Ako riešiť spor o pozemok so susedom?
Dobrý večer prajem, potrebovala by som radu, ako riešiť situáciu, ktorá nastala. Kúpila som jeden pozemok v dedine blízko mesta. Kúpila som to ako investíciu, že niekedy by som to mohla predať za vyššiu cenu, alebo by som to nechala deťom, žeby tam mohli stavať. Pozemok je rozmerovo v pohode na 2 domy.
Pozemok mi bol vymerať geodet a zistili sme, že sused zasahuje do môjho pozemku 1,8m na sirku a po dĺžke asi 25m. Na svoj pozemok si dal asfalt a aj na tu moju časť, ale to uz roky dozadu. Je to cca 45m2. Na tej mojej časti ma aj 3 plechové búdy. Posunúť by sa dali. Rozprávala som sa so susedom a on nechce nič posúvať, že v žiadnom prípade. Navrhol mi, že tých 45m2 by odomna odkúpil. Ale ani nie za takú cenu, za akú som kúpila, ale za nižšiu.
S predajom nemôžem súhlasiť, keďže pozemok je široký iba 12m a keby som mu predala1,8m tak výstavba domu by nebola možná, resp. max dom o šírke 6m, čo je oničom. Takže tu moju kúpenú časť chcem.
Ako riešiť túto situáciu, aby si presunul plechové garaze na svoj pozemok? Mam uz aj firmu dohodnutú, čo mi bude robiť oplotenie okolo celého pozemku, akurát v tom mieste, kde je susedov asfalt to bude komplikovanejšie s mojimi vyššími nákladmi. Čo by ste mi poradili, ako postupovať? Sused dobre vedel, kde je spravna hranica, lebo mu to tiez vymeraval ten isty geodet. Ale on si to svojvolne posunul, aby mu tam vošli plechove budy a aby sa mu lepšie parkovalo. Ďakujem.
@lindus_esterka 🤣🤣🤣
@loliki preco je neprijemna? Je to jej pozemok a sused nechce diskutovat a rozumne sa dohodnut nech si berie svoje budy. Ked je debil,nech sa s nim nedohaduje a jedna tak ako jej vyhovuje. Chce tam dom,tak preco by mu mala nejakym sposobom ustupovat,je to jej majetok
@gab1sol ty mas meritko v oku? Lebo ja nie a teda 12m a 10,8 metra rozlisit na pohlad neviem-tiez sa kupil pozemok a bol oploteny z kazdej strany, tak sme boli v tom, ze je spravne zamerany. Hups, suseda si postavila tak domcek, ze zabrala tiez 1,2m× 2m v rohu a na 30 m na dlzku si vysadila zivy plot o meter dalej, ze to je jej...
@vevesh v každom prípade, moja otázka smerovala trošku inde. Ak bolo pri predaji pozemku povedané - pozemok má hranicu po tie búdy (teda, že búdy sú už druhý pozemok), autorka aj napriek tomu usúdila, že pozemok je vhodný do budúcna aj pre deti (na dva domy) a následne sa dozvedela, že vlastne ešte ďalší 1,8m patrí jej, tak je na zvážení, či sa o ten kus bude dohadovať, alebo sa dohodne na odkúpení. Ak bola uvedená do omylu už predávajúcimi, že reálne ten pozemok je posunutý, teda ubrali jej z jednej strany a z druhej strany zasahujú susedove búdy, tak skôr by som uvažovala o tom, že skúsiť to vrátiť aj so všetkými nákladmi (neviem, či je to ale právne ok). Neviem, či som to zrozumiteľne napísala, ako to myslím. V oboch prípadoch by som to však riešila s právnikom, čo hovorí kúpna zmluva, aký bol stav predtým a aký po zameraní… Či táto info bola známa už pred kúpou a teda je to zo strany predávajúcich zahájená info a pod.
@tundra áno, len to vyžaduje pevné nervy, trpezlivosť, seriózne jednanie v literách zákona, neznížiť sa na úroveň (našich) susedov verbálnym útokom, vyhrážaním sa. Vieš, ľudia majú staré zvyklosti a móresy z čias komunizmu, sú nevzdelanci, právne vedomosti žiadne. Len štekať ako Pes beskervillský, útočiť. Ale 40 rokov späť robiť "veci" správne a právne, to už nie. Lebo? 500,- korún u notára bolo veľa. Dnes sa už nájdu jedinci, kt. chcú mať "veci na. poriadku", tak sused (a) je z toho nervózny a útočný. My keby sme chceli na pozemku záhradky stavať, alebo pri budúcom predaji, proste nám tie 2 metre na šírku chýbajú aj kvôli dodržaniu stavebného zákona! Prečo by som to robila, aby bol sused spokojný? To určitééé 😄
Autorka nech koná, lebo tento "prúser" ostane jej deťom na krku, alebo pri budúcej stavbe 🤷♀️, predaji... Takto sa problémy dedia z generácie na generáciu a potom je všade bordel nad bordel.
My sme riesili nieco podobne, tiez ozky pozemok a sysedia z jednej aj druhej strany boli u nas, akurat ten jeden mal rovno pred nasim bchodom zelezny kontajner, a dalej nasledovalo skladisko tehal, paliet dreva skridiel(takto zapratanych 15 arov ak nie viac)skusala som jocijako, aj som poslala fotkny na stavebny urad, a pokial to nieje stavba zivot ohrozujuca tak s tym nic nezmozu, nikto ho nedonuti. A to tam bolo riziko poziaru v tesnej blizkosti nasho domu
@gab1sol myslim, ze ani ti predavajuci realne nevideli ten pozemok (a ze si ho sused "trosku" zabral) a vsetci si mylne mysleli, ze je tak ako je v katastri, tak je aj v reale- vsak kto by staval na cudzom pozemku (ziadna firma si toto na tricko neda). Vzdy,vzdy, vzdy sa na taketo veci pride pri zameriavani bud oplotenia alebo akejkolvek buducej stavby. A autorka ako nova majitelka ma pravo dostat plny pozemok, lebo kupovala podla katastralnej mapy a nie "co vidim, ako je". Cize tam ma velmi dobre sance vyriesit v jej prospech- len to musi pravne poriesit a teda najprv sama suseda vyzvat na vypratanie jej pozemku...
Sused je povinný na svoje náklady odstrániť všetko z tvojho pozemku+ sankcie sú isté!!!
Ďakujem
@loliki bola by som zvedava, ako by si suhlasila Ty s tym, aby si sused nechal Tvoju cast pozemku. Sa preber. Okradol ju o pozemok a este ona ma udrziavat susedske vztahy? Pozenok je jej a hotovo. Na to su geodeti, aby to zamerali a dalo sa to nasledne do poriadku.
Normalne si to oplot, budy budu vnutri, tak potom to bude chciet riešit
Nechapem, prečo by si mala davat na sud, platiť a čakat roky, kym si on urači odpratať svoje veci..Tak alebo prepadnu tebe, alebo nech si ich berie..
Toto je presne mentalita Slovenska, že poškodeny ťaha za kratši koniec a ten, kto porušuje zakon, je na koni..
A to je choré

@loliki vies co, akurat zhanam nove auto, tak si teda pridem vziat tvoje. Buď sa dohodneme a budú z vás príjemní susedia, alebo sa budeme hádať o jedno sprosté auto. Rob ako chceš. 🤪🤣