Ako riešiť manželove pripomienky k domácim prácam?
Moj manžel má čerstvú 40-tku. Som od neho mladšia viac ako o desať rokov. Sme spolu takmer 6 rokov. Aj keď som od neho o dekádu mladšia, tak som ho veľa veci naučila. Som veľmi praktický človek. A väčšinu mojich poznatkov som mu za tie roky odvzdala. Rôzne “hacky” praktického života, ako chlap, ktorý žil dlhu dobu sám, tak nemal organizačne zvládnuté ani rozloženie kuchyne, nevedel navariť takmer nič a všetko si komplikoval zlým postupom alebo organizáciou. Či už v osobnej alebo pracovnej oblasti. Netvrdím, že som ho spasila, veľa ma naučil aj on, ale aj vďaka mne je dnes naozaj všestranný. A tam nastal problém. Začal ma terorizovať rečami. Na všetko ma upozorňuje, pripomína a komentuje. Aktuálne som na RD a chodí mi za zadkom, upracat toto, umy riad, daj vitamíny malému, prebaľ ho a iné. Ako keby som to bez jeho reči nerobila. Je pravda, že som upustila z domacich prác, ale ja jednoducho nemam na to tolko casu. Mame dieta v rozkvete, treba ho vybit dlhymi prechadkami von, doma sa s nim hrat, takze je tu nekonecny kolobeh rozhadzanych hraciek a omrviniek. Predtym som upratovala v jendom kuse a sam ma hamoval, ze sa moj zivot nemoze tocit len okolo upratovania lebo si to odniesol aj on ked nieco napriklad rozlial a ja som mu vycitala, ze si nevazi moju snahu, ze som pred chvilou napriklad umyla podlahu. Polavila som. Zacala som sa viac venovat synovi a konecne aj sebe. Kedze s upratovanim mi nepomaha, tak je podla mna nevhodne ze sa k tomu vobec vyjadruje. Len otvorim oci a hned ide po mne a pokazi mi den. Vela pracuje z domu a neustale ma kontroluje co a ako robim. Hranici to s ponizovanim ako ine lavou zadnou stihaju vsetko, starat sa o deti, pracovat alebo studovat na RD, mat navarene kazdy den cerstve jedlo, upratane do posledneho detailu, starat sa o seba, chodit do fitka, chodit medzi ludi a mnoho ineho. Ja uprimne viem, ze to vsetko nestiham. Nas syn je narocnejsie dieta, stale aktivny a naviazany na mna. Chodi s nim na prechadzky aj on, so starostlivostou o neho si to delime v case jeho volna. Raz mi vycita, ze nepracujem, potom ze necvicim, potom ze je bordel, potom ze sedim doma a nejdem si vyvetrat hlavu, potom ze idem neskoro spat a na druhy den som unavena. Ale kriste kedy to mam vsetko stihat, spat 8 hodin, mat upratane, navarene, dieta spokojne, odcvicene, mat zarobene navyse atd..
@simca06022011 nesúhlasím s tvrdením, že takýto sú chlapi bežne .
Nie každý chlap je nevyhnutne zakomplexovaný pako so syndrómom "ja to viem najlepšie", su aj normálni chlapi...
@beronsche samozrejme, nie KAZDY, ale nie je to ziadna rarita... naozaj... a inak dobre si to nazvala, aj ten syndrom :DDD
To je taká klasická situácia...keď si mladá žena bez akýchkoľvek peňazí a majetkov narazí staršieho chuja, ktorý nič nevie...nemáte si čo vyčítať..ty by si bez neho odišla s jednou igelitkou a on je neschopný debilko ale zato s patentom na celý svet. Ty si vedela, že je to neschopný egoista už keď si si ho brala.
Ja som úplne na tvojej strane, len žiaľ, nevidím nijaké riešenie. Môžeš mu to 100x vysvetliť ale stále si v jeho milosti a nemilosti, lebo ty si tá, kto ťahá za kratší koniec
kokos, povedzte mi kde tito chlapi nabrali ze ostatne zeny zvladaju vsetko z toho co si napisala? mam pocit, ze takychto diskusii tu uz bolo viac s takymto muzskym nazorom.asi by sombto otocila na neho, ze ini muzi popri homofice stihaju to a hento.
Ja som napriklad v 18 tich odisla z domu a isla som byvat sama, hoc mam milujucich rodicov doma bola zla atmosfera lebo som mala problemovych surodencov, nikdy som nemala nejaky specialny job v ktorom by som zarabala tisice eur, zila som sama zo svojich penazi, mala som pokojny a dostojny zivot, nikdy mi nepadali pecne holuby priamo do ruk, ale nikdy som sa nedostala do situacie ze by som sa nevedela o seba postarat aj ked som vzdy byvala v podnajme, setrit nebolo z coho, ale nikdy ma nenahanali ziadni exekutori. Ked sme sa spoznali tak mam financne problemy on, ale je sikovny a podarilo sa mu v tom preplavat nez ujmy a este za kratku dobu sa vyslovene odrazil. Ale ta jeho sikovnost isla ruka v ruke so štastim. Dnes je uspesny a financne zabezpeceny a akosi s vyssim vekom mu zacalo hrabat a mysli si, ze je dokonaly. Ale po rokoch po jeho boku vidim, ze keby nemal stastie v urcitych veciach, tak by nemal to co ma dnes. Dnes, ked je z neho “zrelý” muz tak sa zacal spravat ako keby mal patent na vsetko. Ale my sme sa nestretli vcera. Ja jeho cestu poznam, viem aky bol preto ma zranuje ked sa takto sprava “vol zabudol ze telatom bol”
Mne to pride ako keby som mu prestala zapadat do jeho planu, tak sa snazi ma vyplasit
Veď ty si ho tiež komandovala, keď niečo vylial 🤣 akože nehnevaj sa, ale stane sa to každému, ale aby som nakričala na dospelého muža, teda človeka, je jedno, či je to muž alebo žena, že niečo vylial na dlážku, ktorú som teraz umyla...tak ďakujem pekne...
A možno sa mu kamaráti pochválili, že ich ženy všetko zvládajú...ja som na dieťa sama, cvičím, chodím upravená, navarené, upratané, požehlené...a tiež mám náročné dieťa...ale aj dieťa sa musí naučiť, že mu nebudem zadkom 24/7...neviem, čo by si robila, kebyže máš viac deti...a všetky by si vyžadovali tvoju pozornosť...
Poslala by som ho vies kam. Preto sa ja nikdy nevydam 😅
@earlgrey mne príde tiež úplne psycho nakričať na dospelého človeka, že niečo vylial, na druhej strane nám sa to hovorí keď nemáme takého neschopáka ako autorka 😃
ja som nikdy nemusela kričať po partnerovi, že niečo vylial, lebo ja viem, že si to po sebe utrie a vybavené. Ale henten autorkin neschopák určite vylial a nechal to tak a musela to po ňom zas umývať len ona...
@petracandle lenže toho neschopáka si ona vybrala sama a dobrovoľne. Veď to sama píše, čo všetko ho učila, že aký neschopák bol. Tu ženy nakladajú tomu chlapovi? Prečo? Veď on je taký, aký bol predtým. Debil. Teraz to zrazu autorke vadí. Prečo? Debila si zobrala, tak prečo je prekvapená? Prečo je iba on ten zlý? A prečo ona neodíde, keď jej to tak vadí? Lebo nič nemá, potrebuje jeho strechu nad hlavou. Nemá mu čo vyčítať.
@petracandle Netuším, možno by si to po sebe aj upratal, ale nestíhol sa ani nadýchnuť a autorka už išla do neho 🤣 ja ti neviem...čítam tu veľa a nestačím sa diviť...jedna hádže po mužovi veci, lebo prešiel po umytej dlážke, druhá nakričí na muža, lebo niečo vyleje..tretia sa urazí, lebo jej muž nedá kvety, štvrtá - desiata - stá sa nerozvedie s debilom, lebo by skončila pod mostom...
@melanta ja viem, písala som v komentári vyššie, že si ho autorka vybrala sama a dobre vedela do čoho ide, len sa rozhodla to ignorovať lebo mal na rozdiel od neh majetok. A teraz žiaľ musí držať hubu a krok lebo vie, že ťahá za kratší koniec
Ked je taky múdry nech zaplatí upratovačku. Dala si privysokú latku v čistote tiez toto nie je normalne. Zdivela by som pri takom maniakovi na čistou. Vsetko s mierou ako sa hovorí.
@petracandle ale ved ja som nekricala, ja som mu povedala ze si nevazi moju snahu ked nieco vyleje a miesto toho aby to utrel to porobi slapkami stopy po celom dome
tlaci ta do pozicie svojej matky, chce to mat ako doma.
este urob to, a este tamto, a tamto urob takto...a preco si nestihla toto?
jedina moynost ako sa "vyrovnat" s takouto kritikou/buzeraciou sa s nou naozaj vyrovnat. ale po svojom.
usmev cislo pat a na jeho kydy pravidelne neustale vytrvale odpovedat..._"Mne to takto vzhovuje, ja som s tym spokojna, Som spokojna kolko a ako pracujem. Som spokojna s tym poriadkom co mame. Ked nie si spokojny, ukaz ako sa to robi, ...dopln dalsie vety podla seba.
moj muz najcastejsie pouziva na kritiku vetu: ROB TO LEPSIE.
autorka...prestan sa obhajovat co vsetko robis a preco nieco nerobis, prestan knucat, prestan prosit o vdacnost a uznanie. takym stylom on len vie, co je tvoja slaba stranka, ma to za slabost a preto na to miesto opat a opat utoci.
predstav si , ye ta hned rano zacne s niecim buzerovat a bude ocakavat tvoju reakciu obete, ktora sa bude vzhovarat a obhajovat svoje konanie.
a ty namiesto toho sa krasne usmejes, a veselo vyhlasis "rob to lepsie! ...a za tym spokojne zahrabes hlavu do perin, alebo spokojne dalej jes ranajkz a strngotas si lyyickou v kave.
spadne mu sanka.
Veď keď je taký múdry a dokonalý nech to robí on. Bude pindať - pustím mop z ruky ,vysávač a páči sa - môže sa realizovať ...💪🤦🏽♀️
Ja by som ho poslala rovno do kelu, ale tak este je moznost aj na cely den vypadnut prec s dietatom, ked ma homeoffice. Chodte niekam na vylet a vratte sa neskoro vecer a potom mu mozes tak akurat ty skomentovat, ako to tam vyzera.
Ale myslim, ze aj u teba je trochu problem s nastavenim kvoli tej vete, ze *ti nepomaha* Aka pomoc? Byvate tam dvaja, tak sa hadam mate o to stratat dvaja
@autorka s milým muzickom by som si to pekne vymenila. Ty pekne ho budeš buzerovat z poza notebooku a on nech maká. Tiez mam doma podobného "monka", co salel z toho ze na zemi sú hračky a ci ich neviem z tej zeme upratať (hoci som to urobila doslova minútu ptedtym). Potom bol na MD a vieš čo robí teraz? Teraz tie hracky pekne prekročí! Ono ako sa vravi, treba mu dat ochutnať rovnakej medicíny.
Autorka, tu pomôže len jedine. Odíď na celý víkend preč, doma mu nechaj dieťa, nenavarene, neupratane. Príď v nedeľu večer a začni ho buzerovat, že aha, tam sú omrvinky, toto si neupratal, atď.
Môj má už tiež po 40-ke a cítim už skoro ten istý problém. To sme už 25 rokov spolu . 3detiNikdy takýto nebol,ale v poslednej dobe je už niekedy protivný . Ale ja kašlem na to ,nech si hovorí čo chce . Nepočúvam ho na slovo ako pes.Poviem mu ""nech sa páči,urob to ty"
Inak moj muz je odo mna o riadny kus starsi a v zivote ma za bordel nebuzeroval 🤣 to skor ja si robim stres, ked ma prist navsteva, ze mame prach a neumyte okno. Podla mna toto ani nemusi byt o veku. Ja dakujem Bohu kazdy den, ze jeho priorita c. 1 neni poriadok a nemusim ako jedna kamoska vlhcenymi utierkami zmyvat podlahu a hadzat hracky do krabice, ked ma dojst z prace. To si nezasluzis!
Myslíš, že to bude lepšie ? Nebude. Keď nebude problém jedno, tak bude niečo iné. Len on je dokonalý podľa svojich štandardov. Tu buď otvorená debata a nastavenie určitých hraníc, že ich aj bude akceptovať a trvať si na svojom, alebo počase ti to tak začne liezť na nervy, že budeš radšej, keď ho nevidíš a budeš chcieť byť bez neho. Tu veľa možností nie je.
Ma pravdu. Niektoré ženy na RD to zvládajú. Ale tie nemajú muža debila.
ten by dostal take kvapky že v živote by mi s toho nič nespomenu.Taký to hlupaci sú na moje nervy.Ten by sa bal čokoľvek opýtať by mal renžers výcvik.Si na neho mäkka a veľmi toleranta na takých to musiš z ostra a nie ťuťu muťu.
Vravíš, že bez neho by si bola pod mostom. Tak makaj a nauč sa to filtrovať, aby si nebola, keď to máš tak zariadené.
A medzitým môžeš skúšať rozhovory, poradne, všetko možné, no keďže to asi nebude fungovať, môžeš si pomaly zariadiť život menej závislý od neho. Pretože ak to nepôjde s pochopením z jeho strany a spoločnou prácou, tak a) budeš držať ústa a krok, b) budeš sa hádať, kým vás smrť nerozdelí, c) pošleš ho si žiť po svojom.
Takze ked si k nemu dosla s holym zadkom, lebo co take ma baba o viac ako 10 rokov mladsia co ponuknut pre momentalne 40nika (?), okrem toho ze mu bude obskakovat rit a domacnost, naucila si si ho na tip top domacnost a terqz ked pribudol bordel od dietata a idete von miesto aby si zase raz lietala s handrou po byte, tak zacal byt fajnovy.
Plienku nevh mu vymeni a rovno nech mu da aj vitamin mu odkaz, ze sa ides zatial nachystat von.
Vy ste neboli nejaki super partneri ale on ti poskytoval byvanie a ty jemu svoju pipi. Teraz uz si inak zaneprazdnena a tvoja pipi nema cas 🤷♀️
A odkial on vie, ako to ostatne zeny vsetko zvladaju? Co s nimi byva? Ved im mozu pomahat babky, tetky, mozu mat sikovnych muzov, co nefrflu.

Ja som ho necepovala, aby robil veci na môj obraz, ukázala som mu ako sa veci dajú robiť a to je rozdiel. Nemal také skúsenosti z rodiny lebo mama za nich robila všetko a robí to do dnes pre ďalšich jeho surodencov, ktorý su uz davno po tridsiatke a ostali doma. To že som ho usmernila ako veci funguju , tak na tom nevidim nic zle. S tym mojim prilisnym upratovanim ma hamoval prave preto lebo som perfekcionista a ucil ma ze nie veetky veci musia byt na 120%, ze nemusim vsetkemu davat rovnaku dolezitost lebi ta domacnost naozaj pocka, take zdravie cakat nebude. Co je rozumne a osvojila som si to. Len za ten cas si zvykol ze vsetko bolo tip top a ked som polavila tak to pozlatko pominulo a vidi sam ten rozdiel ked sa snazis vsetko robit najlepsie ako vies a ked sa prestanes snazit o dokonalost ale uspokojis sa s funkcnostou bez wow efektu.
A nejdem sa tu obhajovat preco nemam svoju vlastnu strechu nad hlavou. Nemal by ju ani on keby nezdedil a keby bol tri roky len na rd tam by to nemal asi z coho dofinancovat.