Ako riešiť nespoľahlivú kamarátku na vysokej škole?
Ahojte. Prosím radu ako diplomaticky usmerniť kamarátku. Spoznali sme sa teraz v septembri na vysokej škole a zistili sme, že sme z rovnakého mesta. Ona bez auta,ja pojazdná. Teda keď ideme do školy,tak ju beriem autom. Ona že nebude mi dávať na benzín, kúpi mi vždy kávu. Ok. Neriešila som. Keď ideme na prax,tak tam sa káva kúpiť nedá, čiže sa zadarmo odvezie,inak by musela ísť taxikom.
Chodíme my dve spolu na prax, dohodneme si napríklad že pôjdeme v sobotu. Ja si doma zariadim aj opateru detí atď a ona mi spravila to, že nakoniec deň pred praxou nemôže,lebo deti lebo manžel lebo opatrovateľka....Že nejde atď atď. Ja mám tiež malé deti.
Alebo ideme na určitý čas napr na 8:00,tak opäť deň pred tým, že aby sme išli na 10:00 a z toho nakoniec mešká atď a na prax sa dostaneme na 11stu hodinu a 13:30 už hovorí ako ideme domov no nie je čo robiť. Zajtra máme ísť na prax a dnes opäť mi napísala, že nejde. Ide o to, že ten čas si stále určuje ona a určuje ho aj mne. Nie ona vtedy nemôže, ona o takom čase nemôže tak nakoniec sa ide len ako môže ona.
Alebo to vyzdvihovanie autom. Sme dohodnuté na presný čas, nie, mám prísť o 10 minút neskôr. Ďalší krát, prídi až o 15 minút neskôr, z toho po ceste či jej nezastavím niekde, že si tamto a toto ide len odniesť atď atď....
Mení dohody a lezie mi to na nervy. Plus v škole chce odomňa aby som poradila na teste, bohužiaľ sedíme spolu. Ja sa naučím a ona nie. Dopisujeme zložitú vetu na písomke a ona do mňa drcá čo je v tej a tej otázke.
Mimo školy mi ani nenapíše,len pred školou a pred praxou. Už ani ahoj nič,len okolkej ju zoberiem a podobné.
Nechapem,ak sa dohodnete na určitý den a ona napise ze nemoze,co to brani ist samej na tu prax,?
@dobryden tak lepšie je ísť na oddelenie s parťákom,ale áno čo už môžem ísť aj sama
Vdaka jej normalne napis, sorry na 20 nemozem ist, idem na 8.
Ked Bude chciet za 15 minutes, tak sorry, ides teraz.
Na skuske si od nej ofsadni, lebo VAs vyrazia obe.
No mne to teda pride ako využívanie a este si to ani neváži. Stopla by som to. Ja idem, pridi taxi, tam sa stretneme. Podas niekomu prst a vezme ti celu ruku. Ty si od nej neni závislá a ani ti to neplati. Nechapem preco by si sa mala ty prispôsobovať.
Prečo jej robiš taxikárku a TY sa prispôsobuješ jej.Z akej veci povedz nabuduce že dobre tak sa uvidime na praxi a viac s ňou nerieš.Je to pijavica čo ťa využiva.Ak si to nechcháš zajde daleko takže stopku daj tomu čím skôr.
Podla mna sa tu vsetky v diskusii zhodneme na tom, ze autorku dotycna pani vyuziva. A prisposobuje sa jej vo vsetkom. A toto treba stopnut, cim skor, tym lepsie. Toto nie je kamaratstvo.
Súhlasím s každou jednou z vás.
A ešte teda dodám jednu perlu. Ona k nám dvom nechcela žiadne iné spolužiačky. Raz boli s nami dve baby a táto bola úplne vytočená,že my si dohodneme prax a ony sa k nám len pridajú 😆
A ja som raz išla s inou babou a ona mi vypisovala,že som ju nechala v štychu a že som ju vymenila a podobné....
Ja si nemyslím že s jej prístupom si nájde tak skoro prácu akú by chcela, takže toho by som sa nebála, ze by ste spolu v budúcnosti robili..A keby aj hej, bude tam isto viacej ludi a kolegýň, s ktorými si aj dobre sadnes a nikdy nevyhovies všetkým, takže s iným môžu byt aj vzťahy nastrbene.. Netreba sa nejako nad tým trápiť, čo by bolo keby..
No ved dobre ale hadam nemas 15.Predpokladam ze vek na to mas ist aj sama.
Nastav si pevnejsie hranice. To ti hovorim ako clovek, ktoremu to robi velky problem tiez. Po x rokoch vyuzivania vsetkymi moznymi. Teraz ked nastavujem hranice, este mna ti ludia nazvu, ze som namyslena. Pritom som len vycerpana, nemam energie na rozdavanie a nechce sa mi nic robit pre druhych, ktori v zivote pre mna neurobili nic, ani keby som to ako potrebvala. Celu dobru vyuzivali moju pomoc, no ked uz netancujem, ako oni piskaju, tak o mna ani nezakopnu. Nepotrebujem ich.
Cize tvoja uloha: Teraz si napis zoznam, co vsetko je ti neprijemne, ze musis pre kamosku - nekamosku robit na jednu polku papiera. A na druhu si k tomu najdi nejaku asertivnu odpoved nie. Kde nemusis uvadzat dovod. A nabuduce ked ta s dacim zase oslovi, tak povedz nieco z tohoto:
Teraz sa mi to nehodi, skus si to tento raz zariadit inak.
Momentalne nemam na to priestor, skus sa zariadit inak.
Momentalne sa na to necitim, dakujem za pochopenie.
Toto neviem urobit, skus najst inu cestu.
Toto neviem zariadit, skus poprosit niekoho ineho.
Bez vysvetlovania dovodu, nedaj s zvyklat a opakuj jej to iste ako obohrana platna dokola. Mozno sa ofuci, mozno prestane komunikovat - ale na co ti taka kamoska, co ta len vyuziva? Nech sa samo-odide a hotovo.
Ja Ti doporucim jedno, nastavit si hranice a naucit sa povedat NIE. A ze NIE znamena skutocne nie. Pre mna to bola jedna z najviac oslobodzujucich veci v zivote. Lebo robim to co, ja chcem a pomozem komu chcem. Prestala som pomahat ludom, co ma vyuzivali a nikdy mi nepomohli, aj ked odo mna oni pomoc alebo rozne sluzbicky automaticky ocakavali.
Do roku 2025 som si dala jedno predsavzatie, ze nebudem robit veci pre inych, ktore mne sposobuju stres alebo akykolvek diskomfort. A tak isto budem viac asertivna a nenecham si skakat po hlave, ci uz ma predbehnu v obchode, nemam miesto na plavanie, lebo niekto stoji v strede bazena. Proste toto ja uz netolerujem, asertivne sa ozvem a neustupim. A prestala som ustupovat ludom, lebo sa to odo mna ocakava.
Vsak ale nemusíš ju poslať do p... To píšem na margo toho psychológa, čo ti povedal. Len si urc svoje podmienky. Buď pôjde s tebou alebo pôjde sama .. žiadne príď o 10 minút neskôr, príď o 10.00. Keď ti toto napíše , povedz nie, ja idem na 8.00 buď ideš do mnou alebo sa stretneme tam. A keď bude chcieť zastaviť niekde, povedz sorry nemám na to čas, ideme rovno tam. A odsadni si .. si dospelá, nemôže to byť pre teba veľký problem určit hranice
Nielenze vyuzivanie,ale vychcanost z jej strany. Neslusne spravanie by som netolerovala. Narovinu by som jej povedala,ze ta to uz zatazuje a jej vymyslanie ti narusa harmonogram. Alebo ak nemas gule jej narovinu povedat,tak nabuduce,ked zmeni cas,povedz jej,ze ides a vidite sa teda na praxi. Alebo ze pred praxou si musis nieco este vybavit a nemozes ju zobrat. Nech sa uvedomi. Nieze by bola vdacna za odvoz. Ze ju hanba nefackuje nezaplatit za cestu a nadrzovku to vyriesit kavou. Najlepsie by bolo povedat,ze ju uz nebudes vozit,ze je to komplikovane a hotovo nic viac nevysvetlovat. Nech si mysli,co chce a odsadnut si od nej.
Normalne mi rozum zastal, velmi si ta privlastnila, asi by som jej len oznamila, ze ju rada odveziem, ale idem vtedy a nech pride na miesto, ktore mas cestou, nie, aby si lietala celym mestom pre nu, tiez by som vysvetlila, ze zastavky cestou ma zdrziavaju a jednoducho si to nemozes dovolit, dalej ak mate dohodnutu prax a nemoze, pojdes sama, staci obycajna asertivita, nie je tvojou povinnostou sa jej prisposobovat, iba komunikujte, iste pacit sa jej to nemusi, ale to neznamena, ze tvoje rozhodnutie nie je spravne
ty si inak svojprávna? Sa mi teda veľmi nezdá............
@rozculena sa pozri na iné témy a tam píš taký komentár.
Si people pleaser. Nevies povedat nie, citis sa za to previnilo. Dospelost je vsak o tom, postavit sa v takychto situaciach za seba a povedat aj neprijemne veci slusne ale razne. Vediet usmernit a odmietnut druhych. Obavam sa ze ak so sebou nezacnes nieco robit a pracovat na sebe po tejto stranke budes odkazana v tichosti trpiet. Za svoju vlastnu hlupost. Poznam ten pocit a odkedy som zacala hovorit nie (tiez mi je to neprijemne, napr vcera dvom vysoko postavenym ludom v praci, lebo odo mna ziadali nieco, za co by som mala audit na krku) tak mam zivot vlastne lahsi. A otravni vyuzivacni ludia mi davaju pokoj. Odporucam ti to skusit a zapracovst na sebe.
A mozno keď budeš na tej praxi sama nájdeš si partacku aj zo zamestnancov nejaké v tvojom veku
Som myslela ze si nejaka mlada bezdetna žaba a ty uz aj mama. Cvicit by mohla tak svojho stareho doma, nie mna.
Prosim Ta,povedz jej uz svoje. Normalne s Tebou jedna ako so samozrejmostou
Poznáte sa 7 mesiacov, nie je ani známa, ani kamoška je len spolužiačka, ktorá zistila, že si veľmi ľahká obeť a využíva Ťa do špiku. Úprimne? Čo najskôr ju stopni. Nech si robí čo chce.
@katka2602 ďakujem baby, že to vidíte rovnako, určite s tým voľačo spravím
si dobra dusa ale odtial potial. Pozri, ked budes v uzkych povedz jej, ze muz ti zakazal ju vyvazat lebo si mysli, ze jej robis taxi ;)
Písala mi,že čo ten zajtrajšok, či jej dohodnem,keď pôjdem iný deň,lebo mi poslala rozpis služieb jej muža a ja som jej ešte neodpísala.
Just si to dohodnem zrovna vtedy,keď bude jej muž v práci.
Zlá odpoveď. Nič jej nedohaduj. Treba jej odpísať, prepáč, tieto veci si rieš sama. Telefóny, e-maily predsa fungujú.
@muchotrafka298 nielen že využíva, ale chrapunsky zneužíva !
Akože to je už drzosť nad drzostou dávať ti služby muža, aby si jej zapísala a dohodla prax. Nech si konečne začne všetko robiť sama a nech sa učí, neporadila by som jej nič.
Baby Ti tu už napísali všetko. Ja len doplním zo svojho života -raz do týždňa ma ráno berie do práce kolega. Inak chodím MHD s prestupom, čas cesty cca 45 min. Vďaka kolegovi ráno môžem o niečo dlhšie spať a neskôr budiť dcéru do družiny. Samozrejmosťou je, že ho čakám na jeho bežnej trase, mám to z domu 10 minút pešo a je to bližšie ako zastávka MHD. Peniaze za cestu nechcel, ale ja by som sa sama pred sebou prepadla od hanby, ak by som mu neprispela na PHM. Kokos, akože to, že spolužiačka Ti oznámila, že Ti zaplatí kávu... a Ty ešte zrejme pre ňu chodíš až k domu... A to prispôsobovanie jej vo všetkom... Ja žasnem. Ona nemá chrbtovú kosť a Ty fakt pre svoje dobro naozaj jasne nastav hranice. S kľudom, ale jasne.🙏
Vyuziva ta. Nie si povinná ju rozvážať. Keď ti napíše kedy ako čo mas prist len jej napis že ju neberies a nech sa zariadi ako chce…
zaujímavé,tu sa vieš ozvať,ale v skutočnom živote nie

Veď jej na rovinu povedz, že buď sa prispôsobí a budete chodiť včas alebo budeš chodiť sama. Buď bude na mieste o 8,00 a ak nie, ideš sama. Iba ťa využíva. Potrebuje ona teba, nie ty ju. Co by robila, keby si nebola na tej škole? Aha, minala peniaze na taxík.