icon

Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?

Dnes o 13:02

Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.

autor
Dnes o 14:46
@luccys

@anonym_autor 500 davame za mesiac na potraviny. Sme 3. Vidim, ze ponatie o realnom zivote 0. Bez urazky.

@luccys nemyslím, že dvaja ľudia a bábätko nevyziju z 500 eur, hlavne kým bude ešte fakt maličké

zmrzlinka2021
Dnes o 14:48
@anonym_autor

@luccys nemyslím, že dvaja ľudia a bábätko nevyziju z 500 eur, hlavne kým bude ešte fakt maličké

@anonym_autor

Kolko planujes byt doma s babom? Lebo materska je 6 mesiacov. Pojde potom priatel na otcovsku a ty do prace?
Vies priniest lepsi prijem do spolunazivania?

autor
Dnes o 14:48

Niekto sa pýtal že čo na to naši rodičia. No moji sú skôr za to že do mesta nech ideme aby sme to mali bližšie. Jeho skôr za ten jeho dom, ale tak oni sú zvyknutí tam žiť tak to vidia inak.
Moji sú v pohode aj s tým že ostanem u nich ale.to ja zas nechcem, nechcem aby sa mi starali do výchovy, navyše ten byt nie je veľký.

vler
Dnes o 14:49
@anonym_autor

@anonym_autor "AK" budes kojit a "AK" bude dieta zdrave a "AK" sa nic ine nepokazi tak vyzijete ale to bude vsetko

zmrzlinka2021
Dnes o 14:50
@anonym_autor

Niekto sa pýtal že čo na to naši rodičia. No moji sú skôr za to že do mesta nech ideme aby sme to mali bližšie. Jeho skôr za ten jeho dom, ale tak oni sú zvyknutí tam žiť tak to vidia inak.
Moji sú v pohode aj s tým že ostanem u nich ale.to ja zas nechcem, nechcem aby sa mi starali do výchovy, navyše ten byt nie je veľký.

@anonym_autor
Chod do priatelovho domu a prijmi veci tak ako su.

anonym_195922
Dnes o 14:52
@anonym_autor

@anonym_autor my sme deti mali, ty zatiaľ nie. Jedna vec je zaplatiť jedlo a benzín a druhá sú všetky nepredvídatelné platby. Nekupujem blbosti, nechodím do reštaurácii skoro nikdy, nakupujem v akciach a aj tak pod 700€ mesačne to nejde. Stačí že bude mať dieťa koliky a prestriedate 10 umelych mliek, kym mu nejake sadne. Alebo sa na aute niečo pokazí, alebo budeš musieť nakúpiť oblečenie na sezónu. Vtedy ti 500€ nebude stačiť. Ak nechcete jesť prívarky a cestoviny s kečupom každý deň tak z 500€ sa vyžiť nedá. To ti hovoríme z vlastných skúseností. To, že niekto nevyžije z 1000€ je druhý extrém. Ale 500€ na všetko je proste málo.

nyusika
Dnes o 14:56
@zmrzlinka2021

@nyusika Takže zlá poloha bývania.

@zmrzlinka2021
No ja som práveže veľmi spokojná .
Je tu super kľud.
To bolo iba na margo toho, že aj v BA sú miesta, kde je to bez autá problematické
A že pešia dostupnosť do potravín nepatrí vždy k hlavným kritériám pre vyber miesta bývania

rozculena
Dnes o 14:58
@anonym_autor

@nyusika reálne skoro nič, mám 26 a z brigád som si financovala VŠ. Pôvodne plány však boli také, že si spolu prenajmeme byt v meste, ale vyzerá že to naozaj boli len také prázdne reci...

@anonym_autor pôvodné plány boli,že si prenajmete byt .....a to si mu verila,keď už vtedy mal postavený dom?

nyusika
Dnes o 14:58
@anonym_83561d

@nyusika nevravim, ze to nie je pre neho výhodnejšie. Pre mna to nie je normalny muž. Je to mamanek, co si vybral mama hotel a rovnakú slúžku si chce nasťahovať aj domov. Iba aby sa o neho mal kto starat. Za mna muž, co si nevie raz týždenne tych pár veci oprat a navarit nejake jedlo je lenivé hovado, naco si potom staval dom ked nechcel zit bez rodicov.

@anonym_83561d môj názor je iný
A rozhodne to neznamená, že to spraviť nevie - len proste nechce bývať úplne sám

nyusika
Dnes o 14:59
@anonym_autor

@anonym_autor dvaja dospelý a bábätko budú z 500 eur mesačne živoriť, nie aspoň priemerne žiť

zmrzlinka2021
Dnes o 14:59
@nyusika

@zmrzlinka2021
No ja som práveže veľmi spokojná .
Je tu super kľud.
To bolo iba na margo toho, že aj v BA sú miesta, kde je to bez autá problematické
A že pešia dostupnosť do potravín nepatrí vždy k hlavným kritériám pre vyber miesta bývania

@nyusika
Nemusí ísť len čisto o pešiu dostupnosť k potravín, ale celkovo aj inú možnosť prepravy ako všade ťahať auto a riešiť parkovanie. My máme napr. potraviny od nás asi tak 100 metrov. Bezne robíme velke nakupy v lidl, kauflande autom, ale niet nad to, ked vystupim z busu a idem po pár vecí do našich potravina a vlastne som doma.

brrunetkaa
Dnes o 15:00

Vy ste to zobrali úplne z opčnej strany. Chlap ma svoj dom na hypo, kde ty nechceš bývať. Ty si ledva dokončila školu, práca žiadna, bývanie žiadne, auto žiadne, vodicak tiež nie, k nemu nechceš ísť. No tak jedine zostať u rodičov alebo si niečo prenajmi sama a vybav si výživné na dieťa. Ja by som tiež nešla za takýchto podmienok bývať panu bohu za chrbát a uz dupľom nie s dieťaťom bez vodičáku a auta. Partner pochybujem, že by predal dom na ktorom makal a zarábal naň v zahraničí aby išiel bývať do bytu za nájom. A tiež by som na jeho mieste nepristúpila na to, že budem makat aby sme ledva žili z 500€ mesačne lebo platim hypo aj nájom slečne, čo nechce ísť do môjho domu. Jediná možnosť sú tvoju rodičia a potom šup do práce a do ,,svojho” v meste.

nyusika
Dnes o 15:02
@zmrzlinka2021

@nyusika
Nemusí ísť len čisto o pešiu dostupnosť k potravín, ale celkovo aj inú možnosť prepravy ako všade ťahať auto a riešiť parkovanie. My máme napr. potraviny od nás asi tak 100 metrov. Bezne robíme velke nakupy v lidl, kauflande autom, ale niet nad to, ked vystupim z busu a idem po pár vecí do našich potravina a vlastne som doma.

@zmrzlinka2021 ja necestujem MHD už cca tridsať rokov a pokiaľ to nebude nutne, meniť to neplánujem.
Parkovanie mi problém nerobí
Pre mňa je najdôležitejšie kľudne bývanie

lienka.7
Dnes o 15:05
@anonym_autor

@anonym_autor pochop, ze v tejto situácii si to ty, ktorá ťahá za kratší koniec. Nemáš pracu, bývanie, úspory ale budeš si klásť podmienky. Byt na mieste tvojho priateľa, ponúknem ti ísť do domu a ak ty nesuhlasis, tak je to tvoj problém, ostan si pri rodičoch. A to je myslím začiatok konca vášho vzťahu. Takže si rozmysli, co chceš

luccys
Dnes o 15:06
@anonym_autor

@anonym_autor No to musi byt krasny zivot. Priatel sa uz iste nevie dockat😌

anonym_b8286f
Dnes o 15:13

No z toho čo som tu prečítala sa neviem rozhodnúť čo by ma na tvojom mieste viacej sr*lo 😀 či to že budem slobodná mamička alebo to že budem bývať niekde úplne v p*deli 😀

anonym_001324
Autor odpoveď zmazal
anonym_bafa1c
Dnes o 15:26
@anonym_b8286f

No z toho čo som tu prečítala sa neviem rozhodnúť čo by ma na tvojom mieste viacej sr*lo 😀 či to že budem slobodná mamička alebo to že budem bývať niekde úplne v p*deli 😀

@anonym_b8286f slobodná mamička bývajúca u rodičov v malom byte
ale hlavne že bude v meste, to sa oplatí 🙂

autor
Dnes o 15:27
@lienka.7

@anonym_autor pochop, ze v tejto situácii si to ty, ktorá ťahá za kratší koniec. Nemáš pracu, bývanie, úspory ale budeš si klásť podmienky. Byt na mieste tvojho priateľa, ponúknem ti ísť do domu a ak ty nesuhlasis, tak je to tvoj problém, ostan si pri rodičoch. A to je myslím začiatok konca vášho vzťahu. Takže si rozmysli, co chceš

@lienka.7 tak je starší a neštudoval VŠ, mal oveľa viac času a priestoru zarobiť na zabezpečenie rodiny. Navyše ešte stále by mal možnosť ten dom predať, aj keď to je čisto jeho rozhodnutie... Len hovorím že možno by bolo na mieste sa ho opýtat či by tobral do úvahy ako riešenie. Len neviem ako

anonym_627166
Dnes o 15:31
@anonym_autor

@lienka.7 tak je starší a neštudoval VŠ, mal oveľa viac času a priestoru zarobiť na zabezpečenie rodiny. Navyše ešte stále by mal možnosť ten dom predať, aj keď to je čisto jeho rozhodnutie... Len hovorím že možno by bolo na mieste sa ho opýtat či by tobral do úvahy ako riešenie. Len neviem ako

@anonym_autor No hadaj, co ti na to povie...

anonym_44ce60
Dnes o 15:32

@anonym_autor Ahoj milá autorka. Dala som si námahu a prečítala celú diskusiu. Ako prvé chcem povedať že vás chápem oboch, každý z vás má svoju predstavu ako to bude najlepšie. Partner sa o vás chce postarať, zatiaľ robil všetko pre to aby ste mohli raz v budúcnosti komfortne žiť, myslím si že je to chlap na mieste. Ty vidíš že budes s bábatkom doma nonstop a odrezaná od sveta. Máte sa radi zachvílu k vám pride bábatko. Ty máš VŠ takže aj predpoklad že si po materskej nájdeš lepsie platenú prácu. Zatiaľ všetko super. Teraz prosím uvažuj racionálne a nezavrhuj byvanie VO SVOJOM iba preto že sa ti tam nepáči. Všetko bude dobré. Urobte potrebné zmeny aby sa ti tam aspoň trochu páčilo a cítili ste sa tam dobre. Uvidíš keď príde bábatko budeš veľmi rada že si sama a nikto ti nestojí neustále za chrbtom ale máte s mužom a bejby svoju pohodu a nemusíš počítať každé euro iba preto aby si mala blízko do nákupného centra. Vlastne za 500€ na mesiac ktoré vám zostanú tam ani nebudeš chcieť ísť lebo nebudeš mať začo nakupovať a kávickovať 😀 zľahčujem ale taká je ralita, žiaľ😀 takže nič sa neboj nádych výdych zvládnete to len treba chcieť a nevidieť to tak čierno. Ak bude velmi zle rok vydržís dieta do jaslí ty šup do práce a mozete ist do najmu alebo kupit byt. Priorita je teraz bábatko ty a vztah s partnerom. My ženy vydrzíme veľa a vieme aj veľa obetovať.
Držím prsty ❤️❤️

basullinka
Dnes o 15:34

Autorka a povieš nám, v akej dedine je postavený ten dom?

any_soj
Dnes o 15:35

@anonym_autor @anonym_autor
Mne je smutno, keď to čítam, a veľmi, veľmi dúfam, že to je vymyslená téma. On postavil dom, jasné, že v ňom chce žiť. A bolo by to ideálne pre ženu, ktorá túži po tom istom. A takých je kopa, ktoré by s radosťou a vďačnosťou odišli na samotu. Lebo nič z toho, čo píšeš, nepotrebujú a naopak ocenia les, samotu, mali dedinku,... Ja by som na dedine nechcela byť. Tiež nemám vodičák a mám rada mesto. A doktori, obchody, kultúra, len tak vyjsť na zmrzku... Mrzí ma, že ste sa rozhodli pre dieťa v takejto situácii (píšeš, že to nebolo nečakane a neželane), lebo ti to veľmi skomplikovalo život. Každopádne dieťa už je, a on je jeho otec.

anonym_fc7317
Dnes o 15:41

Akoze toto je zle "on so many levels"... Nehovoriac o tom, ze clovek s takymto uvazovanim spravil vysku...
1, mat nasetrene 2000 eur... to mozes napisat, ked mas 16, nie 26 a si tehotna
2, po vyske si hned tehotna, takze ak vsetko "pojde dobre", takze rovno zo skoly na matersku / rodicak... to budes mat luxusny zivotopis
3, tie rozhodnutia jedno za druhym, sny, ako ma vsetko cvakat, celkovo pribeh... strasne nieco...
4, teraz dedina - perspektiva ziadna (predpokladam, ze aj on ked pride o pracu a ona si nic nenajde, co dalej... decko, barak, hypo... svokrovci prilis blizko

Cakam na stavnate prispevky tak za par mesiacov az rokov (po dalsich 2-3 detoch, ktore mali vyriesit krizu)...

anonym_30ac19
Dnes o 15:43
@anonym_autor

@nyusika keď sme sa o Tom bavili dávnejšie, tak povedal že jasne mozeme si prenajst nejaký byt na začiatok a potom kúpime vlastný. Ale teraz už nechce.
Dom je na konci dediny pri lese, nebýva tam veľa ľudí a je to od ruky dost.

@anonym_autor Joooj, aj moj ma tak chlacholil ked sme sa mali stahovat do domu. Ja som velmi nechcela, som skor mestsky, bytovy typ. On cisto dedinsky. Ja som tusila, ze dom nie je nic pre mna. Ale blba zalubena som chcela aby bol on spokojny a stastny. Tiez som sa ho takto pred stahovanim pytala, ci pojdeme spat do mesta do bytu, ked si v dome nezvyknem. Tak nejak rozpacito prikyvol, ze ok, ano. No a sme v dome uz takmer 10 rokov, ja som si naozaj nezvykla vobec a on o predaji domu ani pocut. Tak zrejme pojdeme od seba. Uz sme sa "vdaka" teme dom na dedine versus byt v meste pohadali nespocetne krat, v podstate je to jeden z dvoch najvacsich problemov v nasom vztahu a ide to cele do kytek, odsudzili sme sa uz neskutocne. Uz vobec nefungujeme ako manzelia. A zial, ja sama na svoje byvanie nemam. Tak to tu trpim a nebavi ma to tu.

sisaka
Dnes o 15:44

Nazyvaš otca dieťaťa priateľ a nie si schopná ani nadhodiť tému predaja domu? Čím dlhšie toto čítam, tým viac čumim.
Ty nemáš priateľa, ty máš osobu na sex, to je asi jediné, čo vás spája, keďže pred tým, ako ste sa rozhodli splodiť dieťa ste neboli schopní sa ani úprimne porozprávať o svojej budúcnosti a vymyslieť nejaký spoločný plán, pravdepodobne ste úplne nekompatibilni, keď nie schopni sa ani normálne ako pár porozprávať.
Fakt máš vysokú školu? Akú? Tú v Ružomberku? Mi príde, že máš problém do 5 narátať. Nemáš prácu, nemáš peniaze, nemáš bývanie, nemáš predstavu o výdajoch na rodinu a dieťa a ty - Janko, poďme si spraviť dieťa, robotu nemám, tak si predĺžim čas ničnerobenia o ďalšie 3 roky. A Janko - prečo nie, keď sa podarí popremýšľame, čo ďalej. 🤦‍♀️
A tá polhodina do mesta, kde aj tak nič nie je, to kde je taká oblasť na Slovensku? Za pól hodiny človek prejde niekoľko miest a dedín. Keby si povedala, že bývaš kdesi na preriii u nás v Kanade, tak ti verim, ale na Slovensku? Nemožné.
Už ti teda neostáva nič iné, len ostať bývať v malom byte s rodičmi a dieťaťom. To už bude paráda, ale na to rychlo sama prídeš, keď porodiš.. Čakať od partnera, že bude platiť hypotéku na dom, v ktorom nebýva, popritom platiť nájomné a žiť budete z 500€ je hodné uvažovania možno nejakej 14 ročnej.

lienka.7
Dnes o 15:46
@anonym_autor

@anonym_autor ale prečo by mal predávať dom, ktorý si staval a kde teda s veľkou pravdepodobnosťou chce aj bývať? To, ze sa to tebe nepáči je len a len tvoja vec. Tvoj dom to ani nie je. Ty si vedela, aká je situácia, už ste spolu boli. Aj keď ti povedal, že teda ok, pôjdete do bytu, snáď si tomu neverila, keď sa nemal k činu, či? Ci si si s nim urobila dieta dúfajúc, ze zmení názor? Podľa mňa asi ťažko.

anonym_3caf24
Dnes o 15:47

Ty si nejaká blbá keď si myslíš že z 500 e vyzijete.. dostaneš facku od reality 😅😅😅

autor
Dnes o 15:48
@anonym_30ac19

@anonym_autor Joooj, aj moj ma tak chlacholil ked sme sa mali stahovat do domu. Ja som velmi nechcela, som skor mestsky, bytovy typ. On cisto dedinsky. Ja som tusila, ze dom nie je nic pre mna. Ale blba zalubena som chcela aby bol on spokojny a stastny. Tiez som sa ho takto pred stahovanim pytala, ci pojdeme spat do mesta do bytu, ked si v dome nezvyknem. Tak nejak rozpacito prikyvol, ze ok, ano. No a sme v dome uz takmer 10 rokov, ja som si naozaj nezvykla vobec a on o predaji domu ani pocut. Tak zrejme pojdeme od seba. Uz sme sa "vdaka" teme dom na dedine versus byt v meste pohadali nespocetne krat, v podstate je to jeden z dvoch najvacsich problemov v nasom vztahu a ide to cele do kytek, odsudzili sme sa uz neskutocne. Uz vobec nefungujeme ako manzelia. A zial, ja sama na svoje byvanie nemam. Tak to tu trpim a nebavi ma to tu.

@anonym_30ac19 ďakujem za tento pohľad, je mi to veľmi ľúto že to takto dopadlo. Mám tušenie, že podobný priebeh to bude mať aj u nás, ak to skončí mojim ústupom a predsa do toho domu pôjdem bývať...

anonym_30ac19
Dnes o 15:55
@anonym_83561d

@anonym_autor na dedine som žila chvalabohu iba chvilu. Nikdy viac. V aute som strávila pol dna, nedalo sa nikde len tak na prechadzku, stale som bola iba na auto odkázaná. Este ked si predstavíš stale nakladať vykladať kocik, môže sa stat, ze dieta bude autosedacku neznášať a to je teda parádny život.

@anonym_83561d Myslim, ze kocik je v tomto este celkom maly problem. Deti nie su stale malinke, mozno pride surodenec, dvaja, deti zacnu chodit do skoly, na kruzky, zus, treningy....jojoooj, este len potom bude veselo a furikujes od rana do vecera nonstop...