Ako sa vysporiadať s nerozhodným partnerom?
Ahojte, chcela by som radu od skúsenejších. Mám priateľa, sme spolu 3 roky. Ja mám 29 rokov, priateľ je o rok mladší. 1,5 roka nášho vzťahu žijeme každý v inom meste, nakoľko je profesionálny športovec. Vo vzťahu sme si prešli rôznymi vecami, dobrými aj zlými (nevera). Vždy sme to nejak ustáli. On je typ človeka veľmi introvertny, ťažko sa s ním komunikuje ale už som našla nejakú cestu - no toto vždy viedlo k problémom. Nedokázal mi povedať, čo mu vadí, čo ho trápi až sa to v ňom nakopilo a potom vždy vybuchol štýlom - som v našom vzťahu nešťastný. A ja som to vždy lepila, snažila sa. Mám ťažkú povahu, robím to čo každá nesebavedoma žena - som naňho upnutna, kontrolujem ho, neustále som s ním v kontakte - celý deň si píšeme, voláme. Myslím, že mu nedávam dostatok priestoru. Vždy keď bola nejaká vypäta situácia alebo sme sa pohádali kvôli maličkosti tak on riešil problém tak, že mi povedal, že je nešťastný a ja som oňho ďalej bojovala. Toto mi spravil možno 5-6x. No potom sme si sadli a skúsili si vydiskutovať naše problémy, čo komu vadí, čo si kto predstavuje atď. Ja som typ človeka, že si viem uvedomiť svoju chybu a začala som na sebe pracovať. Prestala som ho tak uháňať, prehnane milovať, zbytočne vyvolávať hadky. Viem, že od minulého roka od januára ma pre mňa snubný prsteň - no vždy keď mi povedal, že má ide požiadať o ruku ( lebo stále mi to sľuboval) tak vždy prišlo opäť: som nešťastný. Máme aj spoločnú hypotéku, plánovali sme dieťa, spoločnú budúcnosť. Vždy keď si myslím, že je vsetko úžasné - tak príde : som nešťastný. Posledné týždne sme stáli pred dôležitou otázkou: priateľ odchádza kvôli práci do zahraničia a ja som mala ísť s ním - mala som dať výpoveď v celkom slušnej práci a mali sme začať toto leto spoločný život. No problém prišiel , keď už som sa ho posledný krát opýtala, či teda mám dať tu výpoveď, či chce so mnou žiť a on mi povedal, že áno na 100%. Lenže stále som mala v sebe taku nejakú pochybnosť. Dva hodiny na to mi napísal, že je nešťastný. A tým sa náš sen o spoločnej budúcnosti rozplynul.
Viem, že mi budete radiť, že to mám ukončiť. Ale ja by som sa chcela hlavne opýtať, stretol sa niekto niekedy s človek on ktorý Vám jednu hodinu dokáže vyznávať city ako nikto iný na svete, zahŕňa vás láskou, správa sa ku vám pekne ešte aj ľudia okolo hovoria, ako moc má on miluje.... A za hodinu všetko skončí slovami : som nešťastný. Nerozumiem tomu a vôbec neviem ako sa mám k tomu postaviť
Ďakujem za všetky rady.
Len ja mám stále pocit, že je to moja vina, že som naňho strašne tlačila aj so svadbou, dieťaťom, budúcnosťou vlastne všetkým....
Už si zlozž tie ružové okuliare, konečne ho pošli do zadku, a uvidíš aký bude chlapec zrazu šťastný, podľa mňa len čaká na impulz z tvojej strany aby nebol on za toho zlého, a teda nevera to si mala ukončiť hneď, nepochopím takéto ženy čo idú cez mŕtvoly
@natal2111
Prosím ťa, to čo píses o vasom chodení s priatelom celé tri roky, tak vy máte vlastne nefunkčný a ťažkopádny vzťah. Kým nie ste manzelia, kým nemáte deti, nemá význam ziadna párová terapia a podobne veci v tomto prípade. Vy proste obaja máte svoje komplexy, nevyriesené problémy/traumy a absolútne ste si jeden pre druhého nevhodným partnerom. Uz počas chodenia samé prúsery, vrátane nevery - čo bude o pár rokov? Hlavne ak budú deti...
Jedine, co ma zmysel u vas, je slusne sa rozist a zostat kamosi.
No diaľka to u vás pravdepodobne pochová sama. S ním to hádze ako so ženskou počas cyklu. Možno ešte horšie. Na vzťah určite nezrelý, ale keď Ti nevadí čakať na to kým sa chalan stabilizuje, tak čakaj. Obdivujem, že si dala 3 roky. Možno si stvorená dať s ním aj doživotie, keď si toľko už natrénovala. Ja by som sa ho zakaždým opýtala, že čo mu chýba, aby bol štastný, prečo sa zrazu šťastný necíti. Či si myslí, že je normálne, aby mu to lietalo hodinu šťastný a o hodinu zrazu nešťastný, keď sa nič zásadného za tú hodinu neudialo.
@natal2111 nehnevaj sa, ze ti to napísem, ale prenho si prítaxou. On by aj chcel mat s tebou ten stabilný vztah a atd, rodinu, teba ako manzelku, on to vsetko chápe, ale potom si spomenie: jéj, tu je moja vysnená karkulka, z ktorej som happy ( to nie si ty), a bojim sa ju priznat, lebo radsej sa budem hrat na svätého.... , ze som dobrý, nechcem ublizit tej mojej, ale vlastne sa s nou ani nikam nedostanem, lebo vzdy ju s karkulkou, alebo karkulky sú viaceré, podvediem. Prepac, ale ty nie si jeho vysnená, ty si len náhrada, aby bola! Na cas ho uspokojit mozes, lebo má pocit, ze nie je sám, ale on sa hrabe za mladsou a viac peknou preňho. S tebou ostane z rozumu a len slusnosti, z pocitu , ze neublízi. Mozes sa s ním aj rozíst a uvidis, ci príde..... ale sama poznam osobne presne tvoje prípady, kde muž ( mne iba kamarát) vraví: a tak sa šmodrcham, šmodrcham s tou mojou, luto mi je ju opustit, ale nelubim ju, sama odo mna neodide, hoci vidi, ako to je a na tú xx , keby ma chcela, by som sa zavesil hned, aj o polnoci by som za nou letel. Samozrejme, vztahy, ktore mali alebo majú, nemajú kvalitu. Nie sú to kvalitné vztahy a celé okolie toho chlapa vie o tej dotycnej ( teda aj o tebe), ze keby konecne dotycná odisla zo vztahu, chlap by konecne mohol dychat. Uz caká, kedy ty vypadnes.
@natal2111 a inak, ten prsteň nemusi mat vôbec pre teba... pokojne aj pre ex a dúfa, že ty ho už konečne pošleš do prdele, len si to zatiaľ nepochopila...
A tiež milujem keci typu nie som pre teba dosť dobrý a pod🤦♀️ čistý manipulátor zakomplexovany. Lebo ty automaticky, ale nie láska, si ten NAJ 👌👌👌 A to je to, čo chce pocut
Ani som to nedocitala... on je s tebou nestastny, nechaj ho ist. Nebude to fungovat!
@kassandra25 na 100% viem, že určite nemá nikoho iného .... Všetok voľný čas trávi so mnou, takže by nemal popri práci absolútne čas na niekoho iného .... Tak keď som preňho príťažou nech sa rozíde.... Ja ho nechám ísť ...
@natal2111 ahoj 🙂
Dovoľ mi sa k tomuto vyjadriť. Zažila som si niečo veľmi podobné, hoci bez tej nevery (ako baby spomínali predo mnou, s neverou by som to zahodila už dávno, aj keď to bolo na začiatku vzťahu).
Bola som s dvomi priateľmi, ktorí sa chovali veľmi podobne.
Tiež som si myslela, že som len naňho veľmi tlačila. A rozumiem, že je veľmi ťažké si to priznať, ale za to trápenie ti to naozaj nestojí. Sú to doslovné známky manipulatívneho správania. Aj keď si sa to snažila zmeniť, snažila si sa ho spraviť šťastným a pod., mám pocit, že on si užíva tu tvoju prehnanú snahu a že ma pocit, že je “nad” tebou.
Úplne ťa chápem, že sa snažíš, nakoľko nechceš o ten vzťah prísť, ale ver či nie (z vlastnej skúsenosti), ti bude raz toľko lepšie, ako by si sa mala takto nonstop trápiť.
Popravde, som rovnakého názoru, že sám zo vzťahu nevie odísť, a preto to nechava tak, kým sa ty dotrápiš k tomu, aby si to spravila zaňho. (Čo je maximálne zbabelé)
Buď za tým jeho správaním este niečo bude, alebo si to inak vysvetliť neviem.
Nechala by som ho tak, ani by som s ním vôbec nejak nadmerne nekomunikovala, že ako sa k tomu on postaví. Alebo ako ti už baby radili predtým, narovinu to s ním ukončí. Určite ti to neuhorší, budeš sa mať v psychickej pohode (i keď na začiatku to boji), ale nebudeš sa musieť utrápť v uzkostiach, aké nálady zas bude mať, či si niečo spravila zle, čo budeš musieť zase žehliť (aj keď si nič nespravila). 😊
@natal2111 a čo si moja, ked ti x krat sa ozval, ze je nestastný? Ved toto nespravi vobec nikto, kto chce s tou babou byt. Rada by som ti vykúzlila, aby miesto som nestastný prislo z jeho strany k tebe nieco uplne iné, pozitívne, ale ty sa moja drahá tu musis postavit sama za seba. Ked nestastný?, no dobre, tak ides sám, aby si bol teda stadtný bezo mna.... nedá sa tu nejako nic iné robit, co by som ti povedala...., ver tomu, ze nie si vobec jediná s takýmto nemtudom, ktorému je baba dobrá odtial potial a keby viac, tak chlapec place, no na druhej strane dievca si vie predstavit s chlapcom cokolvek...... velmi ti drzim palce v tvojom zivote, no musis sa postavit sama za seba.
Tento vzťah vôbec nedopadne dobre. Tlačiť ho do niečoho o.co.nema záujem. To dobre neskončí, chlapa si na silu k sebe neuviažeš ..aj napriek nevere, jeho nešťastiu, sa ho budeš držať zubami nechtami.
Do zahraničia s nim nechoď, radšej na terapie a daj sa do poriadku. A uvidíte, ako sa váš vztah vyvinie...A či sa vôbec vyvinie. Lebo z môjho pohľadu nemá žiadnu šancu na šťastný koniec. Všetko zle.
@lenicka999 to bolo úplne jasne, že neverný bol on. On vo vzťahu rozhoduje, ona sa mu doprosuje. Ak by bola neverná ona, určite by to neustali. Pánovi sa páči, mať ju takto na povrazku.
On jej dá trochu pekného času, potom sa vzdiali “je nešťastný”, ona ho chce ešte viac, jemu to robí dobre. Čo nemôžeme úplne mať, chceme ešte viac.
V nemčine je o tomto fakt dobrá kniha a volá sa Jain. Ani ano (ja), ani nie (nein). Niečo tak medzi. Zažila som to, ale človek by mal za krátky čas pochopiť tento mechanizmus a brat nohy na plecia. Ak v tom ostava dlho, treba poriešiť prečo a načo.
Autorka, nie, nie je to tvoja chyba. Nevyčítaj si uz nič. Bola si tolerantná až moc. Na tom, že chceš svadbu a deti atd. nie je nič zle.
Keď sa z toho vymotas, nebudeš ani chápať, na čo si toto 3 roky žila. Dá sa najst lepšie
@autorka Nechápem čo si tu stále vyčítaš. Ty si pre ten vzťah urobila všetko čo sa dalo a on furt len bedákal, že je nešťastný. A čo s tým urobil? Dva krát bol na terapii, raz si vrzol s ex a to bol celý jeho príspevok k funkčnosti vášho vzťahu. Zaslúžiš si lepšieho muža, ktorý do vzťahu investuje toľko čo Ty a pri ktorom sa nebudeš musieť obviňovať, že čo zlého si zase spravila a XY času čakať na nejaký jeho potentovaný prsteň.
Este k tomu stastiu. Clovek nema ocakavat svoje stastie od vztahu resp. od partnera. Najprv si treba najst svoje stastie, potom budete schopni mat stastny vztah. Toto plati pre vas oboch.
@kassandra25 súhlasím s tebou na 100%,
@natal2111 ja viem, že je to pre teba ťažké, ale on reálne nemusí mať nikoho, len v hlave má svoju bývalú napríklad a keby tá mu zavolá, že ho chce, tak beží za ňou ako psík a na teba si ani nespomenie
Poviem ti to takto, prežila som tiež ťažký vzťah a po rokoch som šťastná, že sme dali za vzťahom bodku. Ono to môže vyzerať krásne, koľko máte spoločného...ale tento stav nestastia sa nerozplynie ako para. Tvoj priateľ nie je vhodný pre manželstvo s tebou. Urobí ťa nešťastnou...je nešťastný pretože si ťa dostatočne neváži. Všetci máme chyby a predsa sa nájde muž, ktorý je pri nás šťastný. Ver, že aj ty máš právo mať muža, ktorý bude s tebou šťastný...a určite už na svete chodí, len ešte nie ste spolu. Nezahod svoje šťastie! Prajem ti, aby si sa s ním čoskoro stretla ♥️

@natal2111 ty si vies predstavit zivot s tymto nešťastným chlapom? Toto mat cely zivot a este horsie, vekom este aj hundranie. Vazne to chces takto v neistote?