icon

Ako riešiť hádky kvôli svokre?

8. aug 2024

Zas a znova obľúbená téma svokra. Akože ja už neviem či som vadna ja alebo kde je chyba, alebo ako reagovať? Keď sa mi narodil malý, od jeho narodenia, maličkého mala si diktovala aby ho manžel (jej syn) priviezol k nim domov, vraj sa chce s ním pohrať. Tu chodili málo pretože vraj vždy keď prišli tak mesačne dieťa buď len spalo alebo jedlo (neviem či mal už behať po dvore v tom veku alebo ako). A po novom som sa ešte dozvedela že ďalší dôvod prečo tu nechodia je ten že stále niečo vymýšľam napr. aby ho nerozbaľovali z perinky keď spí, aby ho dlho nedržali na rukách, aby ho nevyzliekali (ako vážne aj z plienky lebo oni ho nevideli úplne rozbaleneho), aby ho držali normálne a nedávali do sedacej polohy,... ja si myslím že to sú normálne veci, ktoré vadia každej matke či?
Stále sa kvôli nej hádame s manželom, on samozrejme ju zastáva a ja som ta sprostá lebo si to neviem inak naplánovať a bla bla.
Ako nevadí mi to pokiaľ ho tam zoberie cez deň na chvíľku.
Ale napríklad tento týždeň to bolo takto:
Maleho kúpem každý druhý deň, jeden deň som mala plán ho kúpať večer o 7, bol najedeny vyspinkany tak že ho okupem, no ona si zmyslela že nie, aby jej ho manžel priviezol večer o tej 7 na pol hodinku, že ešte nieje veľa hodín nič sa mu nestane a okupem ho potom (to že potom bude znova unavený a znova bude papať a natiahne sa to zasa na neviem koľko a kupala by som ho asi o 9-10 to ju nezaujíma). Zasa som bola ja ta Sprostá lebo si to neviem inak naplánovať.
A teraz už fakt sa hádame často, často často kvôli nej. A ja už normálne rozmýšľam, že či som až moc precitlivena alebo ja neviem už.
Jej proste vadí, že keď tu niekedy prišla tak malý buď jedol alebo spal. A keď je u nich, tak ho na silu drží hore aby nespal až kým nezačne riadne revať od únavy.
Ale aby bolo jasné, ja som jej nezabránila jej tu chodiť na návštevy, ani nebránim aby tam manžel sem tam toho malého zobral, ale cez DEŇ, nie večer.
Ako to vy vnímate? Je to normálne? Alebo čo jej mám na to povedať?

ahhola
8. aug 2024

Kvoli tomu sa hadas s chlapom, on dojde z roboty, stara zaveli.... Dones mi maleho a on, dobry synacik jej nesie vnuca, ako hracku na hranie?

Vidis, ze to je zakerna baba, ktora vas rozleptava, ako sklo, tak ju predbehni, ked bude doobeda maly obriadeny, vyraz k nim a....
-doniesla som vam makeho, jemu sa to hodi navsteva doobeda, nie na noc. (Mozte si ho rozbalit a ponatahovat ako opicu😅) Hotove. Take lahke. Ked ho chce cez vikend, tak vsetci.

ahhola
8. aug 2024

... že keď tu niekedy prišla...
... preco TU a nie SEM?

tiezjedna
8. aug 2024

@ahhola lebo nárečie?

anketkarka
8. aug 2024

Ale to je živý tvor, nie bábika na potešenie starej babe. Rozbalovať spiace dieťa? Nerešpektovať režim bábätká pre vrtochy nejakej ženy, ktorá má titul, že stará mama. Takto sa normálna stará mama nespráva. A manžel, ktorý si nevie zastať svoju manželku a potreby svojho dieťaťa je pre mňa všetko iné ale nie chlap. Ako psíček uteká za maminkou a bez rozmyslu plní jej nápady, ktoré idú proti jeho dieťaťu a jeho manželke? Toto je opora rodiny? A to má ešte dieťa len pár mesiacov, takže je to len začiatok.

lavender94
9. aug 2024

Okej, to, že svokra má o kolecko navyše, to by sa ešte dalo prežiť, ale manžel? On fakt po troch mesiacoch s novorodencom nevie také základne veci? Nepomáha rozhovor? Nedokáže pochopiť, že mate nejaký režim, že to decko nie je cvičená opica aby ho nadrapovali a cvičili jak keby si kúpite šteňa? Čo to je kkta pre pána. Na svokru sa vyser, ona už iná nebude ale mala by si si poriešiť muža. Aj by som ti poradila, že nechaj mu dieta na celý deň, nech si to skúsi. Ale ten ho hodí mamičke a bude mať vybavené, ešte náhodou zahlási, že to zvláda lepšie ako ty….. čo na to povedať. Ja osobne by som mu to dieta ani nedávala. Aby niekto dával sedieť take malé dieťa? By som v živote nedovolila aby s ním ten človek ostal sám

rorino
9. aug 2024

Manželovi asi teba vysvetliť,že jeho primárna rodina si ty a vaše dieťa.Takze prvoradé sú vaše spoločné potreby,ak chce počúvať mamičku,nech sa zbalí a ide k nej,na čo sa ženil a zakladal rodinu?Ach jaj,zase raz neprestrihnuta pupocna šnúra.

mojemenonikto
9. aug 2024

V prvom rade si to vybav so svojim mužom. On sa má zastávať teba a nie svojej mamy. Chápem, že matka je matka, ale teraz by si mala byť ty tá prvá žena v jeho živote a nie mamička. Som chlap a presne viem o čom hovorím. Väčšinou sú vzťahy medzi matkou muža a nevestou takmer v každej rodine napäté a u nás to nebolo inak. Lenže je to ten muž, ktorý musí túto situáciu vyriešiť. Svokra to nikdy neurobí a tebe sa to samej, bez podpory muža nepodarí. Ak si to nevyriešite, problémy sa môžu ešte prehlbovať.

vilma7
12. aug 2024

A chlap nemá vlastný rozum? Alebo skáče.ako.maminka píska? Lebo nechápem čo sa s manželom hadate...on nevie ze jeho syn ide večer spať?
Rieš manžela a nie svokru.

eva233
12. aug 2024

Manželovi by som vysvetlila ze ak si nevie zastať svoju rodinu myslím tým ženu a dieťa a nevie co je pre nich dobre nech mu perie vari a žehli ta ktorej sa zástava.
Prečo si myslí že ty preháňas co na tom podľa neho nie je v poriadku?
Zadala by som hranicu a 3m dieťa s takým mužom k takej svokre nepustila a dovi. Jednoducho poviem dieťa je malé bud prídu oni sem vtedy keď je dieťa hore a oni dospelí sa prispôsobia bábätku alebo keď bude dieťa hore prídem s dieťaťom ja alebo prídeme všetci traja.... Komu sa nepáči nech sa urazí...
Ja by som sa nehadala. Jednoducho im to oznámim a hotovo.... Nechápem to len tak muž zbali 3m dieťa o siedmej večer a ide matke?

ema22270
12. aug 2024

3m dieta urcite nie a prevlacovat ho navecer niekam... viem si predstavit sj vecer, ze ste niekedy s nim dlhsie hore napr na dovolenke, na vylete okej lebo je to obcas, ale nie ze jeho mama luskne a on bezi s dietatom. My sme taketo riesit nikdy nemuseli, aj som rada (my sme na deti s manzelom sami uplne). Tiez mam rada rezim s detmi a to ma jeden takmer 7 a duhy 2 roky. Bez rezimu veru vela toho nefunguje.

hendikep
12. aug 2024

Vypichla by som jednu vec : “… Stále sa kvôli nej hádame s manželom, on samozrejme ju zastáva a ja som ta sprostá lebo si to neviem inak naplánovať a bla bla…” To nie je samozrejme že ju manžel zastáva … to že svokry skúšajú a nechápu / zoznamujú sa s novou rolou že nie sú vnúčatám matkami ale LEN babkami je normálne , (uvidíme aké my budeme svokry :D) ale manželova úloha je zastať sa svojej rodiny, Vášho režimu atď. a určite nie znižovať Ti autoritu a pretláčať svoju matku. My sme mali so svokrou minumum nezhôd ale boli, napríklad sa snažila utíšiť dieťa sama keď plakalo a stála som vedľa.. alebo napríklad jej nosila jedlo keď sme šli niekam na oslavu akoby nechápala že my jej to donesieme a je to naša úloha , a keby to povedala deň vopred aby ma odbremenila ale samozrejme nič, doniesla to rovno tam. Ale manžel jej to v oboch prípadoch vysvetlil jasne, že je to naše dieťa a naše “ pravidlá “ . Inak zaujímavé čo som si teraz uvedomila že tieto veci robila len pri našej prvej dcére, a teraz pri druhej už je normálna, natom asi vidno že sa ešte len hľadala v role babičky. Je to jej prvé vnúča celkovo?

majka2
12. aug 2024

@betulinka1 ja som bola taká istá tiež aj na dovolenke a všetci z rodiny na má. Kukali či som normálna. Bolo mi to tiež jedno 😉

janulka1802
12. aug 2024

Akoby som čítala o mojom prvom manželstve. Toto vyzerá veľmi zle, pokiaľ sa Tvoj muž nespamätá. Tých hádok bude pribúdať a budeš len viac a viac neschopná, nemožná atď. Muž má stáť pri Tebe. Vážne si s ním pohovor. Dohodnite sa na nejakých pravidlách.

lolitka25
12. aug 2024

Babatko patri k mamke. A mamka rozhoduje. Bodka. Svokra by sa mohla aj na hlavu postavit a nedovolila by som to babo posadzat,krmit chrumkami ci obdivovat naheho. Proste nie. A manzel by uz bol ex ak by to neakceptoval

candii
12. aug 2024

A prečo si dovolila aby o siedmej večer tvoj muž malé 3 mesacne bábätko bral niekde? V žiadnom pripade a dovidenia. Pre mňa je už o siedmej neskoro niekam chodiť a to mám 6 ročného a 8 ročného. To je čas, kedy sa kúpeme a večeriame a chystáme do postele.

pettom19
12. aug 2024

Pre pobavenie - moja svagrina sa stazovala mojmu muzovi (jej bratovi), ze nevidela svojho synovca 3 dni! Dovod - vzdy prisla vtedy, ked spal. Maly mal v tom case 2 mesiace. Na mna nakydala poza moj chrbat, lebo jej nechcem dat synovca 😂. Opomeniem fakt, ze prisla vzdy zasadne o 18:30, ale to uz je detail..
Long story short - nie je to len o svokrach, ludi s divnym zmyslanim mas vsade. Vy s manzelom si musite upratat rodinnych prislusnikov. Mate male dieta, u nas si tiez mysleli, ze s mesacnym deckom sa budu zabavat a boli prekvapeni, ze dieta prakticky cely den prespalo 🤦. Ale muz si upratal svoju rodinu, ja svoju, pokial sli cez nase hranice a pravidla.

linkapaulinka
12. aug 2024

Dupnut si! Je to tvoje dieta. Aj my sme mali rezim a mame ho i ked zmeneny do teraz a to ma 5rokov a max o 20,30 ide spat. Rano sa budime o 7 ...zijeme cez den nie v noci. Bohuzial moji to tiez skusali ale dupla som si . Oni svoje deti mali. Toto je moje. Ked bol babo o 20 uz bol okupany, umyty a uspavala som. Teraz ked je leto tak ma polhodinu naviac dovolenu ale to uz je aj on tak spravne nastaveny ze chce ist spat. Ja si myslim ze tym ze som si ho nastavila na zaciatku som urobila dobre. A som na seba hrda zatial 😁

florencee
Autor odpoveď zmazal
pehavcek
12. aug 2024

Ja by som ti dala radu ale bola som podobne zufala ako ty. Neslo to ani pekne, ani rosenim, ani s hnevom… Nijak. Len by som chcela vyslovit prianie, verim, ze sa raz stanem starkou a teda aj svkorou a pevne verim, ze budem normalna svokra. Drzim palce. U nas pomohlo az ked som po pol roku nechala vsetko na manzela a otvorili sa mu oci.

anezka32
12. aug 2024

Ja sa sa tiež zvyknem pohádať s manželom kvôli svokre lebo sa do všetkého stará príde na náštevu a už pri preorganizuváva veci doma … nedaj bože nestihnem dáko extra upratať a hneď komentuje atd….

senta_sofia
12. aug 2024

Problem je to, ze tvoj manzel ta nerespektuje ako matku Vasho dietata a ako manzelku, ale podriaduje sa svojej matke. To je zaciatok konca, pretoze cim bude dieta starsie, tym sa budu problemy prehlbovat. Jeho rodicia ta nemaju za nic a on proti tomu nenamieta. Ja by som na ich podmienky nepristupila. Mozno keby sa zbalis a odides k rodicom, by sa zbadali vsetci…

petrao2
12. aug 2024

Poslat ich vsetkych do prdele a zrusit navstevy
Raz do tyzdna ok aj to by bolo namna vela
Zrus to cim skor lebo bude uz iba horsie
A ked sa synacik/manzel urazi tak ho niecim oval nech sa spamätá
3 mesacne nosit ako mača hore dole 🤦🏽‍♀️

veronicka88
12. aug 2024

Pri oboch som na 99% dodržiavala režim a so mnou aj všetci ostatní,aj keď si častokrát klepali na čelo. Dnes majú 11 a takmer 5 o pol 9 je u nás ticho a spí sa. Nemá s nimi nikto problém,kde prídu nemajú problém sa prispôsobiť. Malý mi ešte spí poobede takže žiadne naťahovačky prispôsobujeme sa mu. O 7.15 sa kúpe alebo oblieka do pyžama. Bodka takto to platí. Starší o 20-20.30 letí za ním do izby. Nevedia ponocovat a majú teploty z únavy. A jedine ja by som si to celé odsrala

nene05
12. aug 2024

Si mi pripomenula vela, co sme zazivali po porode prvej. Svokra chodila zvacsa o 7:15 rano, zvonila jak besna, krpana mi vtedy konecne po hroznych nociach spala, sice na mne, ale spala, ja po sprche, nahata, bolo leto, tak som chcela, aby sa mi lepsie hojilo sitie po porode a ona zvonila a zvonila a zvonila. Vzdy to boli cca 5-10min.navstevy. Lebo samozrejme, malinka nechcela byt pri nej, tak co by tam robila. Len mi ju zobudila, rozrusila a odisla. Ked som prestala reagovat na zvonenie, ked nam to proste nevyhovovalo, tak zacala proti mne bojovat vo velkom. Bol to masaker.Zo zaciatku to bolo pre mna tazke, ale uz som sa nejak od toho odosobnila a pochopila, ze to ine nebude, aj ked sme sa jej snazili vela veci vysvetlit... ostalo to pokazene doteraz, uz je to viac ako 8 rokov... Svagrina so svagrom tiez pri prvej zacali muzovi vycitat, ze im malu nechceme ukazat, lebo im povedal, ze navsteva po 19tej uz nie je dobry napad, ze uz sa chystame na spanok. Druhu uz ani nemali zaujem vidiet. Niekedy neviem, ci by nebolo lepsie im tolerovat mierne vychylky od normalu, lebo potom to dopadne ako u nas a rodina sa takmer vobec nestretava. Deti svagrovcov k nam pridu raz za rok, s nimi samozrejme, a doslova povedia, ze sa prisli len najest. S nasimi detmi sa nechcu vobec hrat..bohvie, co doma o nas pocuvaju...sa vzdy citim ako take hovno... No ale..urcite by som tak malinke babo nedovolila, aby s nim muz lobzoval, ako si kto zmysli. Toboz, ked im hrabe, tak by som to chcela mat pod kontrolou a skusala ich mierne upozornit, ked sa mi nieco nepaci. Musite na to byt ale dvaja, tvoj muz a ty. Moj tiez dlho balansoval medzi mnou a matkou, ale pochopil, co je to "zdrave" pre nasu rodinu, deti. U nas si nejak nik nevie najst cas na rodinu, tak som si ten cas prestala na nich hladat aj ja a uz sa ma ani nejak nedotykaju tie ich vymysly, kedy som len ja bola ta zla. Nikdy som inak v zivote nezazila tolko zloby, ako od rodiny mojho muza, moj otec mi raz povedal, ze je to preto, ze som lepsia a sikovnejsia ako oni, tak som tomu trosku uverila a mam ich na haku...

jumama
12. aug 2024

Dieta nie je babika a patri k maminke, nie svokre kedy si ona zazela.
A tak ako ti radia vyssie, aj ked citis potrebu si oddychnut, aj ked svokrovcov nemusis, tak si nastav hranice a chod tam s dietatom. Nastavuj hranice a nenechaj si po hlave skakat, lebo to budu robit stale. Ak neuhnes, nebudu. Da sa to aj slusne jemne, aj ked je to velmi narocne.

vinkel
12. aug 2024

To je len začiatok neboj sa 🙂 Bude ešte horšie :(.
A niekedy si poviem keby sme boli rodina kde sa rieši alkohol či drogy, hazard a dajake psychické problémy. Nepoviem nic že naši zasahujú do našej výchovy a dávajú im jesť a pod… Ale napr zato že my sme chceli iba ako rodina spolu na Vianoce - štedrý večer iba ten 1 deň. Tak moji rodičia nadavali že aký sme, že bránime deťom byt so starými rodičmi a somariny. Lebo boli u nich od 21.12. a chceli sme aby ich 24.12 doobedu doniesli a potom 25.12. pojdeme k ním. Vies aká bola hádka 🤦‍♀️😢. A prišli a vyhodili nám deti a veci na chodníku a zober si ich a išli preč. Alebo neznesú že máme iný názor na deti že im niečo zakážeme, tak radšej ani neprídu na návštevu lebo sa im to nepáči.
Keby sme ich týrali alebo trepali nepoviem nic, ale proste naši sa nechcú prispôsobiť našej výchove lebo sa im nepáči.

pehavcek
12. aug 2024

Nie vzdy to skonci zle. U nas to sice trvalo roky ale teraz musim poklopat. Ze vztah mame velmi dobry.

emma022
12. aug 2024

Baby ti dobre radia, že by to mal riešiť tvoj muž. Bohužiaľ, niektorí muži na to asi nemajú gule, aby sa postavili svojej mamičke. Takže potom si to budeš musieť vyriešiť sama. Ja som to tiež urobila, chcelo to veľa odvahy, ale stálo to za to. Chvíľu bolo dusno, svokra urazená, muž v šoku, čo som si to dovolila, ale pochopili obaja, že "přes to vlak nejede". O dieťa sa starám hlavne ja, tak ja určujem pravidlá

jumama
12. aug 2024

@nene05 Aj keby ste sa stretavali, zazivala by si stale rovnake nepochopenie. Moja svokra je male ziena, ale riadny general, vsetkych da do pozoru. Mne dlho trvalo kym som pochopila, ze ak jej aj ja vsetko uznanie dam, ak ju obcas necham nech je po jej, ak ustupim, lebo mudrejsi ustupi... proste aj tak sa mi to nikdy nevrati a ona bude vzdy ten general, spokojny iba vtedy, ked je vsetko podla nej.
Ona to vsak ani nema sancu pochopit, pretoze to su ludia hlboko presvedceni, ze ich nazor je jediny spravny a tak sa maju vsetci podla toho spravat. Vies, ja ju uznavam ako gazdinu, zahradkarku, ma 70+ a stale je velmi aktivna aj sportovo, ma vyborny vkus na obliekanie a podobne. Ale ona mi nikdy nieco take, co si na mne vazi nepovedala. A je kopec veci, v tej mojej inakosti, prinajmensom to ze som velmi tvoriva a samostatna. Jej deti, aj ked uz maju vlastne rodiny, stale ju posluchaju a stale vela veci v ich zivotoch by rada riadila. Svagrinka si aj trochu viac necha, ako moj muz, za to ze jej s detmi poomaha, tak robi vsetko ako povie jej mama.
S dokonalostou vsak prichadza strasne vela obmedzeni - napriklad u nej v dome sa nesmie kreslit fixkami alebo farbami, lebo co ked by jej deti popisali stol, alebo nebodaj zaspinili koberec. Dieta by malo byt krasne oblecene, s ucesanou cestickou na mokro vo valaskoch, sposobne sediet na navsteve na stolicke a nebyt dietatom, ktore sa chce hrat v piesku a blate... a podobne. Ja som ten opacak, co s detmi skakal v mlake a vecne sme mali vsetko ucapkane a ofrkane od farieb. Su to dva nepreniknutele svety, aj ked by mohli byt inspirativne, ale ked nie je z druhej strany zaujem, darmo ponukaju... 🙂
Je to aj viac ako len nerovnaka natura. Je to o respekte. Ze ty respekt voci tomu cloveku mas, umoznujes mu obcas, kedze nejde o zivot, nech si ten svoj nazor presadi a ma. Ale on ta nikdy nebude respektovat, nikdy neustupi. Este ak si nastavis hranice a urobis si po svojom, zacne postupne o tebe rozmyslat, aky si divny a neposlusny a ako mu robis naschvaly. Ale tie svoje naschvaly nevidi.
Mala by som milion pribehov, takeho vzdoroviteho skratoviteho zachovania sa v roznych situaciach...

jakubrianka
12. aug 2024

Tak takú ešte nehrali, aby niekto môjmu bábätku diktoval kedy môže spať. Dieťa nie je hračka a teda nedovolila by som žiadne prevážanie bábätka nikde. Má svoj domov, rodina po dohode môže prísť v určenom čase, že nebude spať nie je záruka (to normálny človek pochopí). Svokra ťa vyčleňuje z tvojej vlastnej rodiny, diktovaním si kedy môže prísť tvoje dieťa s s kým ku nej.

Bábätko má byť pekne pri maminke. Také malé dieťa jednak nemá imunitu a očkovania na návštevy a za druhé nechápe, že mamka nie je pri ňom. Je to pre dieťa obrovský stres a poviem ti, robíš veľkú chybu. Je to tvoje dieťa a pravidlá určuješ ty, tak isto ako zodpovednosť a následky nesieš ty.

Dobre si rozmyslí ako si nastavíš hranice. Takéto vyvolávanie napätia v tvoje rodine si odnesie zdravotne hlavne dieťa a ty. Nedá sa vylúčiť, keďže si muž nestojí za vami, že dieťaťu rozbije babka rodinu.