icon

Ako riešiť suseda, ktorý ignoruje pravidlá?

pumpkins
18. nov 2023

Ahojte všetci. Bývam v rodinnom dome a mám suseda čo neberie ohľad na nič a nikoho. Opravuje si pri plote pár metrov od okien autá, motorky. Neviem či si viete predstaviť keď brúsi, alebo neustále pretáča motor, kompresor a občas aj lakuje. Robí to vonku nie v garáži. Na náš plot si vešia a opiera veci ako disky od auta, bicykle atď. Bola som mu dohovoriť keď mi praskli nervy a niekomu zase opravoval auta. Vraj si môže robiť do 10 čo chce. Ticho je iba keď je v práci. Na terase si nemôžem vtedy posedieť a ani okná na dome otvoriť. Prečo musíme čo máme takýchto susedov trpieť. Čitala som podobné príbehy ako ten môj. Zvažujem o predaji domu. Je vôbec niekto komu sa podarilo uspieť a vyhrať nad takýmto susedom? Ešte som sa po úradoch nesťažovala, ale verte mi, že nie je väčšieho pekla ako mať zlého suseda. Je to fakt na prášky.

pumpkins
autor
18. nov 2023

@simka1454 Ďakujem za super nápad.

lubmar
18. nov 2023

Na svojom pozemku si moze robit co chce iba potial, dokial tym neobtazuje susedov! To vy si napr. mozte denne odpalovat na zahrade ohnostroj, lebo je to vas pozemok?? Podľa zákona vlastník pozemku nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením či vibráciami.Takze kona protizakonne. Ked ho budes chciet vytocit, zaloz pri plote ohnisko, nahadz tam vsetok bordel zo zahrady, nech to riadne dymi, dookola rozloz par tanierov, chleba, nejaku spekacku a zemiaky a ked sa bude stazovat, ze palite odpad, povies, ze idete opekat a potrebujes pahrebu. Vtedy ti nikto nic nemoze, toto zakazane nie je. Toto spravil kolega 2x susedovi a ma odvtedy pokoj.

matullienka
18. nov 2023

Inak ja by som mu tam začala púšťať také operné árie a šla na prechádzku nech sa mu lepšie pracuje ideálne keď budú aj kamery ak by sa náhodou snažil potom poškodiť zdroj hudby aby ho nasnimala kamera.

luccija
18. nov 2023

@pumpkins to je pekný chrapun, keď ostrihal tvoje tuje, aby ich náhodou nepodpalil.

katkaseiner
18. nov 2023

Ahojte, pamatate si z televiznych novin pani co od rana do vecera v Štúrove vo svojom dome pocuvala tusim árie? A to bol psychicky chora a roky zneprijemnovala susedom zivot.
My tiež nemame šťastie na susedov... bojovali sme proti 5 pitbulom, ktorym urobili vybeh vedla mojej zahrady. V noci stekot...ved fena sa hára len 2x za rok.
Starosta nas podporil, stiahli sa a predali štyroch. Predosly sused bol debil, tesila som sa ze prisli mlady...ale mladost tiez nic neznamena.
Odkedy nemaju psov, je klud.Odvtedy si zijeme ako v bavlnke, nezdravime sa, nevyhladavame sa. Suseda si robi riadnu reklamu v dedine,...vsetci vedia ze je šibnuta

isis234
19. nov 2023

@pumpkins ako ti radí @lubmar... Napíš sťažnosť na obecný úrad. Všetko si pofoť, nahraj hoc i na mobil. Kopie foto pošli so sťažnosťou. Žiadaj o odpoveď do 5 dní.Aj to, že ti vošiel na tvoj pozemok a ostihal tuje. Na to on nemá právo!
Znečisťovanie ovzdušia, hluk.... od susedov... je trestné, Je to v Zbierke zákonov. (skús pozrieť na nete..)
Ak ti do týždňa nepríde odpoveď od obecného úradu, napíš na krajský úrad s tým, že si upozorňovala obecný úrad,,, dátum.. podania sťažnosti a bez odpovede...
Tiež zisti na daňovom úrade, či má právo podnikať. Či je zaregistrovaný. Toto môžeš použiť na polícii.
Namontovať kameru na dom , otočenú k nemu, kde robí tie veci.
Na tvoj plot nesmie nič dávať, ani opierať..
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
https://www.ujd.gov.sk/wp-content/uploads/2021/...

kulumulu123
19. nov 2023

@pumpkins vies o tom ze na sukromnu kameru mozes nazacat iba svoj pozemok a nie to co sa deje za plotom u suseda?

matullienka
19. nov 2023

@isis234 ty kamerou na dome nesmieš snímať cudzí pozemok, môžeš sa tým dostať do slušných problemov.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@kulumulu123 Áno to viem a jeho nenatacam a ani nebudem. Len svoj pozemok. Jeho decko si kope loptu o plot a tá pristáva na mojom aute. Tak,aby som mala prehľad.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@matullienka To viem.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@isis234 Áno toto viem ja ,ale choďte to takémuto vysvetliť.On to nechápe. Stále si myslí že môže všetko.Tak to chcem už riešiť. Rodičia toto trpeli ,ale ja nechcem takto žiť. Chápe ma len ten čo toto zažíva, alebo zažil. A ďakujem.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@katkaseiner Áno ja si pamätám. Bolo už veľa takýchto prípadov v Občan za dverami. Bola to hrôza. A toto je smutné, že ty sa nemôžeš domôcť práva. .. Možno až po rokoch ak vydržíš.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@luccija Je to fakt bezohľadný blbec a tak aj deti vychováva...Na jeho pozemku som ja nebola ešte, ale on to berie asi za normálne.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@matullienka To by nepomohlo asi keď miluje hluk, ale napadlo to aj mňa.

katulienkax
19. nov 2023

@amelie2017 presne, ja byvam v bytovke x rokov a mame klud , ticho, sem tam dupái deti, ale to aj nase. Ale co pocuvam po tych dedinach kosia, pilia, kohuty kikirikaju, psy bresu, niekto majstruje, chova smradlave svine. Ci uz v bytovke alebo dedine moze clovek natrafit na suseda ko…ta

pumpkins
autor
19. nov 2023

@lubmar On je odolný a zase by mal argument, že aj ja jemu robím. Snažila som sa mu vysvetliť, že on robí neprimerane dlho hluk a že to je iné ako keď niekto reze drevo raz za čas a len hodinu. Nepochopil rozdiel. Keď človek žije na dedine tak vie , že tu ten hluk je. Rezanie dreva , štekot psov, kosačky, traktory atď. No, ale toto je iné. Celé hodiny v hluku . Mám terasu, ale posedieť sa tam nedá keď hučí. Dík za radu inak. Túto by zabralo niečo asi silnejšie.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@katulienkax 😃 Veď to.

isis234
19. nov 2023

@matullienka to som nevedela,,, aj keby to bolo kvôli tomu, aby bolii dôkazy, že sused ohrozuje suseda?

isis234
19. nov 2023

@pumpkins alebo dať kameru na svoj pozemok tak, aby bolo vidno, ak pôjde od suseda smog.
Pílenie dreva nie je smrad, Na to on nemôže mať argument.. a piliny mu isto nejdú na jeho pozemok

isis234
19. nov 2023

@pumpkins preto to treba riešiť cez úrady. On si to nemôže dovoliť. Ak chce doma opravovať autá, musel by mať na do dielňu a neohrozovať susedov. Je to zo zákona

pumpkins
autor
19. nov 2023

@isis234 On má vysadené tuje vysoké cca 8 metrov prerastené na môj pozemok . Nestriha ich. Asi 15 cm od môjho plota. Aj to chcem vyriešiť. Tak keď kamera tak iba môj pozemok, lebo mi tu lietajú lopty a trieskaju mi o auto a jeho decko mi tu behá po záhrade. Ja moc teda nevidím, ale počujem a cítim ten smrad.

simka1454
19. nov 2023

@katkaseiner no niečo podobné tu zažívame my. Sme vonku na dvore, nepočujem sa s rodinou ani rozprávať. Ten hluk je neznesiteľný a keď trvá 4-5 hodín ide mi hlava prasknúť. Vnútri v dome zas všetko duni a suseda čo býva ozaj tesne vedľa neho to máš pocit, že ten dom padá, strašný buchot tam jej. A môžeme hovoriť koľko chceme, teraz začal ďalšie schválnosti robiť, tiež sa riešia na polícii na úrade. Takémuto človeku vôbec nedochádza čo robí. Ten si ide svoje.
@pumpkins vieš čo, to je ozaj ako u nás.

simka1454
19. nov 2023

@isis234 úrad má na odpoveď 30 dní

matullienka
19. nov 2023

@pumpkins a vy nemáte branku, či ako prejde to dieťa k vám? Ja by som dala na bránku zvonku guľu aby si neotvorilo, a suseda dôrazne upozornila, že ešte raz nájdem jeho decko na našom pozemku tak volám policajtov, lebo mám pocit, že chce kradnúť.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@matullienka Mám bránku a na bránke kľučku. Ja som povedala tomu malému, že nech mi tu nekope tu loptu lebo mi to letí na auto a nelozi mi po pozemku. Jeho rodičia boli vonku a počuli a nič.

simka1454
19. nov 2023

@pumpkins máš psíka? Najlepšie nejakého väčšieho. Bude strážiť a nikoho nepusti.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@simka1454 Zákon by mal byť lepší, lebo v dobe v akej dnes žijeme sú ľudia viac bezohľadný. Takto to nemôže byť, že ty musíš tolerovať všetko a žiť ako na psychiatrii.

milanemila
19. nov 2023

@pumpkins preto je tolko takychto osob, lebo je tolko takych ako ty kt mu to roky toleruju. Proste poviem 2-3x po dobrom a ked to nejde riesim to inak. Som si po precitani tvojho prispevku myslela, ze to je nejaka nova vec a ty potom pises, ze to trva roky 🙈🤷🏼‍♀️
Evidentne si slusna osoba, ale zial na takychto vychcancov sa neda slusne :/

matullienka
19. nov 2023

@pumpkins ja by som povedala, že ešte raz pristanú jeho hračky na mojom dvore a môže sa s nimi rozlúčiť viac ich neuvidí. A normálne by som mu ich vzala a schovala. Schovas raz , dvakrát a ďalší krát si dá pozorovať

simka1454
19. nov 2023

@pumpkins zákony aj sú len každý si ich vykladá po svojom. Hlavne úradníkom sa nechce nič riešiť. Ja som aj na okresnom úrade povedala, že načo sú tam, keď neriešia podnety. Takýto človek čo robí doslova peklo, si žije pokojne ďalej a cíti sa nedotknuteľny. Ja vravím, že na každú svi..u sa voda vari. Len aby to dlho netrvalo, aby sme to my vydržali. Ale musíme sa proti takýmto postaviť, nesmieme schovať hlavu do piesku a tolerovať to. Je to ťažký boj ale pre svoj pokoj a pokoj svojej rodiny to musíme vybojovať.