Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
Treba spravit vodicak a kupit si auto. Pri dietatku sa Ti zide.
Autorka teraz pracujes? Ci Ta zivia nakomplet rodicia?
@nyusika keď sme sa o Tom bavili dávnejšie, tak povedal že jasne mozeme si prenajst nejaký byt na začiatok a potom kúpime vlastný. Ale teraz už nechce.
Dom je na konci dediny pri lese, nebýva tam veľa ľudí a je to od ruky dost.
@anonym_autor načo by platil nájom, keď má hypo a ešte by všetko platil sám?Veď tiež trocha rozmýšľaj, alebo zostaň u rodičov, ale neviem prečo potom dieťa?Nic si si nepremyslela, tak sa prispôsob.Do práce pôjdeš za dlhší čas zatiaľ budeš v dome s otcom dieťaťa.Bud si dieťa, ktoré chce byť pri rodičoch, alebo začneš rozmýšľať ako dospelá.
Nejako nerozumiem. Autorka pocas VS byvala na internate. Ale po skonceni skoly nesla byvat k priatelovi, ale naspat k rodicom a pocas toho (zjavne planovane) otehotnie a AZ teraz riesi kde budu spolu byvat?
Normalne sa to riesi v opacnom poradi. Najprv byvanie a potom dieta. Idealne aj svadba pred dietatom, len to sa dnes uz velmi nenosi.
@anonym_autor Tak toto si pokašľala riadne. Veď Ty ani nemáš seriózny vzťah a otehotnies??? Kto chcem kam,... 🤷
Držím palce!
@anonym_30ac19 ďakujem za tento pohľad, je mi to veľmi ľúto že to takto dopadlo. Mám tušenie, že podobný priebeh to bude mať aj u nás, ak to skončí mojim ústupom a predsa do toho domu pôjdem bývať...
@anonym_autor Takze moja rada, samozrejme len z mojej vlastnej skusenosti...neist tam, kam nie si presvedcena ze chces urcite ist aj sama pre seba, nie len koli tomu druhemu. Uz by som sa nikdy len tak nevzdala svojho nastavenia, svojej predstavy. Aj ked by to znamenalo rozchod. Proste, mne to pride, ze to sa proste zladit neda. To je ako ked jeden ma rad hory, druhy more. Dovolenky este ako tak prestriedas, ale byvanie tazko. A mne muz povie, ze nie je vsetko podla neho, ved predsa som si mohla vybrat dlazbu, nabytok atd. Atd. Ano mohla. Skor musela. Ale to je to iste ako ked milovnika hor a turistiky, nutis lezat na plazi ale velkoryso si mu dala na vyber, ci to bude v Grecku alebo v Egypte. Proste neda sa, ten jeden bude frustrovany do spiku kosti. A potom sa to zacne cele kazit viac a viac. Mimochodom, poznam tiez jednu znamu. Vydala sa na dedinu, mali dcerku a po cca roku bola naspat v meste pri rodicoch. Nedavala to tam. Fakt, nie kazdy chce byt v dome na dedine.
Inak poznam jednu, sla za muzom z velkeho mesta na dedinu, rovno na hospodarstvo, kde sa pestuje a chova. Prve roky jej bolo otupno, potom si zvykla a teraz je z nej pani gazdina. Vsetko sa naucila a bavi ju to tam. Myslim, ze ani sama neverila, ze tam bude nakoniec stastna.
@anonym_bafa1c k tomuto ja vzťah bohužiaľ nemám, ja som vyrastala v byte v meste
@anonym_autor tak si sa s ním mala rozísť hneď na začiatku. Ved si vedela ze bude mat dom na dedine, a ty tam nechceš byvat. Snáď si nemyslíš, že on tam nechá nový dom kvôli tebe že ty teraz vymýšľas. To si ako predstavuješ?
Muž ktorý chce žiť v dome na dedine a pre svoj plán aj niečo urobil, investoval svoj čas a peniaze aby mal dom.
Žena ktorá odmieta žiť v dome na dedine a chce žiť v byte v meste ale pre to zatiaľ nič neurobila, čaká že to zariadi muž.
Spolu plánovane splodia dieťa a chcú ho spolu vychovávať.
@anonym_autor Joooj, aj moj ma tak chlacholil ked sme sa mali stahovat do domu. Ja som velmi nechcela, som skor mestsky, bytovy typ. On cisto dedinsky. Ja som tusila, ze dom nie je nic pre mna. Ale blba zalubena som chcela aby bol on spokojny a stastny. Tiez som sa ho takto pred stahovanim pytala, ci pojdeme spat do mesta do bytu, ked si v dome nezvyknem. Tak nejak rozpacito prikyvol, ze ok, ano. No a sme v dome uz takmer 10 rokov, ja som si naozaj nezvykla vobec a on o predaji domu ani pocut. Tak zrejme pojdeme od seba. Uz sme sa "vdaka" teme dom na dedine versus byt v meste pohadali nespocetne krat, v podstate je to jeden z dvoch najvacsich problemov v nasom vztahu a ide to cele do kytek, odsudzili sme sa uz neskutocne. Uz vobec nefungujeme ako manzelia. A zial, ja sama na svoje byvanie nemam. Tak to tu trpim a nebavi ma to tu.
@anonym_30ac19 no vidis keby si si vzala predtým hypo aspon na garsónku (ak si mala nieco našetrené)a prenajímala ju mala by si sa kam vratit. Patrí ti v tom dome aspon nieco? Autorka sa snad poučí z chýb druhých
@anonym_autor tak si sa s ním mala rozísť hneď na začiatku. Ved si vedela ze bude mat dom na dedine, a ty tam nechceš byvat. Snáď si nemyslíš, že on tam nechá nový dom kvôli tebe že ty teraz vymýšľas. To si ako predstavuješ?
@bielasovicka asi tak. Chlap 5 rokov stavia dom. Zrejme vela spravil vlastnymi rukami, pre seba. Ak vedela, ze tam kde on stavia dom, ona nechce zit, naco s nim vobec zostavala. Mala si najst niekoho z mesta.
@bielasovicka asi tak. Chlap 5 rokov stavia dom. Zrejme vela spravil vlastnymi rukami, pre seba. Ak vedela, ze tam kde on stavia dom, ona nechce zit, naco s nim vobec zostavala. Mala si najst niekoho z mesta.
@anonym_5487e6 a teraz bude kopať nohami a byť nešťastna, lebo jej povedal, že pôjdu do podnájmu.Ine ženy sa musia spolupodieľať na bývani ona môže byť do hotoveho a aj tak je zle.
@anonym_5487e6 a teraz bude kopať nohami a byť nešťastna, lebo jej povedal, že pôjdu do podnájmu.Ine ženy sa musia spolupodieľať na bývani ona môže byť do hotoveho a aj tak je zle.
@anonym_8e9226 keby šli do podnájmu tak tu zotrú chlapa, čo to je za chlap že do podnájmu si urobia dieťa a nie do vlastného bývania
a ešte do bytu kde deti nebudú mať svoj priestor
@anonym_autor Autorka A akú si mala predstavu? že si postaví dom, dá do neho kopu úsilia a peňazí a potom nechá dom schátrať a budete bývať v podnájme? Ako reálne sa pýtam? Lebo každému muselo byť jasné že ak si stavia dom, tak ho schátrať nenechá a proste chce tam prežiť život... Naozaj si verila že pôjde s tebou do podnájmu niekde a dom nech chátra? Teraz si otehotnela, tak ťa má v hrsti... Bud sa prispôsobíš a budeš s ním tam navždy alebo budeš slobodná matka žijúca u rodičov. Alebo ak sa dá ísť na potrat ešte a si na začiatku tehotenstva proste to ukončiť a začať od znova život s niekým iným a bez dieťaťa. Viac možností nemáš.
@anonym_autor Autorka A akú si mala predstavu? že si postaví dom, dá do neho kopu úsilia a peňazí a potom nechá dom schátrať a budete bývať v podnájme? Ako reálne sa pýtam? Lebo každému muselo byť jasné že ak si stavia dom, tak ho schátrať nenechá a proste chce tam prežiť život... Naozaj si verila že pôjde s tebou do podnájmu niekde a dom nech chátra? Teraz si otehotnela, tak ťa má v hrsti... Bud sa prispôsobíš a budeš s ním tam navždy alebo budeš slobodná matka žijúca u rodičov. Alebo ak sa dá ísť na potrat ešte a si na začiatku tehotenstva proste to ukončiť a začať od znova život s niekým iným a bez dieťaťa. Viac možností nemáš.
@marsmykkok ešte si k tomu zabudla napísať, že všetko bude platiť on. Ona bez práce, bez peňazí (tie 2 tisícky nepocitam).
@anonym_autor teraz to napíšem tvrdo a ty sa nad sebou zamysli, čo prinášaš do vzťahu okrem toho, že si roztiahla nohy a otehotnela ? Kladieš si podmienky, pritom nemáš ani ten posr.tý vodičák, chceš bývať blízko mamičky...
Toto je take cele zle. Ja neviem, toto nevyriesi podla mna ani zavedenie sexualnej ci rodinnej vychovy. Toto su elementarne znalosti. Vyber zivotneho partnera, zosuladenie sa, planovanie buducnosti a detí. Podla mna vacsina ludi nerozmysla. Ja uz ked som mala 17-18 som vedela, ze si nemozem vziat nejakeho dedinskeho Jana, ked som skor mestsky typ cloveka, ked chcem muza co ma zabezpeci a aj rodinu (ja samozrejme tiez pridam ruky k dielu) ale vedela som, ze niekto s minimalnou mzdou to byt nemoze. Mnohi ludia vobec nepozeraju do buducnosti, na potencial cloveka. Tento chlap by boľmozno statsny s nejakou ezoterickou zienkou, co by tam tancovala v platennej sukni, zbierala a susila bylinky, pestovala lan a tkala platno a bola cela happy, ze zije pri lese. Namiesto toho si narazi a estebaj zbuchne dievca, co chce zit najme v meste, ak on ma dom. On tiez nerozmylal, nemuseli zamiesit, mohli nechat vztah trochu vyzriet, ona by nadalej byvala u rodicov ancasom by zo sobasa a vztahu aj zislo a kazdy by si nasiel vhodnejsieho partnera.
Ja sa mu vôbec nečudujem, že nechce ísť bývať do bytu. Prečo by to robil, keď má postavený dom? Musel by byť padnutý na hlavu. Čo by iné dali za bývanie v dome pri lese. Tak si kúp byt meste a jeho nechaj takej, čo ocení bývanie v dome.
Vzhľadom na situáciu a možnosti aké máš, by som to v tom dome aspoň skúsila. Uvidíš potom, ako to bude, mám kamarátky, ktoré išli takto bývať na dedinu k mužovi a fungujú, po nejakom čase si zvykli a už ani nerozmýšľajú o zmene. Ak to nepôjde, prinajhoršom sa vrátiš k rodičom.
A možno tvoj priateľ v budúcnosti, ak by si to tam nedávala, bude ochotnejší nejako spôsobiť tebe, keď uvidí aspoň pokus z tvojej strany.
A určite si urob čím skôr vodičák, to budeš potrebovať tak či tak, bez toho sa pri dieťati nepohneš.
@anonym_5487e6 presne toto si myslím aj ja.
„Mňa by zaujímalo, čo autorka študovala na akej vysokej škole, lebo to nemohla byť taká, kde treba aj hlavu používať. To asi chodila niekde typu Sládkovičovo, či?“🙊
Co by som ja dala za dom na "konci sveta"? Len taky povzdych. Lebo ja mam depresie z byvania pri rusnej ceste pri krajskom meste. Ale ze brutal jak dialnica.
Ja som byvala tiez Panu Bohu za chrbtom, v hladovej doline, za domom les, rada sa tam vraciam. Dochadzanie bola fuska, tak hodina autobusom do mesta, dalsie vacsie mesto este dalej, a to bola Detva alebo Rimavska Sobota 🙃.
Inak sa mu ani nedivim, ze nechce do podnajmu, ked ma vlastny dom.
Moj muz prisiel ku mne byvat do bytu, boli sme tam spolu cca 10 rokov, v dome, ktory sme kupili a prerabali 4 roky, sme rok a pol a ja som si stale nezvykla. V meste som mala v byte vacsi klud. Asi si ani nikdy nezvyknem. Na moju obhajobu, nebolo velmi na vyber, bud toto alebo sa tlacit siesti v malom bytiku. Uz aj dom je nam pomerne maly, ako sme zistili 🤭. A mozno este motyka vystreli a prestahujeme sa, ja som v prvotnej depresii bola ochotna ist uplne niekam pod les, ale to zas uplne idealne nie je, kedze mame 4 deti a su talentovane, tak chceme aj kruzky. Proste, kazdy musi urobit nejaky kompromis, ak chcete spolu ostat. Nam na sebe zalezi a ja som povedala, ze pojdem s nim, kdekolvek, ale ja viem, ze on sa postara, ze nas miluje a da nam prve a posledne. Takze sa snazim zvyknut si.
Vedela si, do čoho ideš. Takéto veci ste mali mať dávno vydiskutované. Môžeš byť len a len rada, že vám rodina podáva pomocnú ruku a že budete môcť bývať v tom partnerovom dome, keď bude dokončený. Vyjadrila si sa, že otehotnenie nebolo nečakané. Prečo si teda pristála na otehotnenie, keď ste evidentne viacero vecí nemali doriešených?
@anonym_30ac19 no vidis keby si si vzala predtým hypo aspon na garsónku (ak si mala nieco našetrené)a prenajímala ju mala by si sa kam vratit. Patrí ti v tom dome aspon nieco? Autorka sa snad poučí z chýb druhých
@anonym_83561d Tak jasne, my sme vlastnici obaja narovnako, takze toto je ok. Ale garsonka zaslobodna by veru bodla. No co uz, ja som vtedy tiez nejak tak neuvazovala, ze mat sama svoje.
@anonym_83561d Tak jasne, my sme vlastnici obaja narovnako, takze toto je ok. Ale garsonka zaslobodna by veru bodla. No co uz, ja som vtedy tiez nejak tak neuvazovala, ze mat sama svoje.
@anonym_30ac19 rozumiem. Ja mam iba 26 rokov ale tiez si búcham hlavu o stenu, ze som sa aspon nepokúsila o hypo a garsónku.
No milá autorka..bola som vo veľmi podobnej situácii ako ty..skutočne.. a vieš čo? Už som v muzovom dome 8 rokov..šoférujem veľmi málo ale bez auta sa odtiaľto nedostanem..je to totálne na prášky..na začiatku keď som otehotnela tak sa stále pretriasal predaj domu, pretože som tu žiť nechcela..a po toľkých rokoch nechce ani za svet odtiaľto odísť.. a keďže je dom len jeho, nemôžem ho donútiť. Poradím ti jednu vec, ktorú som ja neurobila a mala. Posad sa s nim a otvor túto tému. Daj mu možnosť len jednu, že predá dom v ktorom aj tak nebýva a ty tam proste s deckom bývať nepôjdeš, pretože nemáš vodičak ani auto a bodka. Takže bud ostaneš u rodičov a budeš decko vychovávať tam v meste alebo predá co najskôr dom a kúpite nejaký byt v meste alebo na dedine v blízkosti mesta s dobrou MHD dopravou pripadne občianskou vybavenosťou. A od tohoto neupusti! Postav ho pred hotovú vec. Poviem ti len jedno, ak sa tam už raz nastavuje, nebude cesta späť.. ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. a hlavne sa NEBOJ o tom s nim komunikovať.. hneď teraz si ho posad a chod riešiť. Toto je tak strašne zásadná vec, že ty nemáš mat co strach..skôr sa boj o to, že budeš slobodná matka v byte u rodičov.. drzim palce..bola som v tvojej koži ale teraz by som sa už rozhodla inak.
No milá autorka..bola som vo veľmi podobnej situácii ako ty..skutočne.. a vieš čo? Už som v muzovom dome 8 rokov..šoférujem veľmi málo ale bez auta sa odtiaľto nedostanem..je to totálne na prášky..na začiatku keď som otehotnela tak sa stále pretriasal predaj domu, pretože som tu žiť nechcela..a po toľkých rokoch nechce ani za svet odtiaľto odísť.. a keďže je dom len jeho, nemôžem ho donútiť. Poradím ti jednu vec, ktorú som ja neurobila a mala. Posad sa s nim a otvor túto tému. Daj mu možnosť len jednu, že predá dom v ktorom aj tak nebýva a ty tam proste s deckom bývať nepôjdeš, pretože nemáš vodičak ani auto a bodka. Takže bud ostaneš u rodičov a budeš decko vychovávať tam v meste alebo predá co najskôr dom a kúpite nejaký byt v meste alebo na dedine v blízkosti mesta s dobrou MHD dopravou pripadne občianskou vybavenosťou. A od tohoto neupusti! Postav ho pred hotovú vec. Poviem ti len jedno, ak sa tam už raz nastavuje, nebude cesta späť.. ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. a hlavne sa NEBOJ o tom s nim komunikovať.. hneď teraz si ho posad a chod riešiť. Toto je tak strašne zásadná vec, že ty nemáš mat co strach..skôr sa boj o to, že budeš slobodná matka v byte u rodičov.. drzim palce..bola som v tvojej koži ale teraz by som sa už rozhodla inak.
@anonym_966ff0 "ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. " čiže ak sa milujú, tak musí on zahodiť čo vlastnými rukami budoval? Veď to by rovnako on mohol povedať, ak ma miluješ, prídeš sem. Akože ja by som na dedine bývať nechcela, ale kebyže som v takejto situácii, s mužom, s ktorým sa milujeme, o ktorom som vedela, že tam vlastnými rukami stavia dom a napriek tomu som sa rozhodla mať s ním dieťa, tak proste dedina nededina, ale vzťahy sú pre mňa dôležitejšie...
@anonym_966ff0 bola by to dobrá rada, keby to spravila predtým, než otehotnela a nie sa vyhrážať priateľovi, ak nepredá dom pôjde s dieťaťom k rodičom z jej pozície by to bolo veľmi sebecké.
@anonym_966ff0 ak odmieta jeho možnosť môže mu dať ona, nech sa prisťahuje k nej do bytu k jej rodičom a rodinka bude pokope

Autorka, veď choď vyskúšať, uvidíš. Možno časom si aj priateľ uvedomý, že to nie je najlepšia lokalita, keď uvidí, že sa nemáš ako kam dostať. Ono jedno je predstava a druhé realita.