icon

Ako riešiť časté návštevy priateľových rodičov?

14. okt 2024

Ahojte baby, chcela by som poradit v jednej veci, mam snubenca, mame spolu kupeny aj byt, jeho rodicia byvaju v rovnakom meste ako my, cca 10 min autom od nas...neviem ci som nejak zaujata uz ale velmi mi zacalo prekazat ze k nam stale chodia, niekedy aj 3x do tyzdna...ja by som chcela mat po praci aj klud, pozriet si nieco, upratat ale vacsinou su stale u nas...najhorsie je ze ja ani neviem kedy pridu, iba mi to snubenec pocas dna napise ze pridu...oni uz su starsi, su na dochodku a vraj sa doma nudia...len ono je to take az komicke lebo niekedy u nas sedia v tichoati alebo sa stale pytaju na to iste lebo uz si nemame co nove povedat...tieto ich navstevy mi naburavaju velmi rezim a popravde snazim sa byt uz co najviac mimo domu...so snubencom som to preberala a jemu to tiez pride cudne ale nechce im nic povedat lebo vraj sa urazia

komplikovana
14. okt 2024

Znakom dospelosti je vediet povedat nie svojim rodicom. Ved nemusi zhurta, stale sa da slusne.

luciaruz
14. okt 2024

Im to neni blbe? Sa necitia trapne? Velmi vazne sa s nim porozprávaj. Ze ty chces zit svoj život, nie život vo štvorici so svokrovcami. Povedala by som mu, ze takto uz dalej nemôžem, bez kuska sukromia, bez samostatnosti. Ak by to nepochopil, velmi vážne by som uvazovala, ci je toto muz so budúcnosti, ked budu pre neho presnejšie rodičia nez vlastna rodina (ktoru raz asi mat budete).

h2
14. okt 2024

@tramtada31 To, že ona je onkologický pacient, ešte nemusí znamenať, že už má smrť na jazyku. Moja mama je onkologický pacient už asi 10 rokov, posledné roky už chodí len na kontroly a je aktívna a plná energie.

maciatkolulu
14. okt 2024

Neviem,ja som u dcéry "ako doma" ,takže žiadna návšteva a pre jej partnera som svokra. 🤷kebyže nie som ďaleko,som u nej pravdepodobne každý deň. Tak ako sú mladí skoro každý deň u sviatky😂. Nuž ,podľa mňa je to tak ako to vyhovuje. Ale akože,keď je onkologický pacient,nemyslím,že je to nejak veľa. Stačí trochu empatie a výsledok sa dostaví. Ja by som teraz chcela mať napríklad niektorých svojich blízkych,tak ako môj muž doma ,kľudne aj každý deň. A pokiaľ človeku záleží na partnerovi a svokrovcovci nie sú nejaki agresívni,panovacni,neviem,proste nepríjemní,tak nech si sedia. Dajú si kávu,čaj,majú asi pri tej diagnóze nejaké rozptýlenie. Ale veď ako myslíš.

h2
14. okt 2024

@maciatkolulu Chvalabohu, že bývaš ďalej od svojej dcéry. Zjavne si neuvedomuješ, ako im svojimi návštevami narúšaš súkromie.

tramtada31
14. okt 2024

@h2 aj ja mám onkologicky chorého rodica, viem, co to znamená. Ten môj uz mal byt 4 roky po smrti podľa prognóz lekarov, ale zasahuje si do liečby (lebo ma prístup k najnovším vedeckým publikaciam a nenechal sa liecit podľa 20 rokov starého protokolu), a preto ešte zije. To však neznamena, že je to pripad aj jej svokry, nevieme, v akom stadiu je. Ale väčšina onko pacientov to prežíva zle a asi sa zhodneme, že vo väčšine pripadov majú väčšiu pravdepodobnost na recidívu ako neonko pacient a malo onkologických pacientov sa tesi dlhovekosti.

h2
14. okt 2024

@tramtada31 Áno, ale to, že ona je onkologický pacient by nemalo znamenať, že teraz bude autorka celé roky tolerovať jej prehnane časté návšetvy, lebo ona je predsa onkologický pacient, tak buďme k nej tolerantní.

saw_
14. okt 2024

A to si autorka predstav, co nastane, ked budes doma na materskej s dietatom. Ked to neporiesis, tak budes pochodovat od rana do vecera po uliciach s kocikom, aby si mala pokoj.

maciatkolulu
14. okt 2024

@h2 zjavne nie,keďže má vkuse volajú,volá mi 3x len za doobedie,chcú,aby som prespávala aj s malým🤷zjavne sa musím uvedomiť🥴. Fascinuje ma, aká múdrost z niektorých srší,a najmä poznajú každú jednu situáciu a každú jednu rodinu. Za mňa onkologický pacient a rodič by mohol byť u mňa a u nás koľko by chcel. To som ale ja. Neverím tomu,že by to manželovi prekážalo. Inak zo siedmych dní 3, ja katastrofický nevidim.

maciatkolulu
14. okt 2024

Asi by ste sa rovnako zachovali všetky aj voči vlastným mamám....🤷

autor
14. okt 2024

@saw_ je to tazko, nechcem byt neprijemna lebo je to aj snubencov byt a jeho rodicia ...

ksenia16
14. okt 2024

Trpíte, to že taký život slovenskej ženy, aby muž sa neurazil, aby jeho rodičia sa neurazili. Kašlite na seba

h2
14. okt 2024

@maciatkolulu 3 dni zo 7 je brutálne veľa. A bez problémov by som to povedala aj svojej vlastnej mame (onkologickej pacientke).

autor
14. okt 2024

@h2 mozno pre niekoho nie...ale pre mna je to vela plus priatel k nim chodi aj cez vikend a nonstop si pisu...takze necudo ze u nas sedia ticho vsak si vsetko povedali...

luciaruz
14. okt 2024

"Nevadi ze mne je na prt, hlavne ze muz je spokojny." Fasaaa 👌🏼 Uz teraz tu vidim tvoj prispevok o par rokov. Ked budete mat deti, budu ich vychovavat oni, nie ty. Daj si ja to pozor a velky. Uprac si situaciu uz teraz kym je to v zárodku.

h2
14. okt 2024

Je to veľa. Takmer pre každého, okrem jednej jedinej osoby v tejto diskusii. Treba im to povedať.

ksenia16
14. okt 2024

@nitka1157 to je hrozné. Rodičom je jedno na deti

colsami
14. okt 2024

Lutujem inak tie, ktorych muzi si nedokazu povedat "chlapske slovo" a urobit poriadok v rodine. Citila by som sa ze ja a deti sme druhoradi... Ked sa boji nieco povedat rodicom "aby sa neurazili". Pritom staci len spravna forma. A to mame my dobre vztahy, ale moj muz by teda takyto pasivny nebol.

Ono vsetko to by bolo este nejakym sposobom znesitelne, keby to naozaj aspon nebol 1izbak. Proste sa chcem po praci zvalit na gauc a oddychnut aspon 20min, a nie snazit sa konverzovat so snubencovymi rodicmi, lebo sa neda kde na vlastnom byte zaliezt.

Autorka: to nie je o tom ze Ty mas byt neprijemna. Ale Tvoj snubenec sa ma trochu vzchopit a zachovat a odkomunikovat ako dospely a nie nevyzrete decko.

sidicek
14. okt 2024

@maciatkolulu 3xza doobedie ti volá? Ona nemá svoj život? Stále mamu vyvolávať,to už bude nejaká závislosť.

cacianka
14. okt 2024

Uuuuuuufff, nejako je na nich veľmi naviazaný, nezdá sa ti ?
Veď je to mladý, dospelý svojpravny, samostatný človek. Už by mal vedieť žiť bez takéhoto spojenia, sakra každý deň byť na seba nacucnutí .... Či?
Naozaj sa to iba mne zdá choré ?
Veď nech si podrobia doma, idú na prechádzku, stretnú sa s priateľmi, idú do klubu seniorov na karty, šach, pokec, spevokol, môžu chodiť na krúžok pravidelne, na rôzne programy,.
Deti by nemali čo byť animátori pre rodičov !
Vyjasnite si to čím skôr, lebo sa naozaj môže stať, že snúbenec odstaví teba na 23.kolaj, vždy budú prednejsi, aj keby si ty doma bola chorá, tak neobíde rodičov, ale sa k vám aj tak nasačkujú, aj keby si grcala. Prosím ťa veľmi zváž svadbu, kým si nenastavite nové pravidlá, neujasníte postoje a nebude to aspoň rok fungovať. Aspoň rok.
Keby ste v takomto nastavení spravili svadbu, tak by rodičia chodili ešte častejšie veď sme rodina.
Obávam sa, že ak nespravíte poriadky, raz buchnes a váš vzťah rachne, rozidete sa.
Ps.nrmas niekoho , kto by ti pomohol zrkadlit ? Mama, sestra, kamoška, kolegyňa, že by aj niekto iný chodil k vám často , často by ste si volali, normálne si zahrať kópiu svokrovcov. Aby aj snúbenec pocítil, čo je to mať v byte, v tom malom priestore , pre neho cudzieho človeka 5x týždenne a k tomu 20 - 30 telefonátov

ukgirls
14. okt 2024

pozistuj ci tam nemate senirsky klub, mozes im navrhnut ich tam prihlasit aby sa nenudili.. moja babka bola v dacom takom..chlapy kecali hrali karty etc zeny strikovali,boli v zahradke ci chodili na vylety a podobne .. by sa zabavili a vam dali klud

maciatkolulu
14. okt 2024

@sidicek nie,normálne si kecame a ešte aj videohovor. No🤷my to máme tak. Nikto na Tom nevidím nič zle. Ani jej partner. Tiež sú u nás VSETCI ako doma. Nie ako na na návšteve. Ale píšem,tak to máme my. Apropo,rozmýšľam,čo asi hovorí svatka....tam sú skoro každý deň nasackovani mladí a poväčšine aj druhý syn,buď s malý,alebo aj so ženou,prípadne iba malý. A to samozrejme majú kľúče a prídu kedykoľvek. Mladí k "starým". Takže sú aj takéto rodiny.

rozculena
14. okt 2024

normálne by som si robila svoje,išla by som sa osprchovať a išla by som spať.Hádam by im konečne docvaklo.

elzena2
14. okt 2024

@rozculena nedocvaklo. Lebo oni sa tam citia ako doma, oni nepotrebuju, aby im niečo rozpravala, ukazovala. ak pojde spat, posedia si aj bez nej v obyvacke.

ksenia16
14. okt 2024

@maciatkolulu to je hrôza, dajte mladej rodine pokoj.

lucka_ke
14. okt 2024

@maciatkolulu šľahlo by ma keby som nemala súkromie

h2
14. okt 2024

@elzena2 Keby v obývačke! Ten byt je jednoizbák, čiže de facto ich má rovno v spálni. 😳

culienka
14. okt 2024

Treba povedať snúbencovi, ze takto nie, keď sa nudia nech ide za nimi na navstevu ich zabaviť a nech im povie, že ku vám nemajú chodiť tak často, lebo ty si mala ťažký deň alebo si potrebuješ oddýchnuť alebo variť prať žehliť upratovať.... Ak by to nepochopili tak normálne prísť domov privítať ich dat kávičku a povedať prepáčte ja musím to to a to a potom to urobiť a ak tam stále budú sedieť tak povedať ze už som unavená, boli ma hlava a ísť si ľahnúť. Pripadne poprosiť aj zhasnúť, lebo je to asi migréna. A keď snúbenec nepochopí tak neviem asi dovidenie. Dôchodcov chápem ze sa nudia a asi je to zábavnejšie u vás, tak ale nedá sa takto fungovať hlavne v 1 izbovom byte.

natalka13
14. okt 2024

@maciatkolulu nic ine nemas na praci volny cas - ked kazdy den by si sedela v jednej domacnosti?

danica2711
14. okt 2024

v úvodnom príspevku píšeš, že ste si kúpili spolu byt, na ďalšej stránke už je to jeho byt - no tak to je potom ťažšie. Jeho byt, jeho rodičia, jeho pravidlá, ty ťaháš za kratší koniec. To už je potom len o kvalite vášho vzťahu a o jeho prioritách