Ako sa zbaviť závislosti na partnerovi?
Uvedomujem si. Že nezdravo lipnem na partnerovi. Ide už asi o nezdravú závislosť. S partnerom to tiež nie je ľahké, keď nie je podľa neho tak je zle. Viac krát mi povedal škaredo, raz je dobre, raz zle. Keď je zle, tak robím všetko preto aby bolo dobre, ponižujem sa, nemám žiadnu hrdosť. Mám potrebu partnerovi stále volať, či je všetko v poriadku. Keď raz za čas niekde ide mám až úzkosť, hneď ma napadne či niekoho lepšieho nespozná, pretože chuť na sex nemá. Nemá žiadne libido. Energiu dava do práce. Kvôli tomuto mám hrdosť a sebavedomie 0 bodov… dosť to aj zabolí keď niekto koho ľúbim ma stále odmieta. Mávam z toho depresie. Keď má dobrú náladu tak je ako med keď zlú tak plačem. Najviac ma trápi, že o mňa nejaví záujem v intimite. Málo bozkov aj dotykov, vraví že ženy pozeráme telenovely a potom chceme romantiku. Mám pocit, že všetko sa odzrkadľuje z tej intimity. Už sa mu ak bojím povedať keď mám chuť aby sa nenahneval… spíme spolu raz za 2 týždne. Mám pocit, že som stratila samu seba počas tohto vzťahu… neviem ako sa zas najst. Ako keby mi nič nedávalo bez neho zmysel. Vždy keď sa pohadame vždy sa zľaknem, že ma nechá. Neviem ako nebyť takáto a ako sa konečne spamätať. Tento týždeň zas cely preplacem kvôli hádke. Pri tom som mladá (25) on (40)…. Neviem čo mám robiť. Rozchod by ma ešte viac psychicky zničil. Ako sa tej závislosti zbaviť ?
@mane01 ďakujem ❤️ presne nejako zas potrebuje. Byt sama spokojná so sebou… keby som bola tam mám už asi dávno pokoj. Nejako to puto závislosti prepnúť ani neviem čo ma tak na ňom priťahuje. Aj dosť pribral vacne nervózny to je úplne antisexy
Ty, si citovo, psychicky naviazaná na patnera. Aký si mala v detstve vzťah s otcom ? Toto, je začarovany bludný kruh, lebo on citi tvoju závislosť na ňom a bud mu to prekáža, ale bo to využiva vo svoj prospech.On, nemusí v tomto vzťahu s tebou vynaložiť, žiadnu aktivitu, ani námahu, lebo vie že mu aj tak budeš ležať pri nohach.Musíš prekonať samu seba a vzoprieť sa takemuto jednaniu aké má, voči tebe. On musí pochopiť, že ty si nie jeho dcera, ale ste partneri a musi k tebe, ako partnerke pristupovat. Ale, aj ty ho musíš brať, ako partnera a nie ako dieťa svojho otca na ktorom stále vysí a je od jeho pozornosti závisla....
@anketkarka celkom dobrý, ako som už vyššie písala detstvo som mala dobré, prvá vnučka dosť ma rozmaznávali mala som všetko čo som chcela každú hračku. V puberte sa im to vypomstilo to som vystrajala mali to so mnou ťažké ale teraz mame vždy super take kamarátske , viem že sa na nich môžem spoľahnúť a o hoc com sa s nimi rozprávať aj o mojom vzťahu fakt o všetkom. Ale vyhýbam sa im momentálne Lebl pred nimi sa musím pretvarovať že je všetko v poriadku, hmed by si to všimli a momentálne majú starosti vyše hlavy, nechcem pridávať . Občas in však zavolám s plačom
Áno, toto može byť tiež príčina, že si všetko dostala, všetko si si vydobila a to isté potrebuheš cítiť, aj od partnera. Ty si spájaš že ten kto ĺubi ti musí dať všetko, hned a teraz, lebo keď nie, tak začinaš pochybovať o jeho láske k tebe. Zrejme, si bola v detstve zahrňovaná nadmerne materialne, ale aj pozornosťou a starostlivosťou a teraz keď to tak nefunguju zo strany partnera, hladáš príčinu, aj tam kde nie je...
@anna777115
Áno presne ako píšeš som na ním citovo závislá a plne si to uvedomujem… s ocom vzťah super , len keď som bola mala tak ma dosť rozmaznali ( prvé vnúča som bola)…v puberte som vystrajala ale teraz mám vzťah s oboma rodičmi úžasný kamarátsky . Môžem im všetko povedať … presne ja sa tím že všetko robím pre nebo na 100% ja stále organizuje. Daky výlet , večeru z jeho iniciatívy to príde len sem tam…akokeby sa vôbec nesnažil stále sa vyhovára na robotu ale peňazí ma dosť už by nemusel tak robiť… potom aj mne vyčíta že ja nič nerobím ( ja som ešte študentka na VŠ nemám brigádu, veľa sa ucim, ale zas strán sa o domácnosť aj tu aj v studenstsom byte a potom chcem mat kus aj čas pre seba brigádu by som moc nestíhala aj s ním chcem byt od septembra som od pondelka do piatka zas v škole víkend domov a to poriadit byt partner nechá vždy strašnú spúšť ani neumyje riad. Všade smeti keď prídem a aj učiť sa pomedzi to brigádu som si twraz nedala na prázdniny nech poriadne odYchnem aby sa mi potom zas dobre ucilo.
@marianarem áno dávam mj všetko aby ma mal rad… naozaj sa snažím….mam pocit že keď urobím niečo dobre tak ma bude Mat radšej… a ako to zmeniť ? Snaží.m sa mu nové raňajky vymýšľať do postele, nové recepty stále an mu chutilo byt popratanY vramci možnosti ešte aj sex mu dávam ale on to nemá záujem veď sa aj porozprávame. Že aspoň tak ktorými intimita mojkanie, tak mám ho Mat na háku ? Či sa spamätá ? Keď je sa taká cítim nepolnohodne kvôli tomu sexu… Tal s to takto snažím kompenzovať a ukázať že za niečo stojím… naozaj moc nepamätám… ale asi áno led som bola prvé dieťa… ale toe roky si vôbec nepamätám, ešte možno problem z detsva že ma oco stále porovnával s inými spolužiačkami cp sa týka školských výsledkov
Áno, ty potrebuješ partnera, ktorý ti dá po citovej stranke to čo potrebuješ, na čo si zvyknutá a co je pre teba bytostne dóležité, aby si sa citila lúbená a naplnená v partnerstve. Sklamem, ťa, ale tento partner, ktoreho máš, ti nikdy nedá čo potrebuješ, lebo toho nie je schopný. Nepremárni najlepšie svoje roky zotrvávaním v takomto nenaplnenom vzťahu.Keby, si bola moja dcéra tak by som nechcela, aby si žila pri niekom, od koho nedostávaš pozornost, úctu a lásku, ktorú si zaslúžiš a po ktorej oprávnene túžiš.Neviem, ti poradiť nič iné, ako nezostávat v tomto nevzťahu, lebo ťa to zničí, psychicky položí a ty si príliž mladučká na to, aby si takto musela citovo strádať.
@anna777115 voes čo na materiálne veci si ani moc nepotrpím, ale som žena jasne ze ma poteší keď si kúpim nejaké nové krásne saty alebo topánky … ale to ke takze ženské .skor to možno bude s tou pozornosťou že od malicka som jej mala veľa a teraz to čakám od partnera aj asi mi to príde ako dôkaz latky : pozornosť, dotyky, intimita
@anna777115 ďakujem za radu, máš pravdu… ono mo presne chyba toto čo si písala…laska neja intimita… v tomto budem asi taká citlivejšia ale myslím že že skoro každá žena to potrebuje… veď to patrí k vzťahu všetky tieto veci ja sa potom aj ako taká handra cítim. Ale nechaoem niekedy mi to dávala ale zrazu com ďalej tím horsie . On to stále podvodnú že ke starý… ale tak myslím sa že aj 40 ročný majú viac sexu ako ka 25 ročná potom cítim strašnú frustráciu
@pralinka090 ideme zeraz aj na dovolenku a ja zas mám už depky či tam vôbec o mna prejaví záujem , asi najepsiw terapia a odpútať sa presťat hl tak milovať a potom sa nejako rozhodnúť ka som aj taká naivná hus že stále myšim v tohl najlepšie keď mi nechá
M dýchať viac tak bude dobre aˇe asi uu ťažko
Áno, prestne. A potrebuješ, aj takto nastaveneho partnera, pre ktoreho je intimita, dotyky, pocit bezpecia primarny jazyk lásky. Prečítaj si knižku od americkeho psychológa pať jazykov lasky..Normálne, to povec svojmu partnerovi, že ty si takto nastavená a je to pre tvoju potrebu naplnenia v parnerstve, vysostne podstatne a doležite a ak ti to nedokáže prejaviť a dať, tak sa budete musieť rozísť, lebo ty nemožeš takto vo vzťahu fungovať.
@anna777115 veď toto… aj sa bojím že mi povie Tal si nájdi druhého vždy keď niečo sa mi nepáči tak mi ide takto na citi
Prosim ta,este si mlada,odstrihni sa od toho trola,to nie je chlap do spolocneho zivota, ja som sa za takeho podobneho vydala, a po zosobaseni este horsi. Tu zavislost treba preliecit ,odputat sa myslienkami od neho,...ved je kopec aj dobrych muzov,,moja kamoska,tiez nemala stastie,(ozaj dobra baba je) a skusala cez nejaku zoznamku, a myslim ze bude svatba.
On, ťa má už zmapovanu. Vraví, ti to, lebo vie ze ti nemyslíš vážne a nič mu nehrozí. Radím ti, prekonaj samu seba a sprav to. Odiť od neho, potom uvidíš reakciu, či mu na tebe záleži, alebo , ako sa k tomu postavi.
Zmenit to mozes prave tou terapiou. Teraz to citis tak, ako to citis, z toho tazko vycarujes nieco ine. Ja som takou terapiou presla a moje vztahy proste zacali byt ine. Ja som sa spontanne zacala spravat inac, tym padom som aj pritahovala iny typ muzov a aj mna pritahovali ini. A aj ked uz zacal vztah, tak som mala ine reakcie, ine zmyslanie ako predtym a zrazu som namiesto katastrofy mala pekny vztah.
V ramci tej terapie sa clovek pozrie do svojho vnutra, zisti, co ho vedie k jeho konaniu, ake myslienky mu podvedome bezia v hlave, ake zazitky nema spracovane...No a potom sa to da zacat menit, su na to rozne metody. Da sa vylepsit pohlad na seba a zacat si viac verit, naucit sa lepsie rozoznavat svoje pocity a lepsie komunikovat, zastat sa sameho seba, vazit si sameho seba. Vztahy ani netreba nejako riesit, tie sa zvezu popri potom, ako clovek meni svoj vztah k sebe, kedze ten je v tom vsetkom klucovy.
Ak vies anglicky najdi si na youtube kanal Heidi Priebe - je presne o tomto type vztahu, ked jeden partner je poddajny a druhy vyhybavy. Je to dosledok toho, ze kazdy z vas ma inu vztahovu vazbu. Ak odides z tohoto vztahu a nepochopis, preco sa ti tento vztah stal, ked si trosku v sebe nepoupratujes, bude sa ti to opakovat v kazdom vztahu. Predpokladam, ze aj v povodnej rodine si mala takyto vzor.
Ta Heidi, ak si zacnes jej videa pozerat od najstarsieho, tak postupne krasne vysvetluje, co je to vztahova vazba, ako vznika ktory typ a preco sa pritiahnu tak protichodne a k sebe akoby nepasujuce typy ludi. V podstate to dokaze nahradit trosku psychoedukaciu, ktoru by robil aj psycholog.
Neboj sa on ta isto nenecha,kde by 40 r nasiel 25 rocnu?A necuduj sa ze mate malo sex,ma vyssi vek,nechce sa mu tak ako ked mal 25.
Si s clovekom, ktory ti vo vztahu neda to co si ty zelas a potrebujes. Najdi si dobreho terapeuta. Zameraj sa na seba a spoznavanie samej seba. Mozno aj odhalis priciny tej zavislosti. Coho sa najviac bojis ak by doslo k rozchodu?
Prepáč, ale podľa mňa nie si úplne v poriadku. Ty máš problém sama so sebou a to čo cítiš k partnerovi nie je láska. Máš 25 rokov, krásny vek, mala by si byť šťastná, cestovať, užívať si leto, festivaly, priateľov, uvažovať o práci,atď možností milión.
Ty miesto toho trpiš, ponižujes sa a bojíš sa urobiť krok aby si to všetko mohla zažiť. Lipnes na chlapovi ( bohatý ? atraktívny ?) ktorý ťa má za rohožku a nemá ťa rád.
Ja by som si zbalila veci a odišla k rodičom a zamerala by som sa na seba. Nauč sa mať rada, spoznaj svoje hodnoty, nauč sa byť sama, byť spokojná, nájdi si koníčky- cvičenie, turistika hocičo a až keď toto všetko zvládneš vtedy budeš schopná byť v zdravom vzťahu lebo budeš spoko so sebou a nebudeš čakať a lipnut na iných aby ťa oni robili šťastnou.
Neboj sa urobiť ten krok a odísť, o nič dobré neprídeš, nie je to chlap pre teba. Ver mi. Spoznali ste sa, užili pekne chvíle ale tu to končí a treba to PRIJAŤ. Tú Dovolenku dúfam že ani nepomyslis že by si išla.
Sam ti povie, že je starý.. Áno. Pre teba je starý, bože baba máš 25, mozes žiť tak krásny život a ty dobrovoľne visiš na niekom kto vbc o teba nemá zsujem.
Strašne zle sa čítajú tvoje odpovede..
Bola som na tom podobne a co mne pomohlo je zacat zit svoj zivot, nie zivot niekoho druheho. Prva vec je zacni chodit sama niekde - joga, kniznica, vylet, fitko....ano bude to narocne , ale pravidelnym navykom prides na ine myslienky. Prve dni budes myslou len pri partnerovi no za 4 mes uz budu myslienky na vylete ine. Zacni si budovat okruh kamaratov, kamaratiek, znamych a s nimi podnikaj raz za cas akcie- kino, divadla. jazykove kurzy, vikendove pobyty, vylety....POtrebujes svoju zavislost dostat pod konrolu a vybudovat si svoj zivot kde partner nie je stred vesmiru. Terapeut ti pomoze, ja som sa z toho dostala bez neho ale trvalo to dlho mozno 3 roky. Postupne som coraz menej lipla na partnerovi, budovala si vlastny zivot a casom ked budes v pohode sama so sebou porozmyslas co ti ten vztah dava a uvidis ci ho ukoncis. Lebo ak v takom stave sa rozijdes garantujem ti ze si najdes podobneho debila
V 40, ak je zdravý a priťahuješ ho, by na tom mal byť stále ako 25 ročný, všetko ostatné sú výhovorky.
Preboha žena veď si mladá ,pekná kočka,môžeš si vyberať a takto necháš so sebou zametať?Pozbieraj posledné zvyšky sebavedomia a hľadaj seberovného muža a nie 40 ročného starého mládenca ktorý iný nebude .Každá žena potrebuje intímnosti ,lásku ,sex bez toho stráda a podpiše sa to na jej psychike .Život máš len jeden ,nepremárni ho s človekom ktorý o Teba nestojí .
Vieš si predstaviť žiť takto ešte 50 rokov ?Ved je toľko super mužov ktorí by ťa na rukách nosili a nieže sa musíš podhadzovať ako nejaká chudera a žobrať o intímnosti .Tvoje sebavedomie ti nadobro zničí a už neodídeš nikdy .
Odísť, nájsť si inde pracu , začať odznova,lebo takto sa ty zničis a možno ťa pošle časom do prdele on
@retatka ale naco jek radiť?Ona bude zit bez sexu dalsich 30 r az kym nebude partner uplny impotent.
Je dobre ze si to vobec uvedomuješ, uz len najst psychologa.. sice nebola som zavisla na svojom ex, ale tiez mi to dlho trvalo, keď som spravila rázne kroky odchodu a s dvoma detmi
Nie nemas byt chladná, mas si najst ineho partnera!!! Stracas najlepsie roky svojho zivota. Radsej sama ako s debilom. Akoze neviem co ta pri nom drzi, ci si s nim kvoli peniazom. Ak je to teda kvoli peniazom, tak musis posluchat.
@ktochytavzite Presne tak ,nepochopím také ženy čo dobrovoľne zahodia život s debilom a radšej budú žiť v celibáte .To zrovna môžu vstúpiť do kláštora .O pár rokov už nebudú intímnosti žiadne ,už o ňu vôbec nezakopne .Toľko varovných signálov a ani tie jej oči neotvorili …ale každý si je strojcom svojho šťastia .
A ten 40 rocny je este slobodný a bezdetný ?Tak už asi vies preco
To si tak skareda alebo hlúpa ,že musis ostat s týmto sebcom?Nemas na viac?
Lebo ináč nechapem ,čo je na nom take ocarujuce,ze sa ho tak strasne drzis ,sebavedomá zena by ho dávno poslala tam kde patri

@pralinka090 sú na to ak lieky ?