Ako riešiť nezhody s partnerom kvôli súkromiu?
Ahojte, chcela by som vediet vas nazor na nasu podla mna nie velmi dobru situaciu.
Takze s priatelom som 7 rokov a pred rokom sme postavili dom na pozemku, ktory dostal od jeho mami.
Pozemok je rozdeleny na 2 casti jedna je priatelova a druha cast je bratova. Dom sme financovali spolocne takze kazdy ma polovicu.
Problem je ze som tu stavat nechcela lebo moja buduca svokra je velmi akcna ale spravila som to kvoli priatelovi, vzdy snival o tom ako si tam raz postavi dom ale samozrejme pod podmienkov ze sa s rodicmi porozprava ze nebudu stale u nas.
Samozrejme prislo leto a stale su na druhej casti pozemku co by nebol problem lebo to nepatri nam ale priatel je ako vymeneny vobec ho nespoznavam. Stale sedi pri nich pritom ma kopec svojej roboty ked pridem domov tak ani sa velmi neponahla za mnou dnu len mi povie ahoj potom pridem dnu. Nic ine len mi stale dakto vyklepkava na dvere sprav mi kavu, daj mi to , urob mi to proste mam pocit ze mame narusene sukromie su tu kazdy jeden den. Som z toho uz zufala. Priatelova mama chcela kluce od nasho domu no nedovolila som to pretoze raz im nechal priatel kluce poza moja chrbat ale jeho mama nam umyla riad a zvesala oprate pradlo ktore sme mali na susiaku takze nemal na vyber a musel mi to povedat strasne som sa nahnevala, vlastne oni prisli skontrolovat ci je dom v poriadku tak si dali kavu ked nie sme doma. S priatelom sa stale hadame on nechce byt zly tak nic nepovie.
Ano teraz sa to riesi len teraz sa dom skolaudoval na katastri budem aj ja ako spolumajitelka domu samozrejme s papierom od pravnika ale aj tak je to komplikovana situacia a mame hypoteku som na nej ako spoludlnik.
@mk1111111111 Myslím, že je to celé zle a ťahá za kratší koniec, keď vôbec za nejaký.
@mk1111111111 odpovedala som vyssie prepacte neoznacila som vas v komentari.
Už iba dúfať, že nie si len spoludlžníka na hypotéke ale aj spolumajiteľka domu. Ale pochybujem o tom 😪 pekne ťa ojeklamali
@veronika25311 to je v pohode, ja som si to precitala. Ak mate hypo, bude tam potrebny suhlas banky, ze sa Ta dopisu, ako spolumajitela. Ci to vobec pojde? Mali ste to osetrit hned. Budem drzat palec.
Dufam, ze aspon papier na vlozene peniaze do domu mas oficialny. Aby si nakonoec o vsetky peniaze neprisla
Tu ide o vzťahy a nie vlastníctvo. Asi by som mu povedala, že ste stavali a bývate preto, že ho ľúbiš a chceš byť s ním. Ale tieto jeho väzby na matku narúšajú stabilitu vášho vzťahu. Či mu nevadí, že svojim správaním ubližuje vám obom. Z Tvojej strany by som zasa čakala, že si uvedomíš čo Ti konkrétne na jeho mame vadí. Takto na prvé ,,počutie" sa zdá, že Ti vadí ich vzťah s mamou. On potom tají niektoré veci, aby nebolo dusno. Ale dusno je aj pre tie tajnosti. Možno by pomohol nejaký párový terapeut, ktorý by nestranne zhodnotil Tvoj a jeho vzťah k jeho matke. Možno sa snaží syna manipulovať. Možno máš len Ty pocit, že sa snaží manipulovať. Mne by na jeho mieste vadilo toto dusno medzi dvoma ľuďmi, ktorých mám rád a snažila by som sa to riešiť a nie zametať pod koberec. Chlap rieši, netvári sa, že je všetko fajn, keď jednej vadí to a druhej zasa ono ...
Priatel si musi nastavit hranice s rodicmi, ale ocividne mu to takto vyhovuje.
Aky vztah mas ty so svokrovcami? Ak dobry, tak kasli na vsetko a sadni si s nimi von, ked je pekne a netreba nic robit. Nemusis sa pretrhnut, daj si v klude kavicku, najlepsie ked ju drahy pripravi.
@veronika25311 Ty musis vyriesit hlavne pravny problem. To znamna, ze problemom je,ze si isla do spoluvlastnickeho vztahu k nehnutelnosti/stavbe/ s prvne cudzim clovekomak tomu na nevysporiadamom pr eteba pozemku.takze v pripad eakychkolvek vasich vztahovych problemov ci uz by ste TERAZ uzatvorili manzeLstvo teraz ci nie je , ze nevLastnis pozemok v podielovom spoluvlastnictve spolus s pod.spoluvlastnictvom casti domu.takze bude tazke taky dom predat .Budu s tym komplikacie znacne...Takze ty nemozes zakazat komukolvek vztup na dany pozemok. Ani ako spoluvlastnicka domu na cudzom pozemku.A kedze so svojim´priatelom´ vlasnite kazdy jednu ploovicu domu, tak nemozes len tak vymenit zamok bez toho,aby on mal pristup k domu.A je na nom,koho si on pozve do domu na navstevu .Ma na to pravo.
.A prave z toho,ze s cudzim clovekom pravne aj fakticky vlastnis nehnutelnost a neviete sa zhodnut na zakladoch uzivacieho prava, vzidu problemy ci teraz ci neskor..
Mozne buduce BSM sa nebude vztahovat na vlastnictvo daneho domu...
takze bud sadohodnete spolu na pravidlach uzivania nehnutelnosita budete to respektovat,alebo potom pride k tomu,ze bude na pretrse bud predaj domu, alebo vyplatenie teba z tvojej ciastky vlastnictva....
V ziadnom pripade eby som nedoporucovala ,aby si pred uzatvorenim manzelstva kupola s pravne cudzim clovekom nehnutelnost v spol.podieli ......ci uz by ten pozemok bol tiez v pod.spoluvlastnictve ci nie...
Takze za chyby sa plati a ty si urobila hrubu chybu.Aj v manzestve by si nemala suhlasit s kupou ci stavbou domu na pozemku,ktory aj ty nevlastnis.....
Svokrovci nám chceli darovať pozemok, susedný by sme odkúpili a chceli sme stavať cca 300 metrov od svokrovcov, v dedine na konci sveta, kde sa muchy otáčajú… zvažovali sme, rozmýšľali, vahali.. nakoniec ma osvietilo a zamietla som to… vynikajúce rozhodnutie, keď tu čítam príbehy tohto typu (svokrovci sú pomerne otravní, boli by u nás nonstop)
Za velmi kratucky koniec tahas,... Buduca svokra, priatelov pozemok, spolocna hypo.... Ked budes mat 1/2 domu na LV, napis sem prosim. Potrebujem sa uistit, ze svet nie je az taky skazeny....lebo to vyzera tak, ze mamicka do neho nieco hudie, on ti brnka na nervy s tym, ze odides, ako aj mas obcas v umysle, jemu ostanu tvoje vlozene €cka a tebe oci pre plac a hola pozadnica.... 🚩
Chapem to tak, ze si vlastnickou 50% vasho domu bez pozemku, a priatel ma 100% pozemku a 50% domu. Hypoteku na dom mate pol na pol.
A ked pozemok priatela je samostatny, a priatelovho brata je tiez samostatny, kde je problem oplotit ten vas? Spravte to cim skor, na branu a vchodove dvere dajte kameru. Aby si tam svokrovci nechodil len tak halabala bez tvojho vedomia. Zaklad je mat oddeleny vas dom s pozemkom, potom sa lahsie budu svokrovci drzat za plotom.
@lonely66 videla som to. Ale ja z toho neviem jednoznacne urcit ze ju ojebali, ked to este len idu riesit. Zatial je to pol na pol, normalne ju moze uviest ako spoluvlastnicku
Vhupla si to poriadnej blbosti ako bez rozumu, preco ste ten pozemok nepredali a išli inam? Prepac, ale take jednoduchsie zmyslanie... Aj tvojho
a čakala si niečo iné? Prepáč, ale bolo to neskutočne hlúpe rozhodnutie a v budúcnosti to lepšie nebude, skôr naopak. Ja by som sa poradila s právnikom, ako z toho von s čo najmenšou finančnou stratou a zmizla by som odtiaľ čo najrýchlešie. A dovtedy nezabúdaj na antikoncepciu!!!
@veronika25311 zatiahol ťa do hypotéky,určite si aj nemálo peňazí vrazila do toho domu a nevlastníš ani trt makový........Dobre.
Pozri urobila si hneď prvú chybu. Stavať až po svadbe. Kde ste sa ponáhľali? Tu mi ženy budú určite oponovať, že svadba nič nevyrieši. V zlom vzťahu nevyrieši aaaale...je to obrovský problém ako sa nastavujú hranice. Žiadna matka nechce rozvedeného synacika...sú len výnimky a tiež chlap keď je už ženatý si viac dáva pozor, aby ženu nestratil.
Ďalšia vec, neobsluhuj ich stále.
A po tretie....vždy si sadni k nim. To je to na najpodstatnejšie. Rodičom vyhovuje, že sú so synacikom sami. Ak tam budeš sedieť ty, nebudú sa môcť baviť o všetkom a zrazu nebudú chcieť toľko tráviť spolu času. Vždy buď pri ňom a meň tému ako ti vyhovuje.
Ty máš právo byť tam s ním, tráviť s ním čas, tak s ním ten čas tráv. Kašli na to, že nie je popratane v dome. Chlap sa preberie... povedz , že chces byť s ním a keď skončíte debatu spolu poupratujete.
Tvojmu chlapovi veľmi vyhovuje takýto režim aj tvojim nádejným svokrovcom. Oni sú s ním stále a bez teba a ty hlúpa ich obskakujes a upratujes v dome.
Všetko je na poriadku, tak prečo by sa malo niečo meniť? Im to vyhovuje....ani sa nedivím.
Noo nieje celkovo dobre bývať blízko svokri ver mi aj my bývame len dva Domi vedľa tiež som nechcela bývať tak blízko nikdy neviem kedy sa zjavia a tiež im manžel dal kľúče od domu bez môjho vedomia no zatiaľ to tolerujem lebo máme psíka ktorého chodia púšťať niekedy no ak ho nebudeme mať kľúče im vezmem ja .Musíme sa zamykať a kľúče pretacat lebo v poslednej dobe svokra chodí dnu ,že si otvára sama aj manžel už pochopil,že tu bývať je blbosť no teraz už čo🤷.
bože prosím, nech mi hormonálne neprepne a niesom takto je***ta svokra raz... fakt sa za to modlím.. to sa takto nenarodíš si myslím 😀
@veronika25311 asi to tak dopadne. Nech Vás priateľ vyplatí a odíďte. Tiež máte právo na svoj život. Ale môže to dopadnúť aj tak, že keď budete chcieť vyplatiť, tak sa mamičky cecok zbadá, že Vás vôbec nemá istú a možno sa nad tým zamysli, že kto mu je prednejší. A hlavné hneď prestaňte robiť slúžku.

@gribka1 tak, asi priatelove