icon

Ako reagovať na nečakajú žiadosť vzdialenej príbuznej?

3. sep 2025

Príjemný večer prajem,
ozvala sa mi istá osoba, vzdialená príbuzná. Táto osoba mi nikdy nikdy nezavolala ako sa mám, keď prišla do nášho mesta, nikdy nedala vedieť. Udržiavali sme "gratulačný vzťah" na FB.
Zrazu mi zatelefonovala, že ona potrebuje zistiť jednu informáciu, nakoľko pracujem v úrade. Podotýkam, že pri telefonáte sa ani nespýtala, ako žijem ja. Zostala som zaskočená, s otázkou v mojom vnútri: "má ona chrbtovú kosť" ?
Nemienim jej nič zisťovať. Ak by ešte náhodou volala pre odpoveď, ako na ňu reagovať ? Aby som jej nastavila trošku zrkadlo.
Ďakujem

tykat
4. sep 2025
@anonym_autor

@vilma7 Ja som jej to aj takto povedala. Jej tá osoba, ktorá to vybavuje ževraj volala ( z inej pobočky).Ale tá moja príbuzná ona, že telefonickú odpoveď neakceptuje. A že úrady porušujú zákon, keď telefonujú klientom. Že ona si žiada písomné vyrozumenie. A ja mám zisťovať, ako moja kolegyňa na inej pobočke postupovala. A chce odo mňa, aby som "snorila" v databáze.
Ale ja takéto veci predsa robiť nebudem, a nebudem podrážať kolegov, aj keď sú z inej pobočky. Nakoľko podľa toho, čo mi príbuzná povedala usudzujem, že kolegovia konali bežným a správnym postupom. Len ona nevedela pochopiť, že skrátka ak na niečo zo zákona nemá nárok, nespľňa podmienky, tak bohužial je to tak. A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá.

@anonym_autor " A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá."
Noooo tak pri tomto by som si nasla bezplatnu pravnun poradnu. Na mna tak pred 20r doslova kricala pravnicka zo soc.poistovne ze jednoducho narok nemam a bodka. A stacilo aby mi pravnicka bezplatne poradila, ja som socialke odcitovala vetu zo zakonnika prace k tomu doplnila vyjadrenie pravnicky a zrazu mi vsetko schvalili aj spatne. Islo o PNku v ochrannej dobe pocas tehotenstva a nemalo penazi.

anonym_582c65
4. sep 2025

@anonym_autor prečo sa chceš hrať na klamárku ? Skrátka povedz že nemáš záujem pomôcť dovidenia názor a pocit niekoho vzdialeného ti môže byť ukradnutý

1ryba
Odpoveď bola odstránená
anonym_3bbaae
4. sep 2025
@anonym_autor

@vilma7 Ja som jej to aj takto povedala. Jej tá osoba, ktorá to vybavuje ževraj volala ( z inej pobočky).Ale tá moja príbuzná ona, že telefonickú odpoveď neakceptuje. A že úrady porušujú zákon, keď telefonujú klientom. Že ona si žiada písomné vyrozumenie. A ja mám zisťovať, ako moja kolegyňa na inej pobočke postupovala. A chce odo mňa, aby som "snorila" v databáze.
Ale ja takéto veci predsa robiť nebudem, a nebudem podrážať kolegov, aj keď sú z inej pobočky. Nakoľko podľa toho, čo mi príbuzná povedala usudzujem, že kolegovia konali bežným a správnym postupom. Len ona nevedela pochopiť, že skrátka ak na niečo zo zákona nemá nárok, nespľňa podmienky, tak bohužial je to tak. A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá.

@anonym_autor normalne (kedze je to taka mrochta) by som bol nadmieru uprimny a pravdivy... Ze to nie je standardny postup, je to proti pravidlam a ked tak mozes dotat zlomyselne, ze by si to nespravila ani pre blizku rodinu a nie este pre teba... 🙂

ahhola
4. sep 2025

Ste sesternice, ci pra? Uz vies, co po tebe chce? Vopred juupozorni, ze kazdy vstup do databaz moze byt vysetrovay od tvojho nadriadeneho. Cumakovanie do uctov v bankach, databazy pokut, ci zdravotnych zaznamov, tie casy su snad prezite. Aj ked smejdi musia z niecoho cerpat. 🤔

autor
4. sep 2025
@tykat

@anonym_autor " A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá."
Noooo tak pri tomto by som si nasla bezplatnu pravnun poradnu. Na mna tak pred 20r doslova kricala pravnicka zo soc.poistovne ze jednoducho narok nemam a bodka. A stacilo aby mi pravnicka bezplatne poradila, ja som socialke odcitovala vetu zo zakonnika prace k tomu doplnila vyjadrenie pravnicky a zrazu mi vsetko schvalili aj spatne. Islo o PNku v ochrannej dobe pocas tehotenstva a nemalo penazi.

@tykat Ok, a ja jej mám hľadať tú právničku ? Či ako ?

tykat
4. sep 2025
@anonym_autor

@tykat Ok, a ja jej mám hľadať tú právničku ? Či ako ?

@anonym_autor preco by si jej mala hladat pravnicku? Pisem ze rozhodnutie tvojich kolegov moze byt nespravne.
A tiez pisem ze by som pomoc, ktora ti moze sposobit problemy v praci, nespajala a tym ci ti ona gratulovala osobne alebo sa ta pytala ako aa mas. Ty rob ako uznas za vhodne.

evcagabi
4. sep 2025

Ak nechce podklady,, ktore ti zberu "pol roka zivota" ale je to len nejaka blba info, ktoru ziskas "od Mary z vedlajsieho kanclu" tak by som bez problemov odpovedala a bolo by mi fuk, ze sa len zo zdvorilosti neopytala ako sa mam - aj tak by to bolo neuprimne a je jej fuk ako sa mas - a ja tebe ako sa ma ona

anonym_69100e
4. sep 2025

Bože toto jak tak nemám rada. Ja mám aj každé 3 týždne telefonát od človeka čo sa 5 rokov neozval či by som sa mohla muža toto opýtať, hento prezistiť, či by nemohol niečo urobiť a bla bla. Lebo si ľudia myslia, že keď robíš niekde na úrade alebo ako môj muž pri polícii tak máš kompetencie minimálne ministra 😀. Najlepšia je jedna moja známa tá s takou požiadavkou dokáže prísť , že dovidenia. Naposledy to bolo " môj 15 ročný synovec narazil autom do auta nejakého policajta, nemá vodičák a nafúkal, nemôžete zariadiť aby z toho nič nemal ?" 😀 No samozrejme, že 'môžeme" takéto veci zariadiť ! Ja by som jej na rovinu už pri prvom telefonáte povedala, že nemám kompetencie niečo zisťovať a vlastne nemám ani chuť. Odkázať na oficiálnu cestu a zložiť telefón, aj keď viem, že to pomôcť nemusí, lebo ľudia sú schopní o dva dni zavolať znova..

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
autor
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

Zober si, že si na mojom mieste. Ruku na srdce. Išla by si snoriť a podrážať nohy kolegom v práci ? Pre osobu, ktorá nemá záujem o kontakt sto rokov a potom si spomenie, že existuje. Stálo by Ti to za porušenie pracovných pravidiel a disciplíny ?
Ľahko sa aj úradníčky komentujú od tých, ktorí nie sú na ich mieste.
P.S.: moja vzdialená príbuzná predsa môže podať odvolanie.

autor
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k *existujem, pardon.

viera012345
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor S takou príbuznou je najlepšie udržiavať vzťah na úrovni,na akej bol doteraz,t.j.nijaky

anonym_cc939d
4. sep 2025

Keď to legálne nie je aby si pozerala take informácie, tak nie. Duplom pre niekoho kto si spomenie ze máš narodeniny len vďaka pripomenutiu od facebooku a podobne. A keby jej tu informáciu poskytnes, prvé čo spraví sa bude stazovat a vytiahne to na tvojich kolegov ze ty si jej podala tu informáciu. V praci budeš za kravu s možným postihom za porušenie pravidiel.

tykat
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k tiez mi vadi ten pristup ze citujem
"... Ruku na srdce. Išla by si snoriť a podrážať nohy kolegom v práci ? Pre osobu, ktorá nemá záujem o kontakt sto rokov a potom si spomenie, že existuje. Stálo by Ti to za porušenie pracovných pravidiel a disciplíny ?"
Vadi mi ze nejaka uradnicka nebude snorit a podrazat nohy kolegom lebo je to pre osobu ktora sa s nou nekontaktuje a zrazu chce pomoc. To akoze keby ju kontaktovala najlepsia kamka tak snorit a podrazat kolegom nohy bude?
To co je za charakter? Potom sa cudujme ze na urady sa chodi s flaskami a bonbonierami.

anonym_d96de6
4. sep 2025

@anonym_autor tiež so svojimi sesternicami a vzdialenejsou rodinou udržujeme viac menej formálne vzťahy, proste to tak mame, ale keby niekto niečo potreboval tak určite pomôžem

autor
4. sep 2025
@tykat

@lucky_k tiez mi vadi ten pristup ze citujem
"... Ruku na srdce. Išla by si snoriť a podrážať nohy kolegom v práci ? Pre osobu, ktorá nemá záujem o kontakt sto rokov a potom si spomenie, že existuje. Stálo by Ti to za porušenie pracovných pravidiel a disciplíny ?"
Vadi mi ze nejaka uradnicka nebude snorit a podrazat nohy kolegom lebo je to pre osobu ktora sa s nou nekontaktuje a zrazu chce pomoc. To akoze keby ju kontaktovala najlepsia kamka tak snorit a podrazat kolegom nohy bude?
To co je za charakter? Potom sa cudujme ze na urady sa chodi s flaskami a bonbonierami.

@tykat Nebudem, nebudem ani vtedy. Zas nebuď paranoidná a nevkladaj tu svoje dojmy, ktoré nie sú ani kúsik pravdivé. Ďakujem.

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
sova7
4. sep 2025

Ak by volala povedz jej že máte zakázané zisťovať tieto údaje. A potom ju zablokuj. Zrejme sa ozve len keď niečo potrebuje a narobila by ti zbytočne problémy

sova7
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k nech žiada hocičo. Ona nebude ohrozovať svoju robotu a tetuska nech neotravuje keď sa vie ozvať len keď niečo potrebuje

sova7
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k si úplne mimo tému.

autor
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k A Ty ? Ty v práci špiónuješ na vlastneckej úrovni ?

sense
4. sep 2025

@anonym_autor veď si jej mohla hneď povedať, sorry Jana , nebudem nič zisťovať. Omnoho jednoduchšie ako povedať , "uvidím čo sa dá " a potom hľadať vyhovorku

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
autor
4. sep 2025
@sense

@anonym_autor veď si jej mohla hneď povedať, sorry Jana , nebudem nič zisťovať. Omnoho jednoduchšie ako povedať , "uvidím čo sa dá " a potom hľadať vyhovorku

@sense Áno, to je pravda. Ale ja som zostala zaskočená jednak z tej požiavky a jednak z toho, že sa po sto rochoch kontaktuje aj inak, ako len cez pripomienku narodenín na FB.

autor
4. sep 2025
@lucky_k
Odpoveď bola zmazaná

@lucky_k A to Ťa asi s*rie 😃

mircalla
4. sep 2025

@anonym_autor Vacsina informacii je senzitivna a je v rozpore s politikou danej institucie ich poskytovat. Zavisi od charakteru informacie, ale nie, mozes sa dostat do problemov. Reagovala si spravne, su velmi prisne pravidla na vynasanie akychkolvek senzitivnych dat a vacsina by sa tu cudovala, co vsetko je povazovane za senzitivne data

autor
4. sep 2025
@mircalla

@anonym_autor Vacsina informacii je senzitivna a je v rozpore s politikou danej institucie ich poskytovat. Zavisi od charakteru informacie, ale nie, mozes sa dostat do problemov. Reagovala si spravne, su velmi prisne pravidla na vynasanie akychkolvek senzitivnych dat a vacsina by sa tu cudovala, co vsetko je povazovane za senzitivne data

@sova7
@mircalla No veď toto. A ešte keby fakt povedala, že to vie odo mňa, tak mám v práci poriadny prúser a problémy.

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
tykat
4. sep 2025
@anonym_autor

@tykat Nebudem, nebudem ani vtedy. Zas nebuď paranoidná a nevkladaj tu svoje dojmy, ktoré nie sú ani kúsik pravdivé. Ďakujem.

@anonym_autor mna hlavne prekvapilo ako zdoraznujes ze nebudes zhanat informacie lebo sa ozvala len ked nieco potrebuje. Toto by vobec nemalo hrat ulohu, mas pracu kde sa informacie nevynasaju a je jedno ci je vychcana mrcha alebo naj kamoska. Takze ma zarazilo ze o tom vobec uvazujes.