Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
@anonym_autor no teraz už nijako. Platit hypo a nájom je hlúposť.
@anonym_0dd21e samozrejme, ale nebudem predsa ten nájom platiť celý ja. Keby bolo najhoršie tak samozrejme prispejem, ale zvládli by sme to spoločne. Možno by to nebolo jednoduché od začiatku, keďže by sme museli nakúpiť veci pre malého, ale aspoň by sme to prekonali spolu. O to viac ma mrzí ten jeho postoj ze proste nechce sa obetovať a prekonať to spoločne
@anonym_autor a ty čo obetuješ? Lebo zatiaľ je to iba o tom, čo chceš ty, ale všetko ma financovať on, ty mu pomôzeš ak bude treba? To myslíš vážne?
Prestaň dupkať nožičkami a porozprávajte sa ako dvaja dospelí ľudia, budúci spolurodičia. Ty fakt myslíš, že platiť hypotéku na dom v ktorom nikto nebýva a k tomu byt v meste je rozumné riešenie?
Autorka ono je to cele ja ja ja... chcem toto nechcem hento... ale ty nemas ani na vybavicku poriadne nasetrene, nie to nutit partnera do platenia dvoch domacnosti, aby si ty nemala zly pocit lebo vidiek (ani si to neskusila...) ... fakt sa trosku objektivne zamysli nad tym... situacia je aka je, ano nemas rada dedinu, ale je to "vase" a ten dom si vies pekne zutulnit podla svojich predstav. U rodicov ver mi nie je ziadna vyhra, budu ti kecat do vychovy non stop, ved to aj budu financovat... ak to kvoli tomu dospeje aj k rozchodu, budes riesit este aj vikendy u ocka a dve vychovy... Hladaj kompromisy, nie ultimata... O par rokov, ked maly podrastie, najdes si pracu, mozete vsetko nanovo prehodnotit... ale teraz musite ist kompromisy, pre vas ako rodinu...
Prestaň dupkať nožičkami a porozprávajte sa ako dvaja dospelí ľudia, budúci spolurodičia. Ty fakt myslíš, že platiť hypotéku na dom v ktorom nikto nebýva a k tomu byt v meste je rozumné riešenie?
@januska12323 ale ja som si to takto sama od seba nevymyslela. Keď sme sa o tom dávnejšie bavili, súhlasil, zrazu už ale nechce. Tak asi je moja vina že som mu verila?
@anonym_autor ja to vidím tak, že budeš slobodna matka u rodičov.
@nyusika nevravim, ze to nie je pre neho výhodnejšie. Pre mna to nie je normalny muž. Je to mamanek, co si vybral mama hotel a rovnakú slúžku si chce nasťahovať aj domov. Iba aby sa o neho mal kto starat. Za mna muž, co si nevie raz týždenne tych pár veci oprat a navarit nejake jedlo je lenivé hovado, naco si potom staval dom ked nechcel zit bez rodicov.
@anonym_83561d mamánek má svoju detskú izbu a nerieši zodpovednosť za stavbu domu
@januska12323 ale ja som si to takto sama od seba nevymyslela. Keď sme sa o tom dávnejšie bavili, súhlasil, zrazu už ale nechce. Tak asi je moja vina že som mu verila?
@anonym_autor nie je tvoja vina, že si mu verila ale bol to blbý nápad a on to už vidí aj teraz.
@anonym_autor logicky, ty na jeho mieste by si súhlasila? Asi nie. Takže sa podľa toho môžeš zariadiť. Mimochodom svadba co? Až po porode? Aby ste sa dovtedy este aj nerozisli.
@anonym_autor
Neber to autorka zle a viem, ze tymto podrázdim tu niektoré zeny, ale aj toto sú nasledky zivota v neporiadku.
Byvanie, buducnost, deti atd... su vsetko atributy, ktore by mal mat pár prediskutované PRED SVADBOU. Aby vobec vedeli, ci ist do takychto zavazkov spolocne alebo radsej sa v slusnosti a ucte rozist.
Ale najpr si spravit dieta a potom zacat riesit vlastne co dalej vrátane byvania, sorry, velmi nezodpovedne.
Teraz si to ty, ktora tahas za kratsi povraz. Zial. Dost dievčat tak dopadne. Uz len na neho tlacit a vysvetlovat mu dovody, preco neist byvat tam.
@anonym_autor obidvaja ste vinni ale tvoja nezodpovednost je ovela vacsia. Po prve, nic nemas. Po druhe, zena si tehotenstvo a materstvo vzdy odskace viac ak muz; takze s tym vedomim si mala trikrat rozmyslat predtym nez si otehotnela
@anonym_83561d mamánek má svoju detskú izbu a nerieši zodpovednosť za stavbu domu
@anonym_bafa1c zodpovednosť za rodinu tu velmi nevidím.
Autorka ono je to cele ja ja ja... chcem toto nechcem hento... ale ty nemas ani na vybavicku poriadne nasetrene, nie to nutit partnera do platenia dvoch domacnosti, aby si ty nemala zly pocit lebo vidiek (ani si to neskusila...) ... fakt sa trosku objektivne zamysli nad tym... situacia je aka je, ano nemas rada dedinu, ale je to "vase" a ten dom si vies pekne zutulnit podla svojich predstav. U rodicov ver mi nie je ziadna vyhra, budu ti kecat do vychovy non stop, ved to aj budu financovat... ak to kvoli tomu dospeje aj k rozchodu, budes riesit este aj vikendy u ocka a dve vychovy... Hladaj kompromisy, nie ultimata... O par rokov, ked maly podrastie, najdes si pracu, mozete vsetko nanovo prehodnotit... ale teraz musite ist kompromisy, pre vas ako rodinu...
@anjelicek26 ja som v Tom dome bola už aj dlhší čas aj sama, a proste nie je mi to tam sympatické. Ani ten dom ani to okolie. Ja by som to inak zariadila - a to sú také veci že kúpeľňa kuchyňa, ok jemu sa to páčilo keď to vyberal (skôr to ale jeho mama vyberala) ale ja sa tam necítim dobre. Keď som tam sama tak sa normálne bojím, lebo keby niekto prišiel a prepadol nás alebo co, tak naokolo nikto pomaly nie je čo by pomohol. Ak by som tam aj prišla bývať, tak bez neho a jeho auta som v podstate s dieťaťom odrezaná od sveta. To mi príde ako strašná predstava.
@anonym_autor keď ste sa bavili a súhlasil ako ste sa dobavili čo s domom a hypotékou na dom?
@anjelicek26 ja som v Tom dome bola už aj dlhší čas aj sama, a proste nie je mi to tam sympatické. Ani ten dom ani to okolie. Ja by som to inak zariadila - a to sú také veci že kúpeľňa kuchyňa, ok jemu sa to páčilo keď to vyberal (skôr to ale jeho mama vyberala) ale ja sa tam necítim dobre. Keď som tam sama tak sa normálne bojím, lebo keby niekto prišiel a prepadol nás alebo co, tak naokolo nikto pomaly nie je čo by pomohol. Ak by som tam aj prišla bývať, tak bez neho a jeho auta som v podstate s dieťaťom odrezaná od sveta. To mi príde ako strašná predstava.
@anonym_autor vies ze je uplne zbytocne, ze to tu vysvetlujes nam, ked sa neporozpravas o tom s frajerom? Preboha budete rodicia ako chcete riesit ťažšie veci v živote?
@anonym_autor ak to bolo pre teba tak dôležité, tak sme mali spolu začať v tom podnájme bývať a potom si mala otehotnieť. Fakt je už neskoro plakať nad týmto. On je vo výhode oproti tebe, má dom, má peniaze, ty máš 2 tisíc eur. A to ani manželka nie si. Plánujete to aspoň?
Autorka - toto su drobnosti. Aj keby vytrhate v kupelni kachlicky a date ine, tak sa to da predsa zvladnut... okolo domu kameru a alarmy.... vodicak treba ale to zvladnes tiez... da sa to aj za velmi kratky cas, ked si sikovna... Ja to citim, ze ty tam byvat nechces ist, ale u rodicov je fakt alternativa? A s dietatom ocka navstevovat? To to partnerstvo mozete rovno odpisat... snad po 5 rokoch mate k sebe take city, ze to chcete nejako zvladnut nie?
@anonym_autor keď ste sa bavili a súhlasil ako ste sa dobavili čo s domom a hypotékou na dom?
@anonym_bafa1c rátali sme to a z jeho platu ked poplati všetky splátky atď tak by mu zostalo cca 1100e. Nájom sme počítali tak 600eur ze by nas vyšiel a z 500eur by sme podľa mňa v pohode využili. Takže to nie je tak, že by si to nemohol dovolit.
@anonym_autor Kupte druhe auto a chod ku nemu do domu.
@anonym_bafa1c rátali sme to a z jeho platu ked poplati všetky splátky atď tak by mu zostalo cca 1100e. Nájom sme počítali tak 600eur ze by nas vyšiel a z 500eur by sme podľa mňa v pohode využili. Takže to nie je tak, že by si to nemohol dovolit.
@anonym_autor z 500 eur ti vyjde tak strava pre troch.
@anonym_autor on takto nechce zit. On nesiel robit do zahranicia na to aby nakoniec zil zivot kde ma "vyzit" z 500 eur
@anonym_autor autorka, prosím ťa, zamysli sa ako dospelý človek. Vezmi si, aké sú priemerné platy na Slovensku. Pozri si, aké sú nájmy a aké sú hypotéky. Bežní ľudia majú problém utiahnuť jednu domácnosť a nie toto, čo ty očakávaš. Plus réžia, veci okolo bábätka. Ty nemáš nič. Toto jeden plat nepokryje. A úprimne, doteraz tvoje rozhodnutia boli veľmi neracionalne. Vedela si, kde stavia dom. Sama hovoríš, že staval už predtým, ako ste sa spoznali. Keď si vedela, že tam nechceš žiť v budúcnosti, mali ste tu tému otvoriť . Ak ti sľuboval, že dom preda, OK. Ale mal to urobiť vtedy a mali ste sa vtedy presťahovať do mesta. Alebo narovinu povedať, že nie a ísť každy svojou cestou. Je to kruté, ale AJ svojou nerozvaznostou si sem prišla. Ja to možno poviem kruto, ale okrem sexu ste sa mali aj rozprávať ako dospelí ľudia. Proste toto su elementárne veci, ktoré ste mali riešiť skôr a nielen slová ale aj skutky. Teraz sa treba k veci postaviť a zamyslieť sa, čo si vôbec môžete dovoliť a správať sa ako zodpovední a finančne gramotní ľudia a nie si kopkať nožičkami.
@anonym_autor prepáč, ale nie, z 500€ nevyžijete. Z 1100€ tak akurát komfortne a aj niečo odložíte. Napríklad na auto pre teba. A ja som veľmi šetrná, naozaj mínam ďaleko menej ako väčšina, ale 500€ je málo. Jedlo plus benzin možno ako tak okay. Ale potrebuješ plienky, mozno umele mlieko, u zubára necháš 100€ a je problém
@anonym_autor 500 davame za mesiac na potraviny. Sme 3. Vidim, ze ponatie o realnom zivote 0. Bez urazky.
@anonym_autor keby šlo o teba, tebe príde normalne, aby si platila hypo na dom a potom ešte k tomu aj podnájom? A zivorila potom (mozno) z 500€ pre 3 osoby? Ja byt tým chlapom, tak ti tiež poviem nie. Vedela si, že stavia dom - asi nie preto, aby ho predal, ale aby (ste) tam byval(i), ze? Keď si chcela podnájom, mala si na to tlačiť ešte pred tým, než ste si usulali dieta. Inak co na to vaši? Alebo jeho rodicia? Z čoho to chceš platit ty? 2000€ je nič.
@anonym_autor keby šlo o teba, tebe príde normalne, aby si platila hypo na dom a potom ešte k tomu aj podnájom? A zivorila potom (mozno) z 500€ pre 3 osoby? Ja byt tým chlapom, tak ti tiež poviem nie. Vedela si, že stavia dom - asi nie preto, aby ho predal, ale aby (ste) tam byval(i), ze? Keď si chcela podnájom, mala si na to tlačiť ešte pred tým, než ste si usulali dieta. Inak co na to vaši? Alebo jeho rodicia? Z čoho to chceš platit ty? 2000€ je nič.
@lienka.7 presne tak. Vidno, že dievča nemá poňatie o cenách a bežnej réžii v domácnosti. A to nehovoriac, že dieťa ochorie a len jedna návšteva lekárne bum min. 20 eur, nebodaj bude musieť dávať špeciálne umelé mlieka a podobne. Ach..
@lienka.7 presne tak. Vidno, že dievča nemá poňatie o cenách a bežnej réžii v domácnosti. A to nehovoriac, že dieťa ochorie a len jedna návšteva lekárne bum min. 20 eur, nebodaj bude musieť dávať špeciálne umelé mlieka a podobne. Ach..
@anonym_a52a20 ona sa k tomu lekárovi možno ani nebude vedieť dostať ak žijú naozaj na takej prerii
@anonym_a52a20 ona sa k tomu lekárovi možno ani nebude vedieť dostať ak žijú naozaj na takej prerii
@anonym_83561d mňa by aj celkom zaujímalo, kde to je a či autorka nepreháňa. Ale zase auto existuje, takže snáď nebýva v strede lesa 😅

@anonym_0dd21e samozrejme, ale nebudem predsa ten nájom platiť celý ja. Keby bolo najhoršie tak samozrejme prispejem, ale zvládli by sme to spoločne. Možno by to nebolo jednoduché od začiatku, keďže by sme museli nakúpiť veci pre malého, ale aspoň by sme to prekonali spolu. O to viac ma mrzí ten jeho postoj ze proste nechce sa obetovať a prekonať to spoločne
@anonym_autor no on zrejme nepracoval roky v zahr. a setril aby si postavil dom na to aby sa teraz "obetoval". Tiez bol ale blby ako Ty a nemal teraz splodit dieta