icon

Ako riešiť problémy s nevlastným synom doma?

30. dec 2023

Ahojte.
Prisla som sa sem vyrozprávať.Viem ze komentáre budú všelijaké,ako aj názory.
Mam 41 rokov a moj muž tiež.Muz ma dospelého syna, ktorý sa vrátil z brigády zo zahraničia.Nerobi teraz a býva s nami..vraj na chvíľu, kým opäť nepojde preč robiť vonku.No uz je to pol roka.On osobne mi nevadí,je to normálny chalan.My s mužom máme malé bábo.Detsku izbičku,sme prenechali mladému.Mala tam ma vecičky, zopár hračiek, aké upravili sme to tak,aby aj on tam mal teda svoj priestor.O co ide v tomto krasnom obraze rodinky?Mladenec si zacal vodiť k nám frajerku.Spociatku nam ju predstavil,chvilu pobudla a sla domov.Neskor sa to stupňovalo,ostavala dlhšie a to soravanie bolo " odvážnejšie".To znamená: prisla,zavreli sa do izby,a videla som ju uz len večer odchádzať.
Potom zacala ostávať na noc.Ak som pottebovala ísť vziať malej niečo z izby,ani po skusnom zaklopani ze môžem vojsť?Chcem len vziať obliečky zo skrine,mi bolo zakricane: nie, počkajte,Marko to donesie.Vystupnovalo sa to tak,ze som musela vziať všetky vecičky z detskej a naposledy som telefonovala z obývačky nevlastnemu synovi do detskej,ze nech mi donesie z izby Nivea krém pre malú.Slecna si ho totiž pozicala z kúpeľne.Jedlo si berú do izby,co ja absolutne neznesiem,lebo na jedenie je kuchyňa a stol.
Mala sa uz lozi,hra sa...bola som upozornena,ci môže byť Lucinka ( moja dcérka)potichsie lebo Nikolka spi.Nikolka totiž vyspava minimalne do 10:30 ked ostane na noc.Ked aj pridu na chvíľu do kuchyne,kym jej mladenec nachysta raňajky,snazim sa nadviazať nejakú komunikáciu,tak ona ho pred nami osahava, bozkáva,doslova oblizuje krk....je mi to nepríjemné...

autor
1. jan 2024

@eva8 ďakujem veľmi pekne 🥰☃️🌸

eva8
1. jan 2024

🌹🍀♥️🙂

zuzuliatko18
1. jan 2024

Autorka, drzim palce, nech manzel dokaze vypocut a vnimat tvoje pocity a je ochotny pouvazovat nad nejaky schodnym riesenim
Este jedna vec mi napadla: ako mate rozdelene domace prace? Podiela sa syn aj na nich nejako?

autor
1. jan 2024

@zuzuliatko18 ak ho poprosim,aby vyniesol napríklad kôš,tak vynesie.Sam od seba ani veľmi nie.On je casto na mobile, notebooku,alebo aj vonku...uz som to tu písala.Dajujem za komentár.🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
barborachors
2. jan 2024

Citam celu diskusiu, autorka - nedaj sa.
Je vsak zaujimave, ze tu nikto neriesil, aky mas ty vztah doma s muzom, pretoze je to v tomto tvojom probleme alfa omega dolezita vec.
Celkovo sa mi zda, ze si pod papucou, resp zacinas byt. Chapem vsak, ze nechces muza postavit do rozkolu dvoch mlynskych kamenov. Ale toto konstatovanie neriesi tvoju situaciu. Situaciu by podla vyriesil kompromis.

1. pelesenie sa bude konat len cez vikend, vtedy im nechas izbu, ze tam vobec nebudes chodit, nech ti podaju cez dvere, ak bude urgentne treba
2. v tyzdni do izby budes chodit normalne, ako to bolo v minulosti, samozrejme ze budes predtym klopat, ale budes tam mat proste pristup
3. jedlo - mne osobne by nevadilo, ze jedia v izbe, ak si po sebe mlady uprace a pomaha v domacnosti, tak je to ok. Podla mna vas nechcu rusit, tak jedia v izbe a teda chcu byt hlavne sami, to chapem aj ja, to by som absolutne neriesila
4. olizovanie - nie si na to zvedava, normalne ich upozorni, pochopia, ale musis sa ozvat.

Celkovo, mate velmi zvlastnu komunikaciu, az zlu, ked citam ze sa vlastne doma ani nebavite, muz ta odbije, chlapec len zahmka a ani riadne neodpovie. Riadni mumaci obaja. A Nikolka je tam veducou, nastastie to asi nevie, aku ma moc, ale sprosta tiez nieje. Ked budes takato makka, aby si sa nedivila, ze ti tam jedneho dna pristane mech s jej spinavymi gaťkami a budes jej tam prat pradlo a robit sluzku. Lebo zacina to tam smerovat. Mrzi ma vsak vyber manzela, mumaka - lebo toto by si pri mne nedovolil ziaden chlap, taketo maniere, syn nesyn. Ja musim byt na prvom mieste u muza.Lenze ty asi nie si, prepac, ale vychazda mi to tak. A z toho celeho prameni cela kauza. Tiez, mate dieta spolu, on chcel este deti, ked ma uz velkeho syna? Ci si ty chcela viac babo. Toto je totiz strasne dolezite a nikto to tu neriesil, zvlastne. Aj ked to priamo nesuvisi s problemom, aj tak je to velmi dolezite, cely kontext vasho vztahu s muzom je mega dolezity. Mozno sa tvoj chlap citi v pasci, a preto teraz ti to akoby vracia a stavia ta do tejto pozicie. (Vsak chcela si decko, tak suchaj nohami obrazne povedane)

Kazdopadne, sebavedomia (lepsie by sa ti to riesilo, keby mas kam ist, viem nemas) ti treba ako sol. Preto by som zacala sa obzerat po plane B, aby som sa citila v dobrej vyjednavacej pozicii.Ak mas. Ak nemas, zacni na nom pracovat, vyzera, ze ten plan B sa ti zide. Ak nie teraz, tak v buducnosti urcite bez ohladu na tento ci iny problem.

autor
2. jan 2024

@barborachors nemala som uz v úmysle odpovedať na komentáre.Vazim si však,ze si si nasla čas napísať mi taký rozsiahly komentár,je teda slušné a uctive naň reagovať.Som rada,ze čítaš diskusiu,bude sa mi ľahšie odpovedať,bez potreby opakovať sa a vysvetľovať detaily,ktore už opísané sú.
V prvom rade, môj postoj ktorý teraz mam v pláne pretaviť v najbližších dňoch do praxe,nie je tvrdohlavosť.Uz som rozhodnutá.Mame teraz pár dní,kym sa syn opäť vráti ,tráviť s manželom a dcérou spoločný čas.Aj vdaka tejto diskusii som načerpala množstvo napomocnych nápadov.
Nestotoznujem sa vsak bohužiaľ s bodmi,ktore si navrhla.Tymto smerom sa uberát nejdem.
Bod c.1- absolútne nevyhovujúce,pretoze to sa deje aj teraz pocas celovikendovych návštev.Odmietam mojej malej dcérke vysvetľovať,ze tam cez víkend nemôže.Je mala a nerozumie tomu.Pristupit v celom znení ako ty uvádzas v bode c.1 by bolo úplne totožné ako je to teraz.
Bod.c2 ci je vikend,či je den v týždni,do izby klopem( aj ked idem napriklad po tanier,alebo sa nieco opýtať) bez ohľadu na den v týždni,respektujem ze je tam dospelý človek - moj nevlastný syn.
Bod c.3 u nas,v mojej domácnosti sa je pri stole v kuchyni.Robili sme od začiatku,je to tak aj teraz.Zmenilo sa to prichodom Nikolky.Snazim sa vsak,aby sme obedovali pri stole,ako rodina.( Samozrejme,ak je niekto z nas chorý,je to iné) Píšeš ze nechcú rušiť?A cim rušiť? Ze sa najedla hoci aj sami dvaja pri stole?Nenutim ich aby nasilu sedeli s nami.Do izby ci uz je to obývačka,alebo spálňa ci detská sa jedlo neberie a hotovo.Drobnosti ako chrumky, keksíky,alebo caj niekedy ano.( Do spálne vôbec.Vynimocne v čase choroby)Chcu byť sami? Sú sami,neotravujeme ich.
Bod c 4.Bezpredmetne rozoberať,toto okamžite pri najbližšej situácii končí ráznym, ale slušným upozornenim.
Manzel nie je mumak.Manzel je iba otec, ktorý je rad,ze ma pri sebe svojho syna.Je to pracujúci človek, starostlivý otec.Dieta aj svadba boli chcene a plánované.Rozhodli sme sa spojiť naše životy z lásky a vytvorit rodinu.Mali sme bežnú fungujúcu rodinu s radosťami aj starosťami.Nie vsak takýmito extremnymi ako ich vnimam z mojho pohľadu ja.
Doteraz mi stacilo byť mamou a manželkou.
Prichadza čas,ked budem musieť byť aj general a velitel,pre navrátenie mojej rodiny a domácnosti do normalneho módu.Pretoze toto celé,je nonsens.JA som tu gazdiná a je to MOJA domácnosť, môj domov,moj hrad.( Bez ohľadu na list vlastníctva)
Rozhovor s manzelom nebude útočný a uz vôbec nie slzy a plac.Konstruktivne a rázne mu predostriem moju predstavu spolocneho fungovania.Ci uz to bude Nikolka,Vanilka,Aranka...bude to takto a takto teraz ,aj do buducna.S prihliadnutim na potreby nas ako rodiny a ich ako páru.
Manzel uz čosi tuší ze je zle 🙈🙈🙈Vnima to ticho pred búrkou 😂
Nuz ticha voda brehy myje...😉
Uvidíme.🙂🥰

lasona
2. jan 2024

Držím palce aby ti to vyšlo. Co čítam komentáre a hlavne tvoje odpovede, vyzeráš na naozaj príjemnú osobu a budem úprimne rada nech sa to vyrieši co najskôr. Prosím ťa napíš nám, ako to potom celé dopadlo, veľmi ma to zaujíma, chodím sem každý deň a pozerám ci si dačo nepísala. Drz sa😘😘

autor
2. jan 2024

@lonely66 životné okolnosti sa vyvinuli tak,ze mám rodinu teraz,nie ked som mala napr.20-25.
Som už rozhodnutá vyriešiť túto situáciu a prestať to považovať za prekážku ci problem.
Otec je otec ,to ja plne chapem.Ja som tiez mama a budem tu pre svoju dcéru vzdy.Ja od mojho manzela chcem iba toľko,aby usmernil svojho syna a jeho terajšiu priateľku.Neziadam od neho,aby zdolal Mount Everest,zabehol maratón,alebo toho syna vyhodil.Pokym bude pre neho táto požiadavka natoľko nesplniteľná,tak ho usmernim ja.A ak táto akcia prinesie aj negatívnu reakciu,no nech.Trpezlivost ma svoje hranice.Aj tá moja.
Potom uz budem riešiť svoje veci inak,no určite mimo tohto fóra.Ako to vsak uz pisem v komentári vyššie,muz vnima moje ticho pred búrkou.Tak uvidíme co bude.

franica
2. jan 2024

Aj ja sledujem celú diskusiu a som naozaj prekvapená z úrovne komunikácie autorky, ozaj málokedy sa stáva, že sa autorka neodmlčí alebo pošle všetkých niekam, lebo sa jej nepáčia odpovede 😀. Ok, bolo tu zopár odveci podpichovaní, ale autorka ty odpovieš vždy pekne a vecne a padlo tu množstvo dobrých rád, tak držím palce, aby si si z toho namixovala niečo, čo povedie k rodinnému kompromisu a relatívnej spokojnosti všetkých.. relatívnej, lebo tuším Nikolke skončia all inclusive prázdniny 🤭 Ale ja verím, že to bude dobré, nevyzerá, že by ste mali nejaké zlé vzťahy, len si ťa musia otec a syn vypočuť a brať ohľad aj na tvoje pocity ohľadom spolunažívania. Nech sa vám darí 🍀

autor
2. jan 2024

@lasona ďakujem, určite napisem.Uz len z úcty k vám m všetkým, ktoré mi držíte palce.🙂😘

autor
2. jan 2024

@franica veľmi pekne ďakujem 🙂🙂🙂🥰

lonely66
Odpoveď bola odstránená
duppka13
3. jan 2024

Podla mna je to o aj o rozdielnych moralnych hodnotach. Ked som bola mlada a byvala som este u rodicov, mala som frajera niekolko rokov. Nikdy ozaj nikdy neprespal u nas a ani ja u nich. Ani by ma nenapadlo to nasim navrhnut a to som uz pracovala. Na navstevu chodil k nam velmi malo, ja k nim tiez a bola som teda maximalne uctiva. Take spravanie ako tu opisujes to je pre mna nonsens. Potom cca rok po skole sme isli do podnajmu. Naopak moja kamaratka, z usporiadanej rodiny, u nich frajer doslova byval ked ona bola este na strednej a potom aj dalsi frajer. Jej mame to vobec nevadilo 🤷‍♀️ ja by som tiez nesuhlasila aby si moja dcera dovliekla domov frajera a sexovali mi tu pod nosom. Co by som robila na tvojom mieste - zatlacila by som na muza a najviac sa mi tu pozdaval ten napad s presunom veci dietata do spalne a muzovych do detskej. Ja mam aj teraz vsetky veci malej v spalni a to sme v dome kde je miesta dost. On by sa potom zbadal a ty to daj na cukrikovu ze tak ti to bude viac vyhovovat a aj mladym.

autor
3. jan 2024

@lonely66 mlady sa vráti az po troch kraloch,ten moj rozhovor s muzom sa má udiať uz coskoro.Tentokrat už tuší ze to bude vážne,lebo na otázku: Co ti je?Odpovedam : NIČ.

alica2202
3. jan 2024

@duppka13 uplne suhlasim s tym presunom vecí, toto by som ja spravila na 110%, ak by som bola v takejto situacii. Ja by som aj muzovi povedala, ze mu veci premiestnim, kedze ide aj o izbu JEHO syna a teda jemu urcite nebude vadit klopkat na dvere, aby si mohol zobrat co potrebuje. Trvala by som na tom, ze pre dceru potrebujem mat veci vzdy po ruke a na dosah a nemozem si dovolit cakat "poldna" pri dverach ich velicenstiev a vyklopkavat ako na audiencii. Ak by uz vsetky argumenty zlyhali, toto by podla mna zabralo.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
3. jan 2024

Dámy,tak sa ozývam aspoň s maličkostou pre tie ktore sa o moju situáciu zaujímate.Uvarila som dobrý obed,a ako vždy trochu urobila poriadok.PRESUNULA som do detskej izby Lucinkine hračky,ktore dostala na Vianoce, plus ešte aj nejakých vacsich plysakov,ktori sa krcili v kúte v maličkej spálni.Aj spalna uz nie je taka napratana.Manzelova otázka Co to robíš?Dostala odpoveď: Nic! 🙈😃Mala stvornozkuje uz ako malý šarkan a vzala som ju hrať sa do detskej.Manzelovi som navrhla,aby si kľudne oddýchol.Ide dnes na nočnú.Synovych osobnych vecí sa nedotykame,mala sa hra s tymi plysakmi a polozila som na zem na koberec takú penovú podložku.🤷No ako tu bolo v jednom komentári vyššie spomenuté,Nikolke all inclusive prázdniny u nás pomaly končia.Moze k nám chodiť,ale bude platiť: moj dom,moj hrad, moje podmienky.

veroonr
3. jan 2024

Vyborne. V prvom kole trosku prebrat mladych (detska izba je spolocna), v druhom kole trosku prebrat manzela (jeho veci do detskej) a radikalne riesenia pouzit len ak by to neslo inak. Podstatne je aby sa vsetci doma citili dobre a aby respektovali, ze su tam aj dalsi ludia, ktori maju tiez svoje potreby ❤️

lienka.7
3. jan 2024

@autorka 👍👍👍👍 super. Pekne postupuj ďalej ✊✊✊

autor
3. jan 2024

@veroonr ďakujem, súhlasím 🙂🙂🙂👍🥰

autor
3. jan 2024

@lienka.7 ďakujem 🥰🥰🥰🥰🙂🌸

alex49
3. jan 2024

držím palce, vydrž

vikiki29
3. jan 2024

No ja mám stále pocit, že sa manžel ani tentokrát nepostaví na tvoju stranu keď sa to mladému nebude páčiť. Ale bodaj by som sa mýlila. Držím ti palce.

veroonr
3. jan 2024

@vikiki29 ked to neskusi, tak to nezisti 🤷

petronelag
3. jan 2024

@vikiki29 Aj ja si to myslím, že muž sa postaví na synovu stranu, lebo má pocit, že je aj dobre, že sú spolu. Miesto takéhoto intenzívneho naštartovania riešiť veci okolo mužovho syna, by bolo lepšie hľadať cesty ako sa to dá zladiť.

sunflower87
3. jan 2024

Držím palce, aby rozhovor padol na úrodnú pôdu...👍

vikiki29
3. jan 2024

@petronelag no ja by som to práve riešila oveľa razantnejšie, ale to som ja. Tu si pán manžel proste zvykol, že vždy bolo po jeho a manželka poslušne “držala hubu a krok”. Ja by som nezniesla byť na manželovom hodnotovom rebríčku na druhom mieste. Pre mňa by to bolo no go. U nich je to samozrejmosť. Uvidíme ako to dopadne, každopádne dúfam, že dobre pre autorku.

petronelag
3. jan 2024

@vikiki29 Ja som to napísala len preto, aby to náhodou nedopadlo pre ňu zle, lebo keď sa to tak vezme on je otec rovnako pre obe deti aj syna aj malú dcérku. Ja by som sa snažila vychádzať aj s jeho synom bezproblémovo, izbu by som mu vypratala od detských vecí, veď je to malé dieťa a ešte nepotrebuje detskú izbu. Hlavne keď je to dočasne, že syn pôjde znovu robiť do zahraničia.