Ako riešiť darovaný byt a majetkové vzťahy?
Ahojte,
Potrebovala by som poradiť ako vyriešiť túto situáciu. Ale trošku to priblížim.
1.Vždy bolo pre mňa podstatné užiť si život, kým prídu deti. Nemala som popud, hypotékou sa zaviazať k bytu. Veľa z toho robí otrasná finančná gramotnosť, v ktorej som sa dovzdelala až sama časom. Ale teda, žijem v podnájme aj s mužom. Máme ozaj dobrý dlhodobý nájom za 1/2 sumy, ktorú by sme dali za hypo s nákladmi. Toto sme meniť nikdy neplánovali a peniaze navyše radšej investovali.
2. Moji rodičia mali 3 deti a každému z nás darovali jeden byt. V mojom dožívajú, teda mi splnia sen, mať istotu v starobe. Darovali ho vyslovene mne.
Donedávna sme to neriešili, ale ich zdravotný stav sa zhoršuje a ako som zistila, môj muž očakáva, že po ich smrti polovicu bytu prepisem na neho. Aby mal aj on svoje istoty. Chápem jeho nastavenie, keďže byt bude treba aj prerobiť a pôjde to z našich peňazí.
Ponúkla som mu možnosť, kúpy spoločného bytu aby získal ,,istotu,,.
Ale prišli by sme o možnosť investovať na starobu najbližšie roky, keďže hypotékou by sme sa dostali do plus 100€ mesačne. Čo je odstrašujúco málo.
Ponúkla som mu tiež možnosť, že keď príde na prerabanie si spiseme presne koľko sme do toho dali a v prípade rozchodu ho vyplatim.
Na starobu máme cieľ, presťahovať sa do domu jeho rodičov a teda som mu ponúkla, že keď vtedy budeme bok po boku, byt predáme a prerobíme si ten dom.
Ale, nepríde mu to dostatočné.. Máte ešte nejaké nápady na riešenie?
Máme cez 40 a sme spolu 7 rokov. Obaja pozeráme rovnakou optikou, ako uchrániť seba, keby bolo keby.. Žiaľ tých prípadov v okolí,,keby,, je tak veľa, že do prepisu 1/2 sa mi vôbec nechce.
Že na starobu máme ciel presťahovať sa do domu jeho rodičov...
No akože fakt vysoké ciele mate... Wau...
čo ste vy za dvojicu, spoliehať sa na majetky rodičov. Normálne mám dosť. Dvaja ľudia neschopní si obstarať niečo svoje.
@sasa1310 nespolieham sa na majetok rodičov. Bolo to rozhodnutie rodičov takto nás všetkých vybaviť, nestála som v rade a nežobrala.
my sme dostali darom od rodičov každý svoje, máme napísané len na seba
Muž výlučne do jeho vlastníctva
Ja výlučne do môjho
Bývame v spoločnom na hypotéku , ale len menšiu časť sme museli financovať hypotékou
Neviem,čo v tvojom prípade by som robila.asi len spisovať tu prerábku, len to tiež ako..budú to čisto peniaze manželove?keď su peniaze spoločne v manželstve,ako to dokázať .
Zarobené peniaze z podnájmov dávame do spoločnej kasy
Čiže ,čo má muž z podnájmu svojho bytu a čo mám ja z podnájmu mojho bytu
Keď takto uvažujete dlho spolu nevydržíte ,zadné dvierka sú Vám presnejšie ,kto a čo z toho najviac vyťaží ,celé zle toto
Darovali kazdemu dietatu byt, len ty musis platit podnajom? :D ozaj nie si financne gramotna 😅 ale inak, vsak ty aj on zdedite majetok po rodicoch, kde je problem.. v pripade rozchodu bude mat kazdy kde byvat. Ci ide o to, ze ti tvoji asi umru skor a tym padom po rozchode bude musiet on ist k rodicom a ty do prazdneho bytu?
ja by som určite neprepisovala polku bytu na muža, odkážu ho na teba, nie naňho 😀 ale nechápem, ako to, že v 40 rokoch nemáte stále svoje vlastné spoločné bývanie 🤔
Nič by som neprepisovala a nech sa s tým zmieri. Spoločný byt mi pripadá ako najlepší nápad, ale keď nechce...
my sme dostali darom od rodičov každý svoje, máme napísané len na seba
Muž výlučne do jeho vlastníctva
Ja výlučne do môjho
Bývame v spoločnom na hypotéku , ale len menšiu časť sme museli financovať hypotékou
Neviem,čo v tvojom prípade by som robila.asi len spisovať tu prerábku, len to tiež ako..budú to čisto peniaze manželove?keď su peniaze spoločne v manželstve,ako to dokázať .
Zarobené peniaze z podnájmov dávame do spoločnej kasy
Čiže ,čo má muž z podnájmu svojho bytu a čo mám ja z podnájmu mojho bytu
@anonym_91c6bb máme svoje peniaze. Všetko sme spojili po svadbe. Máte to dobre vyriešené a ďakujem za pohľad.
Akože mi máme nasporené na 20% vklad pri hypo ale beztak by sme sa mesačne dostali na hranicu a najbližšie roky nič moc neodlozili. A to mňa desí viac ako vlastniť nehnuteľnosť.
Takže tvoj muž očakáva minimálne že mu prepíšeš polku bytu, aj to sa mu nezdá dostatočné? A ze ak na starobu budete spolu, tak budete bývať v dome jeho rodičov? A on čo? Plánuje ti on potom tiež prepísať aspoň polku domu? Zdá sa mi že príliš špekuluje už teraz, ako z toho vyťažiť. Zaujímavé 🤔
@anonym_91c6bb máme svoje peniaze. Všetko sme spojili po svadbe. Máte to dobre vyriešené a ďakujem za pohľad.
Akože mi máme nasporené na 20% vklad pri hypo ale beztak by sme sa mesačne dostali na hranicu a najbližšie roky nič moc neodlozili. A to mňa desí viac ako vlastniť nehnuteľnosť.
@anonym_autor môžete dovtedy kúpiť spoločný a keď dostaneš byt, vie vám hypotéku splácať podnájomník, ktorý v ňom bude. 😀 a byt bude stále napísaný na teba 😀
ja by som určite neprepisovala polku bytu na muža, odkážu ho na teba, nie naňho 😀 ale nechápem, ako to, že v 40 rokoch nemáte stále svoje vlastné spoločné bývanie 🤔
@miselka257 akože menej nás záťaží nájom ako hypo. Ja som vedela dlho že byt dostanem, keďže naši to komunikovali vždy narocibu. Možno aj preto ma to nehnalo k hypo a radšej som si život užila, ako sa uviazala na jedno miesto. Mne to stále nepríde ako zlé riešenie, lebo život máme pekný a môžeme si dopriať. Bývať máme kde a preto sme to netlačili na hranicu.
Nic neprepisuj a neplanuj s velkymi ocami, kam sa prestahujes na starobu …. Zivot prinasa vela zvratov. Ty zdedis svoje a on zdedi svoje. Ak sa mu nepaci ostante v podnajme a tvoj zdedeny byt prenajimaj … ale z ruky ho nepustaj stale mozes zuzit BSM a prerobit byt americou hypo sama pre seba … on nech si potom prerobi svoje ked zdedi. Ano bola by si velmi financne negramotna ak by si polku prepisala len preto aby sa on citil dobre a hlavne ked on zdedi cely dom … on je velice vychcany. Ked sa eozidete co? Ty ho budes vyplavat s polovice bytu, kt si vlastne mala cely, ale nemala rozum tak ho este aj zaplatis 🤦🏻♀️
ved ty budes mat po rodicoch byt a on dom .. popripade si kupte spolocne..byt daj do podnajmu .. - ludia ho vezmu aj ked jestarsi - das zlavu a budu radi,ze maju kde byvat ... osobne by som mu len tak polovicu bytu nedavala ..uz teraz prepocitavate a to nieje nic dobre
@miselka257 akože menej nás záťaží nájom ako hypo. Ja som vedela dlho že byt dostanem, keďže naši to komunikovali vždy narocibu. Možno aj preto ma to nehnalo k hypo a radšej som si život užila, ako sa uviazala na jedno miesto. Mne to stále nepríde ako zlé riešenie, lebo život máme pekný a môžeme si dopriať. Bývať máme kde a preto sme to netlačili na hranicu.
@anonym_autor a čo ak nakoniec na teba ten byt neprepíšu? 😀 spoliehaš sa na to, to je síce fajn, ale nikedy nevieš čo sa môže udiať... a jasné, podnájom ťa skoro vždy vyjde lepšie ako hypotéka, ale len o "pár" eur a máš niečo vlastné 😀 to ti za to nestojí? 😀 užívať si môžeš aj keď máš hypotéku. 😀 či myslíš, že potom život už skončil? 😂
Nic neprepisuj a neplanuj s velkymi ocami, kam sa prestahujes na starobu …. Zivot prinasa vela zvratov. Ty zdedis svoje a on zdedi svoje. Ak sa mu nepaci ostante v podnajme a tvoj zdedeny byt prenajimaj … ale z ruky ho nepustaj stale mozes zuzit BSM a prerobit byt americou hypo sama pre seba … on nech si potom prerobi svoje ked zdedi. Ano bola by si velmi financne negramotna ak by si polku prepisala len preto aby sa on citil dobre a hlavne ked on zdedi cely dom … on je velice vychcany. Ked sa eozidete co? Ty ho budes vyplavat s polovice bytu, kt si vlastne mala cely, ale nemala rozum tak ho este aj zaplatis 🤦🏻♀️
@anonym_735017 nie, neplánujem prepísať. To vôbec, len či niekto nemal lepší nápad ako ja možnosti. Ďakujem za tip na zúženie BSM. To si pozriem. Vďaka
@anonym_autor a čo ak nakoniec na teba ten byt neprepíšu? 😀 spoliehaš sa na to, to je síce fajn, ale nikedy nevieš čo sa môže udiať... a jasné, podnájom ťa skoro vždy vyjde lepšie ako hypotéka, ale len o "pár" eur a máš niečo vlastné 😀 to ti za to nestojí? 😀 užívať si môžeš aj keď máš hypotéku. 😀 či myslíš, že potom život už skončil? 😂
@miselka257 je prepisany už dlho. Vyjde ma o viac ako polovicu lepšie ako hypo. Pre mňa je to veľký a citeľný rozdiel
ved ty budes mat po rodicoch byt a on dom .. popripade si kupte spolocne..byt daj do podnajmu .. - ludia ho vezmu aj ked jestarsi - das zlavu a budu radi,ze maju kde byvat ... osobne by som mu len tak polovicu bytu nedavala ..uz teraz prepocitavate a to nieje nic dobre
@ukgirls prepočítavame lebo akosi sa blíži ten čas kedy to bude treba riešiť. Tak sme aj otvorili túto tému a zistili, že sa nechápeme v podstate veci. Inak sme nemali problém. Po svadbe sme si spojili úspory, na rodičovskom som bola o rok dlhšie a ťahal to on bez jedného slova výčitky. On je skvelý chlap a plánujem s ním zostarnúť, ale už nie som najmladšia a vidím čo sa deje okolo mňa. Potrebujem sa chrániť
Darovali kazdemu dietatu byt, len ty musis platit podnajom? :D ozaj nie si financne gramotna 😅 ale inak, vsak ty aj on zdedite majetok po rodicoch, kde je problem.. v pripade rozchodu bude mat kazdy kde byvat. Ci ide o to, ze ti tvoji asi umru skor a tym padom po rozchode bude musiet on ist k rodicom a ty do prazdneho bytu?
@cyberk preco je financne negramtona? :D prepac nechapem kontext, nemyslim moju otazku v zlom 🙂
Nikdy by som z dedičstva nedala nikomu nič ani mužovi polku z akej veci prečo.Nechaj si nevieš čo príde na starobu nič nepredavaj aj keby ste bývali v dome jeho rodičov po smrti nikdy nič neprepisuj nikomu.V prípade že sa rozvediete nikdy nevieš mu budeš musieť s tvojho dedičstva vyplatiť polovicu a pôjdeš sa zadlžiť do banky . Toto nevyzera dobre,Jasne na rovinu mu povedz že TY mu nič z dedičstva prepisovať nebudeš. Maj rozum nič neprepisuj a ni jemu polku ani nepredavaj že vraziš do domu jeho rodičov peniaze a budeš mať figu borovu a ON bude mať dom.Maj rozum ak si aspoň trochu gramotna.
@sasa1310 nespolieham sa na majetok rodičov. Bolo to rozhodnutie rodičov takto nás všetkých vybaviť, nestála som v rade a nežobrala.
@anonym_autor to, že ťa vybavili ešte neznamená, že si nemôžeš kúpiť niečo vlastné. Takto čakať dokým rodičia umrú. Totálne nezodpovedné
@miselka257 je prepisany už dlho. Vyjde ma o viac ako polovicu lepšie ako hypo. Pre mňa je to veľký a citeľný rozdiel
@anonym_autor a čo ak budeš čakať ďalších 10 rokov? 😀 na staré kolená pojdeš do svojho, ktorý aj tak potrebuješ prerobiť 😀 čiže ti treba ďalšie peniaze, ktoré si ešte nezdedila, či? 😀
@anonym_autor to, že ťa vybavili ešte neznamená, že si nemôžeš kúpiť niečo vlastné. Takto čakať dokým rodičia umrú. Totálne nezodpovedné
@sasa1310 chápem tvoj pohľad. Ale pre mňa už po 30tke vôbec nebola hypotéka cestou.
Nečakám na smrť rodičov aby som mala kde bývať. Ja som šťastná kde som, levo tu je môj domov. Radšej by som žila navždy tu, keby oni naďalej žili v zdraví a pohode.
@anonym_autor a čo ak budeš čakať ďalších 10 rokov? 😀 na staré kolená pojdeš do svojho, ktorý aj tak potrebuješ prerobiť 😀 čiže ti treba ďalšie peniaze, ktoré si ešte nezdedila, či? 😀
@miselka257 vďaka tomu, že hypo nemáme, vieme investovať peknú sumu mesačne. Čiže buď použijeme spoločné peniaze, alebo ako mi baba vyššie poradila.
Nečítala som komentáre. K tvojmu darovanému bytu: ja by som navrhla takto: napr. trhová hodnota bytu teraz 80000€ tvoja investícia do prerábky 10000€ mužova 10000€. Hodnota spolu 100000€ a muž by na byte dostal na LV 1/10 = 10000€ jeho investícia. V prípade rozchodu, mu vyplatíš 1/10 trhovej hodnoty. Byt by v čase rozchodu mal trhovú hodnotu 150000€ vyplatíš mu 15000€. Jeho zhodnotenie investície je 50% (5000€).
Urcite nanho nic neprepisuj. On na teba vie prepisat polku domu? Uz je jeho? Nie? Tak smola.
Pouzit jeho peniaze na rekonstrukciu mi pripada nefer voci nemu. Da dnes 10000, o 10 rokov budu mat hodnotu ako teraz 1000 a to mu vyplatis? Nic si z toho uz nekupi.
Moja babka umierala takto od osemdesiatky a pozila si este 20 rokov, to len na margo toho, ze budes coskoro dedit, nikdy nevies.
@anonym_autor takze evidentne mate vztah ako biznis, v takom pripade by som oslovila pravnikov, kazdy svojho a nech vyjednaju rovnocenne podmienky.
Keď takto uvažujete dlho spolu nevydržíte ,zadné dvierka sú Vám presnejšie ,kto a čo z toho najviac vyťaží ,celé zle toto
@dvoncb a preco? ak ja darujem byt synovi, tak ho darujem synovi, ak bude tuzit nieco vlastnit so svojou buducou manzelkou bude to jeho rozhodnutie, ci na nu nieco prepise ale verim, ze hlupy nebude 🤷♀️ rovnako ako ja nechcem, aby manzel na mna prepisal svoj byt preco? ved si ho kupil sam, preco by som sa mala niecoho dozadovat, chcela som istoty kupili sme spokocny
Darovala by som mu podiel, presne ako pise @janettdamian, urcite nie polovicu bytu, lebo on chce mat istoty.
Pravidelne tu radime zenam, aby neboli sproste a mysleli na zadne vratka a ked na ne myslis a rozumne uvazujes, tak zas tu z teba spravia zlu, ktora kalkuluje...no dobre robis, tiez by som tak uvazovala.

čo ste vy za dvojicu, spoliehať sa na majetky rodičov. Normálne mám dosť. Dvaja ľudia neschopní si obstarať niečo svoje.