Ako riešiť agresívne správanie partnera po nehode?
Ako by ste sa zachovali keby váš budúci manžel ( máj 2026 ) šoféroval a prudko zabrzdil , lebo auto pred ním zabrzdilo prudko tiež kvôli chodcovi , ale auto za nami už vrazilo do nás, ani nie do dvojtýždňového nového auta. Samozrejme muž celý od hnevu bez seba začal nadávať tomu pomerne staršiemu pánovi 75+ veľmi vulgárne, ten sa mu to snažil vysvetliť a on do neho strčil tak že spadol na zem. Keby ho nechytím a jeden chlap po ňom nezrúkol a nevystúpil z auta ,tak ho na tej zemi aj kopne a nie raz. Nikdy som ho takéhoto nevidela kvôli jednému zasranému pokrivenému plechu . Ostatné som už vybavila radšej ja , políciu sme nevolali , ešte som pána prezrela či nemá ublížené a či sa cíti dobre. Nebola by to pre vás červená vlajka ?
@anonym_autor Neviem, ci to tu niekto spomenul ale kedze islo o 75 rocneho muza, islo o chranenu osobu. Utok na takuto osobu sa tresta prisnesie, ak by pan utrpel zranenie kde by PN trvala dlhsie ako 7 dni, islo by o trestny cin. Ak pan neutrpel zranenie, islo minimalne o priestupok. Ja byt na mieste toho pana, volam policiu za napadnutie a byt na mieste partnerky takeho muza, hanbila by som sa za neho a nezostala s nim.
Nas zozadu na kruhaci tiez tukla nejaka zena do noveho auta a muz este ju upokojoval, ze ide len o plechy. Zaplati sa to z poistky, su to len plechy. Dal skvely priklad nasim detom.
@anonym_0a9b08 áno je to regres napadnutie inou osobou.
A ten čo úraz spôsobí tak potom by pánovi všetko preplacal. Teda zdravotná poisťovňa by to pýtala naspäť všetko čo preplatí na liečbu. Tak zaplatí ten čo napadol
V krízových situáciách sa prejaví charakter človeka, či je sebec a myslí len na seba a svoje veci, alebo má aj empatiu a vie myslieť aj na druhých.
Aj keby v afekte zhodil pána na cestu, tak sa mal prebrať do reality a uvedomiť si čo spôsobil a zaujímať sa o neho, pomôcť mu vstať a nie že ho museli dvaja okrikovať aby prestal s násilím.
Cestou domov keď sa ako tak upokojil priznal si aj svoj podiel viny? Že nedodržal dostatočný odstup aby mohol plynulejšie zastaviť.
Taký sebec keď bude horieť dom tak bude najprv vyťahovať svoje auto z garáže namiesto toho aby ratoval manželku.
@anonym_3d883d Ahoj, to čo hovoríš nie je celkom pravda. Vysvetlím to tak ako potvrdzuje výskum.
V silnom strese preberá riadenie správania limbický systém, najmä amygdala, ktorá je zodpovedná za reakcie ohrozenia. Vtedy dochádza k dočasnému útlmu prefrontálnej kôry – oblasti mozgu, ktorá zabezpečuje sebareguláciu, brzdenie impulzov a aj empatiu. Inými slovami: človek môže empatiu mať, ale v danom momente k nej nemá prístup, pretože nervový systém funguje v režime prežitia.
To, čo v kríze vidíme preto nehovorí primárne o charaktere alebo hodnotách človeka, ale o aktuálnej kapacite jeho nervového systému zvládať záťaž. A tú ovplyvňuje to či je človek pod dlhodobým stresom, či je vyčerpaný alebo jeho naučenými stratégiami regulácie emócií. Takže napríklad dvaja inak empatickí ľudia môžu v rovnakej situácii reagovať úplne odlišne, neznamená to však že jeden je viac jeden menej empatický ani nič podobné.
Kľúčové je, čo sa deje po upokojení. Ak sa po návrate do regulovaného stavu objaví reflexia, ľútosť, prevzatie zodpovednosti a snaha správanie napraviť, ide o zlyhanie regulácie, nie o absenciu empatie. Naopak, ak chýba schopnosť uvedomiť si dopad vlastného správania alebo sa výbuchy opakujú bez snahy o zmenu, až vtedy môžeme hovoriť o hlbšom probléme s empatiou alebo zodpovednosťou.
Tvoj text je ukážkou tzv. confirmation biasu, ale neznamená že je to 100% pravda.
@anonym_autor vy ste nevolali políciu? Fuha, no hm... Ok
Zasraný pokrivený plech? Auto si kupovala ty či partner? Určite partner takže si ani nevieš predstaviť to prečo bol taký nahnevaný. Bola by som taká istá. Úplne ho chápem
@anonym_autor vy ste nevolali políciu? Fuha, no hm... Ok
Zasraný pokrivený plech? Auto si kupovala ty či partner? Určite partner takže si ani nevieš predstaviť to prečo bol taký nahnevaný. Bola by som taká istá. Úplne ho chápem
@anonym_b36ef6 Si predstav ze ty naburas do noveho auta nechtiac - a sudruh vystupi a zavali ti jednu po hube ze sa zosypes na zem - co si v tom momente pomyslis? Ze si si zasluzila?
@anonym_b36ef6 este raz - ako by si ty reagovala na zemi s rozflakanou hubou?
@anonym_b36ef6 Este raz , ako by si reagovala keby ta vodic auta do ktoreho si narazila nahodou zhodil na zem a vynadal ti vulgarne do *** ?
@anonym_b36ef6 ta sknokautoval na zem predztym ako sa ti ospravedlnil?
Kecat nech si v amoku keca kto chce co chce ale nasilie je ciara ktora je pevna
@anonym_3d883d Ahoj, to čo hovoríš nie je celkom pravda. Vysvetlím to tak ako potvrdzuje výskum.
V silnom strese preberá riadenie správania limbický systém, najmä amygdala, ktorá je zodpovedná za reakcie ohrozenia. Vtedy dochádza k dočasnému útlmu prefrontálnej kôry – oblasti mozgu, ktorá zabezpečuje sebareguláciu, brzdenie impulzov a aj empatiu. Inými slovami: človek môže empatiu mať, ale v danom momente k nej nemá prístup, pretože nervový systém funguje v režime prežitia.
To, čo v kríze vidíme preto nehovorí primárne o charaktere alebo hodnotách človeka, ale o aktuálnej kapacite jeho nervového systému zvládať záťaž. A tú ovplyvňuje to či je človek pod dlhodobým stresom, či je vyčerpaný alebo jeho naučenými stratégiami regulácie emócií. Takže napríklad dvaja inak empatickí ľudia môžu v rovnakej situácii reagovať úplne odlišne, neznamená to však že jeden je viac jeden menej empatický ani nič podobné.
Kľúčové je, čo sa deje po upokojení. Ak sa po návrate do regulovaného stavu objaví reflexia, ľútosť, prevzatie zodpovednosti a snaha správanie napraviť, ide o zlyhanie regulácie, nie o absenciu empatie. Naopak, ak chýba schopnosť uvedomiť si dopad vlastného správania alebo sa výbuchy opakujú bez snahy o zmenu, až vtedy môžeme hovoriť o hlbšom probléme s empatiou alebo zodpovednosťou.
Tvoj text je ukážkou tzv. confirmation biasu, ale neznamená že je to 100% pravda.
@hyperamber bla, bla. V krízovej situacii sa ukazuje charakter a hodnoty človeka. Darmo tu budeš písať takéto odborné vysvetlenia. Ćítal si všetko co autorka písala? Aj to, že si ju potom jej partner zablokoval, vymenil zámky na spolocnej nehnutelnosti?.Tak sa prejavuje uvedomenie si chyby a oľutovanie??? 🤔🤭
@mizoko autorka nikde nepíše, že doňho kopal, ale že chcel.
A inak, aj autorkin muž mohol niekoho zabiť-toho pána, keby spadol na hlavu alebo podobne.
@huxy v ďalšom komente píše že doňho kopal. Prečítaj si všetko čo píše. Preto som napísala že najprv píše že by doňho kopal ak by ho nezastavili a potom že doňho kopal. Sama sa v tom straca
A inak, aj autorkin muž mohol niekoho zabiť-toho pána, keby spadol na hlavu alebo podobne.
@huxy ako prvý spôsobil nehodu starý pán. A autom mohol zabiť viac ako jedného človeka. Ale veď to asi nevadí,veď deduško nie je nebezpečný.
Pozri,agresivita nie je v poriadku. Ale ani riadenie keď už na to nemáš predpoklady. Autom môžeš zabiť veľa ľudí,je to de facto zbraň ak je v nesprávnych rukach
@mizoko eeee ona nenapísala že ho kopal 😃 opísala situáciu, že muž bol tak agresívny že nemal od toho ďaleko. Chcela vyjadriť že bol skutočne agresívny a iný muž musel vulgárne zasiahnuť. Zažila som podobnú situáciu, len s tým že starý pán spadol tak, že hlava v kaluži krvi. Sanitka, policajti a odrazu si agresor uvedomil realitu a bol zosratý.
Každý sa môže nahnevať, ale fyzicky atak je cez čiaru
@misiak7777 prečítaj si ďalší koment od nej. Tam píše že kopal.
@huxy ako prvý spôsobil nehodu starý pán. A autom mohol zabiť viac ako jedného človeka. Ale veď to asi nevadí,veď deduško nie je nebezpečný.
Pozri,agresivita nie je v poriadku. Ale ani riadenie keď už na to nemáš predpoklady. Autom môžeš zabiť veľa ľudí,je to de facto zbraň ak je v nesprávnych rukach
@mizoko A nestabilny magor co sa uchyluje k nasiliu pri takejto banalnej prilezitosti ma predpoklady byt idealnym soferom? Nieje riziko ze chyti amok pocas jazdy?
@misiak7777
@huxy
Pre mňa sú to len plechy,ja by som kvôli zničenú autu nikoho neatakovala. Ale netušíme,ako sa choval stary pán. Neospravedlňuje to agresivitu jej partnera,ale môže ju vysvetliť. Jednak ste v šoku z nehody a keď sa ten vodič čo to spôsobil správa nepatrične tak to vyvolá nejakú reakciu. Ale ako píšem,nie je to dôvod na atak. Od trestu je tu sudca a nie bežný občan. Máme tu ale iba jeden pohľad na vec. Ja som napísala čo sa stalo mne. Nijako som ale na druhého vodiča nezautocila - fyzicky áni slovné. Ale to že bol ožratý a že nabúral akurát na stranu kde sme vozievvali malú neter má fakt vytočilo keď sa chcel kamarátiť. Ale človek sa snáď vie ovládať aj napriek šoku.
@hyperamber bla, bla. V krízovej situacii sa ukazuje charakter a hodnoty človeka. Darmo tu budeš písať takéto odborné vysvetlenia. Ćítal si všetko co autorka písala? Aj to, že si ju potom jej partner zablokoval, vymenil zámky na spolocnej nehnutelnosti?.Tak sa prejavuje uvedomenie si chyby a oľutovanie??? 🤔🤭
@huxy Bla bla, ‘v krízovej situácii sa ukazuje charakter’? A partner si ju zablokoval a vymenil zámky – to akože dokazuje, že bude nasilník? Okej. Vidím že pani sa vyzná. A niečo iné, reálnejšie ako argumenty, čo neznejú ako od plochozemca. Bola by som prekvapená, keby si vedela urobiť aspoň jeden bez strachu a emotikonov. Neuroveda ti letí nad hlavou. 🤡 zato pseudoveda ti ide.
Inak keby si čítala ty, vidíš na čo som reagovala. Ale asi nedoplo.
Nabudúce keď budeš chcieť mudrovať, skús so susedou, nie s niekym kto bohužiaľ pre teba vie o čom rozpráva keďže to vyštudoval. každopádne na tvoje odborné reakcie u mňa “nabudúce” nebude. ale zasmejem sa rada keď uvidím tie názory. pomudruj ešte 😘
@mizoko A nestabilny magor co sa uchyluje k nasiliu pri takejto banalnej prilezitosti ma predpoklady byt idealnym soferom? Nieje riziko ze chyti amok pocas jazdy?
@martinmmartin a ja snáď obhajujem agresívne správanie šoféra? Čítaj poriadne. Reagujem na to ako to opisuje autorka. Inak ten tvoj koment je tiež dosť agresívny. Asi by si si nemal zadať za volant ak sa nevieš ovládať ani v debate
@anonym_b36ef6 Si predstav ze ty naburas do noveho auta nechtiac - a sudruh vystupi a zavali ti jednu po hube ze sa zosypes na zem - co si v tom momente pomyslis? Ze si si zasluzila?
@martinmmartin ty si nejaký agresívny v každom momente. A starý pán čo už nemá dostatočné reakcie a v ktorého rukách je auto nebezpečná zbraň je ok? Môžme sa takto točiť dookola. Hlavne sa ukľudní a neskáč tu ako čertík z krabicky
@anonym_b36ef6 este raz - ako by si ty reagovala na zemi s rozflakanou hubou?
@martinmmartin ty máš slovník pohonica 🤦🏼♀️ a agresivity na rozdávanie. Verím,že ty nesoferujes keď ťa vytočí len téma na Koníku že takto skaces. Nechcem vedieť čo by bolo v reálne
@huxy Bla bla, ‘v krízovej situácii sa ukazuje charakter’? A partner si ju zablokoval a vymenil zámky – to akože dokazuje, že bude nasilník? Okej. Vidím že pani sa vyzná. A niečo iné, reálnejšie ako argumenty, čo neznejú ako od plochozemca. Bola by som prekvapená, keby si vedela urobiť aspoň jeden bez strachu a emotikonov. Neuroveda ti letí nad hlavou. 🤡 zato pseudoveda ti ide.
Inak keby si čítala ty, vidíš na čo som reagovala. Ale asi nedoplo.
Nabudúce keď budeš chcieť mudrovať, skús so susedou, nie s niekym kto bohužiaľ pre teba vie o čom rozpráva keďže to vyštudoval. každopádne na tvoje odborné reakcie u mňa “nabudúce” nebude. ale zasmejem sa rada keď uvidím tie názory. pomudruj ešte 😘
@hyperamber bla bla
@huxy v ďalšom komente píše že doňho kopal. Prečítaj si všetko čo píše. Preto som napísala že najprv píše že by doňho kopal ak by ho nezastavili a potom že doňho kopal. Sama sa v tom straca
@mizoko čítala som inak vsetko a NIKDE nepíše, ze kopal
Môžem sa seknúť, ale je tam oprava, ak si si nestihol vsimnúť "drahý"
@mizoko ako prvý spôsobil nehodu chodec že vbehol na cestu bez toho aby mohol bezpečne prejsť, keď už chcel niekoho mlátiť tak mal jeho
ako druhý spôsobil nehodu prvý vodič tým že prudko zabrzdil, jemu nič nepovedal nevynadal?
ale najľahšia obeť ktorá sa nebude brániť je starý pán, tak si na ňom ide hrdina vybiť zlosť
@mizoko ako prvý spôsobil nehodu chodec že vbehol na cestu bez toho aby mohol bezpečne prejsť, keď už chcel niekoho mlátiť tak mal jeho
ako druhý spôsobil nehodu prvý vodič tým že prudko zabrzdil, jemu nič nepovedal nevynadal?
ale najľahšia obeť ktorá sa nebude brániť je starý pán, tak si na ňom ide hrdina vybiť zlosť
@anonym_3d883d prvý vodič brzdil lebo mu v nebol chodec - on chybu neurobil. Chybu urobil starý pán ktorý nedodržal dostatočnú vzdialenosť tak nepslietaj. A kde píšem že ten atak na starého pána schvaľuje? Máš problém s porozumením?
A kde sa píše že chodec vbehol na cestu? Píše sa len,že prvý vodič brzdil kvôli chodcovi. Nevieme či bola na prechode alebo mimo prechodu alebo čo sa vlastne stalo. Ale podľa teba je hneď vínny chodec. Zaujímavé. No a máš mať dostatočný odstup od auta pred tebou práve kvôli ni čomu takému. To ťa v autoškole neučili? Zbytočne hadzes vinu kde kade keď vínny je strany pán. A hlavne a naposledy píšem,že agresívne správanie partnera autorky neobhajujem a ani nebolo na mieste. Sú to len plechy. Len píšem,že ona to potom ďalej opisuje že do starého pána kopal ale nekopala. A píše to iba z jej pohľadu.
@hyperamber nikto ti nekáže ani čítať a ani reagovať na mňa. Tak s tvojimi "vedomosťami" by si mal chapať preco je to v úvodzovkách a ako je to myslené. Vedomosti mozno más, ale inteligencia a eq ti chýba.

@anonym_autor Neviem, ci to tu niekto spomenul ale kedze islo o 75 rocneho muza, islo o chranenu osobu. Utok na takuto osobu sa tresta prisnesie, ak by pan utrpel zranenie kde by PN trvala dlhsie ako 7 dni, islo by o trestny cin. Ak pan neutrpel zranenie, islo minimalne o priestupok. Ja byt na mieste toho pana, volam policiu za napadnutie a byt na mieste partnerky takeho muza, hanbila by som sa za neho a nezostala s nim.
Nas zozadu na kruhaci tiez tukla nejaka zena do noveho auta a muz este ju upokojoval, ze ide len o plechy. Zaplati sa to z poistky, su to len plechy. Dal skvely priklad nasim detom.