icon

Ako riešiť problémy s nevlastným synom doma?

30. dec 2023

Ahojte.
Prisla som sa sem vyrozprávať.Viem ze komentáre budú všelijaké,ako aj názory.
Mam 41 rokov a moj muž tiež.Muz ma dospelého syna, ktorý sa vrátil z brigády zo zahraničia.Nerobi teraz a býva s nami..vraj na chvíľu, kým opäť nepojde preč robiť vonku.No uz je to pol roka.On osobne mi nevadí,je to normálny chalan.My s mužom máme malé bábo.Detsku izbičku,sme prenechali mladému.Mala tam ma vecičky, zopár hračiek, aké upravili sme to tak,aby aj on tam mal teda svoj priestor.O co ide v tomto krasnom obraze rodinky?Mladenec si zacal vodiť k nám frajerku.Spociatku nam ju predstavil,chvilu pobudla a sla domov.Neskor sa to stupňovalo,ostavala dlhšie a to soravanie bolo " odvážnejšie".To znamená: prisla,zavreli sa do izby,a videla som ju uz len večer odchádzať.
Potom zacala ostávať na noc.Ak som pottebovala ísť vziať malej niečo z izby,ani po skusnom zaklopani ze môžem vojsť?Chcem len vziať obliečky zo skrine,mi bolo zakricane: nie, počkajte,Marko to donesie.Vystupnovalo sa to tak,ze som musela vziať všetky vecičky z detskej a naposledy som telefonovala z obývačky nevlastnemu synovi do detskej,ze nech mi donesie z izby Nivea krém pre malú.Slecna si ho totiž pozicala z kúpeľne.Jedlo si berú do izby,co ja absolutne neznesiem,lebo na jedenie je kuchyňa a stol.
Mala sa uz lozi,hra sa...bola som upozornena,ci môže byť Lucinka ( moja dcérka)potichsie lebo Nikolka spi.Nikolka totiž vyspava minimalne do 10:30 ked ostane na noc.Ked aj pridu na chvíľu do kuchyne,kym jej mladenec nachysta raňajky,snazim sa nadviazať nejakú komunikáciu,tak ona ho pred nami osahava, bozkáva,doslova oblizuje krk....je mi to nepríjemné...

autor
30. dec 2023

@madeincssr velmi trefny komentár 🙂👍 ďakujem

lienka.7
30. dec 2023

@madeincssr myslím, že autorka tu dostatočné opísala, ako sa snažila s nimi sa porozprávať a Nikolka jej ukázala, že ju má proste "v pazi". Je to jedno drzé, nevychovane decko, ktoré ako sa vravi "nemalo detskú izbu".

ketrin1984
30. dec 2023

Manzel od mladeho nechce peniaze- nech si setri.Ale chalan ani tak skoro nepojde robit,lebo nasetrene uspory mu vydrzia dlhsie a tym padom sa nikam nehrnie.Doma je to zadarmo.Nema ich kde rychlo minut.Keby prispieval,skor by minul a musel by ist do roboty.Jemu staci pracovat 2-3 mesiace a z toho bude zit tristvrte roka.To nieje o setreni nech si manzel uvedomi...

beata_k
30. dec 2023

Autorka, tento film je o tebe. 😉 Mozno ta inspiruje ako dostat mladu z bytu.
https://www.csfd.cz/film/77183-tanguy/galerie/#...

madeincssr
30. dec 2023

@lienka.7 ano, ale co a tym? Co konstruktivne poradit, aby sa AUTORKA netrapila. Tie odchody a rozvody, co tu padaju, sa mi nezdaju adekvatne.

lienka.7
30. dec 2023

@madeincssr Stanoviť si normalne pravidlá, nic viac nič menej. Nie, ze Nikolka sa tam bude chovat ako doma a ostatní dookola chodiť po špičkách.
A po ďalšie, a to hovorím uplne vážne, ak by mi muz povedal, že mám byť ticho a nemám riešiť a nechať mladých tak.... naozaj by som silné uvažovala, či má vôbec zmysel s nim byt. Lebo toto, čo @autorka doma zaziva nie je ani normalne ani slusne jednanie zo strany "syna" a potenciálnej nevesty. A milujúceho muža už vôbec.

autor
30. dec 2023

@lienka.7 Nikolka je ešte mlada a veľmi zamilovaná.Len dúfam ze to jedného dňa pochopí ako sa citim.Velmi dlho mi trvalo vytvoriť si rodinu, domov...nie bývanie,ale domov.A mnohí tu nechápu,ze sa cítim zle, duševne mi je ťažko a neviem ako s tym bojovať,ci mozno nebojovat len aspoň tomu porozumieť.

autor
30. dec 2023

@beata_k ďakujem 🙂🙂🙂

mclissa
30. dec 2023

Moze byt mlada a zamilovana, ale uctu a respekt by mala mat. Ja ked som byvala u frajerov tak som sa div nepocikala aby nahodou som nepresla okolo rodicov ked kukali telku. A nie este krem vytierala a predstrcala sa. Keby mi chyba krem slusne sa spytam ci si mozem poziciat. Nic viac, nic menej. Toto mladej chyba a pride mi drza. Stanov si pravidla s nimi. Bud ich budu respektovat obaja, alebo nech sa stretavaju inde.

lenusiatko
30. dec 2023

Toto ked rychlo nevyriesis, je to zaciatok konca vasho manzelstva. Mlady si setri korunky tym ze nepracuje? Pol roka je bez prace? Co vlastne robi cele dni? Urcite by som trvala na tom, aby prispieval na domacnost, presne by som mu to vycislila. Ked vladze sulozit, vladze aj pracovat. Moc dobre ho otec nevychoval, ked nema na neho vobec ziadne poziadavky. On financuje dospeleho zdraveho muza? Ja som asi divna, ale moj manzel ani ja sme u seba neprespavali a to sme dlho spolu chodili. Museli sme aj pracovat, aj studovat, aj rodicom prispievat od prvej vyplaty. Ked sme mali pocit, ze potrebujeme spolocnu postel az do rana, odstahovali sme sa bez debaty do podnajmu. Vidim vaznu chybu v tvojom manzelovi, takto sa postupne varis ako zaba. Dvaja mladi schopni ludia zaberu zivotny priestor matke s babatkom uplne bez chochmesu a este sa tvaria, ze je to ich pravo alebo narok? Nepracuju, valaju sa v izbe, vyzaduju sukromie tym, ze to tvoje beru? Ten tvoj chlap ma belmo na ociach aj na mozgu? Zachvilu vas z toho bytu vyhodia, nedajboze slecna ostane tehotna a ty sa budes za to este ospravedlnovat. Si dost stara, aby si uz mala nejake osobne hranice. Keby si mala 20, nepoviem, ale po 40 bojovat o sukromie a izbicku pre svoje dieta? Velka skoda, ze nemas aspon nejaku garsonku, pripadne moznost k niekomu ist.

vorkola
30. dec 2023

No veru smolu mas,ale skoda plakat nad rozliatym mliekom,ak mlady sa neodstahuje do svojho ,tak necakaj nejaky pokoj,Stale bude chodit akoze domov k otcovi,No zle si sa vydala.Siutacie sa menia,ked zozvedeni zodicia uz maju velke deti a este nemaju svoju domacnost,tak jasne ,ze tatahotel,Ale kto by stym pocital? A este tvoj muz sa ta nezastane,Aspon keby sa ti dalo poriesit tvoje byvanie,aby si bola ty general vo svojom,.A preco si neziadala pri vstupe do manzelstva prepis polovicky bytu na seba, a aspon nejakou ciastkou na tu polovicku mu prispala.A mozno by sa to dalo este teraz,Ty vlastne ked nemas nic ,by si bola pri odchode ako bezdomovkina a znova ziadat o najomny byt,Ved ked ste sa brali si nejake peniazky mala usetrene.Keby si odisla mas narok na vyzivne okrem malej aj na seba.Manzelia musia mat rovnaku zivotnu uroven,Mlady frkan sa uz dovyivneho nerata, pokym zaraba ,on este otcovi by mal prispievat na domacnost+ strava,Vsak on vas vykoristuje,a este aj s milenkou, to kde sme ?Rob vsetko preto, aby si nezostala na nervy,Vsak nemas oporu v manzelovi.,Nemas nejaku svoju rodinu? mama, sestra brat otec by este mohli zit.Drzim pevne nervy ,zdravie nadovsetko..Ked nebudes zdrava, uz nespravis nic

lienka.7
30. dec 2023

@autorka je naozaj sympatické, ako sa ju snažíš ospravedlniť. Ale obávam sa, ze sa v nej veľmi mýliš. Dnešné devy sú úplne iné ako my. Nevychovane, vychcane, idú za svojím aj cez mŕtvoly. Absolútne si neviem predstaviť, žeby som sa takto ako ona chovala v domácnosti ktorejkoľvek mojej "potencialnej" svokry. Oni ta jednoducho nerešpektujú. "Syn" preto, ze si iba macocha a ona lebo jej to on "povolil". Navyše aj muz im povolil, ze si v podstate mozu robiť čo len chcú a ty máš byť ticho. Aj s malým dieťaťom.
Navyše on je pre ňu super partia, mladý chalan s peniazmi. Sa ani nedivím, ze sa ho drží .

puklica13
31. dec 2023

@domkakvet velmi zle citas, v ziadnom zakone sa nepise ze vyzivovacia povinnost trva do 26..ked uz nieco pises, aspon si to over

vikiki29
31. dec 2023

No ja by som toto nedala. Sama vieš, že mladý nikam nepôjde. Ak by moj muž nemal záujem nič riešiť, kopla by som ho do riti. Naozaj, hľadala by som si podnájom na čas, kým bude mladý v byte. S tým, že skratka potrebuješ súkromie. Ak to muž nebude riešiť ani potom, aspoň sa uistíš v tom, že si pre neho na vedľajšej koľaji.

tramtada31
31. dec 2023

Niektoré tu pisu, že jeho syn je synom majitela bytu, ale to aj tvoja dcéra. Ak tvoj muž zomrie, ty zdedis polovicu a deti len po stvrtke, takze máš už dnes právo nejak si rozhodovat o domacnosti. Zrovna sme toto preberali s kolegom a ja by som netolerovala prespavanie frajerky ani u svojho vlastného syna. Raz je niečo moja domacnost a nebudu mi tu pobehovat cudzi ľudia. Rovnako nemam rada, keď švagor chce prespať u mojich rodicov, tiež je to pre mna cudzi človek, aj keď sme papierovo rokmi rodina.
Mne by sa pacilo to znepríjemňovanie pobytu Nicolky u vás. Tzn. Vodiť si tam doobeda kamaratky s detmi a narúšanie súkromia mimo nočného kludu. Zaklopať a hneď otvorit, že ideš prať, či nemá mladý nejaké pradlo, zaklopať, hneď otvorit, ze ti došiel Kurier, že či ti pre balik vybehne, nech nemusis obliekat malu. Ak sa u vás nebudu citit komfortne, tak tam nebudu tráviť čas, to je jednoduchá matematika.

lasona
31. dec 2023

Ťažká situácia a viem sa vcítiť ako sa cítiš. Blbé je to , že muž má taký postoj ako ma a je to vlastne jeho syn. Odchod je moc radikálne riešenie, aby sa to nezvrtlo proti tebe. Skôr som bud za nejaký rozhovor, alebo potom naozaj nejak im "zneprijemnit"pobyt u vás ako písali baby. Zapájať ich, pozvať si kamošky s detmi a tak.. zase nie si robiť napriek...ale to je už vrchol, aby si sa doma, necítila dobre...treba to proste riešiť...

autor
31. dec 2023

@lasona ďakujem za tvoj j komentár ze sa vieš vcítiť ako mi je.

kristiii
31. dec 2023

No dobre autorka, takže s chlapom sa nedá, s Nikolkou sa nedá a čo mladý? S tým sa nedá normálne porozprávať? Keď je muž v práci a Nikolka v škole, nie pred nimi.

bororka
31. dec 2023

@dusankomoj zlá matika, myslela som 4 😅

maminkadeticiek
31. dec 2023

Mlady je dospely, nechodi do skoly,nema co robit viac v rodicovskom dome.Ale ze neprispieva??Ako halo!Takto sa to nema robit.Davno ste mu mali dat termin do ktoreho si musi najst podnajom.Nevhodna vychova.

sashabb
31. dec 2023

A čo takto skúsiť ísť z opačnej strany? Začni manželovi hovoriť, že by bolo fajn vymeniť byt za väčší, keďže pribudli dvaja ľudia. Dcéra bude potrebovať izbu, syn zrejme ešte pár rokov bude bývať u vás aj s frajerkou a bolo by fajn, aby mal každý ako také súkromie.
Taktiež neviem ako fungujete s financiami, ale začať "pýtať" viac, lebo veď náklady na jedlo sa zvýšili. Keď to nejde dohovorom, možno si to uvedomí ak začneš opačne. Keďže tebe nemá vadiť, že tam sú 🙈
A možno by nebolo zlé mu navrhnúť spoločnú dovolenku, ktorú otecko samozrejme zaplatí aj za Nikolku 😀

terezka1947
31. dec 2023

@lasona inak to je dobrý nápad. Kľudne si volaj návštevy aj ty k sebe. To nie je truc.
Ale zase nemôže byť,že kvôli jednej de facto cudzej slečne je teraz domov v pozore. Nepoviem nič,keby že je to vážna známosť,sama sa ponúkne postrážiť malú,pomôcť s niečím,alebo príde a snaží sa nebyť na príťaž. Ale u cudzíchudi prespávať a ešte chcieť kľud do obeda,na spánok. No asi by ma hanba fackovala pred potenciálnou svokrou.

maminkadeticiek
31. dec 2023

Inak si strasne submisivna.Ty sa tak strasne bojis o strechu nad hlavou,a ze stratis kvoli tomu chlapcovi muza,ze si nedokazes urcit hranice a pravidla vo vlastnom dome.Davno by som buchla po stole ak by som sa citila zle,urcila pravidla,vyhrozila sa muzovi,posadila si mladeho a "Nikolku" a povedala odkial pokial.Mlady davno nemal co doma robit,ak chcu takto zit nech ziju ale vo vlqstnim.Kto to kedy videl dospeleho chlapa ktpry nestuduje nepracuje a byva u rodicov.Bojis sa ze si pohnevas muza tak trpis.No tak trp.

lienka.7
31. dec 2023

@maminkadeticiek podľa mňa ho nechcela ani matka doma (kde bol predtym) ani stari rodicia, lebo presne je to taky ten povalacsky typ. No tak došiel k oteckovi. A ten celý happy, ze si synček na neho spomenul, ho prijal. A nielen jeho, ale aj tu malu flandricku Nikolku, ktora ma asi žiarivý príklad ako sa v cudzej domácnosti chovat od svojej matky. Tiez sa divím autorke, ze sa nechá takto sikanovat vo vlastnom byte. Ano, je to aj jej byt, a keď sa tu už ideme ťahať o percenta, ako píšu niektore, tak po smrti muza ma spolu s dcerou viac % ako syn. Mladý už nie je malé decko, absolútne nie je potrebne, sa o neho starať. Nestuduje, tak ma pakovat do práce. A nie sa nechať vydržiavat at aj spolu s nou. A muz to bud pochopi, alebo nie.

vikiki29
31. dec 2023

@maminkadeticiek Presne tak. Ja sa čudujem ľudom, ktorí chcú všetko silou-mocou riešiť len po dobrom či sa to dá, alebo nie. Tu to očividne nejde, pekne to autorka skúšala x krát. Autorka pokiaľ si neuvedomí, že je potrebné radikálnejšie riešenie, tak jej budú stále skákať po hlave. Nič sa nevyrieši. Inak toto je choré, aby sa manželka čo vychováva malé dieťa cítila vo vlastnej domácnosti ako vo verejnom dome a manželovi je to jedno.

kristiii
31. dec 2023

Napíš nám niečo viac o tom mladom. Prečo odišiel od mamy k starým rodičom? Či bol on problémový, či nemal doma dobré zázemie. Teda ak máš tieto info. Lebo aj podľa toho by som asi volila prístup.

erika237
31. dec 2023

Ja napisem len tolko, je fajn, ze otec chce aby si mlady setril peniazky, lenze do skoly nechodi, nepracuje, svoje uspory mina asi iba na svoju potrebu, ak teda neurobi nakup potravin, drogerie, asi ani nehlada pracu/brigadu v zahranici, lebo peniaze este ma, lebo nemusi vlastne nic platit, otazka ci doma aspon nieco uprace, obcas navari alebo nieco. Manzel to asi nevie zhodnotit, lebo asi tiez ma komfort toho, ze je vsetko porobene.
Mne by tiez vadila takato situacia, hoci uz mas poodkladane veci dcery z detskej, lenze prisposobovat sa cudzej osobe aby male dieta bolo ticho lebo hoci nikto nie je po nocnej, iba po pozerani filmu do xy hodiny a musi spat do 10:30, to fakt nie.

Je tu diskusia, ze pani/slecna byva v podnajme tusim a susedia nad nou maju dieta ktore dupe a beha, vacsina komentarov bola, ze hold bud si zvykne, bude pouzivat stuple alebo skusi dohovor so susedmi, ale inak smola.

zuzanaete
31. dec 2023

@tramtada31 V tomto pripade by sa byt v pripade dedicstva delil rovnakym dielom medzi autorku a deti, kedze byt nie je v bsm.

zuzanaete
31. dec 2023

@lienka.7 Ja ho ako super partiu nevidim. Uz pol roka sa len poflakuje, byva u otca v detskej izbe.

autor
31. dec 2023

@kristiii nevudim dôvod toto tu rozpisovať,to je jeho vec.Ale odpoviem ti podla vedomosti ktore o tom mam.On byval s mamou a potom chvíľu u starych rodičov,ked sa jeho matka zamestnala v inom mieste nez bolo ich bydlisko.S otcom kontakt udržiaval,ako som to už spomínala,ked ho prišiel navštíviť, tak spal samozrejme v tomto byte.Mne chlapec neprekáža,nie je pre mňa problémový.Ja mam ťažobu z jeho slečny.Rozpitvavat niekoho minulosť, alebo manzelov rozvod mi nepríde vhodné.To nie je predmetom môjho príspevku.