icon

Ako spracovať neustále upozorňovanie starých rodičov?

zuzinka888
1. júl 2023

Baby, ako spracovat stale upozornovanie starych rodičov. Syn ma rok a pol objavuje, teda chcel by objavovat svet, no stari rodicia mu to " nedovolia". Stale ho popravuju, upozornuju co robi zle a ako sa to má. A zle drzis tu lyzicu takto si ju chyt( ja dam jedlo a lyzicu nech skusa ako, čo, kde...). A takto musis jazdit s autickom( ja dam hracku- nech skusa vsetky moznosti) A takto si drz chlebik- to sa to zle tak papa........ Viem, ze vnucata miluju, zahraju sa, postrazia dali by prve aj posledne, ale toto ma fakt vycerpava. Uz som ich viac krat upozornila, je to dieta ma rozum a nech ho nechaju nahcit ho pozivat. Ale akoby hrach o stenu hadzal. Aj vy to mate nejak podobne? (Ak chcete napisat,ze ich mam odstrihnut - taj sa neunuvajte. Toto fakt nie je dovod aby dieta prislo o starych rodicov).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andreakotesova
2. júl 2023

@zdenkak87 treba jej dat teda malého, nech s nim ide sama na prechádzku, ihrisko.

lucia13022023
2. júl 2023

@elizabet173 áno beriem to tak, jedným uchom dnu druhým von. Ona nie je zlá, len také poznámky a načo toto a toto sme my nemali a tu sme.. Proste chápeš 🥴 ja jej vždy poviem ze no doba napreduje a keď si niečo môžem uľahčiť tak si uľahčím. Ona mi aj dala čisto nový mixér ze ona si radšej vyšľahá bielky ručne 🤣 takže taka stara škola no..
@elizabet173

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucia13022023
2. júl 2023

@elizabet173 neviem no, niekto ide s dobou, niekto nie 🤷‍♀️

guinevre
2. júl 2023

@zuzinka888 By ma jeblo keby som so svokrovcami bola spolu takmer kazdy den. Teda, aspon s tymi mojimi. Ja by som im normalne na tvojom meste vysvetlila PRECO ho nemaju opravovat.

lenagawel
2. júl 2023

mne to robi svokra ja ju ignorujem a idem si svoje a ked nieco pocujem ze hovori malej a je mi to proti srsti tak jej normalne poviem ze nech ju necha

natalka13
2. júl 2023

@zuzinka888 pozri aj teba podobne vychovali a tu si aj tvoje starsie deti.

natalka13
2. júl 2023

Zeny ved nech si babkovci robia ako chcu. Detom to neublizi, gro vychovy maju odcrodicov. To ze ich krmia a? Doma jedia same, v skolke skole budu tiez. Vacsinu casu su aj tak s vami.

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@natalka13 tu nejde o to krmenie, uz sa aj tu stale opakujem a stale nechapete tu podstatu o co to je a co sa snazim a neviem vysvetlit ani doma ani tu.

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@natalka13 starsie takner nie, ja som pomerne skoro v 14 odisla na intrak - ako to povedat- zo zraneniami na dusi. V poskednej dobe sa stale vraciam do detstva a mladosti a uvedomujem si ze to na mne zanechalo stopy. Vzdy som cakala,ze mi vsetko treba odobrit. Pamatam ako som sa vychovavatelky pytala ci som dobre ustlala postel, lebo spoluziacka to robila inak ako ja. Bola a som neista a stale cakam ked nieco urobim, ze je nieco zle al nespravne. A stalo ma vela sil a manzelivych cudnych pohladov ked sme randili a byvali, ked som zistovala ze on robi kraja chlieb inak, a su spravne. Ze pol rozka je pol sj ked ho prepolim po dlzke ci kolmo na polovicu vzdy to bude polka.

natalka81
2. júl 2023

@zuzinka888 urob svojim rodičom kávu keď malý spinká, sadni si s nimi a dôrazne ich požiadaj nech ho neupozornuju

morenitka
2. júl 2023

@zuzinka888 aj moja svokra to robí (bývame spolu) a malý (2r) začal od nej utekaj a hovoriť pri nej "bojim"
A vnucky svojej dcéry alezw brutal sekíruje - už som jej povedala ze na to majú mamu a
stále nepochopila, že robí niečo zle...

gala79
2. júl 2023

@janinah take niektori "prevychovavaju" aj do maturity...moja dcera bude mat o mesiac 18 a moja mam ked ma sancu, take velmi rada ustipacne poznamky nenecha pre seba... Nastastie sme to celkom skoro prekukli a uz na to neregaujeme... 😉

adelkaa159
2. júl 2023

Na toto návod neeeeeexistuje🤣🤣🤣🤣🤣mám 3 deti a už aj pri tej 3tej som sa ich pýtala či ich to stále neprešlo ako mojich rodičov tak isto brat stal isto svokra ... Môj brácho je schopný nosiť moje dieťa celý čas na rukách aby sa nebuchla, prídem z obchodu mu hovorím čo ti šibe čo ju nosis a on celý čas lebo on nemôže pozerať jak si dačo urobí 🤣🤣🤣dneska bola svokra a moja mama a môj brácho u nás a deti šup tém šup tam lietajú 🤣 a raz svokra a raz moja mama a raz brat počúvam počúvam bola som ticho ale šak to v kuse 15min ich iba upozorňovali nechoď tam nerob toto daj pozor a bla bla bla tak som ich stopla a kukám na nich a im hovorím to váš fakt toto baví? 🤣Šak keby som bola na mieste mojich deťoch ťa už dostanú 🤣🤣🤣ale ja si nevšímam, detto včera moja mama stále upozornovacky a mi hovorí no dobre ideme preč lebo to nemôže nato pozerať a už som jej povedala že už len nech idú šak to jak opakovace papagáje 🤣nevadí zvykneš si

aknamorka22
2. júl 2023

@zuzinka888 ja osobne toto riešim s mojimi rodičmi. A sú veková kategória 50+. Osobne si dám záležať na tom,znegovat každé takéto ich vyhlasenie. Napríklad povedia synovi Nerev, veľkí chlapci nerevu. Ja mu hneď na to poviem, Synak, kľudne rev, aj chlapci môžu revat a nie je to nič zlé. A položím otázku na rodičov, že čo je akože na tom zlé,nech sa zamyslia. Rodičia už majú na mňa pekné nervy. Ale nech vedia, aké nervy mám ja na nich. 🤷

hubka51
2. júl 2023

Nezmenia sa ani keď sa odsťahuješ 😁 my bývame na druhom konci republiky a zakaždým keď mama videla malu jesť alebo držať farbičku riešila prečo jej to neprekladám do pravej ruky 🙈 Vždy som jej povedala,že v tom problem nevidim a deti do 5rokov ešte niesu vyhranene.Dokonca v 3rokoch ma poúčala prečo nekreslí pekne postavu šak ja ako učiteľka to musím vedieť.Áno vedela som že keď bude mať pred nástupom do školy tie detaily kresliť bude a bolo to aj tak.Riešla to zakaždým a ja som jej dala rovnakú odpoveď.Ako bolo dobre keď si dcera ako prvačka zlomila pravú ruku a vedela používať bezproblémov ľavú a to dokonca písala krajše ako pravou 😁 a je pravačka. Vo veľa veciach sa s mamou nezhodnem a hoc sa nevidime často stale dookola rieši veci čo si robím posvojom.Ona sa nezmení a nikdy ma nebude rešpektovať bohužial.Čo už.Ja len dúfam a verím,že sa budem podobnému správaniu vyvarovať.

mmrkwa
2. júl 2023

@zuzinka888 necitala som odpovede predomnou ale podla mna trochu pomoze vysvetlenie, ze preco to od nich ziadas s dovysvetlenim ze napr neuroveda uz za tych 30-40-50 rokov dosla k novym zisteniam a ty sa to snazis robit najlepsie ako sa ma. Plus ten dovod. Napr ze nepretacam lebo to spomaluje vyvoj.
Ja takto bojujem aj s muzom niekedy… ltak isto moja mama mi vkuse imperativom rozprava co amm robit (daj mu papucky, llebo chudak chodi po tej studenej zemi… daj mu cajik lebo nic nepil, oboec ho poriadne, nedavaj ho von, zober mu capicku na uska minule mal len taku onicom. Mna ide dr.. roztrhnut). Ale uz jej to mozno pomaly dochadza ze u nas sa komunikovat takto nema 🙂)

hendikep
2. júl 2023

@aknamorka22 presne moji svokrovci : iba zle deti placu , tak hned sa mi nozik otvara a musim povedat ze nech kludne place ak chce.. kde sa vlastne vzali tieto chore hlašky? akoze ja tiez poviem dcere ktora ma 4 a momentalne reve koli vsetkemu ze nech uz nereve, ale take hluposti ze deti ktore placu su zle to uz je silny kaliber

stevvvka
2. júl 2023

@zuzinka888 tak toto s tou červenou oblohou je super príklad. Také by mali byť všetky učiteľky v skolke

ixayxa
2. júl 2023

Musíš ich zabaviť, niečím iným, aby nemali čas na malého. A stále vysvetľovať, že aj ty budeš mať voľnejšie ruky, ak nebudú všetko robiť za malého.

stevvvka
2. júl 2023

No ja to sčasti chápem, napríklad to lezenie a stveranie sa na preliezky atď.. Proste majú väčší strach, že spadne, že si ublíži, ty vieš, čo už ovláda, ale oni vidia v mysli, ako sa šmykne.. Takže toto napríklad by som neriešila, ale prekladanie lyžice áno, proste urobiť kompromis, niektoré veci pre počuť, a niektoré si obhájiť, už zváž, na ktorých asi záleží viac..
Obhájiť rozumne, sadnúť v kľude, vysvetliť ako nám tu, ako to teba ovplyvnilo. Tiež poznám ten pocit, keď všetko čo urobím, cakám spätnú reakciu, či to robím dobre..

Ale vieš co je najdôležitejšie? Oni istým spôsobom nedôverujú tvojmu dieťaťu... Ze to samé zvládne. Dôveruj mu ty. Ver, že tvoje dieťa je natoľko inteligentné, že dokáže rozlíšiť výchovu u babky a výchovu doma. V živote sa stretne ešte s hocicim ale najviac ho ovplyvní to, čo vidí doma. Ak ty budeš dieťaťu doma nechávať voľnú ruku a hovoriť, že kľudne nech si po plače, je jedno, že babka mu povie, že nesmie plakať... Takže sa zameraj na to, čo máš doma a babku občas napomen, ale trpezlivo. Veľa zdaru

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@hubka51 toto viem aj ja,pisat oboma rukami, teda vedela som, dnes uz len tukame do klavesnic. Ruky mam" rovnocenne" a robi mi to velke problemi pri urcovani lavej a prevej strany🙈🙈. Ked som robila vodicak mala som na ruke nalepenu hviezdicku- ze pre stastie,som povedala. Aj som sa pytala ci ma ako decko preucali, tak popreli, ale ked vidim ako su na to zatazeni, tak asi ano.

natasha1988
2. júl 2023

@zuzinka888 Jadmoducho asertivne povedat ze ti to vadi. Je to tak trošku sj test pre teba od života ako si vies ustražit svoje hranice. Mne ked nieco vadilo na manzelovej rodine tak som im to do oči povedala na začiatku a nasrali sa urazili, že aka som ja zla, potom presiel čas a bol pokoj, normalne sa stretavame a vedia že nemaju mi do ničoho kecat čo sa vychovy mojich deti tyka na rodinnych stretnutiach. Stretavame sa len raz za čas a už nikto nerype.

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@hendikep tie hlasky su asi z byvskeho rezimu. Ked sa vychovavalo poslusnych obcanov, ktory museli mat rovnajy nazor, individualita sa potlacala,a vsetci museli kracat s davom. Ved si zober 1.majkve pochody- zazila si? Musel si ist mavat do davu, take daco ze nejdem neexistovalo. Ved by to teba prisla VB- ze si proti rezimu.

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@natasha1988 hranice si nastavit viem, len ony nechapu- ked poviem - ved ho stsle nekomandujte - tak pozeraju po mne,ze to nerobia- iba davaju pozor. A stale upozorbujem pride mi to akoze si 💩 do huby- razim vychovu neupozornovat, nepoukazovat na " chyby" ktore ani nie su chyby a ja to robim potom im. Presne to co nechcem, aby pri synovi nerobili robim ja sama. Je to zacarovany kruh.

madbeth1
2. júl 2023

@adelkaa159 toto presne aj mne oco pravidelne robí. Prezliekam malého a ako každé dieťa nemá to rád,vykrúca ruky a on vždy hiiiii opatrneee..no nič idem preč nemôžem sa na to pozerať. Ja chytím z toho vždy také tlaky. A ešte keď malý reval (zuby) tak nemohla som ho utíšiť bolo to ako naschvál na ,,návšteve,,u nich tak tiež odišiel a hikal ja som bola z neho nervózna ako pes. A ešte ako bonus mi potom znova zdvihol tlak tým,že mi musel splechnuť do tváre že ani zaspať nemohol lebo myslel na to ako plakal..lezú mi na nervy obaja no aj som rozmýšľala nad obmedzeným kontaktom no nie som 🐷

elzika
2. júl 2023

Necitala som celu diskusiu, ale moja svokra to tiez robievala, ale videli sme sa raz mesacne a vadilo mi to. Ked zacala prekladat z lavej do pravej, tak som ju poprosila, nech nepreklada, ze to dieta sa same nauci a vyberie si ruku, ktorou sa mu lepsie robi. Ked by robila to, co tebe pri jedeni napriklad, snazila sa ho krmit po svojom a hovorila, ze si zly, priecny, tak moja odpoved by bola "Nie, nie je. Len sa zlosti, lebo sa nevie najest ako obycajne. Rad sa krmi sam a po svojom. Ak sa zaspini utrieme ruky, usta, saty pracka operie. Kludne ho nechajte a pozerajte, ako to zvladne. Lyzicu sa nauci drzat aj sam "poriadne", nebojte sa. Zisti ako mu to je lepsie. Teraz to zvlada takto a som rada, ze sa sam naje." A takto by som sa ho "zastala". Moja svokra pomaly pochopila, ale napriklad ani po 2 rokoch chodenia k logopedovi sme sa jej este "nepriznali", lebo z jej poznamok som vycitila, ze by to bola pre nu hanba, ze jej tam vnucka chodi a myslim, ze si pripisuje zasluhy, ze mala vie hovorit R, lebo stale do nej rypala "povedz tRRRRRRRnka" Islo ma porazit, ale napriklad toto som si povedala, ze to nejdem riesit. Myslim, ze aj ty by si si mohla vybrat svoje "boje", ze na com ti zalezi viac a menej. Napriklad to choditko, ze na tom si trvala a nepopustila, ale niektore veci len predychaj, aby to nebrali oni, ze furt do nich rypes. Vela stastia a pevne nervy 🙂

basska_b
2. júl 2023

Ja pridam do debaty len tolko (to podstatne uz tu zaznelo), ze teraz je to dieta este male. Urobi to, ako babka chce, nepozastavuje sa. Ale pockaj, ked bude mat svoju hlavu, to este len budu situacie. Ked bude priam naschval babku provokovat, skakat po schodoch, lebo vie, ze tak pritiahne pozornost. Alebo ked si zvykne veci robit nejakym nemennym sposobom a zrazu babka to vyzaduje inak a dieta neeervave, natlakovane, zurive... toto mame tiez za sebou, chce to len veeela trpezlivosti a rozumne davkovanie spolocneho styku. Takisto neodkladat dieta k babke, ale byt tam a situacie riesit. Ja uz tak priamo komunikujem na dieta: "Babicka nechce, aby si to a to robil. Boji sa, ze spadnes. Vadi jej, ked sa zaspini stol. U babicky je to takto, teraz sme u babicky, tu plati toto pravidlo." Dieta sa vlastne uci, ze ludia su rozni a rozne veci vyzaduju. Ty rodicov nezmenis, oni pojdu svoje zabehnute kolaje. Kukni si na facebooku instagrame Deti jsou taky lidi, pekne kratke videa na zamyslenie o tychto skodlivych vzorcoch....

carcarla
3. júl 2023

@zuzinka888 generácia našich rodičov je taká, už ich nezmenis. Všetko čo sme ako deti urobili bolo zle. Ja moje deti vediem tak, aby si po sebe vedeli upratať. Nie je to dokonalé, ale aspoň to urobia. Ja keď som bola v škôlke, tak ma pretransformovali z lavacky na pravacku, lebo vtedy to tak bolo správne. Všetci boli pravaci, iba ja som lyžicu, ceruzku držala v ľavej, tak stále mi ju dávali do pravej ruky, až som nakoniec pravacka. Bola taká doba, nemohol si sa vymykať z priemeru. Dnes sú rodičia úplne iní k výchove detí, sú slobodomyselnejsi. Ja by som navrhovala sadnúť si s rodičmi a porozprávať sa na túto tému. Povedať im, že to si staršie deti všimli a teba by to ani nenapadlo, ale ako ti to povedali, tak už to vnímaš a prekáža ti to, pretože v dôsledku tohto dieťa mení nálady a začne vrestat a skriekat. Poprípade k diskusii prizvať aj staršie deti, ak majú vek nato, že ich starí rodičia berú názor, resp. vypočujú, rešpektujú. Hlavne je si spolu sadnúť a vyriešiť to rozhovorom, vklude, keď tam nebude najmenší, ale keď budeš mať čas im to vysvetliť aj na situáciách. Dieťa sa formuje prostredím v akom žije a je škoda,aby mu bolo zakazovane to čo je pre neho normálne.