icon

Ako riešiť nezáujem svokrovcov o vnúčatá?

7. jún 2024

Ahojte , pomôžu vám občasne svokrovci s deťmi ? U nás je to tak , že s manželom podnikáme ja pracujem z domu a svokra si tým pádom myslí , že pomoc nepotrebujem . Ale celkovo som naštvana lebo ani vnúćatám nezavolá ako sa majú no proste nejaví žiadny záujem celý rok čo rok . Ja viem , že nie sú povinní ale aspoň občasne . Svokra ešte pracuje svokor je na dôchodku ten tiež deťom nezavolá nevezme si ich k sebe . Bývame blízko seba a oni žijú spolu . Čo si o tom myslíte ? Povedali by ste im niečo nato ?

marhulka13
7. jún 2024

@zuzinka888 to si veľmi krásne vystihla.

summer23456
7. jún 2024

@zuzinka888 presne tak to kedysi bolo. Môj brat keď bol pri starkej, si tak ublížil,že má jazvu na líci doteraz. Naši nič na to nepovedali. Bolo to hrozne,ale stávajú sa aj úrazy. Keby sa to dnes stane pri nejakej starkej,tak už by asi v živote jej vnúča neukázali. Možno aj preto starí rodičia sa netrhaju o vnúčatá,lebo nič nie je dosť dobre.

mamamasama
7. jún 2024

Moja svokra je v tomto uplne skvela. Deti ju zboznuju. Su tam takmer denne, kym idem do fitka. Ak chceme ist niekam vecer s manzelom, vieme, ze je na nu spolah. Viem, ze aj moja mamina je taka svokra, takze aj ona by nam urcite deti postrážila, akurat, ze zije v zahranici. No viem, ze synovec a neter su u nej vareni, peceni. 🥰 A nie, nerobila som si deti preto, aby som ich davala starym rodicom, ale viem, ake detstvo som mala ja a chcem, aby ho mali aj deti. Stari rodicia su pre deti velmi doleziti a moje deti maju stastie, ze ich stari rodicia zboznuji. Neviem ake mas vztahy so svokrovcami,ale rozhodne by som sa s nimi o tom porozpravala.

summer23456
7. jún 2024

No ja by som chcela vedieť,ako sa my budeme starať o vnúčatá a stále si ich chcieť brať k sebe,keď budeme pomaly do 70tky robiť. Potom zas o nás tu budú vypisovať nevesty,že sa nezaujimame o vnucata...

autor
7. jún 2024

@mamamasama pekne si to napísala a obdivujem tvojich svokrovcov proste super paráda 🙂

lavender94
7. jún 2024

Ja musim povedať, že keď toto čítam a aj tie reči ako že nemusia, načo ste si robili deti…. Som nesmierne vďačná za moju rodinu nie len rodičov a svokrovcov. Nie preto, že keby chcem tak sa o dieťa vlastne ani nemusím starať. Nie pre to, že ho mám kde odložiť. Ale preto, že tá rodina ma o dieťa záujem, zavolá, príde na návštevu, zoberie na výlet s vlastnými deťmi a naopak my berieme ich deti a tak. Zbožňujem ako to mame nastavené a ako všetci navzájom sa berieme rovnocenne a proste mame o seba navzájom záujem a nie len rodičia svokrovci ale aj širšia rodina ako mamin brat, svokrin brat, naši starí rodičia…
Vždy mi je hrozne ľúto tých ľudí, ktorí maju potrebu písať, že rodičia nie su nič povinní. No nie su, nie su povinní ani postrážiť, kúpiť darček, zavolať, zagratulovať k narodeninám. Deti nie su povinne svojich rodičov na starobu dotovať, starať sa o nich, riešiť lekárov…. Ale toto vám príde normálne? Takto v rodine fungovať? Izolovať sa aby ste si dokázali, že vy to zvládnete sami? Že stačí prísť zo slušnosti raz za mesiac na kavu aby tie vzťahy neochladli?

autor
7. jún 2024

@lavender94 👍👍👍máš skvelú rodinu
Aj ja som sa o to snažila, bohužiaľ to nejde . Druhá strana nechce , chcú byť len sami sami sami . A keď mali vnúčatá raz za rok kedysi dávnejśie kľučky bozkávali keď vnúčatá odišli .

alenka58
7. jún 2024

ja vôbec nechápem ak sa starí rodičia nezaujímajú o vnúčatá a je úplne jedno či pracujú alebo nie, či sú chorí alebo zdraví, neviem kde sa vyskytne až taký problém, že ich vnúčence nezaujímajú, áno je iná doba, ale vzťahy v rodine je to najcennejšie a starí rodičia majú byť príkladom, majú odžité, mali by to najviac pochopiť, mám priateľku ktorá robí tisíc km za vnúčaťom každý mesiac, dovolenku len pre vnúča a je to najšťastnejšia žena, ja to mám podobne

deti95060810
7. jún 2024

svokrovci nie ...teda s deťmi nám určite nepomáhali.
zato veľmi svokor pomáhal na stavbe domu - aj to si vážime.

0silvia0
7. jún 2024

Tým naštvaním na svokrovcov nič nevyriešiš. Skús postupne pestovať ich vzťah. Svokru chápem, vieš ako ženám klesá energia po menopauze? Chodí do práce, tak potrebuje väčší oddych ako zamladi. Ale dedo by sa mohol priprieť. Skús to nejako takticky vyriešiť, že vnúčence pozývajú deda na zmrzlinu, odnes vnúčence k dedovi že vybehneš si na nákup a po hodinke si pre deti prídeš. Nejak to skús poriešiť bez toho nasratia, skôr rafinovane, keď narovinu to nejde.

danica2711
7. jún 2024

autorka, prepáč, ale čo im chceš povedať? Že si neplnia svoje babkovsko-dedkovské povinnosti, či čo? Keď to tak necítia, tak NEMUSIA. Isteže, dobré medzigeneračné rodinné vzťahy sú pekné, ale nasilu sa nevybudujú. Starí rodičia nemajú záujem, chcú si žiť svoj život (na čo majú plné právo), tak sa s tým proste nauč žiť

autor
7. jún 2024

@alenka58 krásne napísané👍👍👍

autor
7. jún 2024

@danica2711 tu nejde o babkovské povinnosti ale iba o záujem , ktorý bežne v rodinách býva a keď nie je tak potom asi nie sme rodina ale sme si cudzí ľudia . Veď jasné nasilu nič nejde .

ahhola
7. jún 2024

@alenka58 vyvalit sa pred bednu a cumiet na turkov. Tetka ma 11 vnukov a 7 pravnukov a dokaze sa zaujimat o vsetkych a este nepopliest generacie, vzdy sa smejeme, ze ma hlave tabulku, 6 generacnu, lebo este chodi na hroby svojej babke, dedovi, svokrovcom na vyrocia. Niekto holt je prorodinny, niekto dajte mu pokoj s vasimi krpcami.

minenkak
7. jún 2024

Vôbec není bežné,že sa v rodinách z oboch strán starajú starí rodičia o vnúčatá,všade je to inak.Svokra pracuje,tiež chce mat klud a povedali ti ,že majú svoj program ,proste chcú byť sami, zbytočne sa tým zaoberas,nie každý je taký ako my chceme

nika23t
7. jún 2024

My sa pomoci tiež veľmi nedočkáme. Aj svokrovci, aj moji rodičia naše deti ľúbia, keď prídeme, porozprávajú sa, pomojkaju, sem tam prídu na navstevu, ale nejaký extra veľký záujem o to, aby sme deti dali k nim, to nevidím. Pomoc mi neodmietnu, ale ani sa sami neponúknu. Počas leta na max 2-3 dní a to je cele. My sme ako deti trávili so starkou všetok voľný čas, aspoň mam ten pocit teraz, a odstupom času. Taka smutná doba. Pracuje sa dlho, potom sa stále za niečím ponáhľame, starí rodičia chcú skôr čas pre seba na oddych a nie, aby bavili vnúčatá. Nemyslim, ze je to svokrovcami, skor to bude tou dobou.

maxalla
7. jún 2024

Nehovorila by som nic a ani by som od nich nic necakala. Tvoje dieta nie je ich zodpovednost, ani ich starost. To, ze si mala ty detstvo ine, neznamena, ze sa teraz musia podla toho spravat aj tvoji svokrovci. Je to sice skoda, ze zaujem neprejavuju, ale je to ich rozhodnutie. Mozno ho prejavovat zacnu, ked budu mat viac casu, ale aj to by som cakala skor tak, ze sa pridu s dietatom pohrat a nie ta od neho odbremenovat a robit ti aupair.

3009
7. jún 2024

Ja mám dve vnúčatá a žijú za hranicami SR, ale pracujú a chodia do školy do BA, starala som sa o nich keď potrebovali a boli malí a sme v neustálom kontakte. Srdce by mi nedalo keby som nevedela čo je s nimi. Sú u mňa ako doma keď prídu. Veľmi sa teším, že to máme takto.

zuzanna33
7. jún 2024

Moja situácia je oveľa horšia.Absolutna ignorácia nezáujem proste na bode mrazu. Sú na dôchodku zdraví vitálny ale otočili sa chrbtom. Takže vznikali konflikty ale po skoro 10r som si povedala dosť nikdy som im nevolala ja keďže je to manzelova rodina a vždy keď som bola na dne NIKDY nepomohli takže som si spravila svoj názor síce deťom sa to ťažko vysvetľuje (pretože ja som starkých nemala) a oni "majú" ale nemôžu.Treba sa s tým naučiť žiť

kacena2022
7. jún 2024

Moji svokrovci tiež nepomáhajú,keď ich volám ku nám vyhovárajú sa že nedôjdu,vraj bývame ďaleko 50km podľa mňa to není tak ďaleko.A tak chodíme my k nim aj s deťmi,no dlho nevydržia venovať sa im,tak pár minút.Cez leto chodím ja k nim aj s deťmi aby deti videli starkých.Sami bezo mňa k nim nechcú ísť.Moji rodičia to isté.Je mi to ľúto,ja som s mojou babkou mala nádherný vzťah.

diamont00
7. jún 2024

nie si sama conto ma takto 😉ja rodicov uz nemam a svokra so svokrom aj ked su na dochodku venuju vsetok cas vnucatam manzelovej sestry... ja nepotrebujem strazenie ale spatnu vazbu medzi vnuckou a starymi rodicmi... ja si pamatam ako som s babkou piekla, s dedkom sme oberali marhule napr., isli na prechadzku do lesa atd.... toto by som chcela aj ja... povedat svokre, ze by som toto chcela tak sa zduje a nekomunikuje vobec, takze nula bodov tento smer a aj dcera to tak citi, zavola jej a sem tam zo skoly ju ide pozriet a nejak tie city su take nemastne neslane...

luteam
7. jún 2024

Tak podla mna je to velmi smutne. Ved tam nejde o starostlivost ale o zaujem ako o cloveka to si tu mnohi zamienaju. Ked sa o niekoho zaujimam este to neznamena ze sa o neho staram, ale ja mam stastie na rodinu, ktora sa zaujima a aj stara ked na chvilu potrebujeme a mu zas naopak o nich ked potrebuju nieco. Ale zaujimave ze v inych temach strasne vsetci tlacia na to aby mali vnucata vztah so starkymi a vzdy je samozrejme na vine matka resp rodicia aj ked deto nechcu davat aj ked chcu 😀 a hlavne samozrejme vzdy ist proti autorke prispevku vsakze

autor
7. jún 2024

@luteam ďakujem ,že si to aspoň ty pochopila čo som mojím príspevkom myslela 👍👏👏

autor
7. jún 2024

@kacena2022 podobne jak u nás , je to veľmi smutné 😔

autor
7. jún 2024

@diamont00 aj moja svokra sa zduje ako malé decko 🙉

veronicka1901
7. jún 2024

Máme tri deti a nikto nepomáha. Svokra už nežije (ale nepomohla ani jeden jediný raz ani počas života) a ostatným sa nechce. Im vyhovuje všetkým model, že príďte, pomôžte okolo domu, dreva , na poli, ale nič za to nečakajte. Všetci sú už na dôchodku, aj ešte vládzu, ale nie je vôľa. Už ma to nahnevalo a obmedzila som návštevy. Je to niekedy extrémne ťažké, ale čo už, zvykla som si.

lalilla
7. jún 2024

Jedine by ma mrzelo ze im ani nezavolaju ze ako sa maju co nove. To ze si ich neberu, no zial nie kazdy stari rodicia su klasicky ze sa venuju, beru si decka na prazdniny. Ano je to trosku smutne, ale s tym nic nezmozes. Nie su povinny ani strazit ani pomahat. To co bolo kedysi bolo, aj ja som mavala rozpravkove prazdniny, krasne spomienky ale je ina doba, ludia su pohodlni a najma vacsina starsich uz maju radi svoj klud a este ked pracuju, deti vedia vycerpat, ale tak aspon daky kontakt sem tam by bol pekny kedze su to vnucata

zuzudrnda
7. jún 2024

Iná, komfornejsia doba je. Keby moja teraz 92r babi žila a vladala, verím,že by bola oveľa aktívnejšia,nez mnohé podstatne mladšie staré mamy. Ale ona bola ten obetavý, láskavý človek so srdcom na dlani, žijúci pre iných. Nádherné spomienky vďaka nej mám. Nikdy jej ani len hlavou neprešlo,že ona svoje deti už odchovala a vnúčatá ju preto nemusia zaujímať. Sudrznejsie časy zrejme aj v rodinách. Škoda pre nich milá autorka. Nepomôže, ale je to tak...stratený čas sa nevráti.

vivuska666
7. jún 2024

U nas detto. Ani jednej a ani z druhej strany. Uz som si zvykla a deti tiez.

minenkak
7. jún 2024

Baby, prečo tak strašne chcete,silou mocou, aby sa tí starí rodičia správali,tak ako si vy predstavujete .Nie každý chce po svojich deťoch riešiť ešte iné deti a v dnešnej dobe, ešte keď tí starí rodičia pracujú, všetko a všetky výlety, cukrárne sú tak drahé