icon

Ako riešiť darovaný byt a majetkové vzťahy?

24. sep 2025

Ahojte,

Potrebovala by som poradiť ako vyriešiť túto situáciu. Ale trošku to priblížim.

1.Vždy bolo pre mňa podstatné užiť si život, kým prídu deti. Nemala som popud, hypotékou sa zaviazať k bytu. Veľa z toho robí otrasná finančná gramotnosť, v ktorej som sa dovzdelala až sama časom. Ale teda, žijem v podnájme aj s mužom. Máme ozaj dobrý dlhodobý nájom za 1/2 sumy, ktorú by sme dali za hypo s nákladmi. Toto sme meniť nikdy neplánovali a peniaze navyše radšej investovali.

2. Moji rodičia mali 3 deti a každému z nás darovali jeden byt. V mojom dožívajú, teda mi splnia sen, mať istotu v starobe. Darovali ho vyslovene mne.
Donedávna sme to neriešili, ale ich zdravotný stav sa zhoršuje a ako som zistila, môj muž očakáva, že po ich smrti polovicu bytu prepisem na neho. Aby mal aj on svoje istoty. Chápem jeho nastavenie, keďže byt bude treba aj prerobiť a pôjde to z našich peňazí.

Ponúkla som mu možnosť, kúpy spoločného bytu aby získal ,,istotu,,.
Ale prišli by sme o možnosť investovať na starobu najbližšie roky, keďže hypotékou by sme sa dostali do plus 100€ mesačne. Čo je odstrašujúco málo.

Ponúkla som mu tiež možnosť, že keď príde na prerabanie si spiseme presne koľko sme do toho dali a v prípade rozchodu ho vyplatim.

Na starobu máme cieľ, presťahovať sa do domu jeho rodičov a teda som mu ponúkla, že keď vtedy budeme bok po boku, byt predáme a prerobíme si ten dom.

Ale, nepríde mu to dostatočné.. Máte ešte nejaké nápady na riešenie?
Máme cez 40 a sme spolu 7 rokov. Obaja pozeráme rovnakou optikou, ako uchrániť seba, keby bolo keby.. Žiaľ tých prípadov v okolí,,keby,, je tak veľa, že do prepisu 1/2 sa mi vôbec nechce.

Strana
z2
zobaka
24. sep 2025

urcite nic neprepisuj na nho je tu kopec tem, kde chlapom najma po 40-50tke hrablo a potom tu budes zakladat temu, ze si mu este darovala svoje a on isiel ako vajce na vandrovku, nerob to, to ze on ma nejake lutostive pocity, ze ty akoze aj to nevies kedy podedis je jeho problem, nech sa sustredi na svoje dedicstva

anonym_ca0b4d
24. sep 2025

@anonym_autor tak tvoji rodicia dokazali zabezpecit tri byty, pre kazde z deti, a vy len sedite a cakate, kym bude po nich. A tvoj muz uplne bez hanby si este aj narokuje na cast ich bytu?? Vazne sa mi chce z vas grcat, 40 rocni ludia, ktori len cakaju kym sa im rodicia pominu, aby sa dostali k majetkom…
Muzovi by som nic neprepisovala, nech si caka, kym umru ti jeho a bude mat dom. Alebo ked sa nahodou pominies ty, tak dostane rovno polovicu toho bytu, to nech ho hreje pri srdiecku.

anonym_fed04e
24. sep 2025
@anonym_ca0b4d

@anonym_autor tak tvoji rodicia dokazali zabezpecit tri byty, pre kazde z deti, a vy len sedite a cakate, kym bude po nich. A tvoj muz uplne bez hanby si este aj narokuje na cast ich bytu?? Vazne sa mi chce z vas grcat, 40 rocni ludia, ktori len cakaju kym sa im rodicia pominu, aby sa dostali k majetkom…
Muzovi by som nic neprepisovala, nech si caka, kym umru ti jeho a bude mat dom. Alebo ked sa nahodou pominies ty, tak dostane rovno polovicu toho bytu, to nech ho hreje pri srdiecku.

@anonym_ca0b4d no veru, tiež to vidím okolo seba. V rodine jeden pár voláme, že "večný dediči" už ani neviem koľko nehnuteľnosti podedili a striehnu na ďalšie.
Je síce náročná doba, ale myslím, že vždy bolo niečo náročné. Ale mám pocit, že dnes mladí ľudia viac ako kedysi čakajú na to čo dostanú (zdedia). Len čo budú mať tie ďalšie pokolenia, však tie nehnuteľnosti nemajú životnosť stovky rokov...

anonym_7cecdb
25. sep 2025
@anonym_fed04e

@anonym_ca0b4d no veru, tiež to vidím okolo seba. V rodine jeden pár voláme, že "večný dediči" už ani neviem koľko nehnuteľnosti podedili a striehnu na ďalšie.
Je síce náročná doba, ale myslím, že vždy bolo niečo náročné. Ale mám pocit, že dnes mladí ľudia viac ako kedysi čakajú na to čo dostanú (zdedia). Len čo budú mať tie ďalšie pokolenia, však tie nehnuteľnosti nemajú životnosť stovky rokov...

@anonym_fed04e nie, pred rokmi, ked sme my začínali, bolo oveľa jednoduchšie sa dostať k bývaniu, Dostali sme podnikový byt zdarma, pro podpise zmluvy na desať rokov. Môj príjem, ktorý nebol bohvieaký, stačil na zaplatenie bývania, energií, stravy a všetkého pre dvoch dospelých a dieťa, na dovolenku síce iba pod stanom, ale prežili sme. Mužov sa odkladal za dva roky bolo na trojizbový byt, ale my sme stavali dom, bez hypo, čo je dnes nemožné. Využili sme nenávratnú pôžičku, bola okolo 100000 a ešte som zabudla na zariadenie bytu kúpené z mladomanželskej pôžičky 50000 korún, z tej sa dal zariadiť 2 izbový byt, pri narodení 1. dieťaťa odpísali 2000 korún, pri druhom 4000. Po desiatich ä rokoch manželstva sme mali postavený dom bez hypo a dieťa. Skús to dnes

autor
25. sep 2025
@janettdamian

Nečítala som komentáre. K tvojmu darovanému bytu: ja by som navrhla takto: napr. trhová hodnota bytu teraz 80000€ tvoja investícia do prerábky 10000€ mužova 10000€. Hodnota spolu 100000€ a muž by na byte dostal na LV 1/10 = 10000€ jeho investícia. V prípade rozchodu, mu vyplatíš 1/10 trhovej hodnoty. Byt by v čase rozchodu mal trhovú hodnotu 150000€ vyplatíš mu 15000€. Jeho zhodnotenie investície je 50% (5000€).

@janettdamian ďakujem, toto znie ako skvelá možnosť.

autor
25. sep 2025
@anonym_ca0b4d

@anonym_ca0b4d moji rodičia zdedili, rovnako ako zdedi moje dieťa. A nerozumiem, prečo musí byť ,, zabezpečenie,, iba byt.
My nečakáme na majetky, máme kde bývať a ja som nevidela problém v tom, že to nie je na hypotéku. Obaja žijeme jeden život a chceme si ho užiť. Nie sa zodrať a do 70tky splácať hypo.
Ja som vďačná, že nám rodičia dali túto možnosť dôstojne žiť v dnešnej dobe/lebo tým, že nemáme hypo si vieme aj užiť aj odložiť/a dobre dožiť neskôr ,,v bezpečí,, vo svojom.
Odjakživa sa v mojej rodine tieto veci komunikujú otvorene. Rovnako ako zdravie, smrť a pod.
Nerozumiem prečo mám mať,, výčitky svedomia,, keď toto je ich vedomé rozhodnutie, ktoré normálne komunikujú.
Ja rozumiem, že pre niekoho je istota ten byt, ale pre mňa je istota mať financie v čase keď ich už nebudem vedieť vytvoriť.

anonym_ca0b4d
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_ca0b4d moji rodičia zdedili, rovnako ako zdedi moje dieťa. A nerozumiem, prečo musí byť ,, zabezpečenie,, iba byt.
My nečakáme na majetky, máme kde bývať a ja som nevidela problém v tom, že to nie je na hypotéku. Obaja žijeme jeden život a chceme si ho užiť. Nie sa zodrať a do 70tky splácať hypo.
Ja som vďačná, že nám rodičia dali túto možnosť dôstojne žiť v dnešnej dobe/lebo tým, že nemáme hypo si vieme aj užiť aj odložiť/a dobre dožiť neskôr ,,v bezpečí,, vo svojom.
Odjakživa sa v mojej rodine tieto veci komunikujú otvorene. Rovnako ako zdravie, smrť a pod.
Nerozumiem prečo mám mať,, výčitky svedomia,, keď toto je ich vedomé rozhodnutie, ktoré normálne komunikujú.
Ja rozumiem, že pre niekoho je istota ten byt, ale pre mňa je istota mať financie v čase keď ich už nebudem vedieť vytvoriť.

@anonym_autor jasné, nečakáte, ale pán manžel si už teraz brúsi zuby na časť bytu po tvojich rodičoch 😂 tak snáď bude rovnako aktívny aj keď im bude treba plienky vymieňať. Jasné, nečakáte, preto ste nikdy nemali potrebu riešiť vlastné bývanie pre prípad, že by sa niečo zomlelo a z dedičstva by nič nebolo. Jasné, nečakáte, len sa na to spoliehate, lebo kto by vás zobral do podnájmu ako dôchodcov bez príjmu?
Ale tak je to vaša vec, len naozaj ma zarazilo, ako si manžel nárokuje na časť tvojho bytu po rodičoch. Ty mu máš darovať časť, on sa s tebou o pár rokov rozvedie a ešte ho budeš vyplácať a jemu jeho dedičstvo zostane, dobré, nie? 😀

anonym_9d32d9
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je fakt na chvalenie, že si viete odložiť, keď nemáte hypo.Sama píšeš, že ak by ste mali hypo zostane vám 100 eur
Ale k veci byt bude iba tvoj nič mu neprepisuj.Dovtedy nasetrite a to potom raz...ešte do domu, ktorý zdedit.Ja by som sa na vašom mieste hanbila, ale to slovo vám nič nehovorí.Zabezpecia vás rodičia z jednej aj druhej strany.Ak by si nemala rodičov za chrbtom a rozvediete sa to by si videla ako sa ťažko platí podnájom, alebo v 45 r brat hypo.Muzovi nic nedat je to tvoje dedičstvo.

darmasiswa
25. sep 2025

hypoteka/kupa spolocneho bytu, to co aktualne investujete, budete davat na splatky, v buducnosti byt predate a budete mat kapitalovy vynos. Ak by ste navyse tento byt prenajimali, tak by ste mali este vyssie zhodnotenie.

anonym_fed04e
25. sep 2025
@anonym_7cecdb

@anonym_fed04e nie, pred rokmi, ked sme my začínali, bolo oveľa jednoduchšie sa dostať k bývaniu, Dostali sme podnikový byt zdarma, pro podpise zmluvy na desať rokov. Môj príjem, ktorý nebol bohvieaký, stačil na zaplatenie bývania, energií, stravy a všetkého pre dvoch dospelých a dieťa, na dovolenku síce iba pod stanom, ale prežili sme. Mužov sa odkladal za dva roky bolo na trojizbový byt, ale my sme stavali dom, bez hypo, čo je dnes nemožné. Využili sme nenávratnú pôžičku, bola okolo 100000 a ešte som zabudla na zariadenie bytu kúpené z mladomanželskej pôžičky 50000 korún, z tej sa dal zariadiť 2 izbový byt, pri narodení 1. dieťaťa odpísali 2000 korún, pri druhom 4000. Po desiatich ä rokoch manželstva sme mali postavený dom bez hypo a dieťa. Skús to dnes

@anonym_7cecdb no tieto časy zažili asi moji rodičia ešte, aj keď ja mám 50+. Len vieš to bol ten "hnusný socializmus" a máme spomienkový optimizmus. Vtedy s bývaním to asi nebolo až také náročné ako dnes, zas boli iné veci. Ako decko si pamätám, že tete po známosti do obálky dávali peniaze, aby dostala nejaký podnikový byt. Moji rodičia postavili dom svojpomocne v 1977. A my s mužom sme kolaudovali náš v 2017 a tiež sme postavili bez hypo svojpomocne.

anonym_9e844b
25. sep 2025
@anonym_autor

@sasa1310 nespolieham sa na majetok rodičov. Bolo to rozhodnutie rodičov takto nás všetkých vybaviť, nestála som v rade a nežobrala.

@anonym_autor a ty mi chces povedať že nebudeš chcieť jeho dom potom, aby na teba prepísal aspoň polovicu?

autor
25. sep 2025
@anonym_ca0b4d

@anonym_autor jasné, nečakáte, ale pán manžel si už teraz brúsi zuby na časť bytu po tvojich rodičoch 😂 tak snáď bude rovnako aktívny aj keď im bude treba plienky vymieňať. Jasné, nečakáte, preto ste nikdy nemali potrebu riešiť vlastné bývanie pre prípad, že by sa niečo zomlelo a z dedičstva by nič nebolo. Jasné, nečakáte, len sa na to spoliehate, lebo kto by vás zobral do podnájmu ako dôchodcov bez príjmu?
Ale tak je to vaša vec, len naozaj ma zarazilo, ako si manžel nárokuje na časť tvojho bytu po rodičoch. Ty mu máš darovať časť, on sa s tebou o pár rokov rozvedie a ešte ho budeš vyplácať a jemu jeho dedičstvo zostane, dobré, nie? 😀

@anonym_ca0b4d Snažila som sa čo najviac, pre pochopenie objasniť.
Moji rodičia sa zabezpečili aby im v prípade potreby, riť utieral niekto koho si zaplatia.

Nečakám KEDY zomrú a ja zdedím, čo mi darovali.
Áno, teší ma predstava a som im vďačná, že ma zabezpečili keď príde môj čas staroby. Nevidím na tom nič zlé. Dýcha sa mi ľahšie a vďaka nim som dostala možnosť žiť svoj život ako chcem.

autor
25. sep 2025
@anonym_9d32d9

@anonym_autor to je fakt na chvalenie, že si viete odložiť, keď nemáte hypo.Sama píšeš, že ak by ste mali hypo zostane vám 100 eur
Ale k veci byt bude iba tvoj nič mu neprepisuj.Dovtedy nasetrite a to potom raz...ešte do domu, ktorý zdedit.Ja by som sa na vašom mieste hanbila, ale to slovo vám nič nehovorí.Zabezpecia vás rodičia z jednej aj druhej strany.Ak by si nemala rodičov za chrbtom a rozvediete sa to by si videla ako sa ťažko platí podnájom, alebo v 45 r brat hypo.Muzovi nic nedat je to tvoje dedičstvo.

@anonym_9d32d9 nechválim sa. Som si vedomá, že to nie je samozrejmosťou. Som vďačná, že to vychádza ako vychádza.
Nemám sa ani začo hanbiť, keďže nikoho do hrobu nehadzem. To, že vy to máte inak, je v poriadku. Moja rodina komunikuje otvorene svoje priania. Nevidím jednu zlú vec, keď sa táto téma otvára pred smrťou aj s ľuďmi, ktorí raz odídu. Hlavne, keď ju otvoria oni. Pre nás smrť nieje tabu strašiak a podľa mňa to spravili skvelo, keď sa to poriesilo pred ich odchodom a každý dostal priestor sa vyjadriť o ich prianiu.
V budúcnosti nás ušetrili zbytočnej zloby

autor
25. sep 2025
@darmasiswa

hypoteka/kupa spolocneho bytu, to co aktualne investujete, budete davat na splatky, v buducnosti byt predate a budete mat kapitalovy vynos. Ak by ste navyse tento byt prenajimali, tak by ste mali este vyssie zhodnotenie.

@darmasiswa vďaka

autor
25. sep 2025
@anonym_9e844b

@anonym_autor a ty mi chces povedať že nebudeš chcieť jeho dom potom, aby na teba prepísal aspoň polovicu?

@anonym_9e844b pozri som vychovaná, pozerať do svojho taniera. Áno, plánujeme spolu odísť do domu jeho rodičov, keď budeme starci a užiť si dôchodok. Ale nemám potrebu vlastniť to čo sto rokov patrilo jeho rodine. Časom to ostane nášmu dieťaťu a to má byť ,,vyšší cieľ,,.

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_91c6bb máme svoje peniaze. Všetko sme spojili po svadbe. Máte to dobre vyriešené a ďakujem za pohľad.
Akože mi máme nasporené na 20% vklad pri hypo ale beztak by sme sa mesačne dostali na hranicu a najbližšie roky nič moc neodlozili. A to mňa desí viac ako vlastniť nehnuteľnosť.

@anonym_autor teba desí naprostá blbosť. Zvlášť, keď máš vo výhľade byt po rodičoch. Ja tvojmu mužovi rozumiem. Prerábku budete financovať zo spoločných peňazí, pretože ste manželia, ale byt bude len tvoj. Keby si sa rozhodla kopnúť ho do zadku, tak môže odísť s igelitkou = ďalší spoločný život bude žiť v určitej tvojej majetkovej nadvláde, čo nie je príjemné nikomu. Ja by som rozhodne šla do hypotéky a spoločného bytu. 100 € je nič na investíciu, zvlášť ak to má byť pre dvoch je to smiešna suma.

anonym_385d67
25. sep 2025

Co zdedi tvoje dieta ked zijete v podnajme? Myslis ten stary byt po rodicoch, ktori btw.mozu zit este dalsich 30 rokov a ty kludne dalsich 40 rokov? Tiez skonci jedine v podnajme, alebo bude sikovnejsie ako ty s muzom a zabezpeci si vlastne byvanie.
Ja mam rodicov 60nikov a babku tahajucu k 90ke a nikdy som vychcane necakala na ich majetky. Sama som si brala hypoteku v 23-ke, ktoru uz mam davno splatenu + ten byt ma odvtedy 2nasobnu hodnotu. Mne sa rozum zastavuje ako dokazu niektori ludia uvazovat🙈

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_385d67

Co zdedi tvoje dieta ked zijete v podnajme? Myslis ten stary byt po rodicoch, ktori btw.mozu zit este dalsich 30 rokov a ty kludne dalsich 40 rokov? Tiez skonci jedine v podnajme, alebo bude sikovnejsie ako ty s muzom a zabezpeci si vlastne byvanie.
Ja mam rodicov 60nikov a babku tahajucu k 90ke a nikdy som vychcane necakala na ich majetky. Sama som si brala hypoteku v 23-ke, ktoru uz mam davno splatenu + ten byt ma odvtedy 2nasobnu hodnotu. Mne sa rozum zastavuje ako dokazu niektori ludia uvazovat🙈

@anonym_385d67 dieťa zdedí jej byt, ktorý jej darovali rodičia... Tu nejde vôbec o dedičstvo detí, ale o manžela.

anonym_ca0b4d
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_ca0b4d Snažila som sa čo najviac, pre pochopenie objasniť.
Moji rodičia sa zabezpečili aby im v prípade potreby, riť utieral niekto koho si zaplatia.

Nečakám KEDY zomrú a ja zdedím, čo mi darovali.
Áno, teší ma predstava a som im vďačná, že ma zabezpečili keď príde môj čas staroby. Nevidím na tom nič zlé. Dýcha sa mi ľahšie a vďaka nim som dostala možnosť žiť svoj život ako chcem.

@anonym_autor skvelé, škoda, že ty si po rodičoch nejako nezdedila túto superschopnosť sa zabezpečiť aj sama. Ja uznávam, že je to pohodlné, tiež ma asi jedného dňa čaká to, že zdedím dom a byt, ale vždy existuje možnosť - a to mojim rodičom aj stále prízvukujem - naložte s tým ako uznáte za vhodné, ja svoje mám. Naozaj si neviem predstaviť sa takto spoliehať na niekoho. To, že tvoj manžel požaduje podiel z tvojho bytu, ktorý ti darovali rodičia, považujem z jeho strany za extrémnu drzosť, až vychcanosť. A ty si taká hlúpa, že ty od neho nebudeš chcieť nič z jeho dedičstva 😀 Škoda, že on nie je naučený pozerať do svojho taniera rovnako ako ty.

autor
25. sep 2025
@anonym_ca0b4d

@anonym_autor skvelé, škoda, že ty si po rodičoch nejako nezdedila túto superschopnosť sa zabezpečiť aj sama. Ja uznávam, že je to pohodlné, tiež ma asi jedného dňa čaká to, že zdedím dom a byt, ale vždy existuje možnosť - a to mojim rodičom aj stále prízvukujem - naložte s tým ako uznáte za vhodné, ja svoje mám. Naozaj si neviem predstaviť sa takto spoliehať na niekoho. To, že tvoj manžel požaduje podiel z tvojho bytu, ktorý ti darovali rodičia, považujem z jeho strany za extrémnu drzosť, až vychcanosť. A ty si taká hlúpa, že ty od neho nebudeš chcieť nič z jeho dedičstva 😀 Škoda, že on nie je naučený pozerať do svojho taniera rovnako ako ty.

@anonym_ca0b4d nesúhlasím, zabezpečujem sa.

autor
25. sep 2025

Ok, ďakujem za iné pohľady riešenia situácie o ktoré som žiadala.

Chápem, že pre mnoho ľudí je istota jeho vlastné bývanie a preto je môj pohľad nepochopiteľný. Ale to neznamená, že som neviem aká.
Lúčim sa a veľa šťastia v budovaní svojej budúcnosti ✨

terezia74
25. sep 2025

@anonym_autor v 40 tke nemať nič vlastne??? Hlava mi to neberie aki sú ľudia hlúpi, však investujem v mladosti, splacam hypotéku a nie podnájom 🤦 hlavne keď boli byty pred 20timi rokmi na babku

janettdamian
26. sep 2025
@terezia74

@anonym_autor v 40 tke nemať nič vlastne??? Hlava mi to neberie aki sú ľudia hlúpi, však investujem v mladosti, splacam hypotéku a nie podnájom 🤦 hlavne keď boli byty pred 20timi rokmi na babku

@terezia74 za babku oproti dnešným cenám. Aj vtedy bol pomer plat:byt náročný. My sme kupovali v 1993 za 220 000 korún a plat som mala, neviem presne 6000 korún. A dnešnú mládež všetci masírujú, len si užívaj a najvýkonnejšie pracovné roky sú fuč. V 35-40tke zistia, že sú už na hypo "starý"

pieksamaki
27. sep 2025
@anonym_autor

Ok, ďakujem za iné pohľady riešenia situácie o ktoré som žiadala.

Chápem, že pre mnoho ľudí je istota jeho vlastné bývanie a preto je môj pohľad nepochopiteľný. Ale to neznamená, že som neviem aká.
Lúčim sa a veľa šťastia v budovaní svojej budúcnosti ✨

@anonym_autor ja rozumiem, ze hypo nie je cesta pre každého....ale asi by som neprežila nic....ja to chápem.ze to je tvoje a jeho je to co on zdedí... a uvidíte o pár rokov....ak je tam dôvera tak nebude problém to prepísať potom.

Strana
z2