icon

Ako riešiť suseda, ktorý ignoruje pravidlá?

pumpkins
18. nov 2023

Ahojte všetci. Bývam v rodinnom dome a mám suseda čo neberie ohľad na nič a nikoho. Opravuje si pri plote pár metrov od okien autá, motorky. Neviem či si viete predstaviť keď brúsi, alebo neustále pretáča motor, kompresor a občas aj lakuje. Robí to vonku nie v garáži. Na náš plot si vešia a opiera veci ako disky od auta, bicykle atď. Bola som mu dohovoriť keď mi praskli nervy a niekomu zase opravoval auta. Vraj si môže robiť do 10 čo chce. Ticho je iba keď je v práci. Na terase si nemôžem vtedy posedieť a ani okná na dome otvoriť. Prečo musíme čo máme takýchto susedov trpieť. Čitala som podobné príbehy ako ten môj. Zvažujem o predaji domu. Je vôbec niekto komu sa podarilo uspieť a vyhrať nad takýmto susedom? Ešte som sa po úradoch nesťažovala, ale verte mi, že nie je väčšieho pekla ako mať zlého suseda. Je to fakt na prášky.

Strana
z3
katkaseiner
19. nov 2023

@simka1454 my sme boli kvoli susedom uz tak zufaly ze sme hladali cestu kde zacat, boli sme nachystany investovat aj do pravnika, kontaktovali sme mediátora, vsetci radili zacat so starostom. Nas starosta chcel vyclenit peniaze na to aby sa ich psie budy odhlucnili, nech ten štekot nerezonuje....susedia sa naplasili a psov predali - musim ale podotknut ze mat 5 psov ked s nimi ani von nechodi plus financne to nevychadza....naco to?

simka1454
19. nov 2023

@katkaseiner u nás máme starostu, čo sa mu tiež nič nechce riešiť. Teraz s ďalším problémom čo tento začal robiť, prisľúbil pomoc, tak uvidíme. Ja som ho doslova bombardovala aj smskami, emailami aby konal. Teraz tu pomoc prisľúbil. Áno aj nám ide o to aby odhlucnil miestnosť, kde trieska. Lebo to je starý dom, dlhý bez vnútorných stien a ešte všetky okná dokorán. Na nervy to je. A keď si prečítam alebo mi niekto povie, že do 22 si môže robiť čo chce, tak mam chuť toho "človeka tu posadiť na tých 5 hodín a každý jeden deň nech si to vyskuša a potom nech hovorí.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@milanemila No trvá to roky , lebo bývam v dome po rodičoch. To tak potom je keď sa nikdy nesťažovali.

barborachors
19. nov 2023

@amelie2017 presne, v dnesnej dobe samota je top. Zas ale nevies kedy ti tam nepostavia tesco 😁

pumpkins
autor
19. nov 2023

@katkaseiner Mne susedia nepomôžu. On je na mne prilepený má malý pozemok. Ja najviac počujem a trpím. Susedia sa tvária, že nič, lebo pokiaľ viem iba ja mu niečo vytykam. Raz sa jeden sused opýtal či nám nevadí ten hluk , ale on je ďalej s domom a nič inak nerobí nesťažuje sa. Tak to bude iba na mne. Fakt hrôza niekedy žiť vedľa nechapavcov. Máte to aj vy fakt pestré. Viem si to predstaviť. Náš starosta je neschopak, ale tak niekde musím začať tiež.

barborachors
19. nov 2023

@pumpkins posli na neho danovakov urcite nerobi na fakturu a mas po probleme

pumpkins
autor
19. nov 2023

@simka1454 Vravím každý múdri čo nezažil. Niekoľko hodín žiť v hluku je fakt na nervy. Čo tým ľuďom už fakt šibe tu? Škoda, že to nemáme ako vo Švajčiarsku tam by si to nikto nedovolil robiť.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@barborachors 😃Aj to je problém už nájsť.

milanemila
19. nov 2023

@pumpkins drzim ti palce, nech sa podari s nim urobit poriadky. A susedia z druhej strany nemaju s nim problem, ci ten jeho je nejaky dom na konci ulice? Mozno by bolo fajn spojit sa aj s inym susedom, kt jeho spravanie prekaza.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@barborachors Ale ako to dokážem? Keď už to auto bude preč. Stačia fotky tých áut? Už som počula, že keď povie , že to opravoval pre kamoša a nebral peniaze tak , že nič nezmôžem.

simka1454
19. nov 2023

@pumpkins vieš, tu sa každý ohaňa demokraciou. Vraj si môže robiť, čo chce. No môže, ale pokiaľ tým nerobi peklo druhému človeku. Ja nie som povinná počúvať denne nejakého zhuleneho dementa, čo už nevie, čo so sebou.
Ja mam tiež fotky áut, čo tu boli a čísla, policajti si všetko zapísali. A chod na daňový, tam sa chystám aj ja. Lebo on nikde oficialne nerobí ani ta jeho. Keď ide niekam, ešte berie takých čo tiež veľmi robiť nevedia a všetko načierno. Aj na živnostenský sa chystám a oni to riešiť musia. Viem, že musia riešiť aj anonymne podania. Ale ja pôjdem osobne.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@milanemila Pod nami je rola a potom dom. Mimochodom tiež automechanik a terorizoval suseda pod ním, ale tam už pokoj. Ja mám suseda oproti a za mnou, ale ti tam majú záhrady a až potom dom. Nad ním sused má väčší pozemok a ďalej dom. Ten počuje, ale nie tak ako ja ,lebo mne to robí cca 5 m od okna a terasy pri plote a vonku, aby bolo dobré počuť. On nerobí v garáži, lebo ju nemá. Nikto sa nebude sťažovať. Iba ja. Všetci to vedia, že robí hluk, ale keď iba ja si to najviac odnášam kašlú na to. Asi tak.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@simka1454 Bohužiaľ ja musím riešiť veci čo moji rodičia nechceli a ešte aj to čo mu dovolili. Ja ako nový majiteľ nechcem už takto žiť. Je toho viac. Aj tie tuje, aj jeho mini plot navrtany na mojom chodníku , aj ten hluk a smrad. A takto demokratický si tu žijeme.

matullienka
19. nov 2023

@pumpkins má niečo postavené na tvojom pozemku? Oficiálne ho vyzvi, že má 2 dní na odstavenie inak to zlikvidujes ty na jeho náklady. Vyzvať ho ideálne pred svedkami. Ak neodstráni, chytila zbúrala by som sama s hodila ňu cez plot. Ak nieco väčšie zavolala firmu a následne od neho žiadala úhradu nákladov

isis234
19. nov 2023

@pumpkins nemôžu sa hrať s loptnou, ani ničím, čo prejde susedom. Vôbec nie, aby on svojvoľne si šiel pre loptu. On musí zazvoniť a poprosiť ťa,a by si mu je prehodila. A viac by sa to nemalo stať. S loptou sa majú hrať na ihrisku. Alebo tak, aby to bolo len na ich pozemku.

isis234
19. nov 2023

@pumpkins Stromy, kríky, tuje, by nemali byť vysadené pri susedovom plote, ani prechádzať na jeho pozemok.. (tiež korene)
Taký ľudia by mali bývať na pustom ostrove,, alebo ďaleko za dedinou.. na samote..
Toto by mali riešiť na obecnom úrade. Jeho si predvolať. Ak nebude náprava, tak ho pokutovať. Je to zo zákona. A Vám nesmie strihať svojvolne tuje, ani stromy.. nič!

isis234
19. nov 2023

@simka1454 ano, kým si úrad danú vec preverí,,, to trvá... Horšie je, ak založí spis medzi vybavenými..- aj toho som bola svedkom.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@matullienka Každý sused mu ohradil jednu stranu. On má len predok. Strašne šetrí a nespraví to , lebo nemusí keď ja taký zákon. Nasadil si tuje a potom navrtal do nášho betónového chodníka si stĺpiky a ma tam taký mini zajači plot. Rodičia mu to vraj povolili. No, ale ja už som nový majiteľ a nechcem to tam . Keď budem robiť plot ( aby si mal zas kde vešať) tak mu to dám preč. Už mám len otca a ten je stará škola nechce zvady a všetko povoľuje. Už som mu povedala, že nech mu nič takéto nepovoľuje keď už nie je majiteľ, že potom je problém. Aj keby tu je niekto cudzí tak určite mu to vytkne. Vravím, že rodičia mi to skomplikovali. Ja len chcem pokoj a nech má to čo má mať na svojom pozemku. Inak keď vie , že ja by som mu nepovolila obchádza ma a pýta sa otca. Proste psycho.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@isis234 V ideálnom svete áno, ale tu to nehrozí.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@isis234 Preto už dlhšie rozmýšľam , že predám dom. Človek sa snaží, ale keď niekto nechápe tak ťažko. Na východe majú neprispôsobivých a žijú tiež svoje peklo. Úrady na to kašlú a berú to ako malichernosti. Stratil sa rešpekt medzi ľuďmi.Toto je problém.

simka1454
19. nov 2023

@pumpkins jednoducho dat preč všetko, čo je tvojom pozemku. Ani sam nemôže na tvoje niečo vŕtať, ukladať. Povedať mu, že ty si to nepraješ a keď neprestane treba ísť na obecný úrad. Áno keď nebudú konať tak sa obrátiť na krajský úrad. Aj starosta ma nadriadeného. Ja to budem ďalej riešiť rovnako. Potom ak niečo spaľuje, obrátiť sa na okresný úrad, odbor životného prostredia. Potom ďalej na hygienu. Možnosti máme, len sa nesmieme vzdať a dávať šancu takýmto blbom ničíť niekomu život.
Nie je riešenie predať dom, lebo nikdy nevieš kde sa presťahuješ, či tam nebude rovnaký alebo horší.

pumpkins
autor
19. nov 2023

@simka1454 No smial sa mi naposledy do tváre, že keď chcem tak mám volať políciu. Si myslí, že to nespravím. Ja som sa bola len spýtať, že čo robí keď tak strašne prasi. Si brusil balkón do 22. Vraj si mám zavrieť okná. Tie som mala zavreté. Na dome keď potrebuješ správ si, ale on obľubuje najmä tie neskoršie hodiny. Ja by som robila od rána a na obed. Ja chápem, že niečo musím strpieť, ale sú veci čo sa proste nedá. ..Túto po určitej hodine to v dedine stíchne, ale nie vedľa mňa. Tu to žije. Žila som aj určitý čas v zahraničí a je fakt, že tam domáci viac rešpektovali suseda.Tu je väčšia závisť, nenávisť a ignorácia.

simka1454
19. nov 2023

@pumpkins aj tento je presne rovnaký "hrdina", keď som povedala, že zavolám políciu, hukal na pol dediny, že veď nech zavolám. No a zrazu policajti prišli. Začal skákať a oni hneď, že či sa bude normálne chovať, tak stíchol. Vlani bol na výsluch aj teraz pred tromi týždňami. Už vie, že tu políciu zavolám. A presne rovnako aj tento bud trieska od 16-21 alebo začne večer od 19 do 22. Nič absolútne žiadny rešpekt voči okoliu. Nevadí mu, že ho počuť na pol dediny. Ale rovnako, nikto to riešiť nebude, lebo síce to počujú ale nie je to také intenzívne ako tu u nás. Ja to mam aj v mobile nahraté, ten buchot. Ja sa nevzdám a nenechám si ničíť zdravie, svoje ani svojej rodine. A keď už tak niekto rád hovorí, že na svojom pozemku si môže robiť čo chce tak ja by som tiež rada. Sadla si vonku v altanku, vypila si kľudne kávu, porozprávala sa s rodinou, prečítala knihu,pustila rádio keď som v záhradke. Toto žiaľ nemôžem. Miesto toho dlhé hodiny, každý deň tu dement trieska. .

pumpkins
autor
20. nov 2023

@simka1454 Presne aj ja chcem na terase stráviť čas s rodinou keď je pekne. No dúfam, že všetkým čo sa rozhodli bojovať proti takýmto individuam sa podarí aj vyhrať. Ja som bola na stavebnom si preveriť tu čiernu stavbu čo má a jeho strecha presahuje na môj pozemok , ale najskôr si dám tie kamery. Všetci sa boja , že keď to spustim tak môže na mňa zaútočiť. Už napadol so sekeru svoju ženu. Tak takto si tu niektorí žijeme na tom našom malebnom Slovensku. A ďakujem za rady a podporu.

simca06022011
20. nov 2023

no normalne cez obecny urad, ak niekomu opravuje auta, urcite na to nema povolenie s niektorymi vecami ani nema co robit vonku nad dvore. Ved autoservisy musia mat ine "povolenia". Porad sa na urade. Ale je to na dlho, my tu mame tiez kadejake exoticke problemy so susedmi a to su strasne tahanice...

Ak neporiesite, tak na ten plot si supni gril, vypeckuj to tam kazdy den a vydym ho. Ja by som ho normalne opekala z tej strany a dymila mu tam od rana do vecera, mozes. Nerusis nic, do 22hej si mozes robit co chces.

simca06022011
20. nov 2023

@pumpkins dobre robis ze to riesis!!! vsetci sa len trasu na slovensku, ze co ak sa bude niekto hnevat a co ak niekto zautoci a toto a hneto. A tomu proste treba spravit koniec a taketo individua treba zacal v spolocnosti likvidovat.
Tiez tu mame take, a z kazdej strany, len dajte pokoj, bude vam robit ten a henten zle, uz som dokonca pocula, ze aby nam dieta neuniesol :D proste ludia maju v gatiach. TO ze maju drahe domy a nietko im robi okolo domu bordel a nevedia normalne zit, vobec nie je problem. Keby sa spojili viaceri, tak by sa to vyriesili o mnoho rychlejsie.

pumpkins
autor
20. nov 2023

@simca06022011 Presne väčšina nechce toto riešiť. Celé roky dlho o jeden dom trpeli blázna čo na čierno opravoval autá nemohli spávať. Nič nerobili a ten istý sused si postavil na čierno terasu vo výške prvého poschodia a čumi im do dvora. Zase sa nesťažovali. Tu je kopec u nás takýchto čo na drzaka a tých čo trpia. Byť za dobrého, ale trpieť.

sisbee
10. jún 2025
@pumpkins

@simca06022011 Presne väčšina nechce toto riešiť. Celé roky dlho o jeden dom trpeli blázna čo na čierno opravoval autá nemohli spávať. Nič nerobili a ten istý sused si postavil na čierno terasu vo výške prvého poschodia a čumi im do dvora. Zase sa nesťažovali. Tu je kopec u nás takýchto čo na drzaka a tých čo trpia. Byť za dobrého, ale trpieť.

@pumpkins zdravím. Čítala som váš príbeh. Zažívame niečo podobné. Ako ste to nakoniec vyriešili? Ďakujem za odpoveď.

Strana
z3