icon

Ako riešiť nespravodlivé finančné nároky otca?

5. aug 2024

Asi tu za to dostanem vynadané, že "nechcem pomáhať svojmu otcovi" ale skúsim vysvetliť situáciu.

Mám 25 rokov, minulý rok som skončilo vysokú školu a prakticky hneď som sa od rodičov odsťahovala. Mali veľmi reštriktívnu výchovu. Áno mohla som tam bývať, platili mi stravu ale akonáhle som niečo chcela, či už krúžky, záujmy, nebodaj nejaký výlet všetko som si musela zaplatiť z vlastného. Vreckové mi nedávali, takže od 16 som brigádovala. Od prvého dňa vysokej školy som robila na polovičný úväzok. Študovala som programovanie a občas som fakt nevedela kde mi hlava stojí. Keď bola korona, dokončovala som bakalára. Doslova tretina mojich spolužiakov prerušila štúdium a môj otec mi povedal, že moja škola sa "nedá nespraviť". Podotýkam, že môj otec má externe spravené dopravného bakalára asi v 40tke. Keď som mala promócie po skončení inžiniera mal srdcervúci preslov o tom ako to je jeho úspech a ako on môže za to, že som tú školu dokončila.

Ale teraz k problému. Moji rodičia sú výrazne starší. Mama má 67, otec o niečo menej. Mám jedného vlastného brata a potom dvoch nevlastných súrodencov z tatkovej strany - sestru a brata. Sestra aj brat majú obaja po 30tke.
Môj tatko išiel tento rok do predčasného dôchodku (v práci sa robila reorganizácia a v podstate ho prepustili a už by mal problém si s jeho vzdelaním a skúsenosťami nájsť normálne miesto). Celý život robil pre železnice a dotiahol to na generálne riaditeľstvo. Čo viem, tak má veeeeľmi slušný dôchodok (na slovenské pomery), niečo málo cez 1000 eur.
Ako nastúpil do predčasného zmyslel si, že chce od svojho každého dieťata 100 eur mesačne. A tu prichádza moja krivda. Myslím si, že to nie je fér. Jedna, moji rodičia to absolútne nepotrebujú. Žijú v 3i byte v centre Bratislavy, ktorý dokúpili za smiešne peniaze. (V podstate je to 4i, oficiálne 3i + oddelená kuchyňa cca 100 m2). Otec má dôchodok cez 1000 eur, mama ešte viac (3 atestácie doktor + ešte stále pracuje na čiastočný úväzok na ambulancii, takže má stále príjem). Ja s mojim bratom sme rok po škole, obaja platíme podnájom v BA a snažíme sa šetriť každé euro aby sme si mohli zobrať hypotéku aspoň na ten 1-2i. Moji nevlastní súrodenci majú obaja už pokupované byty, založené rodiny, manželov/manželky s ktorými si delia náklady. Nejde mi o to, že by ma tých 100 eur zabilo ale viem, že otec ich fakt nepotrebuje a ja by som ich vedela lepšie zhodnotiť.

Neviem, či chcel radu alebo sa len vyplakať ale neviem, čo mám robiť.

Strana
z2
lenicka999
5. aug 2024

Tak ako ti on nedával vreckové tak mu ani ty "vreckové'' dávať nebudeš. Pokiaľ by nemal na stravu a ubytovanie (čo teda zo svojho dôchodku určite má) tak nech príde a zabezpečíš, rovnako ako aj on tebe ale nič viac.

rusalinka
5. aug 2024

zlatý tatko, celkom vtipný 😀

ahhola
5. aug 2024

Pamatam si, ze uz si sem pisala a teda tatko si chce zit na vysokej nohe... Vsak jeho polku bytu nech da vam, jeho styrom detom po 1/8, polku matky budete asi len ty s brachom dedit. To by som mu tu stovku posielala, nieco za nieco. 👏

cacianka
5. aug 2024

chronologicky. to že ťa rodičia takto ukracovali, nepomohli ti finančne aspoň bežným vreckovým, je ich vizitka. Úbohá a trápna, čo síce má tak trošken výchovný efekt, ale aj tak je v konečnom dôsledku úbohý. Pritom asi núdzou netrpeli, že by nemohli nastaviť nejaké pravidlá a vreckové. A po tom všetkom, má tvoj otec ešte aj vraj neskutočne veľké zásluhy že si vyštudovala. Prd, to je prioritne tvoja drina a zásluha. Preto ti dávam pomyselnú ❄ ako hviezdičku.
to že otec pracoval pre železnice, ešte neznamená že by musel odísť, nejako tomu neverím že bolo celkom OK, pretože sa v tomto segmente ľudia skôr presúvajú na iné pozície , prepúšťa sa veľmi výnimočne. A pokiaľ viem, (muž mi pracuje na železnici, GR,) tak veľa ľudí odišli do dôchodku lebo mali odpracovaných 40 rokov a vyšli im slušné dôchodky, ak by bol otec prepustený tak dostal slušné odstupné a aj odchodné, pretože Žsr majú nadštandardnú kolektívnu zmluvu a silné odbory, takže vyrokovali pekné benefity. Tiež mi nepasuje, že otec išiel do predčasného, mama má 67, otec o trochu menej tzn. že má okolo cca 63-65, čo je dávno riadny vek na dôchodok, a nie predčasný.
OK možno nejaké odchýlky, ale celé je to strašne divné a zaváňa mi to , že klame a manipuluje o 306.
Teraz tá požiadavka, aby ste mu prispievali. OK , povedať si môže, ale podľa môjho názoru postaršej ženy, čo má za sebou dosť životných skúseností, som aj blízko veku tvojho otca , tak si dovolím napísať, že mu asi šibe. (napísala by som aj tvrdšie, že mu je.be, ale som dáma 😇). Kristepanebudhovanoha - o čo mu ide ?!?!?
Dievča moje zlaté, viem že ťa to trápi, že aj s bratom to máte ťažké, neviem aký prístup mali k nemu, či aj on musel makať na svoje potreby, ale ty sa postav za seba, hlavne za seba. Uvedom si , že ty nie si nič dĺžna otcovi. Áno, priviedli ťa na tento svet, ale nebolo to tvoje rozhodnutie ale tvojich rodičov, tak to bola ich psia aj zákonná povinnosť sa postarať o deti po všetkých stránkach. To ty si makala v škole, ty si si zarábala hned od začiatku na svoje potreby,, hned po škole si sa osamostatnila, tvoj otec má veľmi slušný, ba až nadštandardný príjem, dostal odstupné/odchodné čo určite bolo pekných pár tisíc €, tak naozaj nepotrebuje ba ani nemá nárok na tvojich 100 €, ani tých ostatných 300 €. Vy , jeho deti nie ste jeho zárobková činnosť.
V tomto prípade by som aj ten rodičovský dôchodok od detí úplne stopla, ani cent by som mu nedopriala.
Ked sa mu máli príjem, nech ide pracovať, a nech nevyciciava svoje deti !
Je mi blivno z neho...
Tak ako tri už poradili, s bratom si sadnite s rodičmi, otvorene sa spýtajte či majú nejaké problémy ohľadom financií, keď má otec takúto požiadavku. Nepýtajte a neriešte osobitne, lebo otec to zaprie, otočí, urobí možno debilov z vás, alebo mame to zaprie, inak zinterpretuje a len sa dohádate lebo každý bude tvrdiť niečo iné. Neviem aká je mama, aký má postoj ona, takto aspoň hned na mieste sa to všetko vykryštalizuje a budete vedieť na čom ste. Ja keby toto zistím, že muž pýta, alebo kolega toto realizuje, či niekto z rodiny, sa ho rovno opýtam, či mu nie je kokotno a nehrabe mu z horúčav. Aj keby si mala plat vyšší ako on dôchodok, nemáš povinnosť, ani zákonnú ani morálnu mu prispievať. Ak keby to chcel dať na súd (?), tak súd rozhodne v tvoj prospech , lebo otec má dostatočný príjem na nielenže dôstojný život, ale priam nadštandardný, a keď už tak vyživovaciu povinnosť majú s mamou navzájom, nie od detí. Držím ti veľmi palce, aby si ustála tento nátlak a nedala sa zmagoriť.
Potom napíš, ako sa vec vyvíja.

mk22
5. aug 2024

@cacianka teraz si ma prekvapila, myslela som si, že si zhruba môj ročník ❣️👌

rorino
5. aug 2024

@cacianka perfektne si to napísala👍a autorke držím palce,nech to ustojí.

autor
5. aug 2024

@cacianka Pravdu povediac neviem čo sa tam stalo. Bolo mi povedané, že sa robila nejaká reštrukturalizácia a nemali už pre neho miesto a išiel do predčasného lebo bez vzdelania a jazyka by si prácu už nenašiel.
Skúsim to vytiahnuť pred mampu teda.

zelenina1
5. aug 2024

Mozno nakoniec zistis, ze to bol mamin napad :D

cacianka
5. aug 2024

@mk22 to je koľko ? prečo si si myslela ?
ja už som stará kofola, už sa kloním k penzii 😇, bližšie ako zrelý vek a puberta.

cacianka
5. aug 2024

@rorino ďakujem, viem sa často vcítiť a chápať napísané, čítam s porozumením, v kontexte, čo často vidím tu na mk opak. zhodiť, otočiť a prekrútiť napísaný text, pohaniť zmysel problému.

mk22
5. aug 2024

@cacianka podľa tvojich odpovedí, reakcií, postrehov.. Ja mam 44r😵‍💫😨😅

cacianka
5. aug 2024

chápem, povedať mohli hocičo, a možno aj boli radi že sa otca zbavia, ked je taká čudná povaha. ve´d otec mal SŠ, aj Bc v odbore, jazyky mohol riešiť niekto iný, kľudne mohol riešiť obyčajnú agendu, takú špecializovanú a jazykovo potrebnú mohli prebrať mladší,
Ale v podstate to je jedno, to nie pointa tvojho problému, ani jadro, takže sa tým netráp. Nedaj sa manipulovať, napíšem aj tak menej noblesne ojebabrávať , že ty si povinná otcovi prospievať na život a jeho radovánky. Ty začínaš svoj pracovný život aj ten súkromný ešte len rozbiehať, ty si zodpovedná len sama sebe budovať svoju budúcnosť, riešiť svoju strechu nad hlavou, pracovať na svojom kariérnom raste nech je akýkoľvek viac či menej lukratívny, len ty si časom založíš rodinu, a tak je zrejmé že svoje ťažko zarobené € potrebuješ pre seba, nie pre nepodareného otca. Prepáč za trochu invektív na jeho adresu, ale zaslúži si aj horšie pomenovania, lebo normálny otec poradí, pomôže podporí svoje dieťa, ale nezdiera ho o peniaze. Neviem aká diagnóza alebo pomenovanie by pasovalo na jeho typ a povahu, zatiaľ iba sebestredný magor. Ty ale za to nemôžeš, Priprav sa aj na to, že sa vaše kontakty obmedzia, možno aj telefón budeš blokovať, ale ak to budeš cítiť, že jeho prístup nie je ok, neváhaj veľmi, aj to sa stáva, že deti musia rodiča/rodičov odstrihnúť, pre dobro svojho duševného zdravia.

cacianka
5. aug 2024

@mk22 a aký problém ? mám 59, viem zrelá do šrotu 😝

mk22
5. aug 2024

@cacianka nieeee, myslím to v dobrom, ak si to zle pochopila

cacianka
5. aug 2024

@mk22 dobre som pochopila, to bola irónia a sarkazmus, ja som taká srandistka, stará ale jará (avšak len hubou, kĺby to už majú nahnuté, tie majú hádam 80)

mk22
5. aug 2024

@cacianka tak potom ôk, že sme sa pochopili 🍀

0silvia0
5. aug 2024

Mna by zaujimalo, ako vas otec predniesol tuto uzasnu poziadavku prave vam dvom surodencom, ktori ste na zaciatku zivota, potrebujete peniaze pre seba na osamostatnenie. Foter vam nic nepomohol, neprispel financne a teraz vas ide kasirovat? Oteckovi drahemu by som asi dost razne povedala, otec, robim od 16tich, nikdy som od teba nedostala vreckove, ziadne peniaze na start do zivota, nic. Dal si mi osatenie, jedlo a strechu nad hlavou. Ta stovka ma byt akoze vreckove pre teba, ktore som ja nikdy nedostala?

rozculena
5. aug 2024

@cookie29 ja by som mu po tomto ani ten rodičovský nedala......

cacianka
5. aug 2024

@rozculena to som aj ja napísala, stopla by som ho. ved on takto dostane výmer a ešte aj bude presne vedieť, aký má dcéra plat.

cacianka
5. aug 2024

@0silvia0 super si to vystihla

xena0
6. aug 2024

To je otec nenažranec fakt

jakubrianka
6. aug 2024

To vieš. Čím viac má, tým viac chce. Smutné, ale pravdivé. Chudák sa s tebou rozdelí o posledný rožok a bohatý pýta ešte od chudáka. Nič by som mu nedala, lebo má poriadne krivý charakter.

Strana
z2