug 2025

Rozhovor s odborníčkou na túto tému (diel sa volá Láska nemá bolieť) https://open.spotify.com/episode/7gCTyIpe5xPXEc...

nutellka9
autor
5. aug 2025
@anonym_01f0cc

Rozhovor s odborníčkou na túto tému (diel sa volá Láska nemá bolieť) https://open.spotify.com/episode/7gCTyIpe5xPXEc...

@anonym_01f0cc Ďakujem pekne za tip. Našla som to. Večer popočúvam.

betulinka1
5. aug 2025
@nutellka9

@betulinka1 O tomto syndróme som si dávnejšie trošku študovala, no následne som ho pustila z hlavy. Teraz som si urobila taký test na internete. Z 15tich otázok som na 14 z nich odpovedala áno. Bol to len taký internetový testík, ale keď sa nad tým zamyslím, je to jasné. Neustále všetko zľahčujem, jeho obhajujem. Všetko, čo sa mi deje, vôbec neberiem ako niečo hrozné. Takže pri balení a odchode budem musieť doslova svoju hlavu z toho vynechať. Ďakujem Ti.

@nutellka9 to ma 90% týraných zien, ktore neriesia odchod. + do toho je manipulácia partnera, ze bezo mna si 0. To co ti stale hovori a kritizuje, je uplne krasny priklad. A za tie roky to tvoj mozog prijal, tym padom je tam strach, ze je to pravda. Ale ked odídeš, tak pozor!!!! Je to ako zavislost a ked nevyhľadás pomoc, mozes do toho padnúť spat. Zaklad je 0 kontakt. Vymazat vsade, vyhodit vsetky darceky od neho, ziadne fotky, ziadne predmety, ziadne socialne siete. Proste ako ked sa chce alkoholik zbavit závislosti . Najdi si nejaku cinnost, napriklad chod pomahat do utulku, do nejakych OZ pre bezdomovcov, chod do nejakych turistických skupín aby si sa túlala kade tade. Proste aby sa zacala citit prospešná pre niekoho dlasieho. Abstak príde mnohokrát!!!

retatka
6. aug 2025
@nutellka9

@anonym_01f0cc Ďakujem pekne za tip. Našla som to. Večer popočúvam.

@enmery Ahoj, prečítala som si to len tak narýchlo, sme na dovolenke .Veľmi smutné čítanie.Ak by mala kočka záujem , kľudne nech sa ozve, skupina je stále funkčná.Tému,, Urobila som niečo zlé,, som dala zmazať, zo skupinky autorka odišla, takže aspoň toto máme ukončené.
@nutellka9
Ak budeš potrebovať psychickú podporu kľudne napíš IP.

anonym_b5b677
11. aug 2025

Autorka, veľmi ti držím palce, aby si našla silu a oslobodila sa od neho. Je nejaký posun? Podarilo sa ti presťahovať sa?

Strana
z6