Ako riešiť problém s krstnými rodičmi?
Ako by ste riesili situaciu ze chcete dat pokrstit dieta ale nemate koho dat krstnych rodicov. Tiez by som bola najradsej keby som nikoho nemusela volat nikde. Zijem 400km od mojej rodiny. A nechce sa mi to riesit tam. Tu zas vsetkych ubytovat.. potom to posedenie co mna ani nebavi. Ako by ste to riesili?
To som ešte nepočula, že by rodičia mohli byť aj krstný rodičia svojmu dieťaťu, ale stará mama alebo svokra by mohli byť.
@luccija muz nema surodenca, kamaratov ma ale bud nie su veriaci alebo to odmietli alebo teda ten dalsi je v australii .. ja veru nemam kamaratku bohuzial tie co som mala ma po urcitej veci podrazili a nemam.. tak asi tak.
@petronelag akonahle by som spravila z babky krstnu tak by som musela k tomu robit celu tu oslavu a volat vsetkych. Teda nemusela ale ocakavalo by sa to odomna lebo ved uz by sa vedelo ze krstime.
Pri obrade krstu môže byť ako svedok doslova hocikto.aj cudzí človek z ulice alebo kostolík a pod.Len sa zápisu ich údaje do matriky a nikdy viac ich nemusíte stretnúť.Traduje sa.ze byť krstným rodičom sa nesmie odmietnuť. Krstný rodič nie je na to.aby nosil darčeky pri každej príležitosti.Keby si bola z môjho mesta.tak idem za krstnu ochotne.
No pozri, ak krst chces, tak krstnym moze byt hocikto, kto splna zakladne poziadavky. Moj muz siel za krstneho svojej byvalej kolegyni, lebo nikto im blizsi nesplnal podmienky. Suseda je krstna uz viacerym detom, lebo viaceri rodicia nevedeli zohnat ludi, co by splnali tie podmienky. Urcite niekoho poznas, z prace, z okolia, pokial ho poznas natolko, ze vies, ci je aktivne veriaci a splna zakladne podmienky, tak moze byt krstny. Pripadne je niekedy krsty rodic vyslovene len niekto z kostola, ministrant, kostolnicka... Ide aj o to, ci chces, aby tam kontakt neskor s krstnym rodicom bol. To zase nikdy nezabezpecis, ze naozaj tam kontakt ostane aj po case. Aj keby to bol clovek z rodiny, tak po rokoch sa moze kontakt oslabit.
Krstnych rodicov nemusite mat. To je len taky zvyk, ale krst nie je o tom.
Pre istotu sa spytajte farara, ktory by mal dieta krstit.
A rodinu tiez nemusite pozyvat, je to jedine na vas. Mozno sa urazia, ale zas aby vsetci cestovali a potom ich ubytovat, to by mohli pochopit.
Ja nie som za to, aby sa deti krstili v mieste povodneho bydliska rodicov, pokial uz tam nebyvaju. Mate sa zaclenit do cirkevneho spolocenstva v mieste realneho bydliska, budovat si tam vztahy, alebo aspon mat nejaky kontakt. Dieta tam bude neskor chodit na nabozenstvo, prve svate prijimanie/konfirmaciu atd.
@petronelag u nás v ZA je to takto:
@deti95060810 je to o tradíciách, niekde sú krstni súrodenci, ale veľmi často kamaráti, priatelia, takže základ je - pokrvna rodina sa rieši v prvom rade, bez ohľadu či majú aj pozíciu krstnych rodičov.
Krstni rodičia môžu byť aj v zastúpení, ja som to tak mala. Že krstni rodičia nemusia byť osobne prítomní pri
krste a na samotný krst poprosis hocikoho známeho, aby bol na samotnom akte
Kán. 875 - Ak niet krstného rodiča, ten, kto vysluhuje krst, má sa postarať, aby bol pri krste aspoň svedok, ktorý môže dokázať udelenie krstu. /// tzn. krstného rodiča nepotrebuješ, postačí niekto ako svedok krstu. A to môže byť aj samotný kňaz.

My keď sme dávali našu pokrstiť tak sa nás pýtal či máme krstných rodičov alebo budeme my. Tak asi netreba ku krstu krstných rodičov môžete to byť vy ako rodičia🤷♀️