icon

Ako sa naučiť prejavovať emócie blízkym?

22. jan 2025

Za posledne rroky som sa do seba strasne zatvorila ,neviem prejavovat emocie ,som na ludi tak chladna ked mam niekoho rada neviem mu to povedat ani ukazat lebo moje spravanie je flegmaticke ..potom mi to je aj luto ale neviem s tym nic spravit aj ked velmi by som chcela aby vedeli ze mi na nich zalezi

balerina2025
22. jan 2025

mam to iste, posledne roky som zazila vela zleho.

zuzanita1609
Autor odpoveď zmazal
bolarazjedna
22. jan 2025

Možno to súvisí s nejakou traumou, že si v niekom stratila dôveru a teraz sa bojíš otvoriť ľuďom a ukázať, čo si naozaj myslis, cítiš k nim, bojíš sa odhaliť tým svoju zraniteľnosť a nedôveruješ..... Možno by pomohlo zo začiatku priamo zoči-voči, ale napísať list.... Alebo doma v kľude si premyslieť, napísať, čo by si chcela povedať, za co si v dac a tomu druhému a cvičiť to nahlas... Stačí zo začiatku pár slov ďakujem, že sa môžem na teba spoľahnúť, potešilo ma, že si trávil večer so mnou, mam ta rada, atď.... Potom to skúsiť povedať dotyčnému..... Čím viac cvičíš naostro, tým to bude pre teba prirodzenejšie..... To je iba môj názor....
Ak sa tomu chceš venovať hlbšie a naozaj, tak určite pomocou psychologa sa dá na tom pracovať, ako aj odhaliť príčinu, prečo si taka.

balerina2025
22. jan 2025

@bolarazjedna u mna je to vekom. a zial zlymi skusenostami. cim som starsia tym sa viac uzatvaram.

ivangeline
23. jan 2025

Ako? Najprv v mysli, hovor emócie, ktoré práve pociťuješ, hocikedy ta ta myšlienka napadne. Potom s prípravou aj nahlas. Potom to príde automaticky, že pri rozhovore použiješ slova na vyjadrenie emócii… nejak sa i zatvaris, či niečo v rámci toho spravíš… aj to sa dá trénovať.

nikdenikto
24. jan 2025

Ja to iste, svojim deťom a mužovi nemám problém. Ale napríklad rodičom, kamarátom ano….zazila som veľa zrady v živote aj v rodine aj medzi bývalými kamarátkami. Celkovo mám problém aj s terajšími kamoškami sa nejako objímať, robiť pre seba veľké gestá a podobne.