Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?
Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?
@anonym_autor keď sa tak dlho stará o mamu nepíšeš či aj oni mohol by zdediť väčší podiel nech sa dohodne s mamou bolo by to spravodlivé.
@anonym_9c91f3 ja si čítam veci, kde mi ľudia priamo radia, alebo sa pýtajú. Ak si dve osoby tu medzi sebou riešia vlastné veci, neriešim to. Ale prečo nejdete niekde mimo, nechápem.
@anonym_autor Lebo to bolo písané v súvislosti s tvojou témou.V krátkosti:Rachel mala názor, že muz v zrelom veku by mal mať vlastné bývanie.Ja som jej napísala,ze životné podmienky a okolnosti sa menia a preto jednoznačne nesudim,ak to má niekto inak.Uviedla som ako príklad známeho, že ako sa pod vplyvom životných zmien zmenili jeho životné podmienky.Rachel ho znova označila ako nezodpovedného,lebo sa rozvadzal a zakladal znova rodinu.V príspevku, ktorý si zachytila, ale určený bol pre rachel som napísala,ze sa síce známy ženil 2x, ale deti splodil len v 1.manzelstve v časoch, keď bol finančne na tom veľmi dobre.Pisala som ešte, že jediné, čo mu niekto môže vyčítať je to, že bol štedrý ku svojím deťom a ex.Vidis už súvis so svojou témou?
Autorka
Kvalita partnera sa neodvija od toho či niečo v 45 vlastní.
Už len to že opatruje svoju mamku hovorí o niečom.
1. ty predas svoj byt. Za polovicu mu pomozes vyplatit surodencov, za polovicu kupis mensi byt ktory das do prenajmu. Troma pravnikmi si das overit zmluvy aby si v pripade rozchodu neprisla o polovicu penazi.
2. budete fungovat ako doteraz a nechas dospeleho jedinca nech si bytovu otazku vyriesi sam.
Nikdy by som sa nedala vlastného bytu...a veľmi by som zvažovala spoločný život...lebo teda v 45 rokoch ak chlap nemá vlastne bývanie, ani žiadne úspory, tak to nebude boh via aká partia...ved nech si vezme hypotéku on a vyplatí súrodencov...tvoj byt prenajmite
@rachel36a tiez s tebou suhlasim
Chlap v tomto veku,kedze ani deti nemá,uz by som ocakavala,ze by mal mat aspon nasporene peniaze,ked ani nehnutelnost nevlastní
Ved chodte spolu do podnajmu. Ty das svoj byt do podnajmu a z toho urcite dokazes zaplatit svoju cast najmu/
Ved chodte spolu do podnajmu. Ty das svoj byt do podnajmu a z toho urcite dokazes zaplatit svoju cast najmu/
@majlo1234 neviem, prečo by mala ísť do podnájmu keď ma ona svoj vlastný byt. Aby jej ho zničili podnajomnici? To co su za blbosti?
@majlo1234 neviem, prečo by mala ísť do podnájmu keď ma ona svoj vlastný byt. Aby jej ho zničili podnajomnici? To co su za blbosti?
@anonym_1618d2 chcu spolu byvat, ale kupovat nechcu a jej byt ma spolubyvanie vraj neni vhodny, jemu byt neostane pravdepodobne. Toto mi pride ako schodne riesenie
@anonym_1618d2 ty si čítala vôbec čo autorka píše aké má možnosti alebo preferencie?
@anonym_1618d2 ty si čítala vôbec čo autorka píše aké má možnosti alebo preferencie?
@biba_18 ano čítala, nič sa jej nepáči, nepozdáva. A v 45+ si viazať ma krk chlapa bez práce a s ID je fakt terno.
@anonym_autor ani hypo ani podnajom ani kupa tsk potom ked nechces nic zistan vo svojom a neries jeho nech sa riesi on akl vie alebo bude na ulici uns moznost neexistuje
@anonym_autor ani hypo ani podnajom ani kupa tsk potom ked nechces nic zistan vo svojom a neries jeho nech sa riesi on akl vie alebo bude na ulici uns moznost neexistuje
@renesance80 si citala co som tu 3x napisala? Ze prenajom ano?
@renesance80 si citala co som tu 3x napisala? Ze prenajom ano?
@anonym_autor a preco sa chces trepat do ineho najmu?
Resp preco si si tvoj byt prerobila tak, ze nema dvere? Vsak to ani navstevu z rodiny nmozes mat, ked si pomaly dvere na wc nema ake zavret...
@anonym_autor a preco sa chces trepat do ineho najmu?
Resp preco si si tvoj byt prerobila tak, ze nema dvere? Vsak to ani navstevu z rodiny nmozes mat, ked si pomaly dvere na wc nema ake zavret...
@kitycat ved dvere na wc aj na kupelni mam, aj na kuchyni. Ale vsetko ostatne je ako jeden open space priestor. Je to super byt. Nedam na neho dopustit. Pre mna. Nema balkon, mne nechyba.
@anonym_autor ja by som sa svojho bytu nevzdala. Nikdy nevieš, čo prinesie budúcnosť. Vezmite si spolu hypo, úplne vám stačí 2-2,5 izbový byt. Posplacate spolu, svoj byt daj do prenájmu.
Autorka, ja mam zhruba tolko rokov kolko ty, mam maleho syna a svoju nehnutelnost. Moj manzel zomrel pred 4 rokmi, odvtedy som sama. Keby mi aj teraz niekto prisiel do cesty, tak latka je sakra vysoka. A o cloveka, ktory po 40zije v detskej izbe, by som nezakopla ani nahodou. Ja som si nieco v zivote vybudovala a tiez az mi pride chlap do zivota, tak to iste ocakavam od neho. Ja som v mladosti tvrdo makala a setrila, aby som sa po prichode dietata mala ok.
O svadbe rozmyslate a o tom, ako a kde budete byvat, to nie. Pre teba sa nic neda, nic nie je pripustne, hypoteka uz vobec nie. Ty si uz maximalne stara dievka, chyba ti tu flexibilita. A co sa tyka tvojho partnera, tak to je tiez taky, ze sa spolieha na smrt svojej matky, aby sa v zivote pohol. Matka moze teraz narobit dlhy, alebo pojde do starobinca (ak bude mat fajn demnciu, ze bude fekalie jest a hadzat ich po vas, tak to nedate (zazila som u pacientov), tak ju tam date (to , ze oni by to nikdy neurobili, som uz pocula) a peniaze z bytu jeho matky pojdu na nu. Tvoj suhaj zostane so svojimi 40 K vo vrecku, ktore uz za 5 rokov, ako si oznacila life spam jeho mamy nebude vela pri sucasnej inflacii.
Namiesto toho, aby si teraz zobral hypoteku a kludne nech ten byt necha aj neprenajaty (toto sa robi v UK bezne), tak za par rokov ten byt iba stupne na cene.
To, ze ho poznas roky, s jeho sestrou ste ako sestry, no vsak pockaj, ked matka zomrie, uz nebudete sestry.
Najdi si seberovneho ambiciozneho partnera, ktory ta niekam potiahne, na ktoreho sa pozries a povies si, ze ta s nim caka super buducnost. Tuto s tymto zaseknutym sa len zaseknes. Pekne od neho, ze sa stara o matku, ale to dnes vela ludi v jeho zivote hovori, ze to robi a pritom byvaju za minimalne, alebo ziadne najomne v detskej izby a ked mama zavola, ze obed, tak utekaju k stolu.
@oslo1 poznám takých, čo boli ako sestry, kým žila matka a jej priateľ sa o ňu staral. No keď zomrela, šmahom ruky bola krava, lebo nechcela, aby jej priateľ daroval svoju časť bytu sestrinym deťom.
Má ušetrených 40 000. Zdedí cca 60K. Keby si potom on kúpil niekde pri tebe svoju garzonku. On by mal svoje, ty svoje. A raz by prišiel on k tebe, alebo ty k nemu. A boli by ste v podstate stále spolu.

@anonym_autor predá sa byt po mame, rozdelia si peniaze a príde bývať k tebe.Este ty ber ohlady na jeho fajcenie😆ste dvaja tak vám bude byt stačiť, alebo ho nejako prerobite zbierate priecku...atd....Do hypo by som nešla on je na ID a ty máš brať na seba bremeno?Ty máš kde bývať on nie...situácia on svoje zdedene aj s tvojim predajom bytu dá do spoločného bytu majetkovo si to podelíte spravodlivo na LV za 5 r sa rozidete a budeš zase hľadať nové bývanie?Neriskuj za to, že on bol hlúpy a odišiel od ženy s ničím.Co navrhuje on?Lebo ty máš svoj byt a si spokojná.Preco nejdete bývať do maminho ten prerobite a súrodencov vyplatite a svoj necháš v prenájme ako zadné vrátka?