icon

Ako sa vyrovnať s bratovou závislosťou na rodičoch?

horalkaaa
26. dec 2024

Sme traja surodenci. Ja, brat (35) a sestra (19).

Ja som vydata, mam dceru, od rodicov som dostala prispevok na byvanie, ked sme stavali dom. Odkedy pracujem a mam rodinu, nikdy som od rodicov nic nechcela, nic mi nefinancuju, som totalne finamcne nezavisla a ani od nich nic neocakavam.

Mladsia sestra este studuje, takze tam je financna starostlivost rodicov na mieste. Ide mi ale o mojho brata, ktory je davno dospely a totalne rodicov vyciciava. Rodicia nudzu o financie nemaju, ale jeho spravanie mi pride neadekvatne jeho veku a tomu, ze ma vlastnu rodinu.

Brat pracoval normalne na TPP, ale pohadal sa so sefom a tvrdohlavo odisiel. S velkymi ocami sa pustil do podnikania, ktore mu samozrejme nejde. Ma partnerku a dceru (4), byvaju v byte (2 izbak), ktory patri nasim rodicom uz cca 10 rokov a platia iba naklady na byvanie.

Vsetko pre malu (od vybavy: kociar, oblecenie, postielku…) platila moja mama, dokonca jej plati oblecenie aj teraz, skolku, vsetky naklady na nu… brat ma s partnerkou komplikovany vztah, casto sa hadaju, chcu to ukoncit. Ked to spomenie pred mojou mamou, ta im hned kupuje vikend v Tatrach, na Orave, CZ, lebo to treba predsa urovnat a potrebuju vypnut a mala predsa potrebuje fungujucu rodinu. Minuly rok im dokonca platila dovolenku (ano, vsetkym 3), ktora stala cez 4 000€.

V minulosti brat dostal od rodicov auto, ktore chceli predat. Chcel chatu, nemal na nu, tak ju cvakli rodicia. Toto vsetko uz clovek predycha, ale na Vianoce nam oznamili, ze cakaju babatko cislo 2. Planovane. A kto ho bude zivit? No zase moja mama.

Nezavidim mu nic, co mu rodicia dali, len uz mi pride, ze to trosku prehana. Viem, ze aj moj ocino sa uz voci tomu ohradil a mame to vycita, len ona je ako slepa. Ja ich peniaze nepotrebujem, ani nechcem, mame sa s manzelom dobre, len uz sa na tu jeho vychcanost nemozem pozerat. Je zaciatok pracovneho tyzdna a on ide plavat, ved robit nemusi a moja mama sa derie v praci, nema cas ani zit, aby dospelemu chlapovi platila zivot? Pride vam to normalne?

Ked vidim mamu, aka je upachtena, aby vsetko stihala je mi smutno a on chodi oddychnuty a vysmiaty, nemozem sa uz na to pozerat.

Dakujem za precitanie, len som si potrebovala vyliat srdce.

Strana
z2
zmrzlinka2021
27. dec 2024

@horalkaaa čiže tvoja mamka financuje brata, jeho deti a aj jeho frajerku?
Sadni si s ňou, s otcom a na rovinu to spoločne preberte

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@rozculena mne fakt nejde o peniaze, mame sa s manzelom dobre, skor mi chyba ten cas, ktory mama nema.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@dadka1997 zavidim? Dakujem za info, ale zavist v tom nie je.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@kikushaa tiez som nad tym rozmyslala. Oni hypo nemaju sancu ani dostat, nie to zaplatit. Mozno nasi predaju 2izbak, kupia vacsi a zase ich tam nasackuju a budu byvat nadalej len za energie, len vo vacsom. Sama som zvedava, ako to byvanie vyriesia.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@emma022 ano presne, mna netrapia peniaze, trapi ma ako mama chradne a nema cas ani zit. Nema fyzicky narocnu pracu, ale je vystresovana, lebo nic nestiha. My byvame v inom meste a ku nam ani nepridu, lebo neni cas. To je to, co ma trapi najviac. Moja dcera ju ani nevidi, len, ked my prideme.

stanislavicenka
27. dec 2024

@oblaacik dieta potrebuje pokoj v rodine, nie hadky. Aka je to rodina spolu, ked je v nej dusno? 🤦

0silvia0
27. dec 2024

@horalkaaa no vies, mama si to robi dobrovolne. Dobrovolne chradne, dobrovolne si neoddychne, dobrovolne financuje. Lutujes sice mamu, ale ona je vinnik a povodca toho vsetkeho. Je zaslepena a nechce vidiet realitu.

svetlonos
27. dec 2024

@kika845
nie koli dovolenke. Tam je to uplne ok inom. Čítaj s porozumením. Tu ide o odstrcenie jedného a privilegovanie druhého- mamlasa. Nejde o to, ze autorka je pazrava - co nie je. Ale o jej vychcaneho brata a slepú hlúpu matku. Jednému hojno inému hovno!

kika845
27. dec 2024

@svetlonos Pise tam hned v tretej vete ze ked stavali dom, financne im pomohli, takze s ho.n.m urcite neobisla.

svetlonos
27. dec 2024

@kika845
hej len to neboli asi až tak veľa a to je uplne jedno. Tu ide o vychcanstvo a podporovanie lajdactva na vlastný úkor (matky). A pokial sa muz zena hádzanú a vztah nefunguje, môžu ísť 4x do roka na babami aj tak to prd pomoze.

betulinka1
27. dec 2024

@horalkaaa ja by som si sadla s rodicmi a bratom a povedala im svoj nazor. Ze to nie je v poriadku. A aj pred tatkom. A aj keby sme sa mali pohádať. Povedala by som vsetko co viem. Mama si musi uvedomit.

kika845
27. dec 2024

@svetlonos
Vies to je autorkin pohlad,
keby sa maju k tomu vyjadrit zainteresovani
- teda ten jej brat s jeho zenou, mozno by sa doslo k zaveru ze mali krizu, alebo nejake nezhody,
ale nieje to take cierno biele, ako to z autorkinho opisu znie.
Mozno im volako pomohol,
Tak preto ta dovolenka, ktovie.

rozculena
27. dec 2024

@horalkaaa ja netvrdím,že ti ide o peniaze,vyčísli to pre tvoju matku a najmladšiu sestru,nie pre seba

rozculena
27. dec 2024

@kika845 no a? nech sa matka spamätá,že koľko vrazila do toho nepodarka.A kolko ešte vrazí.....

jamidea
27. dec 2024

@horalkaaa nepride nam to normalne, iba bezné. Poznam x takychto rodicov, a x synacikov uprednostnovanych (nie u nas, ja som zial ostala bez brata).
Nespravis s tym vobec nic, bud ta potom informacie o dotovani obidu, alebo budes ty ta zla, on je predsa chudacik, ubohy, 2deti chudata.
Snaz sa odputat od toho, lebo sa zahltis negativnymi pocitmi, myslienkami . Ako pisem, poznam viac takychto mamiciek a syncekov.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@kika845 jeho partnerka vyhlasuje kade tade, ze keby nemali spolu dceru, uz by s nim nebola. Asi tolko k tomu, aj k planovanemu druhemu dietatu.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@jamidea Mas pravdu, ja viem, ze si len sama robim zle, len tazko sa mi na to pozera. Aspon, ze som v inom meste a vela veci ani nevidim/neviem.

horalkaaa
autor
27. dec 2024

@rozculena mozno by ju to prebralo, lebo uz tam budu pekne tisicky…

svetlonos
27. dec 2024

@kika845
ja toto poznam z rodiny. Babka z mini dôchodku dotovala "nepodarene" dospelé deti. Teda ja mam všetkých ujov a tety rada aj som mala pochopenie pre ich prusery dokonca! Aj si ich do dnes zostanem pred uz ich vlastnými deťmi... Ale nasrana som bola ako vnučka riadne! Babka sa sťažovala a furt len ruku nasťahovali. Ja už som jej povedala nech sa na nich vypadne a budú sa hold musieť zariadiť. To robili proste jeden pruser za druhým! Keď sa takýmto ľuďom "pomaha" financne, nikdy sa nevschopia. Je to medvedia služba. Mna srala aj ta nespravodlivosť proste! Nielen ze tým uspesnejsim toho moc nedala, ba ešte aj od nich pytala pre súrodencov! A babku som mala veľmi rada! Ale mne toto vadi.
Ja nevravím napomôcť, ak je človek v problémoch, ked sa da. Krátkodobo ok. Ale nie ze pánko si bude neúspešne podnikať na úkor matky!
Celé zle toto. A ako píšem, mali sme to v rodine, takže skusenost nepusti a nemilujem si to na ružovo. Toto bude rovnaké.

blacki12
27. dec 2024

@horalkaaa Tak toto je presne ten prípad, keď miláčik, ktorý je celý čas sponzorovaný, je len na rozmaznávanie a sponxoring a ten, čo maká a musí sa postarať sám, tak hádaj čo?
Presne od tohto dieťaťa sa očakáva, že sa postará keď bude treba, nie miláčik.

nikushka8
28. dec 2024

Nie je to normalne, nie je to fer, nk nic s tym nespravíš. Ak sa budes do toho starat,budeš najhorsia. Moja svagrina je rovnaka vyzirka. 35rokov, vydatá, žiju s 2 deckami 3dni u svokrovcov, 3dni u mojich svokrovcov. Svokra im vsetko financuje, auto dala, dovolenky plati. 16h denne robi,aby to utiahla. Ked sa moj muz ozval, svokrovci vsetko popreli a my sme boli najhorsi. Detto u nas, 35rocny brat zije v nasej detskej izbe, vnucata nemaju kam chodit. Ale neriesim uz. Berieme to s muzom tak,ze koho dotuju, ten im bude bohuzial rite v starobe utierat. Dedicstvo necakame ziadne, cize ani na domov dochodcov sa skladat nebudem.

margotka17
30. dec 2024

@horalkaaa hej, aj ja mám pocit, že tvoja mamka je ako Matka Tereza, ale len voci synovi. Na dcéry akosi pozabudla. Skús len tak zo srandy povedať mamke, že ste doma pohádaný, že sa asi rozvediete. Možno jej dopne a kúpi aj vám pobyt niekde v Beskydach na horách s dobrou lyžovačkou pre celú rodinku, aby sa nerozpadla. Ak to bude inak, tak jej to povedz, že aj ty si jej dcéra, ako tvoj brat jej syn. Bratovi to tak vyhovuje, vie, že má zadné vrátka financií u mamky otvorené vždy. Možno by aj pri spoločnom obede u rodičov bolo dobré nahodiť tému jeho podnikania, ktoré nemá význam, keďže ich musí finančne podporovať mamka. Možno jeho priateľka ani netuší, že ich babka financuje.

horalkaaa
autor
1. jan 2025

@margotka17 priatelka velmi dobre vie, ze cvaka vsetko mama, nevyzera, ze by s tym mala problem.

margotka17
1. jan 2025

@horalkaaa tak jej treba vysvetliť, že takto to fungovať nemôže. Veď aj jej mamka ich môže financovať.

Strana
z2