icon

Ako slušne odmietnuť prehnané nákupy pre chorú kamarátku?

3. júl 2025

Ahojte, ako by ste riesili tuto situaciu?
Kamaratka je chora na PN od piatka, bez vychadzok, nema rodinu. Pytala ma ci jej mozem urobit nakupy. Ja ze ok, ale nech porozmysla, co chce, ze jej urobim vacsi nákup a donesem. Byva na stvrtom bez vytahu, tak tiež nech tam nechodim ako na klavir. Bola som jej na nakup od minuleho piatku uz styrikrat, dnes volala zas,ze potrebuje vody atd. To bude piatykrat, zajtra bude tyzden,co je doma.
Rozmyslam ako jej slusne vysvetlit, nech ma neprehana kazdu chvilu. Mam dve male deti...co by ste jej povedali? Akoze na jeden stranw rada pomozem, ale mne to pride,ze je tenka hranica medzi pomahanim a zneuzivanim.

siska53
4. júl 2025

Objednat si moze aj sama .. bola som na 5 tyzdnovej pn a nakup som si objednavala. My pouzivame edeliuba tam sa da dat aj, ze nakupujem pre ineho ( to som neskusala) a da sa platit aj kartou/v horovosti pri prevzati nakupu. Objedat z domu si vie. Alebo nema pc a telefon ma len tlacidlovy?

nelili1978
4. júl 2025

A hlavne, ak vie chodiť, nech si tie nakupy odnesie na poschodie sama.

viera012345
5. júl 2025

Kamarátka možno,ze je zvyknutá chodiť na nákup denne,a preto aj od Vás očakáva, že budete jej nosiť nákup denne.Nevidim nič zlé na tom,ak jej poviete,ze Vy chodíte zriedkavejšie,vtedy môžete aj pre ňu nakúpiť,ale obmedzené množstvo, keďže bez výťahu nosiť na 4p.tazky nákup nezvládnete.Dufajme,ze to pochopí kamarátka...ak nie, poriesi si nákupy inac...

autor
5. júl 2025
@gaja78

A nebude to aj tým , že ťa stále volá že je osamelá? Možno jej chýba kontakt a hľadá také banalitky, ktoré možno až tak nepotrebuje, len aby k nej niekto prišiel. To by bol môj prípad, keby som bola týždeň zatvorená v dome, potrebovala by som návštevu 🙂
Inak by som jej povedala, že nestíham, nech poprosí nejakú susedu z vchodu, keď niečo veľmi súrne potrebuje, že ja môžem prísť až vtedy a vtedy.

@gaja78 moze byt,ze je osamela,ale povoem ti,ze ja neviem co skor. Mala by si hľadať seberovne alebo rovesníčky

autor
5. júl 2025
@motylik2559

Ahoj, ty mas teda kamosky🤦‍♀️ tiez som si spomenula, ked si tu o tej predchadzajucej pisala. Pri nej si sa asertivite este nenaucila, ved to bola skola ako vysita🙈 No a teraz k tejto druhej kamoske- moj nazor je, ze ta uz vyuziva....ani to nehranici s nicim, toto je ciste vyuzivanie. Takze, pre druhy krat jej povedz,ked zavola ze si zas na nieco spomenula, prepac nemam cas, lebo si s deckami na ihrisku, alebo ides na navstevu alebo jej skratka narovinu povedz,ze je toho uz moc, aby si behala kvoli prkotinam a jej vymyslom neustale do obchodu a nech si zbehne sama, narok na PN na to ma, len nech si odlozi blok, aby sa v pripade kontroly mala cim preukazat a bodka.Normalne sa postav konecne sama za seba.A pokial to nepochopi a este sa aj oduje, tak to kamoska nie je. Pretoze je velky rozdiel pomoct a vyuzivat. Tiez som kamoske pomohla, ked bola chora s nakupom, ktora v tom case bola sama, jej priatel v zahranici, mala 39 horucku a zimnicu, skocila som do lekarne, do potravin, doniesla jej to, ulozila do chladnicky, dala jej obklady....lebo ozaj bola slaba.Ale po tomto aj ked sa jej polepsilo tak za tu jednu pomoc mi potom dakovala este dalsie 2 tyzdne a chodila si uz potom ona sama kupit co potrebovala🤷‍♀️ Vidis ten rozdiel?
Vyuziva ta a ty si to nenechaj, dojde mi to ako dalsia rovnaka "kamoska" aku si mala aj predtym tu prvu, z jedneho cesta🤦‍♀️

@motylik2559 vieš co ma dorazilo, isla som jej oznamit,ze to bolo poslednýkrát,nejak som nasla v sebe sily, ze mam proste toho vela a najlepsie bolo,ze cestou dole,aom stretla jej susedu , ta sa ma pytala ci som pani xy sla zaniest nakup, hovorím,ze ano, ona vravi,ze ma tu uz videlq viackrat a cuduje sa mi,ze preco toho tolko zvlacam, zevraj pani xy ma vychadzky, ze normalne chodi.von. chapes? Takze ma oklamala! Tak som ju rovno zablokovala,zas debila nenecham zo seba robit

bielasovicka
5. júl 2025

No super👍. Si dobre urobila. Takže sa to vyriešilo

motylik2559
5. júl 2025
@anonym_autor

@motylik2559 vieš co ma dorazilo, isla som jej oznamit,ze to bolo poslednýkrát,nejak som nasla v sebe sily, ze mam proste toho vela a najlepsie bolo,ze cestou dole,aom stretla jej susedu , ta sa ma pytala ci som pani xy sla zaniest nakup, hovorím,ze ano, ona vravi,ze ma tu uz videlq viackrat a cuduje sa mi,ze preco toho tolko zvlacam, zevraj pani xy ma vychadzky, ze normalne chodi.von. chapes? Takze ma oklamala! Tak som ju rovno zablokovala,zas debila nenecham zo seba robit

@autor No ja som ti vravela hned,ze ta vyuziva..a ona aj keby tie vychadzky nemala, tak napriek tomu kedze zije sama si pocas PN moze ist nakupit, len si musi nechat blok, o to horsie este,ze vies,ze tie vychadzky ma. Dobre si spravila! Ani ju uz viac neodblokuj, no kazdopadne tu terapiu ries tak ci onak, aby sa ti zas do buducna nestalo nieco obdobne s niekym inym. Vies ako sa to hovori a teraz bez urazky...si taka dobra, az si sprosta. A presne toto na terapii poriesis,ze do buducna uz dokazes povedat nie a nenechas sa vyuzivat🤗 Uz bude len lepsie, neboj🙂

bielasovicka
5. júl 2025

A ináč, co ti nato povedala, keď si jej oznámila ze to je posledný krát? Ja som ti akurát išla napísať, že jej povedz, že raz do týždňa jej nakúpiš, nech napíše na papier co všetko potrebuje, a basta. No ale to už není potrebné.

petrofka
5. júl 2025

sak normalne jej povedz, že nemas cas a ze isto nezahynie. Nakúpila si jej dost, voda jej z kohutika tecie. Nabuduce nech si laskavo vybavi vychádzky. Povedz, bola som ti na nakup štyrikrát, už stačí Maria. Viac nepojdem. A nech sa zduje.

gerrwie_girl
5. júl 2025

Nech si objedna. Mne by bolo trapne 1x požiadať, nie viac krát...žijeme v dobe kedy toto vôbec nie je problém. A mimochodom, ked uz chce aby si jej niečo kúpila, tak by to mali byť zakladne veci a nie nejaké vody. Myslím ze počas jej PN to prežije aj s vodou z kohútika.

sszuzu8
5. júl 2025

Na nákup si môže ísť aj sama len nech vezme bloček z nákupu keby si to žiadala kontrola. Keď býva sama v pohode môže ísť. Pripadne objednať domov a donesú jej to až pred dvere

kikuska_wedge
5. júl 2025

Mam kamaratku, starsiu pani. Bude mat 70 rokov. Chodim s nou nakupovat, nakupy jej nosim domov. Pomaham jej s online nakupmi. Vozim ju k lekarom, robim jej doprovod. Chodim jej po lieky. Zlozit nieco z police, ak je to vysoko, preniest, ak je nieco tazke. Ked bola v nemocnici, chodila som za nou kazdy den. Pozyvam ju na Vianoce ku nam. Ani jediny raz mi to nepadlo zatazko. Ona mi zas povaruje deti, ak je treba ... Takze tvoja kamaratka, ti asi nebude taka blizka, inak by ta to neobtazovalo.

autor
5. júl 2025
@kikuska_wedge

Mam kamaratku, starsiu pani. Bude mat 70 rokov. Chodim s nou nakupovat, nakupy jej nosim domov. Pomaham jej s online nakupmi. Vozim ju k lekarom, robim jej doprovod. Chodim jej po lieky. Zlozit nieco z police, ak je to vysoko, preniest, ak je nieco tazke. Ked bola v nemocnici, chodila som za nou kazdy den. Pozyvam ju na Vianoce ku nam. Ani jediny raz mi to nepadlo zatazko. Ona mi zas povaruje deti, ak je treba ... Takze tvoja kamaratka, ti asi nebude taka blizka, inak by ta to neobtazovalo.

@kikuska_wedge rozumiem ti, ale podla mna je tenka hranica medzi pomahanim a zneuzivanim. Je velmi zamerana na seba a schopna volat aj o 22.00 ked si nieco zmysli, aj ked vie,ze deti mi davni spia a akurat ich zobudi. To je jedno, nebudene porovnavat dve podobne situacie s inymi ludmi, ta tvoja je mozmo fakt mila pani, ktora je vdacna a nebude ta otravovat s kazdou blbostou

autor
5. júl 2025
@kikuska_wedge

@kikuska_wedge a este dodam, ze okrem deti a manzela pomahame bratovi, svagrovi a rodicom s nakupmi, lekármi a co je potreba. Ja som dost vytazena v rodine a oni su na tom fakt,ze nas ozaj potrebujú,nie ze su lenivi a ona vedela ako je to u nas a aj tak jej enbolo blbe ma prehanat.

autor
5. júl 2025
@petrofka

sak normalne jej povedz, že nemas cas a ze isto nezahynie. Nakúpila si jej dost, voda jej z kohutika tecie. Nabuduce nech si laskavo vybavi vychádzky. Povedz, bola som ti na nakup štyrikrát, už stačí Maria. Viac nepojdem. A nech sa zduje.

@petrofka citaj moj komenatr z dneska,je to vychcana osoba

autor
5. júl 2025
@gerrwie_girl

Nech si objedna. Mne by bolo trapne 1x požiadať, nie viac krát...žijeme v dobe kedy toto vôbec nie je problém. A mimochodom, ked uz chce aby si jej niečo kúpila, tak by to mali byť zakladne veci a nie nejaké vody. Myslím ze počas jej PN to prežije aj s vodou z kohútika.

@gerrwie_girl no keby len vody ale aj tie radlery. Kopec plechovic,tiez by mi to bolo blbé ani by som sa na nu tsk nehnevala ,keby ma neoklamala s tymi vychadzkami

autor
5. júl 2025
@bielasovicka

A ináč, co ti nato povedala, keď si jej oznámila ze to je posledný krát? Ja som ti akurát išla napísať, že jej povedz, že raz do týždňa jej nakúpiš, nech napíše na papier co všetko potrebuje, a basta. No ale to už není potrebné.

@bielasovicka samozrjme zacala habkat,ako jej je veľmi zle a ako to potebuje...

autor
5. júl 2025
@motylik2559

@autor No ja som ti vravela hned,ze ta vyuziva..a ona aj keby tie vychadzky nemala, tak napriek tomu kedze zije sama si pocas PN moze ist nakupit, len si musi nechat blok, o to horsie este,ze vies,ze tie vychadzky ma. Dobre si spravila! Ani ju uz viac neodblokuj, no kazdopadne tu terapiu ries tak ci onak, aby sa ti zas do buducna nestalo nieco obdobne s niekym inym. Vies ako sa to hovori a teraz bez urazky...si taka dobra, az si sprosta. A presne toto na terapii poriesis,ze do buducna uz dokazes povedat nie a nenechas sa vyuzivat🤗 Uz bude len lepsie, neboj🙂

@motylik2559 mala si pravdu,ja stale verim v dobro ludi a ze taki byt nemozu a vidis, samozrejme,terapie dohodnute! Vdaka za podporu

ukgirls
5. júl 2025

teraz citam aj o vychadzkach-tak menim odpoved- nez si u zablokovala mala si jej napisat aj spravu aby vedela ze je mrcha... sorry anca ale stretla som susedu a naozaj nechapem,naco sa ja vlacim s nakupom kazdy den pomaly ked ty mas vychadzky? nieje ti koko.o ma takto zneuzivat.. nemusis sa ospravedlnovat-pisem len aby si vedela preco si odteraz u mna v blokacii ..

motylik2559
5. júl 2025
@anonym_autor

@motylik2559 mala si pravdu,ja stale verim v dobro ludi a ze taki byt nemozu a vidis, samozrejme,terapie dohodnute! Vdaka za podporu

@autor Niekedy sa zial dobro nevyplaca pri urcitych typoch ludi😐 No ale tesim sa z teba, ze uz to mas dohodnute, paraaada👏👏 len smelo do toho! Za malicko🙂🍀

batola1
5. júl 2025

Normálne dnes je sobota,povedz jej že v pondelok ideš na nákup,ak niečo potrebuje nech napíše,že potom pôjdeš až v piatok napríklad ...

margotka17
5. júl 2025
@petronela1985

Pokiaľ viem, osamelo žijúci človek na PN môže ísť aj bez vychádzok na nákup potravín, liekov a takých tých nevyhnutných životných potrieb, keď je sám. Stačí predložiť kontrole blok od nákupu.

@petronela1985 presne tak 👍

basska_b
6. júl 2025

Precitala som si vsetky komentare, hlavne jej to uz neodpusti, nedavaj jej ziadnu sancu, ber to ako očistu. Taketo "vyžírky" vždy raz narazia a preto su samy

autor
6. júl 2025
@basska_b

Precitala som si vsetky komentare, hlavne jej to uz neodpusti, nedavaj jej ziadnu sancu, ber to ako očistu. Taketo "vyžírky" vždy raz narazia a preto su samy

@basska_b nedám, fakt ma tym nahnevala,zas idiota zo seba nenecham robit, nech sa zariadi ako uzna za vhodne, keď cvajda hore dole

autor
6. júl 2025
@motylik2559

@autor Niekedy sa zial dobro nevyplaca pri urcitych typoch ludi😐 No ale tesim sa z teba, ze uz to mas dohodnute, paraaada👏👏 len smelo do toho! Za malicko🙂🍀

@motylik2559 vzdy plati stare dobre,za dobrotu na zobrotu

autor
6. júl 2025
@ukgirls

teraz citam aj o vychadzkach-tak menim odpoved- nez si u zablokovala mala si jej napisat aj spravu aby vedela ze je mrcha... sorry anca ale stretla som susedu a naozaj nechapem,naco sa ja vlacim s nakupom kazdy den pomaly ked ty mas vychadzky? nieje ti koko.o ma takto zneuzivat.. nemusis sa ospravedlnovat-pisem len aby si vedela preco si odteraz u mna v blokacii ..

@ukgirls ha ha, to je dobre, teraz mi je luto,ze som to takto neurobila

jankalukasova
6. júl 2025

Ja som vždy povedala, že do obchodu idem zajtra alebo vo štvrtok. Dnes sa nechystám. Som ochotná kúpiť, keď tam mám cestu.

tmavovlaskakatka
6. júl 2025

Takto moja suseda po pôrode ma chcela zneužívať, či jej nenakupim. Tak som šla, nevedela som povedať nie, ale ona má ešte dvoch dospelých synov a muža. O nejaké dva dni mi volala, ze niečo potrebuje, tak som sa vyhovorila, že už mám postavené na varenie. A potom som jej napísala, že nech pošle synov. Inak nechápem, prečo nemohla ísť s bábätkom do obchodu. Veď ja som chodila všade s dieťaťom v kočíku.

cacianka
6. júl 2025
@tmavovlaskakatka

Takto moja suseda po pôrode ma chcela zneužívať, či jej nenakupim. Tak som šla, nevedela som povedať nie, ale ona má ešte dvoch dospelých synov a muža. O nejaké dva dni mi volala, ze niečo potrebuje, tak som sa vyhovorila, že už mám postavené na varenie. A potom som jej napísala, že nech pošle synov. Inak nechápem, prečo nemohla ísť s bábätkom do obchodu. Veď ja som chodila všade s dieťaťom v kočíku.

@tmavovlaskakatka tak ty si mala robiť nákupy pre 4 dospelých ?! To je fakt cocotná žena 🤦

mircalla
6. júl 2025

Vymyslena debilina