Ako riešiť problémy v manželstve?

zmatena007
21. feb 2022

Ahojte, potrebujem sa poradiť pod novým nickom, lebo sa obávam, že by ma spoznal niekto z okolia. S manželom sme spolu 10 rokov, 6r ako manželia. Od svadby ide náš vzťah dole vodou, až sme sa dostali do "súrodeneckej" polohy. On pracuje na tyzdnovky, sex bol od začiatku nič moc, zázrak, že máme vôbec dcéru, potom sme mali dlhé obdobie krízu a sex žiaden, teraz je to tak max 1-2x do mesiaca, mne to nevyhovuje, no on radšej ide uspať malú a tam zaspí. Pre jeho stagnáciu a odmietanie riešiť problémy sa ja chcem rozviesť, on o tom nechce ani počuť. Problém je, že máme obrovské úverové zaťaženie, žiadnu nehnuteľnosť nemôžeme predať a všetko platí on zo svojho vysokého príjmu, mňa nepusti k ničomu, mam prehlad len o svojom účte. Bohužiaľ, teraz som zostala bez príjmu, pretože celé roky sa o všetko vrátane dcéry starám sama a skĺbiť prácu so starostlivosťou sa nedá, malá takmer nechodí do škôlky (pre choroby a iné veci). Mala som materskú, rodicak, rok som sa totálne ničila v práci, potom podpora a teraz nič. On sa nedokáže otvoriť, sícekomunikuje, ale odmieta čokoľvek riešiť a pracovať na vzťahu.

zmatena007
autor
21. feb 2022

Mne okrem mnohých iných veci prekáža to, že nemôžem chodiť do práce a realizovať sa, lebo musím viesť domácnosť a starostlivosť o dieťa, on nikdy nebol na OČR, ani keď sme boli choré obidve a nevládala som. Ma doma navarené, opraté, upratané, postarané o dieťa, jemu to takto plne vyhovuje. A zároveň si so svojimi peniazmi kvázi hospodári sám. Všetky platby realizuje sám, ja nemám prehľad o ničom - koľko na čo míňame. On mi síce kúpi čokoľvek potrebujem, ale ja odmietam byt jeho gazdinou navyše bez lásky a pravidelného sexu ci aspoň občasného úprimného rozhovoru. Okrem toho všetci 3 s malou trávime minimum času, ak ja nič nenaplanujem, tak sa nekoná žiaden výlet, dovolenka, nič. On proste nič nerieši, len chodí do práce, na nákup a vezie sa. Navyše je extrémny bordelar so zalostnou hygienou. Ja už nevládzem, chcem odísť, ale sú tu tie veľké obavy. On na rozvod nikdy nepristupi a obávam sa, že urobí mi zo života peklo, má na to možnosti.

sissy27
21. feb 2022

@zmatena007 no a dokedy chceš byť bez vlastného príjmu? Kým nepôjde dcéra do školy, prípadne kým nezmaturuje, nevydá sa...? Lebo bežne ženy fungujú aj v práci aj doma... Ak má dieťa dlhodobo zhoršený zdravotný stav, tak si mohla riešiť predĺžený rodičák do 6r.
S rozvodom on súhlasiť nemusí - možno ho oddiali, ale skôr či neskôr vás rozvedú. Aké peklo od neho očakávaš? Ak pracuje na týždňovky, tak striedavá starostlivosť nehrozí.
Na koho sú písané úvery? Lebo zas nevidím problém ak sa vzdáš domu v jeho prospech, aj tak ak je na ňom hypo, tak po predaji a vyplatení hypo by ti asi veľa nezostalo (ak vôbec niečo).
Za mňa - hľadaj spôsoby ako sa dá, nie dôvody prečo sa nedá. Ako základ potrebuješ prácu s vlastným príjmom a mať kam ísť, na začiatok možno k rodičom, neskôr do podnájmu.

dadis
21. feb 2022

@zmatena007 Skus este poslednu moznost. Manzelsku poradnu. Skuste ozivit vas vztah. Ak to nepojde, potom ozaj uz len rozvod. A praca. Jednoducho musis pracovat, ak sa chces osamostatnit. Skor ako sa definitivne rozhodnes pre rozvod, uz by si mala mat stabilnu pracu. Da sa pracovat aj pri malych detoch, pokojne zo spolocnych penazi vyuzi aj pomoc babysitterky, napriklad pri chorobe alebo vyzdvihovani zo skolky (normalne si tuto pracu delia rodicia, tak ak muz nemoze, musi sa zaplatit pomoc) Zvladlo to vela z nas, teraz su aj moznosti prace z domu, tak aj ocr obcas zvladnes.

liljana
21. feb 2022

Rozvediete sa asi tak ci tak. Podaj o rozvod a nestaraj sa o to co hovori. Ked ani nezijete spolu (tyzdnovky), ani intimne, tak naco taky "vztah". Len mi je nejasne, ze doteraz si nemohla pracovat a po rozvode sa zrazu bude dat?

zmatena007
autor
21. feb 2022

@sissy27 dobre si sa vyventilovala tým poucovanim o prijme? zle som sa vyjadrila, v podstate nie som zatiaľ bez príjmu, ešte mi príde 1x podpora, až potom nič. Chcela som zvýrazniť, že kvôli JEHO absencii doma nemôžem pracovať a byť adekvátne ohodnotená. Súčasťou mojho povolania (mimoriadne náročneho hlavne psychicky) je NEPRETRŽITÁ PREVÁDZKA a 12hodinove služby. To pri dieťati, ktoré je skoro stále doma znamená nepredstaviteľné vyčerpanie a rozvoj choroby. Dieťa nemá nepriaznivý zdravotný stav, len každú chvíľu riešime niečo iné - kašeľ, sopeľ, hnačky, bolesti brucha, afty, zápaly moc. ciest, vyrážky, ekzém, atď. Do toho zavretá samotná škôlka pre chorobnosť a karanténu atď. Keď je malá doma, je úplne v poriadku. Úvery sú na nás oboch a nemienim sa vzdať ničoho ani náhodou, kupovali sme lacnejšie, teraz sú ceny astronomické, len do 5 rokov sa platia odvody zo zisku, čiže obaja by sme boli veľmi stratoví a prišli by sme obaja o nemalé peniaze, máme velkometrazny byt aj chalupu s veľkým pozemkom, ale s ničím ešte pár rokov nemôžeme hýbať. Samozrejme, že chcem pracovať, ale naozaj som nestudovala na to, aby som kdesi občasne vykladala tovar alebo blokovala na pokladni. Alebo poznáš zamestnávateľa, ktorý mi dá 15 z 20 pracovnych dní očr????

zmatena007
autor
21. feb 2022

@dadis keď som 1.raz seriózne hovorila o rozvode, dokonca tu poradňu navrhol sam. Ja som súhlasila, nech dohodne termín. To je už viac ako pol roka. Nielenže sa odvtedy absolútne nič nepokusil riešiť sam, ale aj na moje návrhy a pokusy dohodnúť termín reagoval negatívne, nechce riešiť nič, on sa nedokáže otvoriť ani predo mnou, nieto ešte pred cudzím človekom. Uňho človek vlastne ani nikdy nevie, na čom je.

asocial
21. feb 2022

@zmatena007 podla mna prehanas. Mas 6 rocne dieta, a to, co popisujes, su bezne detske choroby. Ekzematika mam doma, dokonca 2. jedneho riadne, jedneho chvalabohu mierne. Sama nevies, co chces. Ceny su astronomicke, to je pravda, ale ako pises, kupovali ste lacnejsie, takze az v takom minuse by ste neboli. Keby si chcela, uz za tu dobu by si si nasla aj ine zamestnanie, kde nie su 12ky. Takze otazka je - nechces byt s nim, na druhej strane ti vyhovuje takyto zivot z materialnej stranky, takze sama sa musis rozhodnut, ako dalej.

dadis
21. feb 2022

@zmatena007 Ved vyuzi opatrovatelku, najlepsie ak poznas v susedstve, popytaj sa. Ved aj ked sa rozvedies, budes musiet chodit do prace. Zariad sa tak, ako by ste uz boli rozvedeni. Ci ako si to predstavujes? Kamaratku nechal muz ked mala babo a skolkarku. Zaplatila si opatrovatelku a isla do prace, ked malo babo rok. V dvoch rokoch sa ju podarilo umiestnit do statnej skolky, ale pestunka pomahala pocas chorob, prazdnin ci vyzdvihovat zo skolky, lebo rodicov tu ta kamaratka nemala. Dala to na "pani". Deti ma vyborne vychovane.

zmatena007
autor
21. feb 2022

@liljana práca je pre mňa dôležitá nielen z hľadiska rozvodu ale celkovo - realizovať sa a mat financie. Vo svojom odbore som musela dat výpoveď z dôvodov uvedených vyššie. A môjmu mužovi je to jedno, on môj príjem nepotrebuje a o dieťa má postarané. Nerieši ranný kolotoč pri chystani, naháňačku cez mesto pri vyzdvihovani, prebdene noci a ubijajuce dni pri sporáku, práčke, vysávači. On nič z toho nepozná a vyhovuje mu to.

dadis
21. feb 2022

@zmatena007 Daj sa do pohody, najma. Pracu si najdi a vymysli to tak, aby si bola co najviac v pohode.

zmatena007
autor
21. feb 2022

@asocial tak po prvé, má len 4 roky. A v čom podľa teba preháňam? Napísala som, že NEMÁ dlhodobo nepriaznivý stav. Áno má bežné detské choroby, ale pri väčšine z nich je doma aj 2-3 týždne vkuse. Ja som doteraz nebola z tých matiek, ktoré choré a oslabené dieťa poslali do škôlky, aby mi o 2 hodiny volala učiteľka, že mám ísť poň. Keď nechám malú doma 2 týždne, poriadne sa prelieči, ide do škôlky na týždeň a zas niečo nové riešime. Najdlhšie bola doma takmer 4 týždne na začiatku školského roka, keď sa jej tak dlho vliekol sopeľ a kašeľ, že proste stále nebola "bezpriznakova". Zasa sa nehrajme, že čo sa týka covidu a triedenia deti v škôlke, žijeme úplne bežnú dobu. Skôr ma zaujíma, že ak by dcérka zostala po rozvode výlučne v mojej starostlivosti, či by súd mohol nariadiť manželovi, aby sme napoly platili výpomoc / babysitterku.

matullienka
21. feb 2022

@zmatena007 prepáč ale si doma, do práce nechodíš tak o akých ubijajucich dňoch pri sporáku a práčke hovoríš? Navariť sa dá aj na viac dní a keď ste traja tak tiež asi neperies každý deň. Povysávať byt je otázka koľko pol hodiny? Postav ho pred hotovú vec nech odvezie malú do škôlky, alebo nech ju ide vybrať lebo si na pohovore,u kaderníčky... Môj muž tiež chodí na týždňovky a chodil preč aj na 6 týždňov a stíhala som aj tehotenstvo, aj prácu aj staršiu dcéru do školy aj domácnosť. Niekedy mám pocit, že niektorým ženám je až moc dobre tak nevedia čo od dobroty.

dadis
21. feb 2022

@zmatena007 Babysitterku zacni vyuzivat uz teraz, oficialne s dokladom a pri zdokladovani nakladov na dieta pri urcovani vyzivneho ti tento naklad moze sudca uznat a prejavi sa to vo vyske vyzivneho..ale je to len na rozhodnuti sudu...ale len tak, zeby si si dala z brucha sumu, alebo ze by sudca zaviazal otca hradit polovicu nakladov na tvoje poziadanie...to urcite nie

zmatena007
autor
21. feb 2022

@matullienka áno, odvezie ju do škôlky, keď je 300 km mimo domu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Och, niektoré matky len vystaviť do vitríny s medailou na krku, také sú majsterky sveta.

zmatena007
autor
21. feb 2022

@dadis chápem, ďakujem za radu.

matullienka
21. feb 2022

@zmatena007 nevravím keď je preč ale tak asi robí nejaké turnusy nie? Alebo keď má dovolenku, mi nehovor, že celý rok je doma Max cez víkendy.

panelacikova
21. feb 2022

@zmatena007 nečítam diskusiu, lebo sa mi nechce. aby sa pánko spamätal, naznač mu, že sa chystáš podať o rozvod s návrhom striedavej starostlivosti. keď začne protestovať, tak mu naznač alebo narovinu povedz, že bohužiaľ, bude sa musieť podieľať na návšteve lekárov aj on. ono niektorým babám sa to ľahko povie, keď mnohé sú možno ešte doma na MD alebo RD s mladšími deťmi alebo im možno občas pomôže nejaká babka, dedko, suseda..... ale ja ti rozumiem. moja bývala tiež veľmi chorľavá (dodnes chytí všetko, čo "ide okolo" vrátane už 2 dokázaných a 1 domnelého covidu napríklad), čiže si viem predstaviť, koľko času ti zožerie starostlivosť o dieťa v čase choroby plus behanie po lekároch. kto má relatívne zdravé dieťa, nepochopí.
mala som to podobne, mala som šťastie, že v zamestnaní mi to ako-tak akceptovali a nejak som teda tie útle roky (0-10) sa "previezla" v práci aj s častými absenciami. robila som však istú pozíciu, ktorú nebolo nevyhnutne potrebné nahrádzať. toto bolo moje jediné šťastie. inak by som letela z každej práce asi, každú chvíľu som bola doma s horúčkujúcim dieťaťom :(
takže voči pánovi manželovi jedine takto a taktiež sa pripájam k názoru žien v zmysle, že ak sa rozvedieš, máš predsa nárok na polovicu majetku, pokiaľ ste ho nadobudli počas manželstva (nie darovaním alebo dedením, ale kúpou).
takže si manželíka posaď a pekne mu navrhni to, čo píšem v úvode príspevku.

sissy27
21. feb 2022

@zmatena007 no neviem, kto sa tu ventiluje... ja rozhodne nie, ale asi zabolelo, že som trafila pravdu... Tvoj jediný problém, prečo sa "nemôžeš" rozviesť, sú peniaze. A holt peniaze znamenajú slobodu, tvoj muž to vie tiež... Bez vlastného príjmu sa nepohneš. Takže buď pani vyštudovaná s náročnou prácou a vysokým egom zostúpiš z toho piedestálu a nájdeš si prácu, ktorá je časovo menej náročná a zladíš to so škôlkou / opatrovateľkou a môžeš sa osamostatniť, alebo holt budeš šúchať nohami pri manželovi, ktorý všetko zaplatí ale inak sa pri ňom trápiš. Nikto nehovorí, že máš ísť za pokladňu do lidla, ale určite sa dá aj v tvojom superodbore nájsť dobré miesto s lepšími podmienkami.

iv007
21. feb 2022

Chces od nas radu a pochopenie, ale sama si utocna a negativna.Dcera je velka,uz davno mala chodit do skolky,socializovat sa aj budovat imunitu.Vacsina zien ma 2 male deti a popri tom chodia do prace na 8 hodin a zvladaju aj starostlivost o domacnost ci karieru.Ked sa chce,vsetko sa da.Zacni tou pracou,jedine tak sa mozes osamostatnit a netrpiet do konca zivota v nefunkcnom vztahu..Tu uz poradna nezaberie,strata casu

minutka
21. feb 2022

Ved chod do prace, muz nech zaplati opatrovatelku v pripade skolkarskej choroby. Kedze robi na tyzdnovky mimo domu, nemusis mu vyvarat denne. A ze varis cez vikend je v norme. Ani prat mu nemusis denne. Na zehlenie a upratovanie si zaplat pani, ak budes zamestnana isto ti to financne vyjde.

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
21. feb 2022

dobre som pochopila, že nepracuješ, ale si unavená zo žehlenia, prania? a to máš ešte muža celý týždeň preč? 🤦‍♀️ je bežné, že deti sú choré, prejdú sopľom, kašľom.
rozvadzala som sa keď mal malý 4 roky...opatrovateľka je tiež fajn.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
21. feb 2022

@zmatena007 ale môžeš chodiť do práce, to je len výhovorka, keď má muž vysoký príjem, dieťa bude s opatrovateľkou, keď nebude môcť byť v škôlke. Ty vôbec nemusíš byť nevoľníkom svojho muža, máš právo sa realizovať tak, ako on. Prečo si pristúpila na jeho hru? A ver mi, že keby ste sa rozviedli, tak by zrazu nehnuteľnosti predať išli. Teba na jednej strane takýto život vyhovuje, nevieš si predstaviť seba, ako chodíš do práce, máš na starosti dieťa aj domácnosť, síce ťa láka predstava, že by si si našla niekoho na kvalitný sex, ale mužove peniaze budú sakra chýbať. No to chce len určiť si priority. Myslíš, že ako to robia osamelé matky s deťmi v škôlke? Že si môžu dovoliť neprecovať?

emka530
21. feb 2022

@zmatena007 chápem že sa ti tu niektoré komentáre zle čítajú, ale sú trefne na tvoj problém. Ja ziram...ty nezvládaš svoju domácnosť s jediným dieťaťom a chlapom ktorý nie je často doma??? Nuž prepáč ale to mi hlava neberie... pravdepodobne si čistá karieristka..a niektoré takéto ženy by ani nemali mať deti. Ja mám 5 deti toho času na MD a rozbehnutý biznis...čo nestihnem cez deň dorabam po nociach, baví ma to a chcem to tak...ale vždy sú deti prvoradé, keď sú choré ten deň nepracujem vôbec. Kto ti prepana robí neporiadok?? To malé dieťa? Ty? Ste často samé dve doma, a z toho máš plné koše prádla??
Natiska sa otázka, či muž je extrémny bordelar alebo ty prehnaný puntičkár ktorý až chorobne luxuje to čo je čiste...

lyci
21. feb 2022

@zmatena007 podla mna jedine najst si daku kancelarsku pracu, ktora sa da robit aj na home office, ked je dieta chore. napr. korporacie, rozne urady. vela zamestnavatelov teraz dovoluje max. home office. ked dieta podrastie a nebude tak casto chore, vratit sa do svojho odboru a ked mas 12ky, tak na hodiny po skole platit babysitterku. kolko rokov vam zostava do uplynutia tych 5 rokov, co vlastnite nehnutelnosti?

lyci
21. feb 2022

@zmatena007 inak mam doma podobnu povahu, aj ked situaciu mame inu a zrovna dnes som zhanala parove poradenstvo, lebo som uz prilis frustrovana a deprimovana z neriesenia problemov

zmatena007
autor
21. feb 2022

@minutka a ako podla teba tieto rady riešia v prvom rade to, že som nešťastná v manželstve, nemám oporu v partnerovi a nefunguje nám intimita, sme ako "súrodenci"?

janickacrazy
21. feb 2022

@zmatena007 no môj bývalý muž tiež pracoval na týždňovky, mali sme 3 deti, 3, 7 a 10-rocne a ja som tiež pracovala na plný úväzok a musela som stíhať aj o deti sa postarať, nakúpiť cestou z práce, navariť večeru, písať úlohy. Tiež boli aj choré, riešili sme to všelijako, občas pomohla svokra, na OCR som bola jediný raz, keď som išla so synom do kúpeľov. Vždy sa to nejako dá, len treba chcieť.

zmatena007
autor
21. feb 2022

@emka530 predtým, ako som založila diskusiu, tak som si ich pár prečítala o rozvodoch a problémových manželstvách a na moje prekvapenie som tam čítala mnoho užitočných rád. Ale boli staršieho dáta. Preto teraz nevychádzam z údivu, aké ženy dokážu byť voči sebe priam odporné a s akou ľahkosťou a radosťou do seba kopú. A pritom zo základnej školy im chýba elementárna znalosť - ČÍTANIE S POROZUMENÍM. Ukáž mi jedinú vetu ci slovné spojenie, podľa ktorého nezvládam domácnosť? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Lebo napíšem pravdu, že keď je dieťa choré, mama sa par noci nevyspi a popri tom varí, upratuje, robí program, podáva liečbu - tak je to miestami ubijajuce? Ze by možno privítala, aby ju aspoň večer na chvíľu niekto vymenil, povzbudil, vypočul, rozosmial? Ja som tým chcela len povedať, že všetko toto je od narodenia dcéry na mojich pleciach a môj manžel nič z toho nikdy neabsolvoval. A aj preto sa nechce rozvádzať, lebo mu to takto vyhovuje. Och, akí sú ľudia v dnešnej dobe hnusní. Fuj.