Ako slušne odmietnuť ľudí, ktorí ma využívajú?
Ahojte, pracujem na určitom type pozície už 15 rokov. Ľudia/známi ma kontaktujú, iba ak potrebujú pomoc. Za ro mi nenapíšu správu, ani blahoželanie. Ale príde mi správa - Ahoj, mohla by si mi pomôcť s tým a s tým? Mohla by si pomôcť mojej kamoške? Mojej priateľke? Príde mi smutné, že pre mnohých týchto ľudí neexistujem, iba vtedy, keď niečo treba. Ako by ste sa zachovali vy? Ako odmietnuť slušne, bez toho, aby som ľudí urazila?
V minulosti som rada pomohla, ale mne sa to nikdy nevrátilo.
Ak by to boli moji blízki priatelia, rodina apd, tak by som to pre nich urobila samozrejme.
@anonym_autor prepac, ale ako je mozne, ze clovek v tvojej pozicii nevie na taketo veci reagovat?
@anonym_e087f6 ja na taketo veci reagujem bezne a som velmi asertivna. Ale doma sa to nestretava s pochopenim - rodicia, partner, jeho rodina, moja rodina, a znami. Ze nepomozem, ked mozem...
ved musis mat za sebou personalny resp manazersky trening aby si vedela na toto reagovat
na Slovensku ten trh neni nejako velky a ludia sa dost tocia a tiez riesim poziadavky co takto chodia (obcas aj CV a pracu ale skor riesim technicke veci a sluzby my sa snazime vyriesit, posuvam na kolegov ale zasa ked my nieco potrebujeme tak nemam problem zasa
ale teda nejaku personalku by som sukromne neriesila ale ak mozem posunut cv a dat pripadne odporucanie preco nie
@anonym_e087f6 ja na taketo veci reagujem bezne a som velmi asertivna. Ale doma sa to nestretava s pochopenim - rodicia, partner, jeho rodina, moja rodina, a znami. Ze nepomozem, ked mozem...
@anonym_autor tak bud asertivna aj doma a nenechaj si skakat po hlave a ignoruj "ohen na streche"
@anonym_autor tak bud asertivna aj doma a nenechaj si skakat po hlave a ignoruj "ohen na streche"
@anonym_a55dd3 problem mam s ludmi, ktorych budem niekedy potrebovat, zrejme. To je pre mna celkom challenge.
@anonym_autor a preco to riesis s rodinou ? ja napr velmi velmi zvazujem koho odporucim ci vybavim prijatie to vzdy rieism len na zaklade osobnej pracovnej skusenosti
@anonym_autor a preco to riesis s rodinou ? ja napr velmi velmi zvazujem koho odporucim ci vybavim prijatie to vzdy rieism len na zaklade osobnej pracovnej skusenosti
@anonym_6350ba Prídeš k rodičom na obed a máš sled otázok či si pomohla tomu a tomu, či sa s tebou spojili. Volá mi sestra, či som sa pozrela na CVčko jej kamošky jej sestry. Toto sa deje stále. Ale dojala ma pani na úrade, čo si zistila na mňa kontakt a na drzovku, že ak zamestnám jej dcéru, tak si vzájomne pomôžeme.
@anonym_6350ba Prídeš k rodičom na obed a máš sled otázok či si pomohla tomu a tomu, či sa s tebou spojili. Volá mi sestra, či som sa pozrela na CVčko jej kamošky jej sestry. Toto sa deje stále. Ale dojala ma pani na úrade, čo si zistila na mňa kontakt a na drzovku, že ak zamestnám jej dcéru, tak si vzájomne pomôžeme.
@anonym_autor deje sa ti to lebo to dovolis ak je to sestra kamoskinej sesternice. apod tak pekne odkazem na web spolocnosti a neriesim, spytaju sa znovu odpoviem rovnako
je to tvoja spolocnost si jej vlastnikom ? ak nie tak proste povedz ze o vytvoreni novych pracovnych miest rozhoduje predstavenstvo a nech so pozrie ponuku na webe
a popracuj na tom ako posobis na ludi ked si toto dovolia voci tebe a este takto na urade 🫣
Je to tvoja firma???? Nie je, si zamestnanec. Tymto je povedane vsetko. Nie si Matka Tereza, aby si kazdemu musela pomoct a vyhoviet. Nevidim jeden dovod zamestnavat ludi, co ani nepoznas. Splna dorycna osoba poziadavky? Ak ano, nech si posle zivotopis. A nebud naivna, ze potrebujes tych ludi ako je primar akebo pani na urade, ze ti pomozu v buducnosti. Za tyzden si nebudu ani tvoje meno pamatat, nieto ze si ich pribuznemu pred rokmi pomohla v praci.
@anonym_5ed9ce dobre tak inak, predstav si, ze si sef personalneho oddelenia spolocnosti typu banka s celoslovenskou posobnostou a centralou.. Vsetci to vedia, vsade je tvoje meno uvedene, si na linkedlne, su s tebou rozhovory, clanky. Je jasne, ze z titulu svojej pozicie mozes vela a si zodpovedna za cele personalne a teda aj za hiring a talent acqusition. A tak sa na teba pravidelne obracaju vsetci - tety, ujovia, krstni rodicia, surodenci, bratranci, sesternice, znami tvojich rodicov, kamosi zo zakladky, zo strednej, kamosi z tanecnej,kde si chodila za ZS, tety na urade, lekar, tvoj pravnik, tvoj automechanik apd. Ja naozaj neviem, preco si ludia myslia, ze ked robim na takejto pozicii, zamestnam kazdeho. Jasne ze nie. A kazdy si mysli, ze ano, ze ved ty vies vybavit miesto, kto ak nie ty. No aj keby som vedela, nechcem. Je to neprofesionalne. Ja samozrejme pre klud vsetkych zucastnenych stran posuniem CVcko na nase TA oddelenie, ale ak ten clovek nevyhovuje, alebo nemame adekvatnu poziciu, moji ludia sa mu nebudu venovat. Ale vsetci cakaju, ze ano. A ked asertivne poviem v rodine nie, je ohen na streche. Ano, ak mi primar oddelenia v nemocnici zavola, ci by som mohla nieco urobit pre jeho syna, zastanem a zamyslim sa. Co ak ho budem v buducnosti potrebovat aj ja? Ale zase nie sme schopni kazdemu pomoct, kazdeho prijat a kazdemu vyhoviet. Ja uz hlavne nerobim operativu, toto ide mimo mna.
@anonym_autor ak si na podobnej pozícii ako si opísala, prekvapuje ma, že nevieš na niečo také reagovať a takto sa tým zapodievaš. Však keď tak, povedz, nech pošlú životopis, že ľudia, ktorí sa tým u vás zaoberajú, sa na to pozrú a ak dotyčný/dotyčná bude vhodná kandidátka, ozvú sa jej. Neverím, že v nejakej takej veľkej firme rozhoduje o prijatí jednotlivých zamestnancov sám šéf HR oddelenia.
To, že si ťa nájdu na LinkedIn, je v pohode, ak by som potrebovala, tiež sa obrátim na niekoho takého, ale skôr by som čakala, že ma nasmeruje, komu a kde sa mám ozvať (ak na to má pri takej veľkej spoločnosti vôbec priestor).
@anonym_autor netrpíš nejakou poruchou ?
Niečo ako paranoja
@anonym_autor ak si na podobnej pozícii ako si opísala, prekvapuje ma, že nevieš na niečo také reagovať a takto sa tým zapodievaš. Však keď tak, povedz, nech pošlú životopis, že ľudia, ktorí sa tým u vás zaoberajú, sa na to pozrú a ak dotyčný/dotyčná bude vhodná kandidátka, ozvú sa jej. Neverím, že v nejakej takej veľkej firme rozhoduje o prijatí jednotlivých zamestnancov sám šéf HR oddelenia.
To, že si ťa nájdu na LinkedIn, je v pohode, ak by som potrebovala, tiež sa obrátim na niekoho takého, ale skôr by som čakala, že ma nasmeruje, komu a kde sa mám ozvať (ak na to má pri takej veľkej spoločnosti vôbec priestor).
@gab1sol neverím, že je toto reálne…presne pre ten dôvod, co opisuješ
@anonym_autor toto si semuz písala pred pár dňami, ale čím viac píšeš tým menej to verím že toto sa takto deje
@anonym_autor toto si semuz písala pred pár dňami, ale čím viac píšeš tým menej to verím že toto sa takto deje
@anonym_48e76b ziaľ, bohužiaľ, deje sa. Oblasť firmy som zamerne zmenila samozrejme, nie sme banka.
ty by si si mala najst kurz ako sa rozpravat s ludmi .. neozes makat na vysokej pozicii a nevediet s ludmi..to proste nejde .. na vybavovanie veci pouzit pracovny telefon a nedavat nikomu sukromne cislo ... doma povedat rodine nie -nepoznam nevybavim -vsetky ponuky su online -ako sa urazia tak sa aj odrazia.. a uradnicke napist ze to z jej stranu=y je vysoko neprofesionalne a kontaktujes jej nadriadeneho ak este raz vytoci tvoje sukromne cislo ... a ak strom ohrozi niekoho na zivote bude to nat na svedomi - poslat jej to na oficialny email a hotovo
Rodinu pošli kade ľahšie, aj muža. Ty nie si tajtrlik pre všetko. A tvoje úvahy, kto by ti kedy mohol byť nápomocný ako primár, právnik - asi zarába dosť dobre aby si si tieto služby vedela aj sama zaplatiť.
A zamestnajú prosím ťa aj mňa, nevadí že neviem o čo ide a som už dlhšie na materskej. Ja ti za to záujem mikynu, a čiapku ok? 😁🫣
Ved to takto nejde. Alebo zober tie cvcka a potom povedz, že bol vybraný iný kandidát, pretože kolega tak rozhodol, čau nazdar!
@anonym_48e76b aj pred pár týždňami, či mesiacmi
@anonym_48e76b aj pred pár týždňami, či mesiacmi
@nyusika čo si myslíš ty, je mi absolútne jedno popravde.
@anonym_48e76b ziaľ, bohužiaľ, deje sa. Oblasť firmy som zamerne zmenila samozrejme, nie sme banka.
@anonym_autor práve preto sa mi nechce veriť že nedokážeš komunikovať. Musia nutné každého poslať do prdele, ale ako nedokážeš povedať vlastnej máme/sestre že teraz je nedeľa a chce si dať cez víkend oddych od práce, že sa prihlásilo niekoľko uchádzačov flšou praxou/vyššou kvalifikáciu/lepšími jazykovými znalosťami.
Ja som na obci druhá osoba po starostovi a bez problémov odražážam dotieravcov
@anonym_autor práve preto sa mi nechce veriť že nedokážeš komunikovať. Musia nutné každého poslať do prdele, ale ako nedokážeš povedať vlastnej máme/sestre že teraz je nedeľa a chce si dať cez víkend oddych od práce, že sa prihlásilo niekoľko uchádzačov flšou praxou/vyššou kvalifikáciu/lepšími jazykovými znalosťami.
Ja som na obci druhá osoba po starostovi a bez problémov odražážam dotieravcov
@anonym_48e76b to máš naozaj veľmi zodpovednú pozíciu, na obci. Takú mam aj ja asistenku. Si šikovná :D :D
@nyusika čo si myslíš ty, je mi absolútne jedno popravde.
@anonym_autor no vidis, tak takyto postoj musis zaujat aj voci tym ktori od teba stale nieco chcu
@januska12323 toto robím. Ale keď to spravím, už je zle samozrejme. Aj teraz som to urobila, a už je zle. Pred pár dňami som tu dala príspevok o tom, ako jedna pani úradníčka si ma našla, zistila informácie a na hulváta mi zavolala, či pomôžem jej dcére zamestnať sa u nás. Ako protislužbu, že oni nám odpília strom, ktorý ohrozuje občanov v rámci tohto mesiaca.
@anonym_autor povedz, že už to prechádza cez 3 ľudí, ktorú majú k tomu čo povedať.Alebo povedz, že riaditeľ si tam pcha iných ľudí z pobočiek.Alebo ste tým poverili personálnu agentúru a finito
Jednoducho .Nedá sa prepáč
Povedz ze ni vsetko je v tvojej kompetencii. A "sleduju" aj teba. Nemozes si dovolit vsetky "taketo" ukony.
Na úrade
"Pán referent, vy ste na mňa zabudli?"
"Nie, nezabudol! Ja som sa na vás vysr*l!"

@januska12323 toto robím. Ale keď to spravím, už je zle samozrejme. Aj teraz som to urobila, a už je zle. Pred pár dňami som tu dala príspevok o tom, ako jedna pani úradníčka si ma našla, zistila informácie a na hulváta mi zavolala, či pomôžem jej dcére zamestnať sa u nás. Ako protislužbu, že oni nám odpília strom, ktorý ohrozuje občanov v rámci tohto mesiaca.
@anonym_autor prepac, ale ako je mozne, ze clovek v tvojej pozicii nevie na taketo veci reagovat?