Ako riešiť zdieľanú domácnosť so svokrovcami?
Ahojte, staviame dom, bývali sme v byte kde nám majiteľ predčasne ukončil nájom, teda sme tri mesiace u svokrovcov, cca september/október by sme sa mali sťahovať do vlastného. Máme vlastné poschodie ale spoločnú kúpeľňu a kuchyňu. Tu nastáva problém. My si varíme a nakupujeme zvlášť, muž a dcéra majú intoleranciu na laktózu a ja na lepok. Lenže zrazu mi začali "miznúť" potraviny, kúpim napríklad jogurt bezlaktozový idem ho dať dcére a jogurtu nikde...svokra mi potom povie že mala na neho chuť. Kúpim kuracie prsia, o dva dni idem z nich variť a prsia nikde, znovu svokre chutili rezne, toto isté sa deje aj v kúpeľni zrazu nemám šampón, penu na holenie, zubnú pastu no všetko. Vlastne im vyhovuje že sme tu lebo za tie tri mesiace prestali kupovať drogériu a potraviny...chodia veľmi málo do obchodu a väčšinu vecí vezmú naše. Okrem toho máme vzťahy dobre, vôbec sa nehádame, platíme im 400€ akože energie. Bolo by podľa vás moc drzé keby som si tie veci dávala mimo ich dosah? V našej izbe som si vyčlenila časť na ukladanie aspoň trvanlivých veci a drogérie...na druhej strane nechcem tu vyvolať rozbroje ale takto míňame strašné peniaze, ja v pondelok kúpim mäso, cestoviny, hrach a kukuricu, v stredu idem z toho variť a mám len kukuricu takže to musím kupovať znovu. Vždy argumentujú že si nevšimli že je to naše aj keď sú to bezlaktozové alebo bezlepkové veci. V podstate kupujeme potraviny, drogériu aj čistiace prostriedky pre celú domácnosť, plus platíme 400€. Myslíte žeby sa mohli uraziť keby to skladujem mimo kuchyne a kúpeľne?
@lusilla Potom dost nechapem, ako zili doteraz. Ma to mat svoje hranice a tie si treba vytvorit. Napr. ist nakupit a opytat sa ( zahrat to trochu najivne) :" nakupim nieco aj vam, nech nemusite brat z naseho." alebo: " aky sampon bezne pouzivate , ja vam kupim, nech uz nemusite pouzivat ten moj na lupiny a mastne vlasy".
@kinats prestne ako pises a doteraz ked tam neboli a mala chut na jogurt tak co, bud si nechala zajst chut alebo si zbehla do obchodu, dosiel jej sampon no tak sup kupit novy. Ako fungovali kym tam autorka nebyvala, nech sa vratia k povodnym nastaveniam nie zjest vnucke ranajky ako keby sa nechumelilo.
tak ja by som to s nimi vôbec neriešila a okrem toho, že by som si stiahla naše potraviny k sebe, kúpila by som si aj prenosnú chladničku😎 tým pádom by v chladničke našli len to, čo si tam kúpili oni. Toto by ma nebavilo a dohodovať by som sa nechcela.
Dala by som si do chladničky zacvakavaciu dozu, taku vacsiu, do ktorej vojdu vsetky potraviny, ktore nechcem aby konzumovala. V pripade, ze by ju otvorila a zjedla, stiahla by som to z najmu. Kozmetiku v kupelke - pokial nepouzivas nejaku drahu, specialnu, by mi az tak nevadilo, ze pouziva. Skorej tie potraviny, na ktore sa spolahnem ze ich mam, by som chranila. A pride mi to od nej arogantne, ze ona mala chut, tak ty sa vynajdi, prave preto by som jej to nechavala preplatit.
Nevsimli si ze je to vase??? Tak take ○jeby mozu inemu rozpravat. Rozum na to aby vypocitali tak drahy najom to ano, ale vsimnut si ze kurace prsia som nekupila ja to uz nie??? Toto sa deje pravidelne a verte oni ziadnu demenciu nemaju.
Teraz hned by som si s nimi sadla a narovinu do ksichtu im povedala svoje vo vsetkej slusnosti (ja osobne bych to podala po svojom) a vytmavila im vsetko. Nelenze na vas zarobia drzgrosi ale este vas aj vyuzivaju. To sa im ma nechodit do obchodu. Vela svokrovcov mladym pomoze, ale toto nie je ziadna pomoc ked tam platite tak nehorazny najom a este vas vyzieraju a beru vase veci. Hned teraz bych to riesila. A ked sa nic nezmeni chodte do podnajmu. Zas taky cenovy skok to nebude, a mate svaty pokoj. Hentakych ludi rodina nerodina bych nechcela vo svojom zivote. Rodinu si zial nevyberas. Ale svoj zivot aky bude ano.
Stari kleptomani. Taka vypocitava roztrzitost💥 Ako ten vtip, ako 2 bratom podelili jednu kravu, jednemu predok, druhemu zadok, jeden ken krmil, druhy len dojil.
Kup uzamykatelnu skrinu a vsetko tam. Pripadne malu chladnicku na retaz😅ked ju pouzijes na terase, v pivnici vo vasom. Alebo im davat 300,ked si za 100 odpapkaju.
Ono v tomto pripade by sa hodilo dat im najom 200 euro a urobte sa blbymi ako sa robia blbi oni.
Na otazku preco len 200 by ste mojli urobit psie oci ze joooooj, potraviny drahe, stavba domu draha, nezostalo nam. Nejaku divadelnu etudu zahrat. Ako oni hraju divadielko, zahrajte aj vy
inak my v praci pouzivame piati jednu malu, natrieskanu chladnicku vecami, z tych piatich su dvaja roztrziti chlapi. A nikdy sa mi nestalo, ze by mi niekto nieco "omylom" zjedol. Skor sa navzajom ponkame, ze kludne si z toho daj, mam toho vela. /priklad kolaca, ovocia/ Takisto ked kupim smotanu do kavy, tak nukam, nech aj kolegovia beru, ze nestihnem spotrebovat.
pri spolocnej zdielanej domacnosti nikdy nebudete mat klud. mozes mi verit.
mas dve moznosti. alebo to budes tolerovat pokial sa neodstahujete, alebo to budes riesit a vase vztahy sa narusia. ano bezlaktozové a bezlepkové potraviny nie su lacne.
nakoniec mozno mozes byt rada, ze nekrmis okrem svokrovcov aj svagrovoch s detmi a ked si aj kupite svoju chladnicku, tak zase nieco ine vybuchne. drzim palce
@frflos_nespokojny toto je sväta pravda zdielane byvanie a ani len na jednom dvore nikdy dobrotu neurobi
No najvacsi hnus je zjest schvalne vnucke jedlo to uz co je. Radsej by som cely den nejedla ako zozrat dietatu co ma odlozene.
@luteam tu nejde o to, ze to zjedla vnucke, ale o to, ze chce ukazat kto je gazda v dome
@frflos_nespokojny ved viem ze nejde o to ale ako zena tomu nerozumiem
urcite by som sa ozvala, mna by slak trafil, keby idem dat nieco dietatu a zrazu zmizlo, idem varit a zrazu nie je.. proste ak nieco si chce vziat a nie je to jej, ma povedat. podla mna im platite za "energie dost" a nakupovat k tebe na drogeriu a potraviny naozaj nemusi chodit a ked uz jej nieco treba, ma povedat.
ano ja by som si svoju kozmetiku, drogeriu drzala u seba v izbach, rovnako by som porozmyslal, ci si nebachnut chladnicku mimo kuchynu ak by sa nedalo s nimi.
A necakala by som vobec ci sa chlap ozve, ozvala by som sa aj ja, ak mam deti s intoleranciami a kupujem im extra jedlo kovli tomua teda nevytiahnem im "hocico" a nedam im "cokolvek" zjest, tak taky cirkus nevidela, aky by zazila, keby dieta nemalo co jest doma :D nie raz aj moj chlap skoro po papulke dostal odo mna, lebo tiez ma taketo manie, co je v chladnicke je moje, ale ten zase ide 4 jogurty na posedenie, cely chlieb atd atd...
Nechaj si to normalne v izbe.
Nvm, v akommeste zijete, ale za podobnu sumu by ste uz mozno zohnali dvojizbak. Radsej by som sa potlacila a mala pokoj
Akože to je super ako na vás zarábajú. My tiež bývame u rodičov kým dostaviame a platíme im ani nie 90 euro. ...potom ak je nejaký nedoplatok tak na polovicu.. bývali sme v anglicku v share house a nikdy nikdy si nikto nedovolil zobrať nám niečo z chladničky alebo z kúpeľne bez opýtania..akože v tomto prípade by som naozaj išla aj keď iba do jednej izby...
napisala by som na jogurty a ine potraviny dcerine meno fixkou
@zobaka ja som mala take v praci, jogurt aj s menom mi mizol. Obisla som smetne kose na oddeleni a nasla svoj. Debilko mi povedal ze " on si myslel ze to je ejho" , tak som mu pekne jasne nahlas pred kolektivom vytmavila, ze kedze sa nevola E..... tak asi nie a ked je taky chudak ze mi kradne jedlo tak ho posledny krat upozornujem. Viac sa ich nedotkol. VS manazer.
Dalsi mi pil z koly kym som mu do nej nenasypala sol 🤣. Tuto epizodku sme presli mlcanim. Zazitky su na mezaplatenie.
Drogeriu si zamkni u seba v izbe, v ten den co nakupis, aj uvar. Nehovorila by som nic. Na jedlo by som si ale dala nalepku, a velkym Nebrat!!!! Bude to zaujimave prezit do stahovania. Plno sil prajem
@basska_b a mínus najvyššia suma, aj keď kúpila šunku v akcii tak miesto 1e odrátať 3e. 😀
@oli18 toto je dobry tip 😜
No nechci vedieť ako by som jej vyhubovala. Nielen, že jej platíte nehorázne peniaze, ale ešte vám aj kradne drogeriu a potraviny. A vás v podstate využíva. Dúfam, že si jej neskočila na tie lacné výhovorky. A tvoj manžel sa nevie so svojou matkou porozprávať ?
Akoze toto nepochopiiiim...ja som mala dceru s dvoma detmi a muzom u nas polroka, chladnicku som hlavne plnila ja, mladi semtam nieco. Nenapadlo by ma zobrat bez opytania to, co som tam nevlozila ja... Zo zaciatku som od nich pytala 150 mesacne, akoze najom, s tym ze im to odlozim a dam ked budu odchadzat, ze ako ze usetrili za to ze nemusia platit inde. Ale po 3 mes som to zrusila a nedavali nic, lebo som to nedokazala odlozit, vsetko sa zjedlo😊
Jedine ma napada, ze sa vas baba chce rychlo zbavit, ked robi take drze daco. Nemali vas prichylit, ked to nedokazu stravit a chovat sa k vam nie ako k cudzim...
Dobre vas vyuzivaju 😲
Kupila by som si malu chladnicku a dala do svojej izby..aj trvanlive aj drogeriu a zamkla. Alebo to kup a hned var

Ja by som napisala fixou na kazdu moju vec svoje meno. V kupelni by som zriadila jednu krabicu s poklopom, do nej dala svoje veci a na vrch napisala "Anka, nepouzivat" . V chladnicke by som pre seba vyclenila jednu policku a nad nu zavesila papier A4 s tym istym popisom. Nic by som jej nehovorila, nech sa opyta sama, preco si to tak urobila. Povedala by som jej, ze "mamka, aby ste sa nemylili" a usmev k tomu.