icon

Ako sa vyrovnať s ohováraním na pracovisku?

19. feb 2025

Prajem vam v prvom rade krasny den. Rozmyslala som, ci to sem napisem, ale nejak ma to trapi a rada by som sa s niekym zdielala.

Vobec neviem kde zacat, nie som zrovna ziaden spisovatel, tak asi prejdem hned k veci.
Pracujem v mensej firme, kolektiv 11 ludi vratane sefky. Prisla k nam zo skoly na prax jedna studentka, 19-rocna. Vzalo ma, ze ju strasne ohovaraju kolegovia a sefka. Nalepky, ze je divna, cudna a tak dalej. Ale divny sme, myslim, svojim sposobom vsetci. Pritom je mila, snazi sa a velmi sa zaujima o to, ako to u nas chodi. Takze v tomto je velmi aktivna, co je samozrejme dobre. Kolegom lezie na nervy, nevyjadruju sa o nej pekne. Uz sa jej chcu zbavit, preto veduca volala riaditelovi, aby ju dal niekam inam na prax a v telefone mu u o nej povedala, ze je divna. Prisla sefka za mnou, ci som ju nahodou nevidela, lebo telefonovala s riaditelom a nevyjadrila sa o nej pekne, tak sa bala, ci ju nepocula. Povedala som si tak sama pre seba, ze keby ju neohovarala, tak sa nemusi bat ci ju pocuje.
Kolegyni vadi, ze jej pochvalila saty, tricko, kolegovi zas pochvalila okuliare a este nieco. Ze je to velmi neuprimne. Ok, mozno to prehnala s chvalenim, ale beriem to tak, ze jdnoducho chcela byt mila, priatelska.

Ja uz dlhsie uvazujem o zmene prace, prave kvoli kolegom a sefke. Nie som svatica ani anjel, ale neohovaram. Neznasam taketo reci o niekom. Zvlast, ked to nie je pravda. Nikto nebude sympaticky vsetkym, vzdy sa najde niekto, kto nam bude nesympaticky. Ale preco ohovarat?

Vadi mi, ze ohovaraju a ublizuju niekomu, kto im nic neurobil. Uplne to vo mne vrie a najradsej by som im povedala svoje. Ale nemozem, pokial si nenajdem inu pracu.

Tak dakujem, ze ste to precitali, nie je to ziaden katastroficky problem, len som sa chcela vypisat a niekomu zdoverit. Fakt ma taketo veci trapia. Je mi toho dievcata luto.

autor
19. feb 2025

Smutne je, ze sefka dava kazdy rok osobne hodnotenie zamestnanca. Takze mi moze napisat velmi zle, ak by som si otvorila usta.

gladys_07
19. feb 2025

Hladat kolektiv kde sa neohovora je…no, utopia. Nabeton ohovaraju aj teba, neboj 😂 najlepsie mat so vsetkymi korektne ale povrchne vztahy, do ohovaraciek sa nezapajat a robit si svoje.

nika185
19. feb 2025

no je to velmi smutné, žiaľ na SK úbohé, každý jeden by si mal uvedomiť, keď mal prax alebo začínal ako mu bolo, čoby jej mali pomôcť a poradiť staré ochechule, niektoré možno aj vo veku jej matky, tak sa správajú namiesto toho ako deti v škôlke, ale u nás normálna vec, nemusí to byť ani študent na praxi, stačí nový zamestnanec a stari zamestnanci sa správajú ako drbnuti, vyštvu človeka aby dal výpoveď bez ohľadu nato, že tak ako aj oni aj on potrebuje napr.z niečoho žiť, platiť účty či živiť deti, naozaj by sa mohli také povahy nad sebou zamyslieť ake sú blbé a trápne

barborachors
19. feb 2025

Mozno to na tych ľudí posobi umelo, afektovane a pre motivovane. Urcite by som si nedovolila nijak komentovať a ani v dobrom outfit nadriadeného. Je to neprofesionálne a zvláštne, darmo ze ste mala firma. Dievca by sa malo naučiť ze uz nie je v studentskom prostredí, medzi kamarátmi a rovesníkmi ale medzi staršími, ktorí si zakladajú na formalitach a odstupe. Jej prístup moze byt milý ale asi práve v tomto nezapadla a preto ju ohováraju. Skratka sa im to nepáči a je na mieste dievčine taktne naznačiť ze takéto veci do vášho pracovného prostredia nepatria.

autor
19. feb 2025

@gladys_07 Urcite ano, je mi to jasne. Ale od takych ludi si to vobec k srdcu neberiem.

autor
19. feb 2025

@barborachors Myslim, ze dievca nie je to, ktore by sa nieco malo ucit. Kazdy sme nejaky, a nehnevaj sa ze sa tak vyjadrim, ale aby sa nepo*** , ze im pochvali oblecenie.

mimikarol
20. feb 2025

Ja by som to tej dievčine povedala. Ale tak nech si to nechá pre seba. Ona si asi myslí že je len milá. My sme to tiež mali v robote. Na každého milučký a za chrbtom ohováranie. Ja som sa do toho nezapájala. Je mi jasné že mňa ohovárali tiež ale ja som taká povaha že je mi to jedno

vilma7
20. feb 2025

Mávate niekedy spoločnú poradu?
By som im povedala ze je veľmi smutné ako sa správajú dospelí ľudia a či ich baví pracovať na takomto pracovisku, kade každý ohovára každého.
Akurát to aj my riešime s tímom, máme k tomu špeciálneho odborníka, supervizora...ktorého som žiadala je, lebo ako deti v škôlke sa niektoré dospelé ženy správajú a tím ničia atmosféru v tíme...atď. vedela by som ti o tom story rozprávať.
Ja keď som bola prítomná, tak som ich upozornila, že nie je vhodné sa baviť o niekom nepritomnom...odpovede ani nechci vedieť.

autor
20. feb 2025

@vilma7 Ano, mavame pravidelne porady a chodi k nam supervizor. Problem je, ze v praci su vsetci kolegovia vratane sefky uplne rovnaki, a teda ohovaraju. Takze ak by som im povedala od srdca co si myslim, nepadlo by to na urodnu podu. A tipujem, ze by ma z prace vystvali. To dievca k nam chodi len na prax, cca bude to dva tyzdne a uz teraz ju chcu dat na krk niekomu inemu. A tomu inemu nezabudli povedat, ze je divna. Toto sa predsa nerobi. Kto su oni, ze sa takto vyjadruju? No nastvana som.

barborachors
20. feb 2025

ved ja nezdielam nazor tvojich alebo dievcata kolegov. Len hovorím ze ako reagujú a preco, a ked sa ti to nepaci, zmen job. Nikto ta nenúti byt v blbom kolektive. A nehovor mi ze dievča sa nema co učiť, to je co za názor? Ona je dokonala ci co? Vsak ak som v nejakom kolektíve tak musim čakať ze ked som v menšine tak sa budu po mne voziť. A ak sa mi to nepaci tak dovi ide sa inam. Ci myslis ze tých kolegov akoze ma zmenit? Ja osobne by som ziadne outfity v robote neriesila a ani v dobrom ludia moze byt na to haklivy co sa preukázalo aj tam. Tak naco rýpať. Cusim a idem si svoje, riesim si svoju pracu dovi dopo. Do práce sa nejdem kamarátit a ak aj mam kamosky v práci je to vždy len bonus nie samozrejmosť.

autor
20. feb 2025

@barborachors Rozumiem, ze nie kazdy je nadseny z pochvaly, ale kvoli tomu sa takto spravat k mladej zene? Ona urcite nie je dokonala, nikto nie sme. Myslela som to inak, urcite si to pochopila. Ani nemozem kolegov zmenit, len je smutne, ze sa to berie ako norma - ked sa ti nepaci, odid. Bravo.
Ale tvoj agresivny vystup o niecom svedci, asi nema zmysel dalej pokracovat.

cacianka
20. feb 2025

šikovné, mladé dievča, má záujem sa niečo naučiť - pýta sa, chce vedieť čo a ako funguje, chce byť zapojená v kolektíve a priateľská tak aj pochváli niečo, a už ju staré rašple okydajú, a aj na nasledovnom pracovisku jej urobia zlé meno. naozaj úbohé.
nieže by boli radi, že dievča nie je nekomunikatívna polosocka, s odutou hubou že musí niekde čučať na praxi, nezašíva sa, neprevracia zmaľované oči nad múdrosťami, nepapuľuje, neuzurpuje si nejaké výhody len tak lebo "gdo som já", ako to poznáme u veľa mladých nevychovaných sopliakov s nevýchovou od rodičov. myslím aj takých, ktorí sa musia v piatok ožrať a prefajčiť, lebo veď piaaaatoček a doma nuda so starcami, alebo radšej bude trčať doma, nezamestnaný, lebo za nástupný plat pod 1500 v čistom ani ráno nevstane....
Potom sa ochechule čudujú, aká je len tá mládež skazená, ale same praktikantku nič nenaučia, nevysvetlia, nepodporia, ešte ju potupia.
ja som za svoj pracovný život mala veľa x praktikantov, aj ľudí z úradu práce, ku všetkým som sa správala poloprofesionálne (myslím tým že 1/2 po odbornej stránke a 1/2 ľudsky a priateľsky), veď som zaúčala/vychovávala aspoň odrobinkou mladého človeka, nového kolegu/kolegyňu v odbore. Snažila so sa vysvetliť čo ako a prečo funguje inak ako sa učia v škole, že prax je iná ako teórie. Vedela som im dať najavo prísnosť ale aj uvoľnenie.
Na blbé reči kolegov by som aspoň trochu reagovala, aby zvážili slová a zbytočne nepreháňali, veď aj oni boli mladí a tiež boli ako teľce v novej práci. Nikto z nás neprišiel zo školy ako hotový odborník, zrelý starý človek, všetci sme si prešli teľacími rokmi.
A s tým pochválením - aj ja občas niečo pekné pochválim, a aj mňa pochvala poteší. Viem že nie som priehľadná fólia, bez citu, emócií, tak sa aj ku kolegyniam správam slušne a priateľsky.
Ak môžeš, zober si ju pod patronát ty, buď jej vzorom aby dievča nemalo také silné znechutenie z prvých dotykov s prácou, ako jej chcú privolať tvoje kolegyne.

autor
20. feb 2025

@cacianka Rozmyslam uplne ako ty. Mlada baba, snazi sa, je mila, aktivna, zaujima sa. Co na tom, ze je ina? Tiez mi nesedia vsetci ludia, najdu sa taki, ktori mi nesedia, ale spravam sa k nim slusne a rozhodne nemam potrebu ich ohovarat. Ved kazdy sme nejaky. Ani mna nemusi mat kazdy rad a ani nebude, to je nemozne aby nas vsetci milovali.
Ale to co predviedli kolegovia bol vazne hnus. Ja ani nechapem, ze v com je divna. Lebo im chvali oblecenie, hrncek..? A? Kolegyna povedala, ze kamosky nebudu. No ved a kto o to stoji? Ze jej vadi, ze je to take neuprimne. Ako to moze ona vediet? Mlada baba, co sa chcela spriatelit, mozno na to nesla dobre, ale tak co take strasne urobila?
Ja mam otazok fakt vela, hlavne ma dostalo do kolien, ze ju hned ohovorila sefka pred riaditelom. A potom sa bala, ci ju nahodou nepocula. Je mi z nich na vracanie a velmi tazko sa mi chodi do prace.
Asi im poviem svoje, nie krikom, nie nadavkami, ale poviem im co si myslim. Pracu si uz hladam inu, v takom prostredi sa neda pracovat.

autor
20. feb 2025

Vekovy rozdiel je tam velky, kolega ma 60, dalsi kolegina 50, sefka 31. Proste priemerny vek okolo 40 rokov. Ta studentka ma 19. Tak je zrejme, ze asi nebudeme na tej istej vlnovej dlzke.

cacianka
20. feb 2025

si si vedomá, že všade kde prídeš, môže byť rovnako zle alebo aj horšie ? Nepoznám pracovisko kde to klape aspoň na 90 %. na začiatok môžete by ť dobrý kolektív, ale stačí že sa jednému niečo stane, ale po pár mesiacoch odíde a nastúpi niekto nový, a odrazu a zmení kompletne ovzdušie, vzťahy. stačí ženiekto príde bez nálady, decko niečo vyvedie a frustrovaný človek vám to tam znechutí. Utekať nie je správne, skús to trochu a hlavne slušne riešiť.
Môj muž má na pracovisku 7 kolegov, všetci hovoria že muži nemajú takéto sklony na kazenie vzduchu. OMYL. pred pár rokmi mal takého chuja, starého chlapa, že žral nervy všetkým. našťastie odišiel do dôchodku. Potom mali 2 alkáčov, čo si s nimi užili ! našťastie ochoreli a odišli. teraz má kolegu, ktorý robí dusno, lebo je nafrnený na môjho ( ked mal on chorých rodičov, môj ho chodil skôr striedať, cca necelú hodinu aby stihol lepšie spoje, vyše pol roka na úkor svojho voľna. teraz ked už nechodí (zomreli) tak je henten zdutý a urazený, lebo ho nechodí striedať o 1,5 h skôr, lebo iný kolega chodil) furt mu niečo odkazuje, ohovára ho, robí prieky a hucká kolegov aby toho môjho "upratali".
ja som takisto za desaťročia práce stretla na každom pracovisku nejaké veľké či malé, hnusné a protivné 🐷, nebolo jediného , kde by to bolo ok. občas na chvíľu áno, ale potom hnus a odpad. treba sa naučiť brániť, zastať sa sám seba ale aj iných, otriasť sa, alebo ignorovať.

autor
21. feb 2025

@cacianka Som si toho vedoma, ale ja asi zijem v nejakom inom svete, lebo taketo spravanie je mi cudzie. Aj ked mi nie je niekto zrovna dvakrat sympaticky, v prvom rade pozeram na jeho pracu, nie ho diskriminovat kvoli tomu, ze mi ludsky nesadol.
Hnusi sa mi to viac nez cokolvek ine.
Ale ako hovorim, ja som asi z ineho sveta, lebo bohuzial toto je povazovane za normalne. Pritom by to tak byt nemalo.
Ja sa zastanem vzdy ludi, ked sa deje nejaka nepravost. Ani ja si nenecham skakat po hlave. Len ja sa vzdy citim do tej osoby, nikomu by nebolo prijemne pocut, ze o tebe niekto hovori, ze si divna, pritom je to len subjektivny nazor jednej osoby.

autor
21. feb 2025

Ach jaj, az teraz som si vsimla, ze v prispevku zo vcera 17:08 mam neskutocnu hrubicu 🙏 Ostuda, samozrejme je to kolegyna, nie kolegina.

cacianka
21. feb 2025

aj mne je to cudzie, netvrdím že si s jednou kolegyňou nepokecám a nespomeniem iné kolegyne, ale je to len medzi 4 očami, nekydáme klamstvá, len si spomenieme "pozor, helena sliedi a donáša šéfke". spomenieme že zuze zomrel otec - len aby sme sa jej nejakým náhodným rozhovorom nedotkli citlivého miesta. alebo daj si bacha, olina má sklony rozkazovať a manipulovať, tak aspoň sa viem skôr brániť a ohradiť.

barborachors
21. feb 2025

pozri, vsak odtial odid a chod do mladého tímu. Naco riesis nieco co nezmenis. Chápeš?

gabesz1
23. feb 2025

Keby bolo viac takých ľudí ako si ty, svet by bol krajší.

megan777
23. feb 2025

@luccija aj ja poznám taký kolektív,dobre ste to napisala

damira90
23. feb 2025

Neni pekna nahodou? Lebo zavist je na dennom mieste sice i u toxickych ludi. Co ma co im vadí? Volačo im vadí len neviem čo. Vek? Volačo im vadí na nej a ty dojdi na to, čo... pekny chudaci kolo teba.

autor
23. feb 2025

@gabesz1 Ja mam niekedy pocit, ze som z ineho sveta. Nemyslim si ale, ze som anjel, viem byt pekne protivna niekedy 🙂
Ale ohovarat druheho cloveka to nie. Vystvat niekoho len preto, lebo mi ludsky nesadol je ubohe. Ako niekto uz spomenul, tiez musi platit ucty, zivit rodinu. velmi smutne.

autor
23. feb 2025

@damira90 Praveze podla meritok dnesnych, pekna vobec nie je. Ma asi aj nejaky problem nad perou, akoby razstep alebo nieco take.
Ale krasa je subjektivna vec. Ja sa tiez nemusim pacit vsetkym.
Im vadia uplne hluposti. Jej povaha, ze je divna. Ale neprisla som na to, v com je taka divna. Divni sme vsetci svojim sposobom.

damira90
23. feb 2025

Aha uz son precitala. Zavist ze je mladucka.... nrmaju si na kom riesit komplexy. Tie co OHOVARAJU HLAVNE SEFKA MUSJ BYT TAK SKAREDA STARA nespokojna so sebou že sa chyti kazdeho stebla čo je v práci tan ma teritorium, tak sa pustila do mladej. Tu nas vysvetlenie.odchyt mladu ak chces po praci, usmerni nech do nich kasle, ale pozor nech ta mlada nenatre a nevyblakne ze si ich natrela. Ak chces.

damira90
23. feb 2025

Ty knej bud mila. To uz jej tiez pomozem aspon. A neboj dievca prezije🙂

autor
23. feb 2025

@damira90 Ja som sa snazila si ju vziat k sebe, ked im vadi, tak nech je so mnou. A dievca je uplne v pohode, obcas trepne nejaku blbost, ale tak mlada baba, my sme tiez neboli ini. Proste hlava mi neberie co im vadi. Akoby oni boli dokonali.

lilitela
23. feb 2025

Pamatam si, ako cely kolektiv, okrem mna, citil, ze s jednou osobou nie je nieco v poriadku, hoci mu to nedavali nijak najavo. Ja som problem nevidela, len mal "svoj" nazor, bol svojsky. Az raz tomu panovi ozaj preplo. Vtedy mi to docvaklo.
Chcem tym povedat to, ze fajn, ze si taka mila a nemas rada taketo spravanie u kolegov, ale na druhej strane je mozno ozaj nieco na nej, co nie je v pohode. Oni to citia, ty nie. A ze vlastne otazka je, ci ju teda ohovaraju? Ja neviem, ale ked si vymiename info, ze nam vsetkym vadi a nieco nam na nej nesedi a nechceme s nou robit, tak to nie je ohovaranie. Ani ked sefka vola dalej riaditelovi, aby mu povedala o probleme. To mu ako co ma povedat, aby riaditel pochopil, aky problem s nou maju? Ved musi hovorit o konkretnych pocitoch, ktore ma vacsina vasho kolektivu.

autor
23. feb 2025

@lilitela Lenze ten kolektiv ma problem uplne s kazdym. Poznam ich dva roky, za ten cas viem aki su. Problem nie je v dievcati, ale v nich. A ako som uz pisala, im vadi, ze im pochvali oblecenie, hrncek. Nehnevaj sa, ale ak by si niekde pracovala a niekto ta odsudi, lebo si im len ludsky nesadla a este o tebe roznasaju dalej, ze si divna, to by sa ti tiez nepacilo. Ved jej ublizili, nedali riaditelovi moznost ju spoznat.

autor
23. feb 2025

Sefka, ktora sa bezne vyjadruje o zamestnancoch ako o kk* a jeb**, tak od takej osoby by som ziaden nazor nebrala vazne. Ona je vrchol neprofesionality. Na porade polozi nohu na stol a podobne.