Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
@anonym_3caf24 ako ho ohovaram? Že napíšem že nemá normálne vybavenú kuchyňu? On ten dom nestaval pre mňa ani kvôli mne, mne je úplne jedno či dom má alebo nie, keď je v úplne mimo lokalite a nie je plne zariadený. To už radšej keby nemal žiaden a platil by si prenájom bytu v meste, aspoň by ma netlačil do toho domu.
@anonym_autor Prepáč, ale ty si dobre mimo. Ale veď si ten prenájom vezmi, plať si ho a uvidíš, aká je to fasa výhoda platiť za cudzie.
Kazda normalna zena si po nastahovani veci zariadi a aj tu detsku izbicku si budes chciet zariadit sama// s jeho pomocou a nie, aby to robil on sam a tebe sa to aj tak pacit nebude... v byte u rodicov pre to male izbu extra mas? Predpokladam, ze nie. Ty si tak zafixovana na to nie, ze je tu kazda rada zbytocna... len je mi toho dietata luto, co mohlo mat normalnu rodinu, ale mat nebude, lebo mama nie je ochotna ani docasne kompromisy spravit,,,
@anjelicek26 no zkatokopka ako vysita... čaká, že príde na hotové. Pani z nemanic.
@tilly pol hodku je mesto ale autom, nie pešo. Plus ja nemám auto ani vodičák, celý život zijem v mestach, kde som ho nepotrebovala. V Tom dome som bola aj dlhší čas u priateľa a teda upratovanie tam trva oveľa dlhšie ako v 3i byte. Sú tam oveľa väčšie miestnosti + schody. Všetko je tak zariadené tak divne stroho, vidno že tam žije muž. Nebol tam schopný kúpiť normálnu sadu tanierov a hrncov, sú tam len kadejaké veci čo od rodičov doniesol. Nie je tam detská izba zariadená a on to sám nespraví, nezozenie. Ja nemám chuť sa do toho púšťať lebo tam nechcem bývať. Začarovaný kruh
@anonym_autor Uf, ty by si potrebovala nejakého boháča s bytom v novostavbe, len či na to máš aby ťa taký chcel, asi nie... Ty ako riešiš že riady a hrnce nemá nové značkové súpravy ale pozliepané nejako čo sa k nemu dostali? Vieš koľko ľudí čo si kúpi dom alebo byt nemá aj rok alebo dva ani posteľ a spia na zemi lebo financie nie sú na zariadenie a tebe sa nepáči že taniere nie sú súprava? To je úplne nepodstatná vec čo sa môže riešiť aj o x rokov že sa kúpia súpravy hrncov a riadu, hlavné že je v čom variť a z čoho jesť.
A nehnevaj sa, 5 rokov si s ním, plánovane otehotnieš a nie si schopná si tam za tu dobu kúpiť jednu sadu hrncov a tanierov?
@anonym_autor a to všetko je problém? Ty si skrátka nastavená, že všetko je problém a nič sa ti nebude páčiť, ani vila na Slavíne so sluzobnictvom.
To chceš byť celý život bez vodičáku? Nevieš dom dozariadiť? Veľké miestnosti sú zlé? Lepšie sú panelákové 10m2 kamrlíky?
Mala by si trošku dospieť a získať životný nadhľad, lebo toto vyzerá, že si trucovitá adolescentka, nie vš vzdelaná dospelá žena, budúca matka.
Ja som mala v tvojom veku už dieťa a starala sa o veľký dom, viem, čo to obnáša a neviem, kde je problém, okrem tvojho prístupu
@tilly moja mama ma 53 rokov a nikdy vodičák ani auto nemala, lebo žije v meste. Otec auto má, to stačí. Ja si neviem predstaviť byť odkázaná na jeden veľký nákup v meste týždenne kde má priateľ vezme autom. Prechádzky po okolo minimálne, kamarátky žiadne. Socialne kontakty 0 bodov. Potom prácu keď budem hľadať tak zas dochádzanie, este k tomu to najbližšie mesto je veľmi biedne na Tom s prácou. Ale mám si pokaziť život lebo on postavil dom tak teraz sa bude všetko točiť okolo toho.
@tilly moja mama ma 53 rokov a nikdy vodičák ani auto nemala, lebo žije v meste. Otec auto má, to stačí. Ja si neviem predstaviť byť odkázaná na jeden veľký nákup v meste týždenne kde má priateľ vezme autom. Prechádzky po okolo minimálne, kamarátky žiadne. Socialne kontakty 0 bodov. Potom prácu keď budem hľadať tak zas dochádzanie, este k tomu to najbližšie mesto je veľmi biedne na Tom s prácou. Ale mám si pokaziť život lebo on postavil dom tak teraz sa bude všetko točiť okolo toho.
@anonym_autor no tak si nekaz zivot,a pekne zostan pri mamickynej sukienke,tam ti bude najlepsie.Porodis im dalsie dietatko o ktore sa budu statat.
Ja dufam,ze sa niecoho takeho to nikdy nedozijem.
Dufam,ze dcera si zoberie rady k srdcu,ze najskor spolu na divoko zit v podnajme,po 2r najskor svadba,potom spolocnu nehnutelnost a az potom babo.Vy 2ja sa ani nepoznate,kazdy zije ini zivot a ani sa k sebe nehodite.Obaja ste si dosrali zivot.
@abbey1 plus nevie ani koľko chlap dal do domu.Nevie nič iba to, že nebude na rodičovskej s kamarátkami sedieť na káve😉keby moja kamarátka nemala podobnú 26 r dcéru, tak neverím, že môže jedna žena tak premýšľať.Ta má tiež depresie, že musí s deťmi bývať v byte a chce domček a celá rodina rozmýšľa ako dať peniaze dokopy nech je spokojna.
@anonym_autor nie, nemusíš si pokaziť život.Staci mu povedať ok, nezhodneme sa ja si kúpim byť v meste, prenájom a občas prídeme k tebe na víkend .Len vyzerá, že ty nie si v pozícii, že si môžeš vyberať bývanie toto môže spraviť niekto, kto niečo má našetrené, alebo rozmýšľa dopredu.Ty spravíš zo seba obeť a rodičia ta prichylia na roky doma
@anonym_3caf24 ako ho ohovaram? Že napíšem že nemá normálne vybavenú kuchyňu? On ten dom nestaval pre mňa ani kvôli mne, mne je úplne jedno či dom má alebo nie, keď je v úplne mimo lokalite a nie je plne zariadený. To už radšej keby nemal žiaden a platil by si prenájom bytu v meste, aspoň by ma netlačil do toho domu.
@anonym_autor ty si hlavne mala rozmýšľať s kým si robis dieťa🙂 keď ti tak strašne teraz všetko vadí
Toto tu je ďalšia téma na spôsob kopce a zákruty? 😂
@anonym_autor áno, staré tetky nemajú vodičák, ale v generácii do 45 je to u žien bežné. Raz tým ženám muž umrie-žena často prežije muža aj o 10-20 rokov a potom majú problémy, nevedia sa dostať k lekárovi lebo spoj im nejde-dnes musíš lekára hľadať aj často mimo kraja, nemáš v meste kde bývaš, vláčia ťažké nákupy v rukách, dnes sa stavajú kancelárie a haly mimo mesta a nemôžu tiež sa tam zamestnať, lebo autobusy im tam nechodia... Proste dnes je vodičák nutnosť.
Na materskej to budeš mať v dome lepšie, ako v byte. Píšeš, že mesto je pol hodinku, tak to je na nákupy a vyžitie v civilizácii dobré.
Na materskej môžeš byť aj 5-6 rokov, ak dáte dve hneď po sebe a potom sa to vyrieši samé. On uvidí, že je problém s dochadzanim, so školou a škôlkou a sám bude riešiť iné bývanie
@tilly Nemyslim si. Ked sa tam nastahuju, zvyknu, poprerabaju, daju do toho nejake financie, energiu...eee. Su muzi, ako napr. ten moj, ze bude radsej poobede, vecer cely tyzden, aj vikendy ( dcera ma treningy prevazne cez vikendy) rozvazat deti krista krazom po kruzkoch, treningoch, druzina, zus...atd. ako by mal uznat, ze je ovela ovela praktickejsie mat byt v meste a polovica casu a phm by bola usetrena, lebo starsi by uz vedeli na treningy zajst aj sami. Takto z dediny musi ich stale niekto vozit. A to uz nejake odvozy odbudli, kedze jeden uz radsej chodi na treningy 3x do tyzdna sam zo skoly aj ked to ma fest daleko, na konci mesta ako by mal po 7.hodine bezat na bus, stihne sa prezliect a behom zas do mesta ( to uz ho viezol muz) na trening. Fakt, niektorym muzom je prednejsi ten pocit "mam dom v rodnej dedine" ako to aby zjednodusili fungovanie celej rodine plus by usetrili financie aj cas. Ale nie, toto nepripustia. Za mna ciste sebectvo, egoizmus. Ja a moj dom.
@tilly Nemyslim si. Ked sa tam nastahuju, zvyknu, poprerabaju, daju do toho nejake financie, energiu...eee. Su muzi, ako napr. ten moj, ze bude radsej poobede, vecer cely tyzden, aj vikendy ( dcera ma treningy prevazne cez vikendy) rozvazat deti krista krazom po kruzkoch, treningoch, druzina, zus...atd. ako by mal uznat, ze je ovela ovela praktickejsie mat byt v meste a polovica casu a phm by bola usetrena, lebo starsi by uz vedeli na treningy zajst aj sami. Takto z dediny musi ich stale niekto vozit. A to uz nejake odvozy odbudli, kedze jeden uz radsej chodi na treningy 3x do tyzdna sam zo skoly aj ked to ma fest daleko, na konci mesta ako by mal po 7.hodine bezat na bus, stihne sa prezliect a behom zas do mesta ( to uz ho viezol muz) na trening. Fakt, niektorym muzom je prednejsi ten pocit "mam dom v rodnej dedine" ako to aby zjednodusili fungovanie celej rodine plus by usetrili financie aj cas. Ale nie, toto nepripustia. Za mna ciste sebectvo, egoizmus. Ja a moj dom.
@anonym_30ac19 bolo nutné dať deťom toľko krúžkov?Chudata deti potom si nemajú čas ani deti ani rodičia užiť dom
@anonym_30ac19 ale toto mala autorka povedat pocas 5 rokov svojmu milemu
@anonym_autor takze ked budes cokolvek vacsie potrebovat, budes prosit otca? Take plienky napriklad, to su celkom velke baliky, ako budes toto trepat v rukach? A este s kocikom?
Zries si vodicak a auto.
@tilly pol hodku je mesto ale autom, nie pešo. Plus ja nemám auto ani vodičák, celý život zijem v mestach, kde som ho nepotrebovala. V Tom dome som bola aj dlhší čas u priateľa a teda upratovanie tam trva oveľa dlhšie ako v 3i byte. Sú tam oveľa väčšie miestnosti + schody. Všetko je tak zariadené tak divne stroho, vidno že tam žije muž. Nebol tam schopný kúpiť normálnu sadu tanierov a hrncov, sú tam len kadejaké veci čo od rodičov doniesol. Nie je tam detská izba zariadená a on to sám nespraví, nezozenie. Ja nemám chuť sa do toho púšťať lebo tam nechcem bývať. Začarovaný kruh
@anonym_autor Ja len, ze Ti uplne uplne rozumiem. Viem sa uplns do Teba vzit. Len clovek, co to mal nejako podobne pochopi aka je to frustracia byt tam, kde nechces byt. Chapem aj to, ze si bez penazi, prace, skusenosti a nemozes si velmi diktovat podmienky kedze si aj tehotna a coskoro porodis. Neviem, no, ja by som uz proti sebe nesla.
@anonym_autor napísala som ti to tu viac krát normálne, tak teraz ti to napíšem ako to je. Buď ticho a šúchaj nohami, lebo máš veľký prd našetrený a bez neho si ani neškrtneš. Kláď podmienky, keď niečo do toho partnerstva okrem vynosenia dieťaťa prinesieš. Úspešný vzťah sa neráta len tým kto prinesie koľko peňazí ale ty neprinášaš nič. Chlap ti zabezpečil na komplet celý život, ty už nemusíš nič, len si urobiť blbý vodičák, možno by ti zo svoji peňazí aj auto kúpil a môžeš sa vyvážať každý deň do mesta. Ja som bola v situácii ako ty že som otehotnela mladá, ako som ti už napísala, takže ťa viem z časti pochopiť. Ale na rozdiel od teba som do manželstva priniesla viac ako len sťažovanie sa. Trošku vďaky nezaškodí. Máš kde bývať a on vás uživí. Tak ti to ako žena žene v podobnom veku hovorím aby si sa spamätala a začala si si takého chlapa vážiť. Budeš matka, mysli v prvom rade na to dieťa. Naozaj chceš, aby ste živorili z 500€ mesačne? Žiadne odrážadlo, pieskovisko, výlety do herničiek chuďatko mať nebude, lebo na to peniaze nebudú. Nehovoriac o tom, ak budeš chcieť dať nepovinné očkovanie alebo bude musieť nosiť okuliare. Tak kľudni hormón, uvar chlapovi večeru a pekne sa s ním porozprávaj ako to bude do budúcna. Do budúcna myslím v čase kedy budeš zarábať, budeš musieť dochádzať do práce a tvoj názor bude plne dôležitý.
@anonym_autor takze ked budes cokolvek vacsie potrebovat, budes prosit otca? Take plienky napriklad, to su celkom velke baliky, ako budes toto trepat v rukach? A este s kocikom?
Zries si vodicak a auto.
@anonym_5487e6 ak ostanem pri rodičoch ešte na nejaký čas aj po porodec, určite mi pomôžu a nákup vyriešia oni, alebo skočím sama a malého zatiaľ postrážia. Určite to je viac praktické ako keď budem odkázaná na priateľa a jeho hodinovy nákup - samozrejme po práci.
@anonym_30ac19 bolo nutné dať deťom toľko krúžkov?Chudata deti potom si nemajú čas ani deti ani rodičia užiť dom
@anonym_8e9226 Jeeminku, kolko maju kruzkov, vies, ze tak vravis ? Mas deti ktore sportuju ?
@anonym_8e9226 Ale mozem Ti to povedat presne.
1. Dieta-hokej=3xtyzdenne trening, priebezne pocas sezony turnaje cez vikendy
2. dieta-krasokorculovanie=4-5xtreningov/tyz.,
+ ZUS-2×/tyz.,
3.dieta-zatial len vyberanie z druziny.
Cize to nie ze je vela kruzkov, ale ked to raz dieta chodi na nejaky sport, tak skratka ma treningy pravidelne celorocne ( lad, sucha priprava). A podotykam deti tie sporty miluju a samozrejme aj tu ZUS. Urcite mi je prednejsie, aby sa deti aj takto rozvijali a robili co ich naozaj bavi ako nase pohodlie a nadtavenie "nebudem im robit taxikara". A teda ja by som to logisticky vyriesila inak ( prestahovanim do mesta) ale ked je ich otec takyto tvrdohlavy tak nech si ich rozvaza ( ja som dlhsie v praci ako on, ja ich zas vozim rano do skoly). Tym padom je dom , pozemok, okolie, chodniky, plot dlllho nedokoncene z dovodu nedostatku financii a casu , muz si to chce robit vsetko sam...takze v podstate tu zijeme v nedokoncenej nehnutelnosti, dvor ako na stavenisku uz takmer 10 rockov...a takym stylom si tu on zrejme bude zit aj dalej, kedze domu sa odmieta vzdat a ja sa planujem odstahovat, len teda dufam, ze sa mi to podari skrz financii, hypoteky atd.)
@anonym_5487e6 ak ostanem pri rodičoch ešte na nejaký čas aj po porodec, určite mi pomôžu a nákup vyriešia oni, alebo skočím sama a malého zatiaľ postrážia. Určite to je viac praktické ako keď budem odkázaná na priateľa a jeho hodinovy nákup - samozrejme po práci.
@anonym_autor aj rodicia budu moct iba po praci.
@anonym_autor život si si už pokazila tým, že si otehotnela len tak, bez ničoho do života, čo by si si zabezpečila ty sama.
To dieta je iba tvoj prostriedok, normalne mi je toho chalana ľúto.
@anonym_30ac19 ale toto mala autorka povedat pocas 5 rokov svojmu milemu
@anonym_615842 Vsak ona mu povedala. Slubil jej podnajom v meste. Ale ona mlada neskusena zrejme uverila a nedala si dve a dve dokopy, ze raz ked on stavia dom, tak tam skratka bude chciet zit. Ci s nou, ci bez nej, to mu je jedno, hlavne zit vo svojom dome.
@anonym_autor ja sa strasne smejem aka si zaťažená na tie sociálne kontakty. Ake myslis, ze budes mat sociálne kontakty ako slobodná matka? Teba vobec neserie, ze nebudeš mat mozno za co zaplatiť vyšetrenie u lekárov, lieky vitamíny alebo umelé mlieko? Fakt jedine co ta trápi su kavicky s kamoškami? Preber sa prosimta a aspon sa snaž byt dobrou mamou ked uz si to tak posrala. Ked si vedela rozťahovať nohy nauč sa aj prebrať zodpovednosť za dieťa, co privedies do tohto sveta a nájdi si robotu aby si len nevyciciavala rodicov alebo frajera. Fakt nezodpovedná iba čakáš kto ta bude živiť.
@anonym_8e9226 Prepaaana, to co je uzivat si dom ? To fakt ? Co si tu mam akoze uzivat ? Vsade kam pozriem , je nieco nedokoncene, neopravene, neurobene, nefungujuce....to nie je je ze tiptop domcek podla mojich predstav, hotovy nakopmpletku a staci ho len servisovat, udrziavat. To je dom, aky som v zivote nechcela, ale bohuzial, bol jediny volny za extremne dobru cenu ( drazba) tak sme ho koli muzovi ( ktory nechcel skisnut v meste v byte) kupili. Som bola blba, zalubena, co uz. Skratka, uz by ma na toto nikto nenahovoril. A hlavne som netusila, aky to bude zahul, co sa tyka financovania, prerabania, vozenia...to dopredu nenaplanujes. Ved nevies ci vobec budete mat deti, kolko bude nakoniec deti, ake budu mat zaujmy...Proste, dom na dedine naozaj nie je pre kazdeho.
@anonym_8e9226 Prepaaana, to co je uzivat si dom ? To fakt ? Co si tu mam akoze uzivat ? Vsade kam pozriem , je nieco nedokoncene, neopravene, neurobene, nefungujuce....to nie je je ze tiptop domcek podla mojich predstav, hotovy nakopmpletku a staci ho len servisovat, udrziavat. To je dom, aky som v zivote nechcela, ale bohuzial, bol jediny volny za extremne dobru cenu ( drazba) tak sme ho koli muzovi ( ktory nechcel skisnut v meste v byte) kupili. Som bola blba, zalubena, co uz. Skratka, uz by ma na toto nikto nenahovoril. A hlavne som netusila, aky to bude zahul, co sa tyka financovania, prerabania, vozenia...to dopredu nenaplanujes. Ved nevies ci vobec budete mat deti, kolko bude nakoniec deti, ake budu mat zaujmy...Proste, dom na dedine naozaj nie je pre kazdeho.
@anonym_30ac19 A hlavne, ked niekde nechces byvat, tak podvedome aj vedome sa vyhybas nejakemu zveladovaniu, lebo tam proste byt nechces.
@anonym_autor ty ani nie si ochotná si ten vodičák urobiť a jazdiť? Ani kvôli dieťaťu?
Súhlasím tu vyššie s názorom, nechaj toho chlapa žiť. Aj tak sa rozídete neskôr s týmto nastavením.
Ty aj tak chceš byť u rodičov, aby si nemusela nič robiť. Pyšná princezná
@anonym_autor ty sa nespoliehaj stale na niekoho iného. Preco by ti mali strážiť dieta. Nestačí ze žiješ v mama hoteli? Ty vobec nemáš žiadnu sebareflexiu, žiadnu snahu nieco napraviť alebo sa pokúsiť o zodpovedný prístup k bábätku. Fakt začínam dúfať, ze je to vymyslená téma a nikto takto hlúpy a vypočítavý neexistuje
@anonym_autor keď na jar rodis a vyzerá, že sa chceš zabyvat u vašich na dlho, tak to máš zle.Vy budete rodina nie ty a tvoji rodičia.Co na to hovoria oni?predpokladám, že mama je rada, lebo bude mať doma malé bábo, navarí ti, postará sa.Ale tvoj priateľ bol len darca spermií a bude peňaženka?Naozaj dospej už nebudeš dieťa svojich rodičov.Co si myslíš doma to bude ružové?rodičia sa ti budú starať do výchovy, on tam príde na víkend na pár hodín, máš súrodencov?snáď tam nebude ešte niekto ďalší a dieťa ho bude obmedzovať.Socialne kontakty no nie vždy žena býva blízko kamarátok sú také čo sa sťahujú aj to zahraničia.Vyzera to tak, že si si dieťa spravila s rodičmi
Ste sa dvaja našli on pri rodičoch a ty tiež nemáte si co vyčítať.Este, keď počas chodenia za tebou chodil hodinu a plánovali ste dieťa toto ste mali mať prebrate.
Ideš tou ľahšou cestou a nie vždy je správna.Chces stále zostať dieťa a ostatní sa postarajte.Mali by ste bývať spolu, zariadiť izbu chlap by nechodil od nudy k rodičom, vaši môžu prísť vždy tam bude viac miesta ako v byte.Ak zistíš, že to nie je dobré vždy môžeš odísť, ale ty sa ani nepokusis.Ja viem, že pod krídlami rodičov je dobre, ale mala by si mať už svoj život nikdy to nerobí dobrotu zostať doma bez muža.Dospievanie a zobrať zodpovednosť do rúk a odtrhnúť sa je znak vyspelosti.Ja si myslím, že aj keby chcel ísť do bytu musí to byť iba blízko rodičov a kamarátok však?tebe sa komplet zmení život tá káva bude možno posledné na čo máš myslieť.

Tak chápem autorku. Ja som tiež pred 10 rokmi kúpil pozemok a začal som si stavať dom pre seba, ale keď som ho skolaudoval, počkal som 5 rokov a hneď som ho predal. Pritom to nebolo v diere, ale blízko krajského mesta. V dedine bolo všetko, a aj tak som chcel ísť do mesta. A teraz mám lukratívny veľký byt, všetko je blízko – vlastné parkovacie miesto, škola, škôlka, poliklinika, obchody – na skok do 10 minút pomalej chôdze. Ale to ste si mali na začiatku vztahu o tom pokecat a nie dieta si spravit a nejako bude ..
@anonym_615842 ale ty si chcel zmenu on nie ...